Autor Tema: Pčelarenje Rodnom Vojom  (Pročitano 1544268 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Esad Jusić

• Više od prijatelja foruma
Odg: Pčelarenje Rodnom Vojom
« Odgovor #525 poslato: Avgust 21, 2012, 21:15:26 »
Smijem li i ja nešto pridodati?

Maloprije sam s pčelinjaka i baš sam, između ostalih, pregledao i sortirao i jednu RV (K 25). Stanje? P2 krcat: sa strana punih 6 ramova skoro zatvorenog meda, u sredini 4 odlična rama zatvorenog legla sa mašalah vijencima. U P1 4 rama perge i meda, između njih 2 rama legla, sa strana po 2 prazna mlada saća. Više ih do proljeća neću gledati i tvrdim da sigurno idu čak i u rusku zimu. Čak sam ispoštovao i Vojinu metodu i ukrstio P1 i P2.

Kad sam već tu, Siniša je zazimio kombinaciju RV i EV. Šta tu ima da se dvoumi? Pa, to je odlična visina (viša od DB, a košnica uska), a da ne govorimo o dva RV (40 cm).

Dobro bi bilo kad bi Vojo rekao šta misli o drugom letu i ventilaciji na ovim zaista užasnim žegama, mada se ventilacija može i bez drugog leta dobiti na više načina.

Pozdrav, svako dobro!

Van mreže Samir Piragić

• Napredni član foruma
  • Pol: Muškarac
« Odgovor #526 poslato: Avgust 21, 2012, 22:48:58 »
Vojo jeste RV jer ovo i jeste tema o RV košnici. Da malo bliže pojasnim donji nastavak je bio prazno mlado saće u gornjem leglo i hrana medni vijenci nekih možda 5  cm i možda malo više na srednjih 5 okvira kako ideš lijevo i desno puniji okviri a po jedan prezadnji sa obje strane puni. Možda su one i mogle izgaziti zimu al na srednja tri okvira nije bilo ni kapi hrane. S toga nikad više u jedan nastavak radije spojim dva društva kako bi ipak iznad klubeta imao više od pola okvira hrane tek onda je sigurno prezimljavanje što se tiče hrane. Mislim da ovakvim radom ne griješim.

Da je Nemanja prvu poruku napisao ovako ja se ne bi ni javljao al neka od viška ne boli glava.

Još bi dodao, Nemanja ta 2 cm podebljaj najmanje na 10 cm i onda nema zime što se tiče hrane.
« Poslednja izmena: Avgust 21, 2012, 23:07:13 od strane Samir Piragić »

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #527 poslato: Avgust 21, 2012, 23:13:10 »
Samire, i kod mene su prošle zime (sibirske zime koja je zahvatila celo balkansko poluostrvo), kao nikada do sada za mojih 14-15 godina rada sa RV košnicama, pčele potrošle izuzetno velike količine hrane, najverovatnije zbog legla koje su pčele pokrenule u drugoj polovini januara ali i pored svega ni jedna zajednica mi nije umrla od gladi i ako im nisam dodavao nikakve pogače. Mada bi u ovakavoj zimi to bilo sasvim opravdano i korisno.
Kada sam u proleće pogledao stanje sa hranom bio sam potpuno iznenađen potrošnjom meda po centralnim ramovima dok je med u bočnim ulicama bio skoro nedirnut.
Pčele su odmah posle podizanja temperature na desetak stepeni krenule u prebacivanje meda i veoma brzo pojačale visinu mednih venaca ili bolje rečeno mednog puta jer na RV ramovima gotovo da nema venaca. U mom kraju prošle zime pčele nisu ozlazile od petog novembra pa sve do prvog marta i za to vreme nisu prenosile med u medni put, što se nikada pre nije događalo.

Pozdrav svima.....

Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Samir Piragić

• Napredni član foruma
« Odgovor #528 poslato: Avgust 22, 2012, 17:22:25 »
Ovo moje pisanje se ne odnosi na neke mane kod RV nego moje iskustvo da je nesigurno ostaviti roj u jednom nastavku.

