Autor Tema: Pčelarenje Rodnom Vojom  (Pročitano 1543842 puta)

0 Članovi i 3 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • Pol: Muškarac
  • 063/383-114 023/782-015
Odg: Pčelarenje Rodnom Vojom
« Odgovor #615 poslato: Januar 01, 2013, 17:18:22 »
Ево једног снимка о Родној Воји снимљеног крајем пролећа прошле године после невероватно лоше зиме 2011/2012 код колега из Старчева на југу Баната.

http://vimeo.com/21909321

Поздрав свима.....
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže dragan djuric

• Gost
  • *
« Odgovor #616 poslato: Januar 01, 2013, 20:45:16 »
 PREPORUCUJEM KOLEGU SA FORUMA PANOVIC BOBANA  I Z POPOVCA KOD NISA  ZA IZRADU R V KOSNICE  PO   KVALITETU I TACNIM MERAMA .IZVINJAVAM SE AKO JE NEKA REKLAMA ALI  CINJENICE SU TACNE .

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #617 poslato: Januar 03, 2013, 01:54:33 »
Hvala Dragene na preporuci.
Imam već jednog proizvođača košnica sa kojim od prošle godine korektno sarađujem i sa kojim sam zadovoljan pa ako zatreba kontaktiraćemo i Bobana.

Možete li nam malo opisati način pčelarenja Vašeg prijatelja koji je počeo sa RV košnicama, naravno ako ste upoznati sa tim.

Pozdrav svima.....
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...

Van mreže GoranStevančević

• Napredni član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Bukovica
« Odgovor #618 poslato: Januar 03, 2013, 10:01:54 »
Pogledao  sam video snimak i hdeo bih da iznesem svoje zapažanje i postavim jedno pitanje
Na snimku se vidi da u prvom nastavku iznad podnjače tamni ramovi stoje sa strane i da je iz gornjeg nastavka spušten ram sa medom u sredinu ovog prvog
Da li je ovo dobro ili je trebalo ram sa medom staviti sa strane a tamne ramove prebaciti u sredinu prvog nastavka?
Ovo pitanje proizilazi iz mog skromnog znanja i iskustva u radu sa RV košnicama pa bih voleo da gospodin Voja prokomentariše

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #619 poslato: Januar 03, 2013, 12:32:43 »
Dobro je Gorane što si primetio da su krajnji ramovi iz donjeg nastavka mogli biti i malo bolje raspoređeni.
Ram sa medom koji su spustili u prvi nastavak ja bih najradije postavio napred u gornji nastavak gde je udar sunca najbolji i gde je najtoplije.
Ova zajednica je verovatno zazimljena sa oko 12-13 kilograma meda a dobro bi bilo da je imala još koji kilogram meda više.
Prošla godina je bila izuzetno nepovoljna pa su zajednice koje su krenule sa leglom krajem januara i početkom februara potrošile velike količine hrane na održavanje temperatura jer smo u februaru imali dug period sa izuzetno niskim temperaturama (kod mene u dvorištu jedne noći -30,5 stepeni ) sa najvišim dnevnim temperaturama ispod -10 C stepeni i dobro je pa nisu stradale održavajući leglo.
 Sva je sreća što su Rodnoj Voji ramovi niži od visine klubeta i previlne dužine tako da im je najveća količina  hrane raspoređena po sredini gornjeg nastavka a pčele mogu da vrše izmenu između ulica.
Mislim da je prilikom zazimljavanja trebalo te krajnje malo tamnije ramove iz prvog nastavka pomeriti prema sredini.
Da su tokom druge polovine leta (krajem jula ili tokom avgusta) na drugo i deveto mesto podignuti po jedan taj tamniji ram iz plodišta pčele bi u njih lagerovale med i sada ne bi trebalo ništa dirati dok se zajednice ne rašire na 6-7 ramova legla.
U prvom nastavku trebalo je ostaviti samo 4 centralna rama sa malo tamnijim saćem iz kojga su izlazile mlade pčele to jest iz kojih je izlazilo leglo a sve tamnije ramove u svakom slučaju treba ostaviti u gornjem nastavku.
Ako se pčele pravilno zazime to jest saće pravilno rasporedi do početka aprila nema potrebe za bilo kakvim pčelarevim intervencijama.

