Autor Tema: topljenje voska  (Pročitano 61145 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Boban Petrović

• Napredni član foruma
  • Pol: Muškarac
Odg: topljenje voska
« Odgovor #30 poslato: Jun 17, 2011, 00:21:20 »
Evo i mog topionika:
« Poslednja izmena: Jun 17, 2011, 00:39:19 od strane Boban Petrović »

Van mreže ivandojcinovic

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: naselje drum
« Odgovor #31 poslato: Avgust 23, 2011, 22:09:18 »
  Pero pojasni malo princip rada zbunjuje me ono bure na kraju.Bobi i ti objasni kako radii i kako si ga napravio . U planu sam da i ja pravi ali jos lutam.

hvala
« Poslednja izmena: Avgust 23, 2011, 22:16:29 od strane ivandicinovic »

Van mreže Ljubomir Radonjic

• Gost
  • *
« Odgovor #32 poslato: Oktobar 21, 2011, 19:13:10 »
Možda svi ne posećujemo sposov forum, gde sam već predstavio ovaj (svoj) topionik. U međuvremenu ga je moj mladi drugar Peđa "komercijalizovao" :)

Van mreže stevanovic sveto

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Varda-Makovište 750m
« Odgovor #33 poslato: Oktobar 21, 2011, 19:24:05 »

Van mreže Ljubomir Radonjic

• Gost
  • *
« Odgovor #34 poslato: Oktobar 21, 2011, 19:31:46 »
Mala pomoć...
Pravi prijatelj Foruma! :)

Van mreže Milanov Aleksandar

• Stari član foruma
« Odgovor #35 poslato: Oktobar 21, 2011, 23:14:22 »
Mala pomoć...
Pravi prijatelj Foruma! :)

Ljubo, Sveto je pravi prijatelj pčelara i uvek je spreman da pomogne.

Van mreže Boza Trbojevic

• Stari član foruma
« Odgovor #36 poslato: Januar 27, 2012, 19:26:21 »
Evo jednog nacina topljenja voska, dali je ovo prirodno.

« Poslednja izmena: Januar 27, 2012, 20:57:40 od strane admin »

Van mreže Milic Vukic

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Ribaševina kod Užica
« Odgovor #37 poslato: Januar 31, 2012, 00:22:47 »
Božo,
ne znam na šta si mislio kad si rekao dal je prirodno?
Ja topljenje voska radim na isti način, samo što je kazan u kome se tope isečeni ramovi aluminijumski kazan od 100 litara a presa "Mineli" sa grejačem. Najproduktivniji način kojim sam ja radio. Ispuštanje vode sa dna posude i izlivanje voska sa vrha u nešto izmenjenoj formi i ja primenjujem. Istom metodom radim iako do sada nisam video da neko radi slično. Vrlo interesantno, samo kazan i presa najbolje da su od nerđajućeg čelika (možda jesu). Sporan je nered i prljava prostorija, mada je topljenje voska prljav posao.
Srdačan pozdrav.

Van mreže Boza Trbojevic

• Stari član foruma
« Odgovor #38 poslato: Februar 05, 2012, 05:41:27 »
Kada sam rekao da je prirodno milslio sam na cist pceljinji vosak, pa sam zato i postavio dva filma da se vidi oduzimanje tako cistog voska bez SO u kojima ima svasta.

Mislio sam da sam postavio slike moga topionika, ali zaboravio sam, pa ih sada postavljam. Ovo je moj rucno rad koji radi na struju, grejac 3kw. i jos jedan pored njega ugradzeni od 3kw. koji sluzi za rezervu. 3kw sasvim zadovoljava topljenje 10 ubacenih ramova, bilo kojih mera jer sam napravio univerzalni pa da danas sutra ne razmisljam o velicini rama koja moze stati u njega.

Pozdrav

Van mreže Boza Trbojevic

• Stari član foruma
« Odgovor #39 poslato: Februar 05, 2012, 05:59:15 »
I ovaj se topionik koristi kada su u pitanju zaperci

Van mreže Boza Trbojevic

• Stari član foruma
« Odgovor #40 poslato: Februar 05, 2012, 07:23:09 »
Posle pretapanja voska u parnom topioniku zajedno sa ramovima, posle par pretapanja obavezno je i njegovo generalno ciscenje.

Da se takvi ramovi nebi bacali, najbolje ih je iskuvati u zivij sodi. Odnos soda - voda je 4% iskuvavanje traje 1-2min i obavezno ih treba pritisnuti da neisplivaju na povrsinu, Netreba kuvati vise od 5 ramova iz razloga lakseg rada i bezbednosti. Iskuvani ramovi se odmah onako vrelu ubacuju u kadicu sa vodom i dobro isperu, posle ispitanja odloze se na suncano mesto radi brzeg susenja.

