Autor Tema: Pčelarenje Rodnom Vojom  (Pročitano 1542687 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • Pol: Muškarac
  • 063/383-114 023/782-015
Odg: Pčelarenje Rodnom Vojom
« Odgovor #2805 poslato: Avgust 18, 2025, 23:18:43 »
Код мене је сада у 23 сата било тек само 16 степени и ујутро ће бити још свежије а обзиром да су дани све краћи и краћи пчеле то јасно осећају.
Само да још мало захлади и легло ће брзо да се смањи или потпуно заустави.
Од сутра и нашег дуго очекиваног Предражења долази нам ново спремање за зиму.
Поздрав драгим пријатељима.
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #2806 poslato: Septembar 16, 2025, 21:23:57 »
У Родна Воја кошницама поред Тисе у Новом Бечеју тренутно је од 3-6 рамова легла.

Претходних деценија увек би почетком септембра пала по која киша и дошло би захлађења током неколико дана, јутарње температуре би пале испод 10 степени а дневне би биле испод 20 степени.
То би пчеле одмах натерало на прекид легла или на његово значајно смањење и до краја септембра легло би нестало и пчеле би не истрошене улазиле у зиму.

Последњих година па и ове године имам прилику да приметим да матице средином септембра па и на данашњи дан и даље залежу легло.
То може да буде проблем, проблем као и прошлогодишњи проблем када су већ формиране дуговечне зимске пчеле отхрањивале легло у септембру и тиме себи скраћивале живот.
Легло које се орграњује у септембру има краћи животни век од пчела рођених из августовског легла.
У многим кошницама овог пролећа пчеле су умрле у марту и нису могле подићи и отхранити мартовски легло управо због исцрпљености током септембра и октобра претходне године.

На све те несрећне околности надовезао се био и јако ружан фебруар са лошим временским условима. Све је довело до брзог пада у снази заједница и нестанка комплетних до краја фебруара на изглед нормалних заједница.

Ове године имамо неупоредиво више полена у овом периоду и све личи на неко нормалном стање. Ипак се бојим да нам октобар не буде топао и да нам пчеле не продуже са легло и у октобру.
Ако би још и фебруар био као овај прошли то сигурно не би било добро за пчелиње заједнице.
Посебно може да буде проблема са америчким кошницама код којих се због не прилагођене дужине рамова величини клубета наше расе пчела, легло покреће још раније него у нашим Родна и Еко Воја кошницама.

Због свега наведеног молим Бога да што пре стигне неко захлађење и да нам пчеле што пре престану са леглом.

Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #2807 poslato: Septembar 18, 2025, 23:53:44 »
Јутрос је први пут било испод 10 степени али је вечерас за пет степени топлије него синоћ у ово време па по свему судећи неће доћи до пада јутарњих температура у односу на јутрос.

Данас сам у обиласку пчелињака у Новом Бечеју видео да се унос полена наставља и због тога ће пчеле наставити са леглом.
Тренутно је у просеку преко 10.000 радиличких ћелија легла у пчелињим заједницама и заједнице још нису одбациле летње пчеле.
Верујем да те летње пчеле сву своју снагу и енергију пренесу на зимске пчеле пре него оне нестану и тиме додатно продуже живот зимских пчела које улазе у зиму.

У оквиру зазимљавања потребно је пчеле очистити од варое као и обезбедити довољне количине хране за зимовање. Сутра ако Бог да настављамо третман Војвиром и чека нас четврто прскање свих пчелињих заједница на пчелињацима.

Због великог и ненормалног броја оса треба додатно сузити лета код слабијих пчелињих заједница. Данас сам приметио да су ми у два оплодњака у којим сам имао овогодишње матице а које нисам хтео да спајам наишао на пуно мртвих пчела и безброј оса у њима. потпуно су ми уништили ове две  мале заједнице.
 Имамо још неколико нуклеуза који су на граници преживљавања а који служе за потребе спајања уколико наиђемо на безматак или губитак матице током јесени и зиме и код њих треба обавезно сузити лета да не би и они прошли као ова два оплодњака.
Бршљан је почео да цвета и данас видим у селу у дворишту код једног мајстора безброј оса на њему и ни једне пчеле, ваљда нема кошница у околици. 

Поздрав драгим пријатељима...

Три века испред света...