Kod mene sve što nije u dva RVI nastavka ide na spajanje. Samo ovakvi ostaju samostalno prezimljavat kao što je na slikama. Ove slike su od prirodnog roja koji je smješten 26.05.2012 godine i dobio je prihranu od 4 l sirupa 1:1 i lipa je dobro pomogla. Ramovi na slikama su iz drugog nastavka a prvi nisam htio da slikam jer svi koji imate RV znate kako ono izgleda.
« Poslednja izmena: Avgust 22, 2012, 17:27:38 od strane Samir Piragić »

Van mreže Ivica Kuzmanovic

• Stari član foruma
  • Blago onom kome um u srcu počiva.
« Odgovor #529 poslato: Avgust 22, 2012, 21:20:33 »
Ovo moje pisanje se ne odnosi na neke mane kod RV nego moje iskustvo da je nesigurno ostaviti roj u jednom nastavku.

Kod mene sve što nije u dva RVI nastavka ide na spajanje. Samo ovakvi ostaju samostalno prezimljavat kao što je na slikama. Ove slike su od prirodnog roja koji je smješten 26.05.2012 godine i dobio je prihranu od 4 l sirupa 1:1 i lipa je dobro pomogla. Ramovi na slikama su iz drugog nastavka a prvi nisam htio da slikam jer svi koji imate RV znate kako ono izgleda.
Samire samo ih uzimite sa rupom u gornjem delu nastavka, bez donjeg leta, i nema problema. Kada je na nastavku gornje lete klube se krece od napred ka nazad, tako da je vise od pola rama medna kapa. U prolece prva polovina, napred do okruglog leta , je prazna ili puna legla, a u zadnjem delu, oko polovine rama, je perga i med.

pozdrav i svako dobro
Čovek je dat i zadat. Sloboda nije data već je zadata.

Van mreže Samir Piragić

• Napredni član foruma
« Odgovor #530 poslato: Avgust 22, 2012, 22:20:43 »
Ivice jesil mislio na Brndin sistem, na prvom nastavaku rupa.

Van mreže Bubo Lazarov

• Član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: makedonija
« Odgovor #531 poslato: Avgust 22, 2012, 22:56:50 »
http://img834.imageshack.us/img834/5813/fotografija0872a.jpg
Pčelarenje Rodnom Vojom

Uploaded with ImageShack.us
zazimljavanje u pokusaju sa EV +RV kako ce proci videcemo zasad je sve puno,EV oko6ramova ali se nadam da ce do kraja biti svi ,a nastavak RV svih deset  med +leglo
interesuje me zasto prvo ev rv kod mene je isto samo sto prvo je rv pa ev na rv je plodiste a ev je sa mednom kapom

• Stari član foruma
« Odgovor #532 poslato: Avgust 23, 2012, 09:27:50 »
Da Brndin sistem. Samo sto ja drustva uzimljavam tako sto im ostavljam rupu na prvom nastavku, dok je iznad pun nastavak meda, a nukleuse tako sto rupa i leglo idu gore(na hladno), kao drugi nastavak, a na podnjacu stavim ramove sa malo meda ili prazne, krajnje, zalezene. Klube se formira u gornjem nastavku odmah do leta, izbije odmah na satonose, i u toku zime krece se polako ka unazad, dalje od leta.Ako ima hrane, nema sanse da umre od gladi, ako se ostavi i na jednom nastavku.

pozdrav

Van mreže Samir Piragić

• Napredni član foruma
« Odgovor #533 poslato: Avgust 23, 2012, 21:15:23 »
Da Brndin sistem. Samo sto ja drustva uzimljavam tako sto im ostavljam rupu na prvom nastavku, dok je iznad pun nastavak meda, a nukleuse tako sto rupa i leglo idu gore(na hladno), kao drugi nastavak, a na podnjacu stavim ramove sa malo meda ili prazne, krajnje, zalezene. Klube se formira u gornjem nastavku odmah do leta, izbije odmah na satonose, i u toku zime krece se polako ka unazad, dalje od leta.Ako ima hrane, nema sanse da umre od gladi, ako se ostavi i na jednom nastavku.

pozdrav

Znači uzimljavaš RV samo na dva nastavka.

