Autor Tema: Pčelarenje Rodnom Vojom  (Pročitano 1542837 puta)

0 Članovi i 4 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže Milan_Dragicevic

• Napredni član foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Brcko
Odg: Pčelarenje Rodnom Vojom
« Odgovor #1065 poslato: Novembar 18, 2014, 23:07:41 »
Poštovane kolege, u narednim redovima iznijeću svoje ovogodišnje iskustvo pčelarenja sa košnicama Rodna Voja.

Ova 2014 godina u dosadašnjoj mojoj pčelarskoj praksi bila je najnepovoljnija, ne pamtim goru. Ujedno je bila i novo iskustvo u pčelarenju košnicama Rodna Voja i LR košnicama. Voćne paše skoro da i nije bilo. Pčelinja društva u LR košnicama i košnicama Rodna Voja odvzao sam u Posavinu na bagremovu pašu od 15. do 20. aprila.

Uz lokaciju na kojoj sam smjestio pčelinja društva bila je uljana repica u velikoj površini. Kako bagrem na ovoj lokaciji počinje mediti oko 12. maja, uljana repica je poslužila za ubrzan razvoj pčelinjih društava iako je kiša padala svaki drugi dan.

Prvog i drugog maja sva pčelinja društva preuredio sam u položaj medobranja. Kod pčelinjih društava u košnicama Rodna Voja to znači: u prvom nastavku na podnjači mlado leglo sa maticom, zatim matična rešetka, na matičnu rešetku okvir sa letom, a potom u drugom i trećem nastavku ramovi sa zatvorenim  leglom te prazni ramovi za med. U svim nastavcima uz leglo, dodao sam i postojeće zalihe meda i perge. To isto sam uradio i kod pčelinjih društava u LR košnicama sa razlikom što su LR košnice na dva nastavka i što nisam stavljao okvir sa letom ( koristim plastične matične rešetke koje nisu uokvirene).  U tom momentu u košnicama Rodna Voja imao sam od 14 do 19 ramova legla.

12.5. ove godine, otvorio sam 4 košnice Rodna Voja i detaljno pregledao pčelinja društva u njima. Tom prilikom sam utvrdio da su sve u rojevnom nagonu jer su imale i do 30 matičnjaka, što otvorenih što zatvorenih.  Kako u mom petogodišnjem pčelarenju košnicama Rodna Voja prethodno stanje nisam imao a ni očekivao, bio sam u dilemi šta uraditi jer nisam bio pripremljen za klasično razrojavanje (nisam imao prazne košnice Rodna Voja u koje bi smjestio rojeve).

Odlučio sam se za postupak kojim ću izvršiti razrojavanje svih društava u košnicama Rodna Voja (23), bez upotrebe novih elemenata košnice Rodna Voja.

Naime, ramove na kojima je bilo mlado leglo, oko 6-7 ramova, sa maticom i ramovima sa medom i pergom, podigao sam sa podnjače na treće mjesto (pčelarim sa tri nastavka RV). Sve zatvoreno leglo stavio sam u prvi nastavak na podnjači a višak u drugi nastavak.  A potom prazne ramove za med. Na podnjaču u prvi nastavak dodao sam jedan ram sa leglom do tri dana. Iznad drugog nastavka stavljam plastičnu rešetku na koju dodajem deblju foliju, potom dodajem okvir sa letom. Time sam i fizički odvojio staru maticu i podijelio društvo u rojevom nagonu na dva dijela. Prethodno sam sve matičnjake uklonio. Maticu sa mladim leglom prihranio sam šećernim sirupom 1:1 više puta.

Vjerovatno će jedan broj kolega koji pročitaju ovu poruku smatrati da sam pogrešno uradio odnosno da sam trebao ostaviti u prvom nastavku rojevni matičnjak. Ali ja sam to uradio sa razlogom. Prvi i glavni razlog je taj što sam htio da u vrijeme druge pčelinje paše (planinska livada) u košnici u prva dva nastavka imam što manje legla a time i više meda. Drugi razlog je taj što sam se nebrojeno puta uvjerio da matice iz prinudnih matičnjaka izvedene u jakim društvima mogu isto tako biti dobre kao i rojevne. Vremenski uslovi sve do kraja bagremove paše bili su nepovoljni.