Potrosnja sode. Na 2kg sode ide 40-50 l. vode, ta kolicina je dovoljna za 300 ramova. Ramovi se stavljaju kada voda sa sodom prokljuca. Posao se zavrsi kada sam covek radi, za oko 5 h. jedno pre podne.

Pozdrav

Van mreže Zika Stojanovic

• Prijatelj foruma
« Odgovor #41 poslato: Februar 05, 2012, 08:03:08 »
Ja ovo radim godinama.
Međutim to činim sa upola manjom dozom žive sode - 2%.
Tako me je davno naučio jedan ovdašnji stari i veoma uspešni pčelar (pok. Bereš Đerđ).
Može li se znati izvor vaše koncentracije od 4%?
Da li to baš potrebno?
I sa 2% koncentracije ramovi se lepo očiste i pobele!

Van mreže Boza Trbojevic

• Stari član foruma
« Odgovor #42 poslato: Februar 05, 2012, 11:11:31 »
Ziko,  moze kako da ne, ali ???

Sa 2% posto koncentracije garantujem da neces uspeti 300 ramova ocistiti, ja ovo radim vec 5 godina, treci put, nije neko veliko iskustvo, ali nas nekolicina pcelara kao i ja, probalo je da upotrebljava razlicitu koncentraciju i u razgovorima i nasim zapisima,  uspostavilo se da za vecu kolicinu ramova netreba tu koncentraciju smanjivati, mozda cak i jedan posto povecati.

Priprema oko iskuvavanja oduzima vise vremena nego sam proces ciscenja, pa se za manju kolicinu neisplati raditi. Normallno ko zeli eksperimentisati i te kako se isplati, jer ce tek tada saznati kolika je koncentracija potrebna.

Kazem za 300 ramova, a ne za tridesetak gde je i 2 % dovoljno.

Ziko, mene nezadovoljava nikada, ama bas nikada kada neko samo napomene da je nesto radio, ja sam opisao nacin rada, pa ako nije problem, opisi i ti tvoj nacin sa 2% pa da kolege upoznamo kaoko ko radi, ovako receno, kao sto sam rekao meni ama bas nista neznaci.
Kako bi bilo da sam ja samo napisao,...citiracu...ja  radim sa 4 % rastvora i kraj price, sta bi ti od toga razumeo, predpostavljam, nista.

E sada, da bi te mi bolje razumeli, opisi ti tvoj nacin rada i s kojim se pomagalima sluzis, ovo mene licno neinteresuje, ali zarad ostalih kolega nije zgorega jo nesto novo napisati, pa ko se odluci na ovakav nacin pranja i dezinfekcije ramova ima u vidu o kakvim se merama bezbednosti radi.
 Rad sa ovom kiselinom nije ni malo naivan i treba se dobro paziti kada se snjom radi, pogotovo kada je zastita lica u pitanju, isparavanju su stetna pa se i  tu treba pricuvati, ruke voda opere, mada je ona dosta ljigava u rukama i na gumenim rukavicam se pod prstima oset, pa ruke, a i ramove treba dobro isprati cistom vodom.

Pozdrav

Van mreže Zika Stojanovic

• Prijatelj foruma
« Odgovor #43 poslato: Februar 05, 2012, 15:52:56 »
Nema se tu Bog zna šta opisivati!!!
Prosto je ko pasulj!
I ja to radim sigurno preko 10 godina.
I ne za 300 ramova, nego malo više od te brojke!
I više puta mi je kapnula takva 2%-na otopina po golim rukama, ali sam odmah ruke isprao čistom vodom i problema nisam imao.
Ne znam šta bi bilo sa duplo većom koncentracijom?
Ipak, sigurno je bolje koristiti zaštitne rukavice.
Imam kotao od 100 l, u njega stavim 50 l vode i 1kg žive sode. I to zagrevam. Kada proključa stavljam po 10-tak ramova koje držim, pritiskam jednom močugom da budu potopljebni i istom močugom ih vadim i stavljam u kadu gde je čista voda.
To je sve!
Doduše ima: nakon svih ovih godina i takva 2%-na koncentracija mi je skinula gleđ sa kotla, pa ću morati da nabavljam novi.

Van mreže zdravko.reljic

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Petkovaca - Br. polje
« Odgovor #44 poslato: Februar 05, 2012, 20:10:06 »
Bozo , koliko stane vode u kazan i za koje vrijeme se voda ugrije da bih se vosak topio .