• Stari član foruma
« Odgovor #534 poslato: Avgust 23, 2012, 21:45:01 »

pozdrav

Znači uzimljavaš RV samo na dva nastavka.
tako je.

Van mreže Sinisa Mirovic

• Prijatelj foruma
« Odgovor #535 poslato: Avgust 23, 2012, 21:57:05 »

interesuje me zasto prvo ev rv kod mene je isto samo sto prvo je rv pa ev na rv je plodiste a ev je sa mednom kapom
[/quote]

Bubo svako radi kako misli da je najbolje, ja sam nastravak EV stavio ispod kao nadrazajno prehranjivanje krajem jula i avgusta ,a zimi ce stititi leglo od vetra i hladnog vazduha i bice kao duboka podnjaca i stite je od moljca.
Mislim da u jednom nastavku RV ladno zimuje bez problema, da je nastavak pun meda u septembru sigurno bih ga stavio iznad (mozda experimentisem) ovako uvodim proveren Venerov sistem u pcelarenju RV.

Van mreže Nikolić Nemanja

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: grkinja
« Odgovor #536 poslato: Septembar 02, 2012, 17:52:40 »
Koliko bi sada trebalo imati ramova sa leglom?

Kod mene je stanje sa ovogodišnjim prirodnim rojevima po 4 rama sa leglom, 3 do 4 ramova sa medom plis manja količina u prvom nastavku i 2 rama sa polenom.
 Pozdrav iz Grkinje

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #537 poslato: Septembar 02, 2012, 20:49:55 »
Koliko bi sada trebalo imati ramova sa leglom?

Kod mene je stanje sa ovogodišnjim prirodnim rojevima po 4 rama sa leglom, 3 do 4 ramova sa medom plis manja količina u prvom nastavku i 2 rama sa polenom.
 Pozdrav iz Grkinje

Kolega Nemanja, i kod mene je isto stanje sa rojevima i mislim da je to u ovo doba godine i u ovakvim klimatskim uslovima sasvim normalno.
Sada bi bilo korisno malo rashladiti košnice (ako postoje neke mogućnosti ) i ne dozvoliti jak i direktan udar sunca na košnice da bi matice što pre prestale sa zaleganjem.
Upravo radim jedan eksperiment u tom pravcu.

Pozdrav svima.....
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Esad Jusić

• Više od prijatelja foruma
« Odgovor #538 poslato: Septembar 02, 2012, 21:33:58 »
Slično stanje.

Ove godine sam ispoštovao Vojinu tehniku pa sam ukrstio nastavke. Zimovaće na 2 i na 3 nastavka. Žao mi je i krivo što nisam naselio i EV jer, pošto imam pravo na mišljenje, mislim da bi za trunčić bile bolje od RV. Mislim: jer nemam EV, a imaću - već ih spremam za sljedeću godinu.

Pozdrav, svako dobro!

Van mreže Stamenković Predrag

• Napredni član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Preševo,460 m
« Odgovor #539 poslato: Septembar 03, 2012, 12:34:08 »
Pozdrav svima, danas sam otvarao moje tri RV kosnice na po dva nastavka i utvrdio da je u prvoj stanje dobro, ima u doljem nastavku 5-6 rama zatvorenog legla malo meda i matica jos uvek polaze jaja, a u gornjem 5-6 rama zatvorenog meda. Kod druge je stanje slabije ima manje legla a vise meda matica polaze jaja, dok je treca najslabija ali ima i legla i meda u manjim kolicinama ali je i u njoj matica aktivna i polaze jaja. U svim nastavcima ulice su pune pcela, pcele aktivne donose po malo polen, a iste prehranjujem sirupom 3:2 secer - voda i planiram da za koji dan dajem pcelama gusci sirup sa Nozevojom, koji je u procesu ekstrakcije i trebalo bi da traje jod 4-5 dana. Dali su zajednice dobre kao i moji dalji planovi, i dali je mozda potrebno da nekoj zajednici podmetnem na podnjaci nastavak sa ramovima i satnom osnovom i tako zazimim.

Hvala, pozdrav...
Људи се смеју твојим сновима.
А онда када их оствариш, мрзе те!