25.5. kada je konačno perstala bagremova paša utvrdio sam da je kod svih košnica Rodna Voja drugi nastavak bio skoro pun meda a bilo je meda i u prvom nastavku. Tom prilikom sam posjekao sve prinudne matičnjake osim jednog za kojeg sam smatrao da je dobar, a bilo ih je isto tako puno kao i rojevnih. Prvi i drugi nastavak bili su puni pčela dok je u trećem nastavku, gdje je stara matica, bio usporen razvoj što mi je u tom momentu i bio cilj.

Pčelinja društva u LR košnicama su bila veliko razočarenje, vrlo malo meda sa ponekim ramom za vrcanje.

Kao rezultat navedenog postupka iz 23 košnice Rodna Voja izvrcao sam 160 kg bagremovog meda, a iz 37 LR košnica još 50 kg, što je ukupno 210 kg ili prosječno po društvu iz košnice Rodna Voja oko 7 kg a iz košnice LR ni 1,5 kg uz napomenu da u velikom broju LR košnica nije bilo ništa za vrcanje. Iako je bilo za očekivati, uzimajući u obzir loše vremenske uslove kao i to da su pčelinja društva bila u rojevnom nagonu te da neće biti bagremovog meda za vrcanje, bilo ga je zahvaljujući pčelinjim društvima u košnicama Rodna Voja i načinu na koji sam izvršio razrojavanje. Drugog i trećeg juna, sva društva sam odvezao na livadsku pašu na Nišićku visoravan. Kod košnica Rodna Voja, debelu plastičnu foliju zamjenio sam sa plastičnom mrežom, a kako su mi sve podnjače antivarozne, nije bilo problema kod selidbe pčela. Na lokaciji na Nišićkoj visoravni, pčelinja društva u košnicama Rodna Voja imala su isti raspored nastavaka kao u Posavini (nastavak sa starom maticom i dalje je bio na trećem mjestu). Pčelinja društva u košnicama LR sam preuredio na isti način kao što sam uradio kod pčelinjih društava u košnicama Rodna Voja prilikom razrojavanja. U trećem nastavku je također bila stara matica kao i u košnicama Rodna Voja.

Livadska paša je počela 10-tog juna i trajala je do 17-tog juna, kada je bilo i sunčano vrijeme. Od 17-tog juna pa do kraja paše planinske livade, samo je nekoliko dana bilo bez kiše. Kada pčelinje paše više nije bio i kad je med sazrio za vrcanje, pristupio sam vrcanju. Iz 23 košnice Rodne Voje (iz drugog nastavka) izvrcao sam 115 kg meda a od onih 37 LR košnica, iako sam primjenio isti postupak kao kod Rodne Voje, izvrcao sam 25 kg, ukupno 140 kg planinske livade, što sa bagremom iznosi 350 kg meda. Iz prethodnog proizilazi da sam od pčelinjih društava u košnicama Rodna Voja prosječno izvrcao 12 kg meda, a od pčelinjih društava iz košnica LR oko 2 kg. Da sam umjesto 37 pčelinjih društava u LR košnicama, imao ta ista društva u košnicama Rodna Voja, imao bi još 369 kg meda (37*12=444-75kg(izvrcano iz LR) = 369 kg), a to nije mali gubitak.

Ovdje mi nije namjera da se stekne utisak da LR košnice nisu dobre košnice, naprotiv u dobrim pašama itekako mogu biti dobre, što sam se i lično uvjerio, ali te godine su vrlo rijetke. Košnice Rodna Voja u dobrim pašama daju odlične rezultate, a u lošijim koliko toliko dobre kao što je to bilo ove godine.

I na kraju da kažem, da od 23 izašle matice iz prinudnih matičnjaka u košnicama Rodna Voja, 4 matice se nisu oplodile a 2 matice su bile nekvalitetne, te sam ta društva spojio sa društvima u kojima je bila stara matica. Uzimio sam na dva nastavka 40 Rodnih Voja. Od 37 društava u LR košnicama, prodao sam 25 po veoma niskoj cijeni pčelaru kojem je majska poplava uništila pčelinjak. Naredne godine, ako bude zdravlja i ostala pčelinja društva u LR košnicama ću prodati a nadomjestiti ih sa pčelinjim društvima u košnicama Rodna Voja.

Lijep pozdrav iz Tuzle.

Ante

Veliko hvala, cika Anto!!!

Cijelo vrijeme iscekujem vas tekst da ga procitam jer sam znao da ce biti uzivanje. Jesam ja veci dio ovoga cuo od vas uzivo (i mnogo vise od napisanog) ali mi je ovo vase pisanje jako prijalo!