Posle ovog dana 30. marta i takvog stanja zajednice, a vidimo da su pčele tek malo značajnije krenule u širenje legla, najkorisnije bi bilo krenuti sa snažnom prihranom ređim sirupom 2:3 (šećer : voda) a (da ima koji kilogram više meda tada bi odnos sirupa bio 1:2 (šećer: voda) da bi pčele što pre potrošile zalihe meda, naglo raširile leglo i snažnije stigle do bagremove paše.

Nadam se da nam se više neće ponoviti takva godina kao što je bila prošla i da ćemo takvo stanje u zajednicama kakvo vidimo na snimku imati početkom a ne krajem marta meseca.

Pozdrav svima.....   

Три века испред света...

Van mreže Kenan Halilagic

• Napredni član foruma
« Odgovor #620 poslato: Januar 06, 2013, 13:52:59 »
kolege ja pcelarim u hercegovini u gradicu capljini, ovdje se jos niko ne koristi ovom vrstom kosnice, a ponukan ovim komentarima o rv napravio bih koju kosnicu, da je uporedim sa mojim lr, pa ako mogu da dobijem tacne dimenzije svih djelova kosnice rama okvira za resetku  bio bih vam zahvalan.. postovanje

Van mreže Ovcina Avdo

• Napredni član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Novo Milosevo
« Odgovor #621 poslato: Januar 06, 2013, 15:55:43 »
Evo ima vec tema sa svim nacrtima i dimenzijama:
 http://www.kosnicevoja.rs/forum/index.php?topic=10.0
Bez alata nema zanata, a bez znanja ni najbolji alat neće pomoći.

Van mreže Ranko Mačinkovič

• Član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Nožičko i Ilićani opština Srbac
« Odgovor #622 poslato: Januar 07, 2013, 18:35:35 »
Molim gospodina Voju za mišljenje, da se prilikom zazimljavanja stavi puna podnjača, a da se prilikom pripreme za bagremovu pašu, odnosno stavljanje matične rešetke na prvi nastavak stavi žičana podnjača?
Pšto sam zajednice u RV zazimljene na dva i tri nastavka, prvi nastavak stavio na toplo, d očigledno da sam pogriješio, kako i kad bi mogao ispraviti ovu pogrešku?

Pozdrav svima.....

Van mreže slobodan ilic

• Stari član foruma
« Odgovor #623 poslato: Januar 07, 2013, 20:55:33 »
Prošla godina je bila izuzetno nepovoljna pa su zajednice koje su krenule sa leglom krajem januara i početkom februara potrošile velike količine hrane na održavanje temperatura jer smo u februaru imali dug period sa izuzetno niskim temperaturama (kod mene u dvorištu jedne noći -30,5 stepeni ) sa najvišim dnevnim temperaturama ispod -10 C stepeni i dobro je pa nisu stradale održavajući leglo.

Vojo prijatelju kod mene kada je ovako mi svi pjevamo i radujemo se sto je stiglo proljece . ;D ;D
Jutros mi je bio gost jedan kolega pcelar i malo sam mu pokazivo (falio se)kako se kod nas pcelari.NJegov komentar je bio da mi puno mazimo,nepotrebno otvaramo  kosnice i puno dosadjujemo pcelama.On pcele (0k0 2500) kosnica od 1 septembra do 1 aprila ne dira jer i 12 radnika iz Mexika stizu i rade samo u tom periodu.Podnjace iskljucivo ima pune a smrtni prostor nema jer su mu na svim ramovima satonose 8 mm debljine a donja letvica je 6 mm.Ne tvrdi ni on ni ja da tako treba ili mora biti ali iznosimo da on tako radi.Pozdrav i bice slika kad ga posetim za dve nedelje moramo sklopit 800 nastavaka.Pozdrzv

Van mreže Nikolić Nemanja

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: grkinja
« Odgovor #624 poslato: Januar 16, 2013, 01:25:37 »
Danas kod mene oko 12 stepeni,pcele iskoristile za procisni izlet, a ja za zavirivanje ispod hranilice.
Iznenadih se koliko bube je tu. Ramove nisam pomerao,samo onako odozgo, i 7 ulica je puno pcela.
A problematicnoj (pitao sam o tome) kao po savetima kolega, dodatu pogacu sam zamenio novom.

