Поштоване колеге,
Замолио бих Вас за мало пажње и разумевања. На овом нашем форуму, заиста има доста тема у оквиру којих свако од нас може да пише своја искуства у пчеларењу без обзира са којим типом кошнице пчелари. Бар овде код нас на форуму, нико нема никаквих ограничења по било ком основу.
Ово је тема у којој се обрађује
Пчеларење Родном Војом! Дозволиће те да је нама пчеларима који пчеларимо са РВ кошницом, ово примарна тема на овом форуму, било да смо искусни пчелари или почетници у пчеларству као што сам и ја сам. Управо Вас стога и молим да будете колегијални и да у оквиру ове теме пишете управо о РВ.
Воја је конструисао РВ кошницу и има свој начин пчеларења кога многи од нас желе да науче и усвоје као свој пут у пчеларству. Помозите нам и у томе! Немојте доводити у забуну младе пчеларе са Вашим мишљењем и Вашим радом око додавања погача, ових или оних, саветима о потреби мењања РВ хранилица, рамова и осталих идеја које се дијаметрално разликују од онога што саветује конструктор РВ кошнице.
Кошница РВ је и конструисана да се у њој НЕ КОРИСТЕ никакве погаче! Било због хране било због "лакшег преласка пчела преко сатоноша" ? Молио бих оне који су то заборавили, а које то занима, да поново прочитају уводне речи о РВ кошници. Није коректно да се у оквиру теме о Пчеларењу РВ кошницом, пише, прича и саветује, све супротно од онога ко је и нај заслужнији за постојање те кошнице и система рада са њом, а то је Воја. То у многоме може да збуни младе и неискусне пчеларе. Ако пратите ову тему о пчеларењу РВ, приметиће те у последње време велики број питања у којима колеге питају када треба да додају погаче у своје РВ? Да су колеге пажљиво изучиле своје РВ и начин пчеларења који промовише Воја, то питање не би ни поставили. Ако се неко определио да пчелари кошницом РВ зар није нај логичније да послуша савет онога ко ту кошницу и технологију рада са њом нај боље познаје,а то је сложићете се самном, Војо Брстина. Такође било би коректно и да остале колеге помогну Воји у представљању своје технологије пчеларења РВ. Нај више ће помоћи ако не одмажу, саветима који од РВ праве неку другу кошницу.
Наш форум се шири и све више људи га посећује и то је добро међутим, приметно је да су се теме развукле, да се понављају иста питања као и исте теме, а то само значи да људи више не могу да прате велику количину информација и пише се где ко и шта стигне. То је веома збуњујуће за нас почетнике у пчеларству.
Моја молба се управо и односи на ту ситуацију јер и на овом форуму у теми о Пчеларењу Родном Војом, почело је да се пише о свему, пчеларењу са ЛР или ДБ кошницама и технологијама које се користе у раду са њима. Шта ће та писања у теми, Пчеларење Родном Војом?
Наравно да у овој теми, све колеге могу да износе своја искуства у раду са РВ па макар имали и само једну РВ кошницу. Такође свако ко то жели, треба и може да представи свој начин рада са својом РВ кошницом, па таман то значило да ставља погаче уместо рамова у своју РВ кошницу или мења "тањушне", хранилице или има још неку идеју у том смислу, то је свакако лично право свакога од нас, али би онда било коректно да колеге које имају свој начин рада са РВ, отворе нову тему под називом:
Мој начин рада са Родном Војом и ту представе свој начин рада. Свако решење које поштоване колеге представе, а које доноси напредак у пчеларству, сасвим сам сигуран да ће бити прихваћено од осталих колега. Молио бих још једном да свако од нас да свој допринос развоју овог нашег форума, а у оквиру њега и ове теме. То би у многоме помогло и олакшало праћење ове теме и не би уносило забуну међу колеге које тек почињу пчеларење својим РВ кошницама.
Надам се да никога нисам повредио овим писањем, а ако јесам, примите моје извињење. Није ми била намера.
Поздрав и свако добро свима