Autor Tema: Pčelarenje Rodnom Vojom  (Pročitano 1544381 puta)

0 Članovi i 3 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže stevanovic sveto

• Više od prijatelja foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Varda-Makovište 750m
Odg: Pčelarenje Rodnom Vojom
« Odgovor #795 poslato: Januar 14, 2014, 14:15:23 »
Rešenje bi možda bilo, povisiti hranilicu za 5 do 10mm. Jednostavno se ispod po rubu tela hranilice zaheftaju letvise debljine 5 do 10mm. Tako se dobije prostor ispod hranilice da se stavi pogača. Pozdrav.

Van mreže Jano Supek

• Stari član foruma
  • Nije dovoljno znati, moramo to i primeniti.
  • Lokacija pčelinjaka: Jermenovci
« Odgovor #796 poslato: Januar 14, 2014, 16:48:39 »
Rešenje bi možda bilo, povisiti hranilicu za 5 do 10mm. Jednostavno se ispod po rubu tela hranilice zaheftaju letvise debljine 5 do 10mm. Tako se dobije prostor ispod hranilice da se stavi pogača. Pozdrav.
To je super rešenje i verovatno jedino, jer se mora poklopna daska podići za oko 1cm.

Van mreže Lazovic Zivojin

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Skakavci, Kosjerić oko 620 m/NV
« Odgovor #797 poslato: Januar 14, 2014, 17:16:03 »
Podizanjem visine hranilice za 1cm nastaje novi problem. Voja je konstruktivnim rešenjem usaglasio visinu hranilice i dubinu krova, tako da donje ivice krova preklapaju hranilicu upravo za taj 1 cm...
 Ako povisite hranilicu, gubite kontakt krova sa poslednjim (gornjim) nastavkom, a onda vetar, promaja i sl...
 To je samo moje mišljenje...

Van mreže Stankovic Miodrag

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Rajcetine
« Odgovor #798 poslato: Januar 14, 2014, 17:18:09 »
U zimskom periodu ne mora hranilica a moze prsten od 1-5 cm... ja cu to praviti samo zbog stavljanja ramova na ciscenje...

Van mreže Lazovic Zivojin

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Skakavci, Kosjerić oko 620 m/NV
« Odgovor #799 poslato: Januar 14, 2014, 17:20:23 »
U zimskom periodu ne mora hranilica a moze prsten od 1-5 cm... ja cu to praviti samo zbog stavljanja ramova na ciscenje...
Apsolutno se slažemo.. Moje razmišljanje uvek ide i u onom pravcu: šta uraditi sa svom tom pratećom opremom uz košnicu, tj. gde je čuvati. Uvek nastojim da sve ono što pripada košnici bude uvek na njoj ili u njoj..

• Prijatelj foruma
« Odgovor #800 poslato: Januar 14, 2014, 19:20:51 »
Ja cu ostaviti ove hranilice koje imam a praviti na dalje klasican zbeg da se stavi manja hranilica i da ima zljebove sa strane bar za jedan ram - sumnjam da mogu 2 da stanu i to ce stalno biti na kosnici.

Normalno samo dami prodje ovaprvazima koja to i nije dadocekam prolece i vidim kako sam prosao...

Van mreže Zinko Lagumdžija

• Gost
  • *
  • Lokacija pčelinjaka: Novi Sad
« Odgovor #801 poslato: Januar 14, 2014, 20:21:32 »

Citat: "Trece pčele ne mogu da prodju do dela za prihranu i da to potpuno ociste pa cu ja ove godine napraviti drugaciji zbeg - klasican sa mogucnoscu stavljanja ramova na ciscenje..."

Ovo sa zbegom / hranilicom i mene brine? Planiram da pređem sa LR-a na RV. Navikao sam na zbeg sa pokretnom uramljenom rešetkom i letvicama ispod u koji mogu zimi da dodajem i šećerno medno testo a za hranilice mi je ok ako su pokretne, plastične  sa providnim poklopcem (lako se održava higijena). Gledajući na sajt proizvođača RV košnica zbeg mi izgleda slabašan i to je za sada jedini razlog što se dvoumim šta da radim? Srdačan pozdrav
                           Zinko

Van mreže stevanovic sveto

• Lokacija pčelinjaka: Varda-Makovište 750m
« Odgovor #802 poslato: Januar 14, 2014, 20:30:03 »
Kolega Zinko, napravi i za RV takvu kakvu koristiš za LR, samo su malo dimenzije drugačije. Prilagodi. Pozdrav.

• Prijatelj foruma
« Odgovor #803 poslato: Januar 14, 2014, 20:33:44 »
Nisu uopste slabasne te hranilice naprotiv...

