Autor Tema: Pčelarenje Rodnom Vojom  (Pročitano 1544454 puta)

0 Članovi i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže Саша Балаћ

• Član foruma
  • Pol: Muškarac
Odg: Pčelarenje Rodnom Vojom
« Odgovor #900 poslato: Mart 24, 2014, 19:53:05 »
Кошнице су стварно утегнуте као праћка :D.Чини ми се да углови нису остављани дужи како наставци не би клизили,а могло се тако урадити кад су већ постављени.Мада,ја их на мојим кошницама немам ,и кад се пази у транспорту само је прополис и гуртна довољна да не клизе.
За ову са 14 рамова легла СВАКА ЧАСТ,али без обзира на ограничавање треба припазити да се не изроји пре багрема.
Поздрав и медно :)

Van mreže Драган Нешковић

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica 174м
« Odgovor #901 poslato: Mart 24, 2014, 21:00:21 »
Војо,
Заиста одличан извештај! А одлично је и стање у кошницама. Пчелињак изгледа за златну медаљу, свака част.
Желим Ти срећну и медну годину!
Поздрав из Мале Моштанице  :D 

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #902 poslato: Mart 24, 2014, 21:43:59 »
                   Evo i ja stigoh da pregledam pcelinjak nekako.Nisam bi na pcelinjaku vise od mesec dana.
Dan je bio lep i topao.Doduse oko podneva se nesto naoblaci i poce neki vetar ali to prestade posle jedno pola sata-sat.
Samnom je bio i Miroslav da se upozna sa RV kosnicama na licu mesta,i moj prijatelj Toma dugogodisnji pcelar.Doterali smo i njegove cetiri kosnice da proba kakav je ovde prolecni razvoj.

Situacija je ovakva: Prva sa desne strane je eksplodirala kao i prosle godine sa 14 ramova legla,
postavljena maticna resetka i dodat cetvrti nastavak,puna meda. Ostale u tom redu:ove dve pored nje i ostalih sedam sa druge slike su uglavnom na 7-8 ramova legla i dosta meda.NJih smo malo prosirili satnim osnovama taman da popunimo jer su sve zazimljene sa po 8-9 ramova po nastavku. Bolje bi bilo da su sve ostavljene sa po 8 ramova. Na sledece dve slike
su letosnji rojevi koji su se lepo razvili. u njima je po 5-6 ramova legla. Imaju dosta hrane.
                   Lep unos polena i nektara.Ja sam zadovoljan.Zimus sam se malo uprpio,zbog hrane ali me je Voja malo okurazio i puno mu hvala.
                   Jedna poruka mom imenjaku Voji je da sam inficirao jo trojicu buducih pcelara. Moj dobar drug sto je zajedno samnom bio kod tebe vecfarba tri kosnice,krece u pcelarske vode. Drugu dvojicu ces upoznati na forumu,javice se.

Puno pozdrava svim kolegama i medno.

Bravo imenjače!
Ovo je za svaku pohvalu posebno što se radi o pčelaru početniku koji je tek od pretprošle godine u svetu pčela.
Zadovoljstvo mi je pročitati da svoja iskustva pokazuješ i drugim pčelarima a posebno mladim kolegama koji tek treba da uđu u svet pčela.
Biće mi zadovoljstvo da upoznam i dvojicu novih kolega.

Moj prvi susret sa košnicama rodna voja. Na prvi pogled (posmatrač pri pregledu) društva dobro do odlično razvijena. Leglo uglavnom u gornjem nastavku. Matica polako zaleže srednji nastavak. Izuzetak je košnica sa slike kojoj je dobila četvrti nastavak i matičnu rešetku. Ove godine sam bio na više pčelinjaka u okolini tako da mogu da uporedim. Prolećni razvoj je manje više približan svuda. Povoljna godina. Ono po čemu se izdvajaju ova društva je količina meda kog su unele do sada. Mislim da će kolega Stanojević imati nešto meda i za vrcanje pre bagrema. Doduše i lokacija je san snova svakog pčelara. Još da se zahvalim kolega Voji na druženju i razmeni iskustava.
Da nije malo rano za MR.Pozdrav za sve

Nije rano Rajo za ovu zajednicu koja je već razvila leglo na 14 ramova.
Ova zajednica ako vremenski uslovi posluže može da donese i dva nastavka voćnog meda.
Već sam imao priliku da slušam od jednog kolega pre koju godinu da je u voćnoj paši sa RV košnicama imao dva puna nastavka meda koji je cedio pre bagremove paše.
Daj Bože da i naš Vojkan ovo dočeka u ovoj godini.

Verujem takođe da od sredine aprila pa do početka maja to mogu u povoljnim uslovima da donesu i ostale zajednice koje sada imaju 6-7 ili više ramova legla.

Војо,
Заиста одличан извештај! А одлично је и стање у кошницама. Пчелињак изгледа за златну медаљу, свака част.
Желим Ти срећну и медну годину!
Поздрав из Мале Моштанице  :D 

за Војканове РВ кошнице сам још претпрошле године рекао да су то најлепше кошнице које сам икада видео.

Још једном свака част и све похвале за мог имењака..

Поздрав свима....
Za Vojkanove RV košnice sam rekao da su to najlepše košnice koje sam ikada video.   
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Никола Маодуш

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Лединци, 184 m n.v.
« Odgovor #903 poslato: Mart 24, 2014, 23:24:48 »
Придружујем се честиткама.
Дај Боже да се обистини ово што је г. Воја пренео, па да колега Воја изврца и воћног меда...
Свако добро.

Van mreže voja stanojevic

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: ub
« Odgovor #904 poslato: Mart 25, 2014, 09:34:17 »
                    Hvala kolege na cestitkama,mada koliko ja imam iskustva sve su one same odradile. Moze biti i da su morale da ispravljaju i moje greske.