Sad sa nestrpljenjem cekam prolece. ;D

Pozdrav iz Grkinje

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #625 poslato: Januar 16, 2013, 19:11:18 »
Molim gospodina Voju za mišljenje, da se prilikom zazimljavanja stavi puna podnjača, a da se prilikom pripreme za bagremovu pašu, odnosno stavljanje matične rešetke na prvi nastavak stavi žičana podnjača?
Pšto sam zajednice u RV zazimljene na dva i tri nastavka, prvi nastavak stavio na toplo, d očigledno da sam pogriješio, kako i kad bi mogao ispraviti ovu pogrešku?

Pozdrav svima.....
Kolega Ranko, oprosti za ovo malo kašnjenje sa odgovorom.
 Već sam pročitao ovaj post i ova pitanja ali sam verovatno za vreme Božićnih praznika ostavio za malo kasnije a posle sam na to zaboravio.

Ja bih to ipak uradio sasvim suprotno ako već imaš obe podnjače. Pred zimu to jest krajem leta bih stavio žičane podnjače a prilikom prvog prolećnog pregleda zamenio bi ih punim podnjačama. 

Bolje je tokom zime da nam se na košnicama nalaze žičane podnjače radi boljeg dotoka svežeg vazduha i laganog strujanja vazduha kroz podnjaču, kao i oslobađanja vlage i štetnih gasova.

Greška se uvek može ispraviti kad je vreme toplije pa čak i kad su pčele u klubetu ako se radi pažljivo sa nekim pomoćnikom.
Ako su ramovi u prvom nastavku na punoj podnjači postavljeni na toplo leto bi trebalo da bude širom otvoreno.   

Pozdrav iz ravnog Banata...

Три века испред света...

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #626 poslato: Januar 16, 2013, 19:14:23 »

Vojo prijatelju kod mene kada je ovako mi svi pjevamo i radujemo se sto je stiglo proljece . ;D ;D
Jutros mi je bio gost jedan kolega pcelar i malo sam mu pokazivo (falio se)kako se kod nas pcelari.NJegov komentar je bio da mi puno mazimo,nepotrebno otvaramo  kosnice i puno dosadjujemo pcelama.On pcele (0k0 2500) kosnica od 1 septembra do 1 aprila ne dira jer i 12 radnika iz Mexika stizu i rade samo u tom periodu.Podnjace iskljucivo ima pune a smrtni prostor nema jer su mu na svim ramovima satonose 8 mm debljine a donja letvica je 6 mm.Ne tvrdi ni on ni ja da tako treba ili mora biti ali iznosimo da on tako radi.Pozdrav i bice slika kad ga posetim za dve nedelje moramo sklopit 800 nastavaka.Pozdrzv

Kolega Slobodane želim ti srećno i uspešno zimovanje i srećan rad. Samo napred...

Pozdrav iz Banata...

Три века испред света...

Van mreže GoranStevančević

• Napredni član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Bukovica
« Odgovor #627 poslato: Januar 17, 2013, 15:25:48 »
Poštovani kolega Vojo u jednoj sam nedoumici
Moji prošlogodišnjji rojevi koje sam uspeo da razvijem na dva tela su bila ovako spakovana
Prvo telo iznad podnjače na hladno , drugo telo na toplo
Treće telo sam dodao jesenas na podnjaču ispod prvog tela na toplo. Da li je ovo pogrešno? Kako sam ja razumeo u vašem odgovoru kolegi Ranku ovo je pogrešno.
Znači da sam rojeve trebao drugačije da razvijam: prvi nastavak na toplo pa kad proširujem drugi iznad prvog stavljam na hladno pa u jesen na podnjaču dodam nastavak na hladno.
Ako je sve ovo što sam napisao tačno meni sada nije jasno kako ova društva u proleće kada ih dovoljno razvijemo i dodamo im medište to jest telo koje je bilo na podnjači mogu da imaju prvo telona hladno tokom paše bez ikakvog okretanja nastavaka. Ja sam razumeo da prvo telo tokom leta treba da bude na hladno

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #628 poslato: Januar 17, 2013, 16:26:16 »
Kolega Gorane, nije to toliko velika greška da bi stavarala neki veliki problem jer RV nastavci kao i ramovi nisu tolko mnog dugi i od leta do zadnje stranice podnjače nije velika dužina kao što je to slučaj sa LR, Farar, DB i drugim košnicama i tu dolazi do dobrog provetravanja ako je leto prošireno i tokom zime otvoreno.
Naravno da bi bilo bolje da se uvek držite pravila da prvi nastavak sa ramovima uvek bude na hladno a svi ostali da se ukrštaju u odnosu na one donje.

