Autor Tema: Pčelarenje na kontejneru  (Pročitano 71550 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Milic Vukic

• Prijatelj foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Ribaševina kod Užica
Pčelarenje na kontejneru
« poslato: Januar 23, 2011, 23:08:34 »
Da bi povećali prinose pčelinjih prozvoda, pčele treba seliti. Seoba je mukotrpan posao koji pčelarima zadaje ponajviše muka
Evo jednog rešenja koje vas oslobađa najvećeg dela tih muka.

Van mreže Petar Lukic

• Napredni član foruma
Odg: Pčelarenje na kontejneru
« Odgovor #1 poslato: Januar 23, 2011, 23:36:16 »
A može to i ovako. 8)Šalu na stranu, gledano na internetu izgleda da je to kontejnersko pčelarenje samo svojstveno za ove balkanske prostore.

Van mreže Zika Stojanovic

• Prijatelj foruma
« Odgovor #2 poslato: Januar 23, 2011, 23:53:13 »
Kolega Petre,
neće biti tako!
Pčelarenje na kontejnerima je davno počelo najpre u Mađarskoj, pa se otuda počelo odomaćivati i s ove strane granice.
Pre 10-tak godina sam posetio jednog pčelara severno od Baje uz Dunav koji ima 5 kontejnera i jedan kamion kojim to sve preseljava. Vrcanje vrši u drugom kamionu-preuređenoj bivšoj hladnjači.

Na žalost, živimo u vremenu kada se mnogo toga ukrade, a sa kontejnera se nema šta ukrasti.
S druge strane jedan kamion može da opslužuje nekoliko kontejnera, jedino je problem njegova registracija,
jer se isti može registrovati samo za svoje potrebe, a ne kao specijalno vozilo za prevoz pčela!?

Evo i kolega Jožef Agardi, sem prikolica ima čini mi se i 3 kontejnera.
Druga slika su kontejneri kolege dr Kovačića iz Baranje.
« Poslednja izmena: Januar 23, 2011, 23:58:51 od strane Zika Stojanovic »

• Prijatelj foruma
« Odgovor #3 poslato: Januar 24, 2011, 09:01:43 »
I evo još jednog, tada sveže naseljenog kontejnera pčelara iz Horgoša na paši svilenice 2007.

Napominjem da su kontejneri u Mađarskoj, severnoj Bačkoj i Baranji (oni koje sam ja video) uvek zatvoreni i pokriveni, za razliku od onog koji je prikazao užavaženi kolega Vukić. Slične otvorene manje kontejnere sam imao prilike da vidim i u Bugarskoj.
« Poslednja izmena: Januar 24, 2011, 09:07:51 od strane Zika Stojanovic »

Van mreže Milic Vukic

• Prijatelj foruma
« Odgovor #4 poslato: Januar 24, 2011, 12:08:57 »
Nema idealnog rešenja za  seobu pčela.
Paviljoni su dobri ali svaki paviljon "zarobljava" jedno vozilo ili prikolicu. Pogodan je za AŽ košnice.
Paletni sisstem sa dizalicom za utovar i istovar ima takođe svoje prednosti i mane
Specijalni utovarivači takođe.

Kontejner je po mom mišljenju jedno od boljih rešenja za pokretni (seleći) pčelinjak.
Osnovne prednosti su mobilnost (može se pokrenuti za manje od pola sata) i ekonomičnost (jedan kamion opslužuje više kontejnera).

Ko se opredeli poželjan je kamion jastučar i originalni kontejneri sa BDF ključevima, na koje se nadogradi platforma za smeštaj košnica. Moguće je na kontejner postaviti skoro sve tipove košnica kao što su DB, LR, FARAR, i sl.

Evo još nekoliko slika kontejnera na kome ja radim sa mojim "ortakom" i imenjakom Milićem Lazićem.

• Prijatelj foruma
« Odgovor #5 poslato: Januar 24, 2011, 12:51:27 »
Kolega Vukiću,
imao bih jedno pitanje.
Da li se iz ovakvih otvorenih kontejnera ujesen košnice vade ili se zimuje ovako kako je na slikama u sezoni?

Ako se košnice demontiraju ujesen, mnogo je zgodnije za zimovanje društava, ali demontaža i skidanje košnica nije baš jednostavna.
Ako se sve ostavi i preko zime, mnogo je lakše za pčelara, ali se bojim da ima mnoooogo promaje i da to ne odgovara pčelama.

Van mreže Milic Vukic

• Prijatelj foruma
« Odgovor #6 poslato: Januar 24, 2011, 13:21:27 »
Kolega Žiko,
Na ove kontejnere košnice se dižu pred prvu seob u proleće, uglavnom za bagrem, a skidaju nakon povratka sa zadnje paše i to komplet sa medom bez obzira koliko su teške, evo kako.

• Prijatelj foruma
« Odgovor #7 poslato: Januar 24, 2011, 14:05:58 »
Komplikovano!
Treba mi kontejner, pa mi treba kamion i još i traktor.
Onda bolje kontejner da bude zatvoren i nema skidanja i dizanja.

Van mreže Milic Vukic

• Prijatelj foruma
« Odgovor #8 poslato: Januar 24, 2011, 14:21:03 »
Komplikovano jeste. Ali zadovoljstvo da ti pčele budu veći deo godine u klasičnom pčelinjaku ima cenu.
Rešenje je prilagođeno uslovima, jer prvi komšija ima traktor sa grajferom za utovar stajnjaka, pa je samo malo modifikovan.
Moglo bi i da se ne skida i u ovoj varijanti.
Inače proces utovara ili istovara sa kontejnera u konkretnom slučaju traje manje od  1,5 časova, i radi se samo jednom godišnje.

