Autor Tema: Pčelarenje Rodnom Vojom  (Pročitano 1543991 puta)

0 Članovi i 3 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže Bojan Jovanovic

• Stari član foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Socanica
Odg: Pčelarenje Rodnom Vojom
« Odgovor #465 poslato: Jun 18, 2012, 11:17:35 »
Vojo dva rama sam spustio a na njihovo mesto prebacio dva izgradjena rama sa malo polena u njima.U drugom nastavku ima osam ramova zatvorenog legla a u prvom na dva rama zapoceto isto zatvoreno leglo,stim sto sam sad premestio dva puna rama sa leglom u prvi nastavak izmedju ovog zapocetog legla.Pozdrav sa Kosova i Metohije.

Van mreže Bubo Lazarov

• Član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: makedonija
« Odgovor #466 poslato: Jun 18, 2012, 13:18:37 »
STIGLI I MOJI RV KOSNICI ALI NAPRAVIO SAM JEDAN PROBLEM PRI BELEZENJE MATICE PROTURILOMISE MALO VISE BOJA IZ MARKERA I BAJADISAO SKORO CELU MATICU STA CE BITI SAD POJMA NEMAM

Van mreže stevanovic sveto

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Varda-Makovište 750m
« Odgovor #467 poslato: Jun 18, 2012, 18:40:24 »
To se i meni jednom desilo. Maticu sam "zalio" crvenom bojom i takva je bila naredne dve godine. Nije ju bilo teško naći. Pozdrav.

Van mreže Tihomir Micanovic

• Član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Brčko-Cerik
« Odgovor #468 poslato: Jun 20, 2012, 06:21:54 »
Evo da se  javim i da kažem da sam poceo da pčelarim sa RV košnicama. Sam sam napravio 10-ak RV košnica osim ramova koje sam naručio preko Voje i zadovoljan sam sa kvalitetom.U ramove sam ubacio izrađeno saće koje sam isjekao iz LR ramova a dodao sam i po 2-3 rama satnih osnova u svaki nastavak.Od 01.06-09.06 sam naselio u njih prirodne rojeve i prihranjivao sam ih sirupom po 200 ml u odnosu 1:1. Pregled sam izvršio 17.06 i u svim košnicama osim jedne koja je formirana zadnja započeto je leglo i ima dosta polena i meda.Legla ima od 1-6 ramova. Nove satne osnove dobro izrađuju a one ubačene iz LR-a su zalijepile za ramove.Sve pohvale za Voju i njegovu košnicu sa kojom je lagano raditi zbog težine nastavaka, pogotovo za nas koji imamo problema sa kičmom. Nadam se da će se  dobro razviti do jeseni.

Van mreže GoranStevančević

• Napredni član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Bukovica
« Odgovor #469 poslato: Jun 25, 2012, 08:12:10 »
Pitanje za  gospodina Voju i za sve kolege koji imaju više iskustva sa RV rojevima

Ako ovogodišnji roj dostigne jačinu od 12 rama legla u periodu od 15 jula do 1 avgusta da li dodavati matičnu rešetku i ako je dodajemo da li treba u ovom periodu dodavati treći nastavak (medište) ili iznad rešetke ostaviti samo jedan nastavak ?

Van mreže Bubo Lazarov

• Član foruma
« Odgovor #470 poslato: Jun 25, 2012, 11:29:36 »
evo i ja da se malo primesam imam 5 RV rojeve uzeo sam ih pre 10dana do sad su na oko 7 ramova pcela dodao sam jos po tri osnove kako sto je pisao gospodin vojoi sad cu da cekam da se dolni spat ispuni .e sad sam u misljenju dali da stavim EV nastavak ili RV glavna pasa je prosla pcelarim na brdsko planinski teren i nemam neke iduce pase sem neki livaski dabovu pasu covek gde sam uzeo rojeve rekao mi da stavim EV iznad plodiste
pozdrav dajte mislenje i komentar

Van mreže Dragan Djordjevic

• Stari član foruma
  • pčelar - večiti početnik
  • Lokacija pčelinjaka: Grljan, V. Čuka, Zaječar
« Odgovor #471 poslato: Jun 26, 2012, 22:30:14 »
Pitanje za  gospodina Voju i za sve kolege koji imaju više iskustva sa RV rojevima

Ako ovogodišnji roj dostigne jačinu od 12 rama legla u periodu od 15 jula do 1 avgusta da li dodavati matičnu rešetku i ako je dodajemo da li treba u ovom periodu dodavati treći nastavak (medište) ili iznad rešetke ostaviti samo jedan nastavak ?

Gorane, ako ima neke paše (što je retko slučaj na mom terenu, ali ume da iznenadi) moj skromni savet je dodati hanemanovu rešetku iznad drugog nastavka, zatvoriti leto na matičnoj rešetki i dodati nastavak u koji ćeš ubaciti 2-3 rama sa zatvorenim leglom iz donjih nastavaka. Ako bude meda za tebe bude! Ako ne, pa šta da se radi.
 Period od 15 jula do avgusta je dobar za pčelare koji pčelare na velikim nadmorskim visinama, gde šuma može da da zavidne prinose, međutim, češći je slučaj da je paša oskudna u tom periodu. Ne znam kakvi su tvoji pašni uslovi, ali prema njima se i upravljaj. Jedno je bitno: pčele moraju da imaju dovoljno prirodne hrane za zimu, a to je uslov za takve rojeve koji su u ekspanziji da iduće sezone budu uspešna produktivna društva kada je to najpotrebnije. Med zaista na medu rađa.
Čovek nije čovek, ako svakoga dana ne teži da svet učini boljim.