Sve sto ste napisali je bas onako kako je i bilo i to sam se licno uvjerio na licu mjesta a sto se tice nekih metoda koje ste opisali, takodje su tacne i vi ste to jako dobro i podrobno opisali!

Svaka cast vama i svim drugim kolegama koji na jednostavan nacin jako bitne cinjenice, metode i postupke prenosite drugim kolegana a narocito nama pocetnicima.

Ovom prilikom zelim da vam iskazem veliku zahvalnost za sve sto ste ucinili za mene i moju porodicu sto je nama jako znacajno. Takodje zelim da vam pozelim sve najbolje u buducem pcelarskom zivotu kao i u privatnom!

Veliki pozdrav iz Brckog od porodice Dragicevic!!!

Van mreže Aleksandar Nadrljanski

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Sanad 89m
« Odgovor #1066 poslato: Novembar 20, 2014, 10:16:55 »
Vec duze vreme sa paznjom pratim i citam "pcelarenje sa RV"
Moram priznati , sve vise me privlaci vas nacin pcelarenja sa RV.
Jer te metode koje pisete i prenosite su od velikog znacaja za nas pocetnike .
I sve vise razmisljam da svoj pcelinjak prosirujem sa kosnicama RV.

Pozdrav iz severnog Banata tj.Sanada

Van mreže Jano Supek

• Stari član foruma
  • Nije dovoljno znati, moramo to i primeniti.
  • Lokacija pčelinjaka: Jermenovci
« Odgovor #1067 poslato: Novembar 20, 2014, 11:07:18 »
Vec duze vreme sa paznjom pratim i citam "pcelarenje sa RV"
Moram priznati , sve vise me privlaci vas nacin pcelarenja sa RV.
Jer te metode koje pisete i prenosite su od velikog znacaja za nas pocetnike .
I sve vise razmisljam da svoj pcelinjak prosirujem sa kosnicama RV.

Pozdrav iz severnog Banata tj.Sanada
Kolega, razmišljanje ti je na mestu. Ja radim isto samo što ne proširujem pčelinjak nego polako menjam košnice i prebacujem iz LR u RV i ja sam sa njom oduševljen. Pozdrav iz jušnog Banata.

Van mreže milosav moretic

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: selo Jelenac (opstina Topola)
« Odgovor #1068 poslato: Novembar 20, 2014, 11:13:05 »
   U svakom slucaju, necete pogresiti. Treba je ispostovati sa svim njenim posebnostima i necete imati problema. Rezultati ce doci kao produkt rada.
   Pozdrav svima.

Van mreže stojanov dragan

• Gost
  • *
  • Lokacija pčelinjaka: Novo Milosevo
« Odgovor #1069 poslato: Novembar 20, 2014, 20:07:24 »
Bravo prijatelji.Izabrali ste pravu kosnicu da bi sa njom pčelarili.Ja sam pre 10 godina počeo da pčelarim.I pošto se druzim sa Vojom naravno počnem sa njegovom kosnicom.Mislim da nepostoji bolja.Pre nekoliko godina sam dobio 2 LR na poklon od nekih prijatelja idrzim ih pored mojih 60 RV samo zato da bi imao svake godine poredjenje. Moja zapazanja su da je RV daleko bolja kosnica.Da nebi ja sad puno opisivao tu košnicu,toje voja sto puta vec lepo pisao,pozelecu vam samo puno srece sa njom. pozdrav iz Novog Miloseva

Van mreže Jano Supek

• Stari član foruma
« Odgovor #1070 poslato: Novembar 20, 2014, 21:24:00 »
Ja sam srećan da ovo kod RV nema:

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #1071 poslato: Novembar 23, 2014, 23:54:59 »
Ja bih da se malo vratim nazad na post kolege Ante u kome detaljno opisuje svoje rezultate i rad sa RV košnicom koga poredi sa LR košnicama u ovoj izuzetno nepovoljnoj pčelarskoj godini.

Najpre želim da čestitam kolegi Anti što je ovu nepovoljnu godinu ipak pretvorio u koliko toliko povoljnu..

Ovde sam hteo da malo obračunamo koliki je to tačan prinos u ovoj godini po košnici ali i koliki su rashodi tokom godine i na kraju da dođemo do konačne neto zarade.

Obračun ćemo uraditi u evrima pošto je tako najjasnije za sve učesnike Foruma.
Cena kilograma meda u BiH je koliko znam nešto oko 15 konvertabilnih maraka ili nešto oko 7,5 evra dok je cena proizvedenih pčelinjiih društava u dva RV nastavka verovatno ista kao i u Srbiji i ona nije manja od 50 evra po društvu.