Može to i ovako, kako to radi užički pčelar Milijan Savić iz sela Zlakusa.Pčelari sa DB-12. Ima 3 ovakva i sprema četvrti. U pitanju je originalni BDF kontejner.
« Poslednja izmena: Januar 24, 2011, 14:26:23 od strane Milic Vukic »

• Prijatelj foruma
« Odgovor #9 poslato: Januar 24, 2011, 14:47:22 »
....Inače proces utovara ili istovara sa kontejnera u konkretnom slučaju traje manje od  1,5 časova, i radi se samo jednom godišnje....

Izvini druže, nije jednom nego dva puta: u proleće montaža, a ujesen demontaža!  ;)

Van mreže Dragan Stantić

• Stari član foruma
« Odgovor #10 poslato: Januar 24, 2011, 16:19:14 »
Imam i ja dva pitanja:
 -šta je to originalni BDF kontejner
 -da li se prilikom izvlačenja kontejner ostavlja na visini na kojoj je kamion izašao ili se spušta niže, tj sa kakvim dizalicama se podiže kontejner ako treba

Van mreže Milic Vukic

• Prijatelj foruma
« Odgovor #11 poslato: Januar 24, 2011, 16:43:39 »
Citat
Dragan Stantić
Umetnite citat
Imam i ja dva pitanja:
 -šta je to originalni BDF kontejner
 -da li se prilikom izvlačenja kontejner ostavlja na visini na kojoj je kamion izašao ili se spušta niže, tj sa kakvim dizalicama se podiže kontejner ako treba

Kad kažem originalni, mislim na fabrički kontejner sa BDF ključevima, koji se koristi za kontejnerski prevoz, jer pojedini pčelar to prave u sopstvenoj režiji sa klinovima i sl.

Drugo posle izvlačenja kamiona, kontejner se ne spušta, ostaje na visini na kojoj je bio. Kontejner se podiže vazdušnim jastucima, ako je kamion jastučar. Ako nije onda dizalicom, hidrauličnom ili gvintačom. Ima raznih efikasnih rešenja.

Evo slike BDF ključa i uređaja za upravljanje vazdušnim jastucima na kamionu.

Van mreže Milic Vukic

• Prijatelj foruma
« Odgovor #12 poslato: Januar 26, 2011, 11:10:54 »
Сам рад са пчелињим заједницама на котејнеру у основи се не разликује од рада са истим типом кошница постављеним на постољима.
Битна разлика је у следећем:
Замена матица мора се плански обављати спареним матицама из сопственог узгоја или куповином, јер је проценат спаривања матица на контејнеру веома низак.
На контејнеру нема проблема са налетом пчела, као што је то случај са кошницама постављеним на земљи, што је значајна предност.
На паши вам треба мање простора за постављање контејнера. Мада је потребан релативно раван простор и дупло дужа раван од дужине контејнера, због лашег уласка и изласка камиона под контејнер.
На контејнеру се лакше обезбеђују кошнице од крађе. Мада постоји могућност крађе целог контејнера, што би било баш катастрофа.
За сада толко. Поздрав.

Ево једне слике која показује да је рад са горњим редом кошница лак и кофоран.

• Prijatelj foruma
« Odgovor #13 poslato: Januar 26, 2011, 11:31:23 »
....Замена матица мора се плански обављати спареним матицама из сопственог узгоја или куповином, јер је проценат спаривања матица на контејнеру веома низак...

Procenat sparivanja se može značajno popraviti postavljanjem privremenih papira-kartona različitih oblika (pravougaonik, krug, kvadrat, romb) na čeonim stranama košnica kod kojih predstoji sparivanje.
Ja tako radim na svojoj paviljonskoj prikolici, a ove kartone zaheftam ili zalepim.
Nakon sparivanja matica te papire jednostavno uklonim.

...Ево једне слике која показује да је рад са горњим редом кошница лак и кофоран.

Prijatelju, to je jasno da je lako, nego daj ti jedan snimak kao ilustraciju za donji red.
I kako hvataš nastavke?
Držeći ih za bočne stranice ili jednom rukom s čela, a drugom sa zadnje stranice nastavka?
« Poslednja izmena: Januar 26, 2011, 11:36:48 od strane Zika Stojanovic »

Van mreže Milic Vukic

• Prijatelj foruma
« Odgovor #14 poslato: Januar 26, 2011, 14:35:12 »
Miljan Savić je svoje košnice ofarbao sa različitim bojama što značajno povećava procenat uspešnosti kod sparivanja matica. To mu služi u neplaniranim zamenama matica. Plansku zamenu vrši uklanjanjem stare i dodavanjem nove sparene u kavezu.

Što se tiče pregleda donjeg reda, košnice su postavljene na pokretne ramove (sa 4 lagera) , pa se po dve u paru mogu povući prema unutra za celu dužinu košnice. Tako se lagano pregledaju.(vidi prvu sliku u odgovoru 4)

Nastavci se odvajaju od košnice tako što se odvoje pčelarskim nožem a zatim hvataju desnom rukom za prednju desnu ivicu nastavka a levom za zadnju  levu ivicu nastavka. Ovo je moguće jer su košnice razmaknute 5-7cm zbog stavljanja krovova na iste.
Problem odvajanja nastavaka od košnice bio bi još lakši ako bi na nastavke ugradili držače kao na sledećoj slici