Ma, da ti budem iskren Aleksandre - odmah, čim sam saznao za RV košnicu, znao sam da je prava.
p.s.
Prešao bih ja (možda) i na FR - samo da je "malo kraća"
Браво Дуле ријатељу мој стари. Родна је много испред свих. И фарар је добра кошница и много боља од ЛР кошнице за принос меда али није ни до колена Родној Воји...

Морам мало да се зезам на рачун ових што пчеларе са америчким кошницама. Макар ми на овом форуму не могу ништа. Нека звижде од муке сви они који више воле страно лошије од свог бољег, лакшег и сигурнијег.

Полсе мало шала ред је да нешто и озбиљније напишемо.

Јуче сам ослушкивао своје кошнице на пчелињаку са око 140 Родних Воја и одмах обишао оних пар које су обележене подигнутом циглом на поклопцу.

Сваки положај цигле има своје значење.
Прислоним уво на кошницу и чујем лагано зујкају, друга исто, трећа исто... Прођем испред свих и видим да нема пљачканих и да није било грабежи ни на једној. Видим по летима да ни у једној није био миш. Наложим смедеревац, пардон жена је наложила смедеревац, скувала кафу и док сам ја обилазио од кошнице до кошнице па поново још једном кафа се таман мало ладнула и на позив ееееј, охлади се кафа, дођем у топлу собу у викендици. Смедеревац је чудо од шпорета, час посла угреје собицу. Попијемо кафицу, ја још једну ракијицу и наздравим за наше и њихово здравље.
Један поклопац је био мало подигнут чак и са циглом на њему али није одлетио са кошнице.
Отворио сам и пет шест поклопаца да да видим греју ли одоздо. Свуда хладна хранилица и мрежица као и мало папира у хранилици. Добро је за сада, и поред топлог времена још нигде нема легла. На већини кошница лета су широм отворена.
Неколико сам их потежао и видим да су тешке, баш тешке. Сада да удари -10 сваки дан па још и хладније до маја не би био никакав проблем. Молим Бога да заиста захлади и да буде хладније макар до почетка марта. Да напада снег и да им се не може до марта прићи, али џаба је то шта бих ја волео, Господ о свему одлучује.
Кренемо после на други уљаник ( што би моја покојна мајка рекла јер је имала уљаник у дворишту док је била дете али без пчела и са празним кошницама и без пчелара који су некада око пчела радили) или пчелињак који је око 150 километара удаљен од овог.
Већ је пао мрак, спустим се аутом до кошница и оставим ауто да ради док обиђем и овде испред свих кошница и назад.
И овде сам одслушнуо кошницу са подигнутом циглом, најслабију заједницу на овом пчелињаку са око 50 кошница. Зујкају пчеле и у њој. Подигнем опет поклопац у две кошнице и видим, заправо осетим да су хранилице хладне и да легло ни овде није кренуло.Добро је, презадовољан са стањем. Нема труња од мишева,, полетаљке чисте, нема мртвих пчела испред кошница ада их је било у кошници избациле би их пчеле из кошница и то би се видело одмах испред кошнице.
Пожелим им наравно срећно зимовање и наставимо даље...
Још ујутро пре поласка одслушнуо сам још десетак кошница на трећем пчелињаку и видим да нема ромена у односу на пре десетак дана, као што сам и очекивао.
До марта нема утопљавања, нема погача, нема отварања кошница и можемо само да им пожелимо мало више хладноће и да их снешко завеје...

Поздрав драгим пријатељима...