Da pođemo sa RV košnicom:

Kolega Ante je u RV košnicama imao prosečan prinos sa obe paše ukupno 12 kilograma meda po košnici X 23 = 276 ili preciznije 275 kilograma meda i još 17 novih pčelinjih društava zazimljenih u dva nastavka.

Da izračunamo koliko to košta.

275X 7,5 evra = 2062,5 evra
+ (17 novih RV društavaX50evra) 850 evra
= 2912,5 evra
kada to podelimo na 23 košnice dobijamo = 126,63 evra bruto prihod po RV košnici.

Sada da pređemo na LR košnice.

Kolega Ante je sa 37 pčelinjih zajednica u dve paše imao 50+25 kilograma meda ili ukupno od svih LR košnica 75 kilograma meda.

Da obračunamo kolika je to novčana vrednost.

75 kg meda X 7,5 evra= 562,5 evra i kad to podelimo na 37 zajednica-košnica LR dobijamo=15,2 evra ukupan prinos po košnici.

Ako uzmemo u obzir da su troškovi transporta na dve paše i naravno povratak kući + troškovi održavanja pčelinjaka, prihranjivanja, tretiranja protiv varoe i mnogi drugi troškovi ukupno minimum 20 evra po košnici tada dobijamo nešto preciznije rezultate kako za RV tako i za LR košnice.

Da ponovo pođemo najpre od RV košnica:

Kada od prosečnog pronosa u RV od   126,63 evra odbijemo sve nabrojane troškove u visini od 20 evra dobijamo neto zaradu za ovu 2014.godinu: 126,63-20= 106,63 evra

Ukupan NETO Prinos u ovoj godini u RV košnicama u ovom slučaju je približan rezultatu od 106,63 evra.

Sada da pređemo na LR košnice:

Kod njih smo imali ukupan prinos od 15,2 evra i rashod od 20 evra po košnici.
Ovde imamo 15,2-20 evra= -4,8 evra

Sa LR košnicama u ovoj nepovoljnoj 2014 godini napravljen je gubitak od 4,8 evra  po košnici.

RV +106,63 evra
LR  -4,8 evra

Sad bih voleo da nam  se ovde na ovaj Forum registruju i priključe sveznali urednici sposovog Foruma koji su me napadali u mnogim temama kada sam govorio da RV košnice u slabijim pašama daju tri do pet puta veće prinose po košnici u odnosu na LR košnice i da gospoda ovde iznesu svoje ovogodišnje rezultate rada a onda bih i ja mogao izneti svoje ovogodišnje rezultate.

Još jednom VELIKO hvala kolegi Anti na objektivnom i preciznom ovogodišnjem izveštaju.

Pozdrav svima....
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže dragi milic

• Član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: bozevac
« Odgovor #1072 poslato: Novembar 24, 2014, 10:11:27 »
Vojo tu matematiku oni ne priznaju jer su zaslepljeni mrznjom prema svakom ko ima bilo kakve veze sa Rodnom Vojom. Cast izuzecima inace na Sposovom forumu su glavne zvezde Lazar Rajcic koji ima 4 kosnice i Sreten Puzic cije kosnice jos niko nije video.Evo i mojih rezultata .U zimu sam usao sa 64 kosnice od medljike i nekih mojih gresaka su mi stradale 18 pa su mi ostale 46 da ne bih opisivao detalje ovo je saldo za ovu godinu.Trenutno imam 95 zazimljenih drustava i 200 kilograma medaza prodaju na malo a Cmani sam predao 1000 kilograma meda.Normalno da je bilo i troskova. Pozdrav svima

Van mreže Jano Supek

• Stari član foruma
« Odgovor #1073 poslato: Novembar 24, 2014, 11:42:16 »
Vojo tu matematiku oni ne priznaju jer su zaslepljeni mrznjom prema svakom ko ima bilo kakve veze sa Rodnom Vojom. Cast izuzecima inace na Sposovom forumu su glavne zvezde Lazar Rajcic koji ima 4 kosnice i Sreten Puzic cije kosnice jos niko nije video.Evo i mojih rezultata .U zimu sam usao sa 64 kosnice od medljike i nekih mojih gresaka su mi stradale 18 pa su mi ostale 46 da ne bih opisivao detalje ovo je saldo za ovu godinu.Trenutno imam 95 zazimljenih drustava i 200 kilograma medaza prodaju na malo a Cmani sam predao 1000 kilograma meda.Normalno da je bilo i troskova. Pozdrav svima
Ja sam isto primetio da neke velike zverke nisu na spisku registrovanih.

