Hvala Vojo na informaciji, puno znači.
Sutra ili prekosutra idem sa Zaštitarkom da obidjemo parcelu, koja je pozamašna. Pa ću se još dodatno informisati.
U najgorem slučaju ako ne može da izdejstvuje da to bude posle 18h, onda ću ih taj jedan dan zatvoriti, a da im ne bude dosadno, malo ih sirupiram da imaju šta raditi i da imaju vode. Uglavnom, malo mi je laknulo. Toliko truda, i napokon ove godine da vidim RV u ozbiljnijem izdanju, i onda da mi sve propadne. Nije svejedno kad me tako isprepadaju na momenat.
Anto, I ja tako nekako mislim.
Pčele moraju da prelete uljanu, da bi dohvatile grašak. Pa se sve nekako nadam da im taj grašak nije zanimljiv.
Ali eto leka, ili kasno prskanje ako dobiju dozvole da ostanu na njivi za vreme policijskog časa ili ih ja stavljam u karantin na jedan dan uz minimalnu tečnu prihranu.
Bio sam se malo ufrkao, što sam našao članak na Google, da je baš u okolnim selima kod mene, Kljajićevo i Sivac, prošle godine, kod 6 ili 8 pčelara došlo do pomora od 500 i kusur košnica, uginuće imali ukupno na 330. Ogromna šteta, oko 4.500.000 dinara. Navodno grašak prskan nekim insekticidom, i da su sa tim koji je sejao u sudskom sporu koji ne znam koliko je odmakao.
E sad možda njihove pčele nisu imale repicu u okruženju i niko im nije javio za prskanje graška.
Uglavnom, grašak se sadi okolo, a nekad ni ne znamo.
Kao i ja sada, zvao zbog repice, sad mi grašak ispao veći problem.
Mislim da će biti sve ok.