Van mreže Duško Ristović

• Mladi član foruma
  • **
  • Lokacija pčelinjaka: Požega - Godovik, 400 m NV
« Odgovor #804 poslato: Januar 14, 2014, 22:11:49 »
Pitanje za Jana:Gde se ubacuje pogaca?Dali se skida drvena hranilica?Vojo kaze da nije potrebno dodavati pogacu?Kao pocetnik sam zazimio na tri nastavka(donji sa praznim ramovima) sa dosta hrane po mom misljenju.Zadnji put sam ih otvarao polovinom decembra radi tretiranja oksalnom.Kako da znam da li im treba pogaca?Pozdrav.

Možda je najjednostavnije rešenje za dodavanje pogače:

postavi okvir za MR (naravno bez MR), koji nam ionako do polovine aprila i ne treba,
na poslednji nastavak, to jest izmedju hranilice i nastavka.

Naravno otvor na okviru zatvoriti sundjerom ili ga zalepiti trakom ili ...

Pozdrav iz maglovite Požege.

Van mreže Miodrag Milanovic

• Član foruma
« Odgovor #805 poslato: Januar 14, 2014, 22:48:27 »
Presecite kesu pogače na pola,sjedne strane,sa druge strane isecite na obe polovine po jedan kvadratfolije,presavijete pogaču na pola tako da se isečeni kvadrati gađaju,okrenete hranilicu za 180 stepeni,potavite pogaču ispod mreže ca ventilaciju i rešili ste problem bez ikakvih dodatnih letvica

Van mreže Драган Нешковић

• Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica 174м
« Odgovor #806 poslato: Januar 15, 2014, 15:25:21 »
Поштоване колеге,
Замолио бих Вас за мало пажње и разумевања. На овом нашем форуму, заиста има доста тема у оквиру којих свако од нас може да пише своја искуства у пчеларењу без обзира са којим типом кошнице пчелари. Бар овде код нас на форуму, нико нема никаквих ограничења по било ком основу.
Ово је тема у којој се обрађује Пчеларење Родном Војом! Дозволиће те да је нама пчеларима који пчеларимо са РВ кошницом, ово примарна тема на овом форуму, било да смо искусни пчелари или почетници у пчеларству као што сам и ја сам. Управо Вас стога и молим да будете колегијални и да у оквиру ове теме пишете управо о РВ.

Воја је конструисао РВ кошницу и има свој начин пчеларења кога многи од нас желе да науче и усвоје као свој пут у пчеларству. Помозите нам и у томе! Немојте доводити у забуну младе пчеларе са Вашим мишљењем и Вашим радом око додавања погача, ових или оних, саветима о потреби мењања РВ хранилица, рамова и осталих идеја које се дијаметрално разликују од онога што саветује конструктор РВ кошнице.

Кошница РВ је и конструисана да се у њој НЕ КОРИСТЕ никакве погаче! Било због хране било због "лакшег преласка пчела преко сатоноша" ? Молио бих оне који су то заборавили, а које то занима, да поново прочитају уводне речи о РВ кошници. Није коректно да се у оквиру теме о Пчеларењу РВ кошницом, пише, прича и саветује, све супротно од онога ко је и нај заслужнији за постојање те кошнице и система рада са њом, а то је Воја. То у многоме може да збуни младе и неискусне пчеларе. Ако пратите ову тему о пчеларењу РВ, приметиће те у последње време велики број питања у којима колеге питају када треба да додају погаче у своје РВ? Да су колеге пажљиво изучиле своје РВ и начин пчеларења који промовише Воја, то питање не би ни поставили. Ако се неко определио да пчелари кошницом РВ зар није нај логичније да послуша савет онога ко ту кошницу и технологију рада са њом нај боље познаје,а то је сложићете се самном, Војо Брстина. Такође било би коректно и да остале колеге помогну Воји у представљању своје технологије пчеларења РВ. Нај више ће помоћи ако не одмажу, саветима који од РВ праве неку другу кошницу.

Наш форум се шири и све више људи га посећује и то је добро међутим, приметно је да су се теме развукле, да се понављају иста питања као и исте теме, а то само значи да људи више не могу да прате велику количину информација и пише се где ко и шта стигне. То је веома збуњујуће за нас почетнике у пчеларству.
Моја молба се управо и односи на ту ситуацију јер и на овом форуму у теми о Пчеларењу Родном Војом, почело је да се пише о свему, пчеларењу са ЛР или ДБ кошницама и технологијама које се користе у раду са њима. Шта ће та писања у теми, Пчеларење Родном Војом?