Onog momenta kada dodajete neki nastavak sa ramovima od nekog bezmatka ili od neke zajednice koja je imala 4 nastavka saća a sada izjednačavamo količinu saća sa ostalim košnicama koje imaju na primer dva nastavka tada ovaj nastavak koji dodajemo ako u njemu nema više od 4-5 kilograma meda dodajemo na prvi nastavak ali na hladno kao što sam već pomenuo.
Ako kojim slučajem taj nastavak koji dodajemo ima dosta tamnog saća i više meda nego onaj prvi nastavak na zajednici kojoj ovaj dodajemo, onda ćemo svakako ovaj što dodajemo (sa tamnim saćem i sa više meda) dodati na drugo mesto, to jest na ovaj prvi nastavak.
Na njega ćemo dodati onaj u kome je najviše hrane.
Sve ovo je zavisno od vremena rada, snage zajednice, količine legla u košnici i rasporeda meda.

Bitno je da moramo paziti da taj prvi nastavak sa ramovima pored toga što se postavlja na hladno i da ima najmanje meda i najmanje tamnog saća.
Ukoliko tokom zazimljavanja u tom prvom nastavku nađemo neki ram sa više meda taj med ćemo podići u nastavak iznad ili čak po potrebi i u treći najgornji nastavak. takođe ako nađemo neke kvalitetne tamne ramove sa radiličkim ćelijama te ramove ćemo podići u taj nastavak iznad to jest drugi nastavak.

Veoma je bitno i to da se posle vrcanja meda svi tamniji ramovi raspoređuju po boji i da sve tamnije ramove postavljamo iznad a svetlije iz kojih je izlazilo manje generacija pčela postavljaju i raspoređuju ispod i da vraćaju na mesta gde će ih pčele napuniti medom i zapečatiti to jest zatvoriti voskom.

Uspešnost zimovanja ali i prolećni razvoj zavisi od rasporeda tamnog saća u košnicama kao i od tog da li su pčele blagovremeno u takvo saće donele, napunile ili prenele med.
Što je više tamnog saća u sredini pčelinjeg gnezda to će pčele bolje zimovati i u proleće se brže razvijati.

E sad sam baš odužio..

Pozdrav svima....   

Три века испред света...

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #629 poslato: Januar 17, 2013, 22:34:47 »
Чика Сава ми је послао поруку са питањем за додатно појашњење у вези окретања наставака а пошто му је ПП сандуче пуно и пошто мислим да је добро и да друге колеге прочитају поруку, исту поставлјам овде:

Добро вече драги мој чика Саво..

Да, тај наставак који је до тог момента (момента додавања празног наставка са саћем) био на првом месту и био постављен на хладно, тај наставк сада треба заокренути за 90 степени и поставити на топло у односу на онај први који додајемо на подњачу.
Такође и онај бивши други наставак који је био са рамовима окренутим на топло то јест у правцу исток запад и он се окреће и рамови сада треба да буду поставлјени у правцу север југ.
Он се у суштини не окреће у односу на доњи наставак него се оба истовремено окрећу.

да с се не би десило да се та два наставка окрену за 180 степени ја их забележим графитом оловком то јест линијом  преко оба наставка а затим јасно видим да се зацртана линија након подизања наставака и окретања мора поравнати то јест наћи у истом положају као што је то и раније био случај.
Биивши први наставак чија је страница била окренута југу увек приликом подизања на друго место окрећем за 90 степени у лево то јест на исток.
А онај други наставак који је стајао на топло и чија је лева страница била на источној страни сада се окреће (као и онај наставак испод у леву страну) на леву страну за 90степени и сада ће бити на северној страни.

Поздрав из Новог Милошева....

Три века испред света...