Autor Tema: Pčelarenje Rodnom Vojom  (Pročitano 1544379 puta)

0 Članovi i 3 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže sava mitic

• Više od prijatelja foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Aleksinac
Odg: Pčelarenje Rodnom Vojom
« Odgovor #375 poslato: Januar 24, 2012, 10:52:51 »
Pa,  Aleksinac nije mnogo daleko. Samo predjete preko Djunisa i Deligrada / kod Ražnja / i eto
vas kod mene.

Pozdrav iz Aleksinca

Van mreže GoranStevančević

• Napredni član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Bukovica
« Odgovor #376 poslato: Januar 24, 2012, 11:37:31 »
Hvala na pozivu gospodine Savo.
Nadam se da ću na proleće da nadjem vremena da svratim na vaš pčelinjak . Da li vam je pčelinjak baš u Aleksincu ili u okolini?
Ako dolazite do Kruševca javite se da budete moj gost (064-82-49-547)

Van mreže Vojko Aleksic

• Prijatelj foruma
« Odgovor #377 poslato: Februar 04, 2012, 20:41:56 »
imam jednu RV košnicu koju sam naselio u julu prošle godine isecanjem saća iz DB košnice,spremio sam  5 RV košnica prepravkom odDB i planiram da ih naselim paketnim rojevima pošto u mojoj blizini niko nema RV košnice.

А у близини су пчелари који продају пакетне ројеве?

Користи изграђено саће из РВ кошнице коју имаш, као и рамове пуне меда и полена, те их прерасподели у новонастањене кошнице РВ.

Насељене ројеве треба свакодневно прехрањивати да би изграђивали саће.

Пуно успеха.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #378 poslato: Februar 13, 2012, 23:34:33 »
Evo malo snimaka pčelarenja sa RV košnicama i RV nukleuzima- oplodnjacima koji su formirani 12 maja.
Jedan od tih oplodnjaka koji smo proširili nakon što mu se matica sparila i počela da zaleže pojačali smo sa jednim ramom pčela i jednim ramom legla a kasnije posle vrcanja bagremovog meda od osnovnih zajednica  smo oduzeli jedan nastavak sa 10 isceđenih ramova i dodali ovom oplodnjaku na čišćenje, popravku ćelija i dalju upotrebu.
Sve smo tada snimili početkom septembra mislim pretprošle godine i to vam prikazujemo u ova dva dela:
Prvi deo:  [ Neispravan YouTube link ]

Drugi deo:

Pozdrav svima......
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže zoran vrhovski

• Napredni član foruma
« Odgovor #379 poslato: Februar 22, 2012, 12:49:14 »
Vojo,kako to da jedan postotak pčela svoje klube formiraju u samo jednom nastavku?one to ostanu ispod tankog vijenca meda,i kod hladnijih,dužih zima ne pređu u gornji nastavak,pogotovo ako su u donjem pokrenule leglo.meni je do sad stradalo 20 % pčela,koje su bile dosta jake,znači punih 5 ulica pčela,neke uzimljene na 2,neke na 3 nastavka,i pazio sam da u medištu budu stariji ramovi,u kojima je vać bilo leglo. u tih 20 % imam društva koja su imale rešetku na 1. nastavku sve do 9.mj,ali i ovakve nukleuse iz tvoje snimke,koji nisu imali rešetku,bilo je tu i starijih matica,ali i ovogodišnjih...

pozdrav

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #380 poslato: Februar 22, 2012, 23:33:59 »
Ne znam stvarno Zorane šta da kažem. Meni se to nije dešavalo u RV košnicama i ako imam izuzetno hladno i loše područje za zimovanje pčela.
Čujem da je kod jednog mog komšije od oko 230 RV zajednica umrlo 12 slabijih zajednica.
Takođe još kod jednog od oko 100 RV zajednica stradala je jedna tokom zime.

Može se desiti da tokom jeseni dođe do stradanja pčela usled jakog napada varoe i neodgovarajućih i neblagovremenih tretmana.
Takođe se može desiti da pčele tokom zime stradaju od nozemoze u krajevima gde je tokom jeseni bilo
dosta medljike i gde su pčele zimovale na medljici.
Ali da umru od gladi to se nebi trebalo dešavati makar ne u RV košnicama gde pčele lageruju svu hranu u  medni put to jest u pravcu kretanja pčelinjeg klubeta.
Posebno je važno da u RV košnicama imamo ramove niže od visine pčelinjeg klubeta i da svako normalno pčelinje klube uvek zahvata 2 RV nastavka i uvek je u kontaktu sa hranom.