Miroslave mi cemo se sigurno vidjati i druziti,a i blizu smo,hvala ti na pomoci.
        Vojo nadam se da cu sada uspeti da odrzim sve kako treba,moracu za nedelju dana ponovo na pcelinjak.Svestan sam s obzirom kako je prolece krenulo da moram biti na oprezu. Ne bih voleo kao prosle godine da rojim jer su se bile puno razvile i usle u rojevi nagon.
         Dragane,Nikola i sve ostale kolege hvala puno na cestitkama i puno pozdrava.

Medno !

Van mreže Branko Radovanović

• Napredni član foruma
« Odgovor #905 poslato: Mart 25, 2014, 18:41:53 »

Kolega Miroslave vi pčelarite sa sličnom košnicom pa me interesuje koja je košnica u prednosti po tvom mišljenju?
Nešto je Miroslav zatajio  ;)

Van mreže Miroslav Jovanović

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Sarbane Ub
« Odgovor #906 poslato: Mart 25, 2014, 21:14:49 »
Ne mogu ti odgovoriti na to pitanje jer nemam rv košnice. Jesu slične al se i razlikuju. Kolega Voja mi je u blizini pa ćemo videti ove godine kad uporedimo rezultate. RV je u prednosti jer se može nabaviti oprema, ramovi, so, matične rešetke...
Više može jedan koji hoće nego dva koji moraju. - Živojin Mišić

Van mreže Jano Supek

• Stari član foruma
  • Nije dovoljno znati, moramo to i primeniti.
  • Lokacija pčelinjaka: Jermenovci
« Odgovor #907 poslato: Mart 27, 2014, 21:23:04 »
U RV u gornjem nastavku je bilo 6 ramova sa leglom i 4 puna hrane, Rotirao sam gornja dva i bez prihrane matica za 5 dana zalegla još 4 rama, šta reći? Bez prevešavanja ramova, jednostavno i brzo, Zameniš mesta nastavcima i dobiješ isti efekat kao da si  u LR-u dva puta prevešavao ramove.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #908 poslato: Mart 27, 2014, 22:35:47 »
U RV u gornjem nastavku je bilo 6 ramova sa leglom i 4 puna hrane, Rotirao sam gornja dva i bez prihrane matica za 5 dana zalegla još 4 rama, šta reći? Bez prevešavanja ramova, jednostavno i brzo, Zameniš mesta nastavcima i dobiješ isti efekat kao da si  u LR-u dva puta prevešavao ramove.

Bravo prijatelju Jano!

Tako se to radi. Brzo, lako i jednostavno...

Kako se zajednica razvije na 6-7 ramova i ako ima desetak ramova pčela samo se zamene nastavci i za nedelju dana matica poprilično raširi leglo u podignutom nastavku.

Nakon što matica i tu zaleže 6 ramova već se može dodavati treći nastavak. Naravno ako je zajednica zazimljena na dva nastavka.

Pozdrav svima....
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Petrović Predrag

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Leskovac
« Odgovor #909 poslato: Mart 28, 2014, 08:28:59 »
Pošto želim razrojiti postojeće RV društvo i od njega formirati samo jedno novo, postupak u prvoj fazi isto kao kod udesetostručavanja pčelinjaka, a onda kad novu košnicu preselim? Ako se posle 4-5 dana nađe zatvoreni matičnjak da pustim da iz njega izađe matica? Pozdrav.

Van mreže Emir Mekanić

• Napredni član foruma
  • http://www.medenko.com.ba/
  • Lokacija pčelinjaka: Zenica-Bratunac-Milići
« Odgovor #910 poslato: Mart 28, 2014, 21:21:11 »
Ove godine sam odlučio da pređem sa LR na RV košnicu. Međutim, na koji način prebaciti pčele u RV i u koje vrijeme (mjesecu) je to najbolje uraditi ?

Van mreže Jano Supek

• Stari član foruma
  • Nije dovoljno znati, moramo to i primeniti.
  • Lokacija pčelinjaka: Jermenovci
« Odgovor #911 poslato: Mart 28, 2014, 21:24:35 »
Kolega, postoji takozvani prelazni nastavak.

Van mreže Emir Mekanić

• Napredni član foruma
« Odgovor #912 poslato: Mart 28, 2014, 21:29:27 »
Već sam pronašao, i vidim da je prelazni nastavak jedan od rješenja. Hvala.

Van mreže slavoljub_simic

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Vrnjačka Banja
« Odgovor #913 poslato: Mart 28, 2014, 22:19:40 »
kolega ja imam db12 a spremio sam 1 rv i 2 ev za formiranje.Ja sam uradio ovako, u prazne  ramove od db sam uvezao ramove rv i po 2 ev ustvari koliko mogu da stanu, pa sam onaj visak ispunio stirodurom da nebi ga lepili bezveze voskom i stavio satne osnove. U svaku db kosnicu sam trenutno stavio po 1 takav ram da ga pcele izgrade i matica zaleze. Za par dana cu staviti jos po 1 takav ram, pa kada i njega izgrade staviti jos po 1 takav ram. Negde do 1 maja, kada sam obezbedio matice mlade. Onda cu u rv i ev da prebacim te ramove i da ubacim mladu maticu,tako da se u bagremu razviju, nadam se odlicno. A db cu da prodam zasto da jh ugasim, barem da izvadim trosak. pozdrav iz Vrnjacke Banje.

Van mreže Emir Mekanić

• Napredni član foruma
« Odgovor #914 poslato: Mart 28, 2014, 23:28:59 »
Sviđa mi se i ovaj Vaš način prelaska, takođe kontam kad pređem na RV da LR društva prodam zajedno sa kompletnom pripadajućom  ambalažom.