Наравно да у овој теми, све колеге могу да износе своја искуства у раду са РВ па макар имали и само једну РВ кошницу. Такође свако ко то жели, треба и може да представи свој начин рада са својом РВ кошницом, па таман то значило да ставља погаче уместо рамова у своју РВ кошницу или мења "тањушне", хранилице или има још неку идеју у том смислу, то је свакако лично право свакога од нас, али би онда било коректно да колеге које имају свој начин рада са РВ, отворе нову тему под називом: Мој начин рада са Родном Војом и ту представе свој начин рада. Свако решење које поштоване колеге представе, а које доноси напредак у пчеларству, сасвим сам сигуран да ће бити прихваћено од осталих колега. Молио бих још једном да свако од нас да свој допринос развоју овог нашег форума, а у оквиру њега и ове теме. То би у многоме помогло и олакшало праћење ове теме и не би уносило забуну међу колеге које тек почињу пчеларење својим РВ кошницама.

Надам се да никога нисам повредио овим писањем, а ако јесам, примите моје извињење. Није ми била намера.

Поздрав и свако добро свима  :)

Van mreže Jano Supek

• Stari član foruma
  • Nije dovoljno znati, moramo to i primeniti.
  • Lokacija pčelinjaka: Jermenovci
« Odgovor #807 poslato: Januar 15, 2014, 15:52:27 »
Поштоване колеге,
Замолио бих Вас за мало пажње и разумевања. На овом нашем форуму, заиста има доста тема у оквиру којих свако од нас може да пише своја искуства у пчеларењу без обзира са којим типом кошнице пчелари. Бар овде код нас на форуму, нико нема никаквих ограничења по било ком основу.
Ово је тема у којој се обрађује Пчеларење Родном Војом! Дозволиће те да је нама пчеларима који пчеларимо са РВ кошницом, ово примарна тема на овом форуму, било да смо искусни пчелари или почетници у пчеларству као што сам и ја сам. Управо Вас стога и молим да будете колегијални и да у оквиру ове теме пишете управо о РВ.

Воја је конструисао РВ кошницу и има свој начин пчеларења кога многи од нас желе да науче и усвоје као свој пут у пчеларству. Помозите нам и у томе! Немојте доводити у забуну младе пчеларе са Вашим мишљењем и Вашим радом око додавања погача, ових или оних, саветима о потреби мењања РВ хранилица, рамова и осталих идеја које се дијаметрално разликују од онога што саветује конструктор РВ кошнице.

Кошница РВ је и конструисана да се у њој НЕ КОРИСТЕ никакве погаче! Било због хране било због "лакшег преласка пчела преко сатоноша" ? Молио бих оне који су то заборавили, а које то занима, да поново прочитају уводне речи о РВ кошници. Није коректно да се у оквиру теме о Пчеларењу РВ кошницом, пише, прича и саветује, све супротно од онога ко је и нај заслужнији за постојање те кошнице и система рада са њом, а то је Воја. То у многоме може да збуни младе и неискусне пчеларе. Ако пратите ову тему о пчеларењу РВ, приметиће те у последње време велики број питања у којима колеге питају када треба да додају погаче у своје РВ? Да су колеге пажљиво изучиле своје РВ и начин пчеларења који промовише Воја, то питање не би ни поставили. Ако се неко определио да пчелари кошницом РВ зар није нај логичније да послуша савет онога ко ту кошницу и технологију рада са њом нај боље познаје,а то је сложићете се самном, Војо Брстина. Такође било би коректно и да остале колеге помогну Воји у представљању своје технологије пчеларења РВ. Нај више ће помоћи ако не одмажу, саветима који од РВ праве неку другу кошницу.

Наш форум се шири и све више људи га посећује и то је добро међутим, приметно је да су се теме развукле, да се понављају иста питања као и исте теме, а то само значи да људи више не могу да прате велику количину информација и пише се где ко и шта стигне. То је веома збуњујуће за нас почетнике у пчеларству.
Моја молба се управо и односи на ту ситуацију јер и на овом форуму у теми о Пчеларењу Родном Војом, почело је да се пише о свему, пчеларењу са ЛР или ДБ кошницама и технологијама које се користе у раду са њима. Шта ће та писања у теми, Пчеларење Родном Војом?

Наравно да у овој теми, све колеге могу да износе своја искуства у раду са РВ па макар имали и само једну РВ кошницу. Такође свако ко то жели, треба и може да представи свој начин рада са својом РВ кошницом, па таман то значило да ставља погаче уместо рамова у своју РВ кошницу или мења "тањушне", хранилице или има још неку идеју у том смислу, то је свакако лично право свакога од нас, али би онда било коректно да колеге које имају свој начин рада са РВ, отворе нову тему под називом: Мој начин рада са Родном Војом и ту представе свој начин рада. Свако решење које поштоване колеге представе, а које доноси напредак у пчеларству, сасвим сам сигуран да ће бити прихваћено од осталих колега. Молио бих још једном да свако од нас да свој допринос развоју овог нашег форума, а у оквиру њега и ове теме. То би у многоме помогло и олакшало праћење ове теме и не би уносило забуну међу колеге које тек почињу пчеларење својим РВ кошницама.