Ova zima je bila izuzetno nepovoljna za prezimljavanje i mnoge zajednice koje su imale mlade matice pokrenule su leglo tokom januara a pošto pčele nikada ne napuštaju leglo kod slabijih zajednica može doći do tog da ako je zahlađenje u dužem periodu da se pčele odvoje od hrane ako su te slabije zajednice zazimljene u nižim nastavcima.
Ja svaku zajednicu koja nema preko 7-8 ramova pčela i preko 7-8 kilograma meda zazimljujem u najviši nastavak.
Po nekad, mada veoma retko neku malo slabiju zajednicu sa 6-7 ramova pčela ostavim da zimuje i u prvom nastavku ali samo ako joj je gornji nastavak pun meda i ako u donjem nastavku ima dovoljne količine meda za bezbedno zimovanje.

Žao mi je Zorane što ti se to desilo ali je najverovatnije u pitanju slaba procena količine hrane u nastavku u kome je bilo poslednje leglo.

Želim ti da što pre nadoknadiš gubitke.

Pozdrav iz Novog Miloševa......
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...

Van mreže Vojko Aleksic

• Prijatelj foruma
« Odgovor #381 poslato: Februar 24, 2012, 18:14:41 »
Ime, te ne prićaš da si objavio knjigu.

Koliko košta i ko je izdavač?

Pozdrav.

Van mreže Dragan Milicevic

• Član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Rađevo selo
« Odgovor #382 poslato: Februar 24, 2012, 19:39:59 »
Ime, te ne prićaš da si objavio knjigu.

Koliko košta i ko je izdavač?

Pozdrav.

Isto pitanje 8), i kako doci do nje?

Van mreže stevanovic sveto

• Lokacija pčelinjaka: Varda-Makovište 750m
« Odgovor #383 poslato: Februar 24, 2012, 19:56:30 »
Izdavač je Dragutin Ajdinović (mob. 0644943184). Brošura se može naručiti od kolege Dragutina. Pozdrav.

Van mreže Stankovic Miodrag

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Rajcetine
« Odgovor #384 poslato: Februar 25, 2012, 16:31:26 »
Pozdrav svima...

Brosuru je izdao g. Dragutin Ajdinovic a napisao g. Dragan Djordjevic. Izasla je na dogadjanju u Sava centru i tu se mogla nabaviti samo kod g. Ajdinovic. Pun naziv je "Rodna Voja uvod" a za sve ostale informacije mozete se obratiti g. Ajdinovicu radi nabavke a G. Djordjevicu radi hvale ili kritike.

Ja pisem ovo zato sto sam u celoj prici ucestvovao kao stampar. U svakom slucaju cekam prve lepe dane pocetkom aprila da krenem sa RV (koje ce mi biti jedine kosnice) pa da budem aktivniji ovde (normalno sa nizom pitanja i podpitanja pa pitanja ....).