Van mreže Branimir Crnjac

• Mladi član foruma
  • **
  • Lokacija pčelinjaka: Jurjevac
« Odgovor #2808 poslato: Septembar 25, 2025, 16:55:44 »
Poštovanje,
Moja prva uspješna sezona pčelarenja s dvije RV zajednice privodi se kraju. Nažalost, izrojile su se tijekom bagrema, pa sam im oduzeo samo 4 okvira kestena, a ostatak im ostavio za zimovanje. Uostalom, cilj za ovu godinu mi ni nije bio med, već naučiti osnove i da mi pčele dočekaju sljedeću sezonu.
Zanima me, u kojem trenutku mogu staviti 2. medišni nastavak na podnicu i kada mogu maknuti matičnu rešetku između plodišta i 1. medišnog (2. plodišnog) nastavka? (Planirao sam plodište ostaviti na 2. mjestu, a 1. medišni (2. plodišni) na 3. mjestu.)
Također, u plodištu i 1. medišnom nastavku i dalje mi se nalazi 10 okvira. U plodištu su 1., 2., 9. i 10. okviri puni meda, a ostali imaju mednu kapu koja zauzima 1/3 do ½ površine okvira. 1. medišni (2. plodišni) ima pune okvire meda na 4., 5., 6. i 7. mjestu. Stoga me zanima što mi je činiti: ostaviti 10 okvira u svakom nastavku, prebaciti jedan puni okvir iz plodišta u medište iznad mednih kapa ili nešto treće?
Srdačan pozdrav i hvala unaprijed
 :)

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #2809 poslato: Septembar 26, 2025, 21:25:50 »
Колега Бранимире већ је било време да се зазиме пчелиње заједнице и да им се плодишни наставак испод матичне решетке подигне горе на врх кошнице.
На подњачу се поставља бивши медишни наставак са врха кошнице или онај у коме је најмање меда.
Изнад овог РВ наставка оставља се онај средишњи наставак који је био први изнад матичне решетке.
И као што сам већ рекао онај први плодишни наставак који је био испод матичне решетке подиже се на врх кошнице.

Крајње је време да се тај посао обави ако до сада није обављен.

По потреби уколико нема довољно хране за зимовање и пролећни развој може се још увек додати густи сируп.

Док није јаче захладило и док још увек има летњих пчела и уноса полена овај посао треба што пре завршити.
Срећно зимовање.

Три века испред света...

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #2810 poslato: Septembar 27, 2025, 02:36:02 »
На једном пчелињаку на коме су пчеле продужиле са леглом током септембра и где су залихе хране углавном испод 12-13 кг решио сам да  пчеле прихраним са 3-4 литре густог лековитог сирупа са Нозевојом.
Данас смо почели прихрану и она треба да траје неколико наредних дана.
На трећем и четвртом пчелињаку сируп смо дали само заједницама код којих су нешто мање залихе хране.

Сутра ћемо видети шта радити са другим  пчелињаком и коико ту има заједница којим је потребно додати по неки литар сирупа. 

Три века испред света...

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #2811 poslato: Septembar 28, 2025, 21:30:38 »
Синоћ је и овај други пчелињак добио прихрану од 0,7 литара густог сирупа са Нозевојом.

Нису све заједнице добиле сируп него само оне које имају 15 и мање кг меда.
Данас смо наставили са прихраном и сада смо свим заједницама дали по 0,7 литара густог сирупа са Нозевојом. Такође смо извршили прихране и на великом пчелињаку у Новом Бечеју као и на још два пчелињака. На ова два мања пчелињака само заједнице које имају мање од 15 килограма меда су добиле густи лековити сируп и то по 0,7 литара.

Невероватно је колико има оса на пчелињацима.

Коначно је стигло мало захлађења и овај сируп ће пчеле прерадити и сместити у зону последњег легла и он ће им бити први за исхрану током јесени и почетка зиме.

Три века испред света...

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #2812 poslato: Septembar 30, 2025, 23:08:19 »
Данас смо наставили са прихраном пчела са густим сирупом са 3 % Нозевоја. Ово је на 3 пчелињака била пета прихрана а на четвртом пчелињаку четврта прихрана.

На пчелеињаку у Новом Бечеју преко 100 заједница је добило по 0,7 лит густог лековитог сирупа.
Затим смо у атару на два пчелињака прихранили око 45 заједница са истом количином густог лековитог сирупа а остале заједнице које имају 17-18 и више килограма меда нису добиле никакву прихрану.
Предвече смо прихранили и пчелињак на крај села где нам се налази близу 100 кошница и оне су добиле све по 0,7 литара сирупа са 3% Нозевоја.
Ова храна ће бити смештена тамо где је најпотребније а то је зона зимовања пчелињег клубета и тамо где нам излази последње легло.
Прераду сирупа ће урадити летње пчеле које су још увек у кошницама а које ће нестати током октобра месеца.
Током јесени и почетка зиме пчеле ће имати лако свараљиву храну која не оставља пуно несварених материја у дебелом цреву пчела а истовремено нормализује количину ноземозе у цревима пчела.
Прихрана је завршена до краја септемра како сам и планирао а све у складу са временским условима које смо имали. Да је почетком или средином септемра дошло до захлађења прихрана би већ давно била завршена али због високих температура у септембру морали смо све да одлажемо до првог захлаења и смањења легла.
Сва додана храна ће бити потрошена пре покретања првог легла које у нашим РВ и ЕВ кошницама креће углавном средином фебруара и прво легло у наредној години ће бити храњено на меду који су пчеле сакупиле током летњег периода.