Надам се да никога нисам повредио овим писањем, а ако јесам, примите моје извињење. Није ми била намера.

Поздрав и свако добро свима  :)

Kolega Dragane, potpuno si u pravu ali, da nema ono ali, sve nedoumice koje se pitaju na ovoj temi nisu od mladih pčelara, veruj mi da su to 99% iskusni pčelari koji žele da se isprobaju sa RV i sada im je nelogično da ne stavljaju pogaču a do sada nisu znali bez nje(tu se i ja ubrajam), ja striktno radim kako me je Voja savetovao i za sada imam samo reči hvale za RV i najverovatnije ove godine pola pčelinjaka prelazi u RV košnice. U RV nisam stavio pogaču i po mojim zapažanjima zimuje izvrsno. Što se tiče mešanja tema, ja mislim da su to samo upoređivanja sa RV i bojazan, šta će se desiti ako se nešto uradi drugačije nego do sada i izgubi se pčelinjak. Veruj mi koga jednom ujede zmija, taj beži i od guštera. Voja kaže da netreba u RV pogača ako se ostavilo dosta meda i na dobrom mestu i tu se potpuno slažem, to je moje dosadašnje zapažanje u RV. Pozdrav

Van mreže Драган Нешковић

• Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica 174м
« Odgovor #808 poslato: Januar 15, 2014, 17:53:31 »

Колега Јано,
Твоје искуство је врло драгоцено за све колеге јер можеш као искусан пчелар, у истим пашним условима да пратиш развој пчелињих заједница или у овом тренутку, зимовање заједница у некој другој кошници и у РВ.
Такође Ти следиш и технологију пчеларења коју препоручује Воја за своје РВ кошнице и то је у принципу логичан пут којим човек може да стекне реалну представу о капацитетима РВ кошнице.
Твој пример је добар пример како за почетнике у пчеларству попут мене, тако и за искусније колеге које желе да се испробају у раду са РВ.

Верујем да је интерес свих нас који пчеларимо са РВ кошницама да стекнемо што веће искуство у раду са том кошницом као и да, са што мање утрошка рада и средстава постигнемо што боље резултате у послу којим се бавимо. Да би то постигли као што и сам кажеш, треба се држати Војиних савета јер он са том кошницом има нај више искуства. Моје писање је и имало само тај циљ.

Поздрав и свако добро  :)

• Prijatelj foruma
« Odgovor #809 poslato: Januar 15, 2014, 22:38:36 »
Pcelarenje bilo kakvo nije isto svuda i ne mogu se generalizovati stvari. Ja sam na SPOS-ovom forumu pitao i dobio odgovor od Voje - ne znam (za moje pasne uslove i nadmorsku visinu). To sam mogao i ocekivati ali nada umire zadnja. Drugo nisam dodavao ni jednu satnu osnovu naseljeno paketnim rojevima - nema uljane repice nema suncokreta nema bagrema samo livada (od 26 juna) a onda avgust i kraj.

Za to vreme izgradile oko 12-14 ramova sa sacem - neko nije do donjih letvica a da kazem - gradile ga i u septembru ali nedovoljno - zazimljavati kako Voja ili bilo ko kaze a ne pcelari u tim uslovima je glupost. G. Sveta i jos neki sa iskustvom u takvim uslovima pomogli a ja morao da dodajem sirup u septembru - kad grade sace od nule na njemu je samo leglo i leglo sa par cm meda iznad.

Sad imam dilemu dodati pogacu ili ne? nema mentora koji ce doci na moju planinu niti tamo ko radi sa RV pa zato prijatelji, dobronamerno, ne zalecite se previse sa kritikama ili slepim koracanjem utabanim stazama (tako se sklopila recenica).

Drugo - ja moram iz ponekog rama iseci sace pa ga zalepiti za satonosu drugog rama ali kako imam malo saca uvek je bilo pod leglom ili medom - to se ne moze zalepiti. Gde ga staviti da se ocisti sa RV hranilicom ili krovom? Znate kad imate 6 ramova sa sacem nema sklanjanja u stranu pa on bude prazan posle nekog vremena - svaku celiju pcele koriste jer nemaju dovoljno mesta pa grade samo radilicko sace nista trutovsko - to one sve popune. Ako se stavi ispred kosnice katastrofa ...

Zato je moje misljenje da je potrebno ponekad i nesto drugo a vaznije od hranilice ispravno koriscenje RV kosnice ...