Pozdrav Miodrag

Van mreže Dragan Djordjevic

• Stari član foruma
  • pčelar - večiti početnik
  • Lokacija pčelinjaka: Grljan, V. Čuka, Zaječar
« Odgovor #385 poslato: Februar 25, 2012, 18:23:43 »
  Hvala „budući kolega“ Miodraže.
   Ja sam napisao tekst na osnovu predloga gospodina Ajdinovića iz svog iskustva i iz svog rada na mom stacionarnom pčelinjaku i dodelio mu epitet UVOD.
  Ja se nisam „zaletao“ da kupuim 100 ili 200 RV košnica, već sam testirao istinitost tvrdnji njenog konstruktora i veoma pametnog čoveka, Voje Brstine i došao do zaključka da je većina stvari istinita. Bio sam u početku bombardovan svim i svačim kada sam nabavio prvi par košnica RV, što sa strane, što od mog mentora, što tekstovima na drugom forumu: RV je dobra samo za kutiju za alat; gnezdo za leženje svega i svačega; plodište premalo, društva preslaba i sl. ali sam dozvolio sebi da „više vidim svojim očima nego tuđim“.
  Na početku sam imao hiljade pitanja o raznim stvarima iz pčelarstva. I pored čoveka sa kojim sam od svoje pete godine na pčelinjaku u većoj ili manjoj meri bio, jednostavno ni jedna knjiga, tekst pa ni razgovor nisu pružili neke odgovore dovoljno razumljive jednom „početniku“ u pčelarstvu. Ili su tekstovi nepotrebno naučni (u glavnom prepisani) ili neki autori iznose neke tvrdnje koje u radu nikada nisu probali a tvrde da je to apsolutna istinu. Ono što sam ja naučio u pčelarstvu ne postoji ništa apsolutno, isto i nepromenljivo. „Pčela je čudo“.
   U pripremi je još tekstova, ali ovoga puta će biti dovoljno materijala za knjigu (a možda i dve) o RV pčelarenju i nazvaću je: „STACIONARNO PČELARENJE RV KOŠNICOM – za početnike“. Ništa naučno jer naučnik nisam. Prost tekst iz iskustva za početnike RV košnicom i početnike u pčelarstvu u opšte, sa mnoštvom slika sa mog pčelinjaka i sa konkretnim odgovorima na pitanja koja sam i ja jednom postavljao. Biće tu obrađen jedan ciklus: od nabavke RV košnice do uspešnog izimljavanja (znači: ovo je trut, ovo je pčela, ovo je matica, leglo po fazama i sl., izabir lokacije za pčelinjak, osnovni alat, moj način učvršćivanja košnica (tiplovanje), zaštita i farbanje, priprema lokacije za pčelinjak, smeštanje rojeva u RV košnice, razvoj, pa sve do uzimljavanja i izimljavanja – sa pregršt slika i jednostavnim objašnjenjima - ) i drugi ciklus koji dolazi kasnije kod početnika (izimljavanje, razvoj za pašu, burna, tiha, medober, razrojavanje, uzgajanje matica u RV košnici za svoje potrebe (kako ja to radim), zamena matica, tretmani, priprema za zazimljavanje).
   Samo budite strpljivi i neka su vam pčelice žive i zdrava i vi i vaši najmiliji sa njima. Pozdrav iz Zaječara.
Čovek nije čovek, ako svakoga dana ne teži da svet učini boljim.

Van mreže stevanovic sveto

• Lokacija pčelinjaka: Varda-Makovište 750m
« Odgovor #386 poslato: Februar 25, 2012, 21:03:01 »
Kolega Dragane, to je za svaku pohvalu. Želim da imam tu knjigu. Naravno, želim i da pomognem, ako bude trebalo. Pozdrav.

Van mreže Branko Obranovic

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Poden - Kostel na Kočevskem SLO 310 m n/m
« Odgovor #387 poslato: Februar 29, 2012, 18:43:38 »
Danas sam prvi put na brzake pogledao u moje dve RV košnice.
Pčele nose cvetni prah. Jedna je na 5 ramova druga na 6. Svaka ima legla za veličino dečje ruke na 3 rama. Donji plodišni nastavak sam stavio na pun medišni nastavak u kojem sam puno sače malo otvorio.
Temperatura je bila +15*C i suncem ogrijane košnice.
Ona koja ima 6 zasedenih ramova je matica iz 2010 godine, lna 5 ramova je prošlogodišnja matica.
Lp Branko

Van mreže Stankovic Miodrag

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Rajcetine
« Odgovor #388 poslato: Mart 10, 2012, 20:07:33 »
Pozdrav svima...

moram da pitam jer mi se priblizavaju dani postavljanja kosnica...

Kako na mom terenu nema bagrema a iscitavao sam sve sto sam mogao i nasao o toj temi i nisam nasao nista sem ovlas spomenutih napomena da pitam: dobicu rojeve krajem maja i pocetkom juna (za sada takav dogovor). To bi bili "klasicni" rojevi na, rekao bih 5-6 ramova (molim da me ispravite...). Pitanja su sledeca:

1. koliko treba da unose polena za razvoj legla - kako da procenim,
2. kako da pratim razvoj legla i na koliko dana da otvaram kosnicu ili u tom slucaju nukleus,
3. kako da odredjujem prihranu - pasa je planinska 1000 mnv, livada juni mesec
4. treba li tretirati necim protiv bolesti u to doba ili cekati avgust - pitam da nabavim na vreme,
5. matice ce biti iz nizine - da li bi bilo dobro da ih zamenim nekim drugim iz tog okruzenja tj sa te nadmorske visine
6. iscitao sam kada se dodaje drugi nastavak kad se radi priprema za bagrem - da li treba ispostovati isto stanje stvari i ovde ako se sve dobro odvija...
7. da bih smanjio otvaranje kosnica na minimum da li bi pomogla nekako vaga...