• Stari član foruma
« Odgovor #472 poslato: Jun 26, 2012, 22:39:34 »
evo i ja da se malo primesam imam 5 RV rojeve uzeo sam ih pre 10dana do sad su na oko 7 ramova pcela dodao sam jos po tri osnove kako sto je pisao gospodin vojoi sad cu da cekam da se dolni spat ispuni .e sad sam u misljenju dali da stavim EV nastavak ili RV glavna pasa je prosla pcelarim na brdsko planinski teren i nemam neke iduce pase sem neki livaski dabovu pasu covek gde sam uzeo rojeve rekao mi da stavim EV iznad plodiste
pozdrav dajte mislenje i komentar
Bubo, pred tobom i pred nama ostalim pčelarima je period kada se pčele intenzivno pripremaju za zimu. Što znači: povećano uzgajanje legla (koje je u tvom slučaju potrebno dodatno stimulirati) i pravilno skladištenje hrane za zimu. Da se ne mešam u način koji drugi pčelari RV košnicama primenjuju, ali ja iz skromnog iskustva znam da je potrebno da RV košnicu pčelar uzimi na tri nastavka, dva gornja su plodišna u koje staje klube pčela i dovoljno hrane za zimski period, dok je donji "sigurnosni" koji može da ima i ramove sa SO. Ja se uvek nosim mišlju (što se u praksi pokazalo kao dobro) da je bolje više zdravih pčela i dovoljno hrane za zimu. Ja bih (ne morate i svi ostali) gledao da mi na kraju sezone rojevi izvuču najmanje oba plodišna nastavka i imaju dovoljno kvalitetne prirodne hrane, ako bude nekog viška od toga, pa recimo da bih se odrekao toga, jer šta je 3-4 kg meda ako to moram zameniti šećerom. To ne čini. Vremena je malo ostalo do zime, ma kako to nama zvučalo daleko jer je leto tek počelo. Samo jaka društva i zdrava društva donose med za njih same i za nas "otimače". Pozzzz...

Van mreže Bubo Lazarov

• Član foruma
« Odgovor #473 poslato: Jun 26, 2012, 22:47:41 »
hvala na iscrpnoh odgovor dragane potrudicu se tako i da uradim do sad su ok ali se nadam itako da produzi ako ne nastane neka susa i sve ide u k****  kod nas pasa traje do 15 jula posle toga mozda neki trn i medlika i to je to pozzzzz.......

• Stari član foruma
« Odgovor #474 poslato: Jun 27, 2012, 08:42:30 »
 Bubo najveća obaveza pčelara posle 15 jula mora da bude oslobađanje pčela od varoe. Na to posebno mora da se obrati pažnja. Med kao med. Ako ne bude ove godine, biće naredne. To je kada radiš pod vedrim nebom ::)

• Napredni član foruma
« Odgovor #475 poslato: Jun 28, 2012, 15:14:01 »
Kolega Dragane hvala na odgovorui na predlogu
Ja se bojim da stavljanjem MR na drugi nastavak dobijem dosta legla tako da će sav med od oskudne paše da potroše na hranjenje legla i da ništa neće da im ostane za zimu

• Stari član foruma
« Odgovor #476 poslato: Jun 29, 2012, 08:17:55 »
 Ponavljam, ja ne znam kakve su pašne prilike konkretno na tvom terenu. Napisao sam da pčele moraju da izvuču restvo SO i da obezbede dovoljno kvalitetne hrane za zimu. U opšte ne vidim u tvom slučaju mogućnost da se RV preterano razvije.  Pčele uvek više donesu nego što potroše. Prihranjuj rojeve.

• Napredni član foruma
« Odgovor #477 poslato: Jun 29, 2012, 08:23:40 »
Hvala i pozdrav

• Napredni član foruma
« Odgovor #478 poslato: Jul 16, 2012, 08:09:54 »
Imam 10 ovogodišnja roja , kod 5 je stanje normalno ,a kod 5 je stanje sledeće
4 rama legla
2 rama sa polenom
3 rama sa medom
dodao sam im deseti ram sa satnom osnovom i njega su počele da pune medom
prihranjujem ih svako drugo veče sa 0,5 l sirupa

Moze li mi neko reći kako da ih razblokiram da li da prestanem sa prihranom ili da im dodam drugi nastavak
U njima imam 6do 7 ulica pčela

Van mreže bulatovic pedja

• Član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Berane
« Odgovor #479 poslato: Jul 16, 2012, 19:40:17 »
Pitanje za Voju i ostale clanove foruma. Moze li drustvo da prezimi u prelaznom nastavku RV, mogao bi da se koristi medisni polunastavak od DB 10 kao visoka podnjaca, a na prolece bih ramove prebacio u tijelo  RV. Pozdrav iz Berana.