Autor Tema: Багрем 2024. године  (Pročitano 13861 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Rakovac Goran

• Više od prijatelja foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
Odg: Багрем 2024. године
« Odgovor #15 poslato: April 08, 2024, 09:45:15 »

Слика говори више од речи.

Van mreže Dušan Tanaskovic

• Napredni član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Ljubovija, Surčin
« Odgovor #16 poslato: April 08, 2024, 12:11:37 »
I ja malopre gledam iz kola i pitam se da li je moguće da je bagrem procvetao, pored auto puta kod Grmeča i Bežanijske  kose

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #17 poslato: April 09, 2024, 15:13:05 »
Пар дана пре 20 марта и са тим 20им мартом завршио сам преглед једног пчелињака од 95 кошница. У кошницама је тада укупно било 385 рамова легла  или просек 4 рама легла по кошници са око 10.000 до 11.000 радиличког легла. Из тог легла у року од 21 дан излеже се сво то легло или око 7 рамова младих пчела. У кошницама је такође било у просеку 5-6 рамова пчела.
До 10 априла умреће 1-2 рама пчела и остаће око 4 рама пчела и још ових 7 рамова младих пчела и то је укупно око 11 рамова пчела. То је просек и једноставно не може бити више.
Сада је у просек легла око 7-8 рамова легла и то је одлично за овај период.
За око двадесет дана из тог легла ће се излећу још 17-18 рамова пчела и тада би заједнице требале имати укупно око 25 рамова пчела и бити у одличној снази за искоришћење багрема.
То је све у реду и све је то нормално као што мора проћи 21 дан од јајета док се не излеже млада пчела али није нормално да за тај период багрем почне да цвета и да заврши на неким местима. .
Десетак дана мајских температура од 25-30 степени када наиђе у марту и почетком априла може да упропасти пчелињу багремову пашу. И ми ти ништа не можемо.
Поздрав драгим пријатељима.
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #18 poslato: April 12, 2024, 09:29:05 »

Година је поранила као ретко када. У већини крајева џанарика је почела да цвета још у фебруару месецу. Тренутно је у пуном цвету а понегде ( где је прво кренула ) и у прецветавању. По таблицама и теорији багрем би требао да процвета 39 – 40 - ог дана од дана почетка цветања џанарике. По томе то би било у првој половини априла негде између 5 – ог и 15 -ог зависи од краја до краја. Наравно да од тога нема ништа. Ипак би то било баш прерано. Многе теорије су пале у воду па и ова али нам увек може послужити као какав такав оријентир.

Овим речима сам започео ову тему  пре нешто више од месец дана и гадно се преварио . Теорија и таблице су биле у праву. Багрем је процветао баш по њима 40 дана након цветања џанарике. Баш онако како често на овом форуму напише колега Зоран Вучковић : " Човек снује а Бог одлучује". Остаје нам да пратимо да ли ће , како и колико медити да запишемо и запамтимо и ову годину пошаљемо у историју.

Van mreže Zoran Vučković

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Смедерево ​​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​​​​ ​​​​ Мoравиште ​​ ​​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​​ ЕВ и РВ кошнице
« Odgovor #19 poslato: April 12, 2024, 11:42:18 »

Рачунали смо да ће бити неких хладнијих периода који ће одложити цветање багрема барем до последње трећине месеца. Али топло време је учинило своје.
И код мене у околини пчелињака је цвет багрема издужио своје цвасти. Нисам ишао да видим детаљније.
У граду мирише а и пчеле га посећују.
Нека нам живот буде сладак као мед!

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #20 poslato: April 13, 2024, 23:05:10 »

Juce unos 300 grama. Za danas nemam izvestaj. Trentnsa temperatura 2o stepeni. Idealno. Ceo grad mirise na bagrem.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #21 poslato: April 14, 2024, 14:19:22 »
Код мене у Банату багрем тек полако почиње да отвара. Репица цвета и пчеле имају чиме да се занимају. 90% багрема још није кренуло и то је добро.
Само да издржи још мало до овог најављеног захлађења. После ће га то захлађење још додатно успорити и могло би да се све колико толико нормализује. Поздрав свима.
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #22 poslato: April 15, 2024, 10:11:33 »

У суботу 13. 04. унос од 2 - 2,5 килограма.
Недеља 14. 04. нешто мало преко 3 килограма.

