Evo da na ovoj temi napišem par reči o stanju i pčelaranu mojim RV.
Iako imam svega 5 RV (godinu dana) i skromna iskustva u radu sa njima, ipak ću ih kratko izložiti.
Na početku da kažem da je ove godine kod nas paša odlična. Radi se o livadskoj, jedinoj paši na preko 1000 m nad. visine. Duge majske kiše i lepo vreme u junu očigledno su prijale biljkama, unos je bio odličan, mada nedostatak kiše već kvari ove utiske i pitanje je da li će biti meda krajem jula na drugom vrcanju. Odmah da kažem da su jaka društva u DB košnicama (koje su mi osnovne) donele značajne količine meda (za naše uslove tihe livadske paše). Sa jedne sam izvrcao dva nastavka sa svim zatvorenim ramovima (široki polunastavci). Nastavci su vraćeni i videćemo šta će biti dalje.
Što se tiče RV i tu sam jako zadovoljan. Kao što sam pisao ranije startovao sam prošle godine sa prirodnim rojevima i sa satnim osnovama. Rojevi su bili različite snage, izimili su svih pet. Tako da su dva društva odlična, dva srednja, a jedno je nešto slabije. Kod ova dva (koja su po meni odlična) 03.06. sam po Vojinim uputstvima dodao treći nastavak sa satnim osnovama, prebacio dva, tri rama starog legla, a u prvom nastavku ograničio maticu matičnom rešetkom; 15.06. su sve satne bile izgrađene sa značajnim količinama meda. Kada sam krajem juna vrcao med iz DB košnica u ove dve RV još nije bio poklopljen pa sam odložio vrcanje. Drugi nastavak (onaj iznad matične rešetke) je pun meda i svi su ramovi zatvoreni. Prvi nastavak (ispod matičme rešetke) nisam ni gledao. U dve srednje košnice oko 20 juna dodao sam slično kao za prve dve treći nastavak sa SO i prebacio dva rama za zatvorenim leglom. Ova dva društva još uvek rade SO i unose med i biću zadovoljan da ih naprave do kraja pašnog perioda i napune sigurno ne u potpunosti. Nešto će i u njima imati meda, ali verovatno im neću uzimati. Peto najslabije društvo još uvek "kompletira" drugi nastavak i biće dobro ako donese dovoljno meda za sebe.
Eto to je kratak prikaz stanja u mojim RV, a i DB. Pošto ja do sada nisam radio nastavkom meni je interesantno da učim tu tehniku, pa videćemo. Mislim da način pčelarenja RV u odnosu na DB naprimer zahteva nešto više angažovanja barem dok se tehnika ne izuči dobro, ali i mogućnosti su veće.
Pozdrav