Puno pozdrava Miodrag

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #389 poslato: Mart 11, 2012, 19:01:04 »
Pozdrav svima...

moram da pitam jer mi se priblizavaju dani postavljanja kosnica...

Kako na mom terenu nema bagrema a iscitavao sam sve sto sam mogao i nasao o toj temi i nisam nasao nista sem ovlas spomenutih napomena da pitam: dobicu rojeve krajem maja i pocetkom juna (za sada takav dogovor). To bi bili "klasicni" rojevi na, rekao bih 5-6 ramova (molim da me ispravite...). Pitanja su sledeca:

2. kako da pratim razvoj legla i na koliko dana da otvaram kosnicu ili u tom slucaju nukleus,
4. treba li tretirati necim protiv bolesti u to doba ili cekati avgust - pitam da nabavim na vreme,
5. matice ce biti iz nizine - da li bi bilo dobro da ih zamenim nekim drugim iz tog okruzenja tj sa te nadmorske visine
6. iscitao sam kada se dodaje drugi nastavak kad se radi priprema za bagrem - da li treba ispostovati isto stanje stvari i ovde ako se sve dobro odvija...

Puno pozdrava Miodrag

Kolega Miodraže, rojevi se kupuju onako kako se dogovorite sa prodavcem. U mom dosadašnjem radu kod prodaje rojeva na RV ramovima ti rojevi su bili snage od 5 pa do 10 ramova pčela i 3-6 ramova legla a u zavisnosti od cene i dogovora i uvek posle bagremove paše a vreme isporuke je uvek zavisnosio od vremenskih uslova.

Ove godine zajednice su prilično loše zimovale i značajno oslabljene izašle iz zime ( a zima kako vidimo još traje)  i gotovo sigurno će doći do pomeranja predviđenih termina i kašnjenja u odnosu na prethodne godine.

1. U to vreme na celom Balkanskom polustrvu imamo mnoštvo polenarica i polena ima u izobilju. Pčele će unositi polen u zavisnosti od snage zajednica, količine unetog nektara ili količine sirupa koji se dodaje ako nema nektara iz prirode. A procena se može utvrditi i pregledom stanja u košnici.

2. kako da pratim razvoj legla i na koliko dana da otvaram kosnicu ili u tom slucaju nukleus
2. mislim da je dovoljno jednom nedeljno otvoriti košnicu i pogledati stanje u košnici.

3. Ako pčele grade saće, proširuju leglo i povećavaju količinu meda u košnici nema potrebe niti smisla za bilo kavo prihranjivanje.
Ako se očekuje dobra paša i planira izvrcati koji ram meda i ako se proceni da će biti lepo vreme ne treba uopšte nikakva prihrana da se ne bi pomešao sirup sa medom.
Mada obično rojevi slabije snage odmah nakon kupovine ne donesu neke značajne količine meda koje možemo smatrati viškom.

4. Potrebno je na vreme uraditi tretman protiv varoe ali nikako opasnim preparatima na bazi amitraza i drugih insekticida i bojnih otrova. (preporučujem Brstivar)
Takođe je potrebno uraditi nekoliko tretmana Nozevojom zapravo prilikom svakog otvaranja košnica.

5matice ce biti iz nizine - da li bi bilo dobro da ih zamenim nekim drugim iz tog okruzenja tj sa te nadmorske visine
5. Nema nikakve potrebe zamene matica. Moje mišljenje (mada postoje i mnoga drugačija mišljenja).

6.iscitao sam kada se dodaje drugi nastavak kad se radi priprema za bagrem - da li treba ispostovati isto stanje stvari i ovde ako se sve dobro odvija...
6. Da, potpuno isto.

7. Svako da vaga može da pomogne u sagledavanju unosa ali je otvaranje košnica neophodno da bi pčelama blagovremeno proširili prostor i dodali ramove za izgradnju saća.

Savetujem Vam da nađete nekog od pčelara ko će da Vam pokaže najosnovnije pojmove i ko će da Vas uputi na najosnovniji način rada i života pčelinjih zajednica da biste pravili što manje početničkih grešaka.. 

Pozdrav iz Novog Miloševa......

Три века испред света...