Три века испред света...

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #2813 poslato: Oktobar 02, 2025, 00:53:13 »
Обзиром да је код мене у Банату јутрос у 7 сати било тек само 2-3 степена надам се да су матице потпуно престале са леглом.

Око 70% матица ми је од ове године и ове једногодишње матице заправо старе тек неколико месеци продужују са леглом за разлику од старијих матица.
Због тога не волим матице које су млађе од две године. Своју пуну зрелост са најбољим одлукама за своје пчелиње заједнице матице достижу тек у трећој и наредним годинама.
Младе матице у  првој години непотребно исцрпљују зимске пчеле током септембра и доприносе развоју варое и још крајем зиме непотребно покрећу рано легло и у пролеће брзо остају без залиха меда у лошијим временским приликама.
На нашу жалост због утицаја разних књига и преписивачке индустрије као и разних реклама произвођача матица имамо углавном велико неразумевања потреба пчелиње заједнице и користи зрелих матица у пчелињим заједницама..

Три века испред света...

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #2814 poslato: Oktobar 13, 2025, 15:44:39 »
Код мене је данас било 17-18 степени и сунчано време па смо решили да отворимо 5-6 РВ кошница да видимо како су се пчеле зазимиле, колико сада имају хране, колико легла и са колико пчела улазе у зиму.

Најважније је ипак да ни у једној кошници нисмо видели пчеле без крила нити вароу на пчелама.
Заједнице улазе у зиму са десетак рамова пчела, неке у мало јаче а неке и мало слабије.
Од њих шест у две није било никаквог легла, у једној један рам, у две по два рама и у једној два рама и мало на трећем и ту излази легло на овом трећем раму али у једном  централном раму има и свежег легла.
Ово је једина данас прегледана кошница у којој има свежег легла.

Све прегледане заједнице имају доста хране и просек је преко 15 кг.

Све смо их успут препрскали Војвиром и више него задовољни вратили смо се кући.

Три века испред света...

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #2815 poslato: Oktobar 13, 2025, 18:37:44 »
Три четири слабије заједнице на овом пчелињаку од близу 100 кошница нападнуте су од стране оса и ту се пчеле више не бране да не би остале без пчела док то осе користе и пљачкају мед.

Ако не захлади и ако осе наставе са пљачком ове ће заједнице остати без меда.
Већ сам на другом пчелињаку имао прилику да видим тј нађем две заједнице са врло мало меда и ако су биле обезбеђене са храном за целу зиму и пролећни развој.

Три века испред света...

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #2816 poslato: Oktobar 14, 2025, 11:55:04 »
Касније сам устао јутрос па не знам колико је било степени у шест, седам сати.
У осам сати већ је било 7-8 степени а боље би било да је мало хладније.
Све матице би требало да престану са леглом у овом периоду али унос полена и нектара поред високих температура праве проблем.

Још само четири месеца до Сретења Господњег у наредној години и покретања првог легла.
За тај период пчеле ће потрошити око три килограма меда и ослободити матицама десетак квадратних дециметара саћа за залегање. Поред ових 2-3 дециметара са леглом које сада имамо то ће бити сасвим довољно за десетак хиљада легла које би требало да имамо до краја фебруара у јачим заједницама у Родна Воја кошницама.

Три века испред света...

Van mreže dusan lazic

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: vojka
« Odgovor #2817 poslato: Oktobar 14, 2025, 13:09:12 »
Vojo, redovno čitam ove Tvoje korisne objave...Hvala.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #2818 poslato: Oktobar 14, 2025, 23:21:50 »
Хвала и теби драги мој пријатељу Дуле на похвали и речима подршке.
Поздрав свим драгим пријатељима.

Три века испред света...

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #2819 poslato: Decembar 31, 2025, 22:48:59 »
РВ кошнице са укрштеним саћем сада углавном заузимају два наставка где је већи део клубета у горњем наставку и мањи део у доњем то јест средњем наставку.
Заједнице које су зазимљене на четири наставка имају мањи проценат влаге око клубета од заједница на три наставка с ове на три наставка имају мање благе од заједница зазимљених на два наставка.

У овом периоду је важно да се неутралише директан продор светлости на пчелиње клубе и по потреби затворе горња лета која можемо отворити средином фебруара.
Пчелама сада не треба никакво утопљавање а добро дође свако расхлађивање кошница али без пуштања светлости која може да допире преко отворене подњаче или кроз разне отворе између наставака.

Кад легло крене онда је сасвим друго стање и тада се брже развијају пчелиње заједнице које имају више отвора ближе леглу

Шупље и старе кошнице кроз које лагано дува ветар омогућавају бржи развој заједницама.

Три века испред света...