Багрем се у претходних неколико дана отворио преко 90 %. Никада до сада цветање није било тако нагло. Медиће још данас и сутра . Од среде захлађење са кишом и ветром. Тешко да ће багрем опстати јер је лоше време прогнозирано за 5 - 6 дана. Приметно је да пчеле још увек мед трпају у плодишта као да осећају промену времена.

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #23 poslato: April 16, 2024, 08:18:26 »

Јуче 15.04. унос између 4,5 до 5 килограма.
Још данас ће бити уноса а након тога пут у Киншасу.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #24 poslato: April 17, 2024, 01:35:53 »
Нисам био сигуран у априлско медење багрема па нисам ни одвезао пчеле на багрем. Оставио или оставили смо их на уљаној репици па како буде.
Овде код мене у Банату исцветало је око 20% стабала . Возећи се према Новом Бечеју поред пута се могу видети мали багремари са црвенкастим багремом који углавном још није кренуо или тек почиње по неки грозд на неким стаблима да цвета.
Одмах поред пчелињака у Новом Бечеју виде се расцветала стабла белог багрема, док овај црвенкасти тек почиње да отвара.
Пчеле углавном иду на тај бели али у највећем броју још увек иду на репицу.

За сада за нас је багремов мед у овој години мисаона именица.
Вечерас је само 5-6 степени а колико ће потрајати ово захлађење и како ће багрем проћи још ћемо видети.
Поздрав драгим пријатељима...

Три века испред света...

Van mreže Misko Savic

• Stari član foruma
  • Uvek pomogni drugima:! Tako ces pomoci sebi.
  • Lokacija pčelinjaka: Zupče - 567 m, Zubin Potok.
« Odgovor #25 poslato: April 17, 2024, 09:04:42 »
Kod mene jutros hladno oko 6 stepena , po koji bagrem tek poceo da resa, ovo zahladjenje ce ga verovatno jos malo usporiti, mislim da kod mene nece da cveta pre 1 maja. Zao mi je kad citam vasa pisanja sto ce i ove godine da propadne bagremova pasa, citajuci kolega Goranove izvestaje bilo je dobrih dnevnih unosa. nadam se da ce na mom terenu kolege uspeti da iskoriste bagrem ako se vreme bude popravilo, jer ja ove godine posto se oporavljam od gubitaka ici cu samo na prosirenje drustava.

Van mreže Nebojša Pešić

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Kačarevo
« Odgovor #26 poslato: April 17, 2024, 09:45:18 »
        У Качареву је протеклих неколико трипских дана савбагрем исцветао.
У Пешчари је исцветало око 60 %. Надам се да ће нештоптеостати после овог захлађења.
       Од када пчеларим влада правило, да чим преселим пчеле на багрем време се драстиично погорша наредних 5 до7 дана ! 👹😂

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #27 poslato: April 17, 2024, 10:12:17 »

Јуче 16.04. вага пала и показала унос од 3,00 до 3,50 килограма. У поподневним сатима воз стигао у Киншасу. Од јутрос температура 5 - 6 степени. За ову годину багрем је на овом терену завршио. Би шта би по оној старој "Ком опанци ком обојци ".
Медно на некој другој паши.

Van mreže Misko Savic

• Stari član foruma
  • Uvek pomogni drugima:! Tako ces pomoci sebi.
  • Lokacija pčelinjaka: Zupče - 567 m, Zubin Potok.
« Odgovor #28 poslato: April 17, 2024, 10:28:21 »
Citajuci vase izvestaje kod vas su drustva jako razvijena ima dosta legla, e sad pored toga sto nece iskoristiti pasu javice se drugi problemi ako ovo zahladjenje potraje.
Po meni javice se prvo problem sa hranom posto su drustva izuzetno jaka, a drugo tu je i mogucnost pojave rojevog nagona.
Ali nadajmo se najboljem.

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #29 poslato: April 17, 2024, 10:38:02 »

Citajuci vase izvestaje kod vas su drustva jako razvijena ima dosta legla, e sad pored toga sto nece iskoristiti pasu javice se drugi problemi ako ovo zahladjenje potraje.
Po meni javice se prvo problem sa hranom posto su drustva izuzetno jaka, a drugo tu je i mogucnost pojave rojevog nagona.
Ali nadajmo se najboljem.

Све си у праву. Зато нећу ничему да се надам већ да делам. За викенд без обзира на температуру која је прогнозирана на 15 - 16 степени крећем са разројавањем. Предвидео сам овакав развој ситуације и нека друштва унапред припремио те очекујем да и тај посао брзински успешно одрадим током та два дана . Нема се времена за чекање мора да се ради и то хитно.