Van mreže Miroslav Šugić

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Kikinda
« Odgovor #1074 poslato: Novembar 24, 2014, 14:37:39 »
Kako kaže naš narod dobar glas daleko se čije.E pa drage iskusnije kolege vaš glas se slabo čuje.Slabo pišete o prinosima po košnici i posle onog vašeg redovnog i opširnog pisanja iz + - 2010 i početnog elana nastupilo je neko mrtvilo na forumu što se tiče pisanja kolega koje su počinjale od 2008-2013.I da nije nas koji smo počeli od 2013 pa nadalje (čast par izuzetaka) ovaj forum bi totalno zamro....Prema tome drage kolege,pišite o radu sa svojim RV košnicama i o prinosu koliki god bili da se čuje i pročuje.Ovako ispada da se nešto krije.Kolega Ante,svaka čast na izveštaju i uspesima u ovoj godini .Nadam se da ste kako se kaže "povukli nogu"pa će i druge kolege koje rade sa RV košnicama slediti vaš primer.Ja ću svoje rezultate objaviti sledeće godine u ovo vreme,ako bog da da opstanemo....Ove godine su moje pčelice obezbedile sebi zimnicu na 8-10 ramova + bogate medne kape u plodištu.......malo li je za 2-3 meseca......
Pozdrav iz Kikinde.........i pišite da se čujemo ;) ;) ;)

Van mreže Dragan Djordjevic

• Stari član foruma
  • pčelar - večiti početnik
  • Lokacija pčelinjaka: Grljan, V. Čuka, Zaječar
« Odgovor #1075 poslato: Novembar 24, 2014, 15:31:08 »
 Ajde ja ću prvi, ubedili ste me,  ;D:
Ukupno 64 proizvodnih društva. Ove godine sam rešio da selim na tri paše. Dve bagrema i livadu.
Selio sam 25 RV i 20 DB, ostale ostale u stacionaru zajedno sa prošlogodišnjim rojevima. Kupio 50 novih RV nastavaka za 50 novih rojeva i obezbedio 500 ramova. Troškovi: 500 ramova*0.3evra = 16.800 din.; 50 nastavaka*4eura = 22.400 din. + prateći troškovi (žica, SO, farbanje...) = 6.000din.

-I- Rgotsko brdo kod Zaječara. Bagrem nije medio. Iz RV košnica pre paše odstranio kompletne zalihe meda i nešto legla radi formiranja oplodnjaka i nukleuza. Morao sam da donesem po pogaču za pojedina jer bi uginule od gladi. Beležim nemogućnost izletanja iz košnice u trajanju od 14 dana. Rashod: 30 pogača * 220 din = 6.600 din; troškovi seljenja do paše 40eura (40 * 115 = 4.600din). Prinosi: 0 din.

-II- Gabrovnica. Bagrem. Bagrem nije medio. Baležim 28 uzastopna kišna dana bez izleta pčela i temperaturu 22 juna od 8 stepeni. Magla se ne podiže posle 11h. Rashod: transport 140km * 60 din = 8.400 din. Obilazak društva, kontrola = 16.000 din. Prihod: 0 din.

-III- Kalna. Livada. Livada nije medila. Crveni bagrem takođe. Konstatujem da u svim društvima nema meda ni za čačkalicu :(. Ono što su unele prethodnih dana utrošeno. U RV košnicama beležim veliku količinu legla, unos polena, ali bez nektarske paše. kod DB smanjenje legla, unos polena bez meda i nektara. Rashodi: obilasci i kontrole = 4.000 din. Prihod: 0 din.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Šećer: 1000kg * 60 din = 60.000din., troškovi dopremanja (posedujem dva stacionara) = 6.000din
Tretmani, moj rad, zazimljavanje i dr.... ne računam.
Šećer za proleće: 800* 62 = 49.600 din.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Prihodi: 5 novih rojeva od planiranih 50  ??? (ne mogu da ocenim koliko sam prihodovao  ;D ;D); proizvedene kvalitetne matice za mene (na žalost prodate po 1000 dinara) = 44 * 1000 = 44.000 din.; prodata dva RV roja(sedam ramova sa leglom i nešto meda) = 80eura * 117 = 9.360 din.

BILANS 2014 ;D ;D ;D:
Prihodi= 44.000 + 9.360 =53.360 din.
Rashodi= 16.800 + 22.400 + 6.000 + 6.600 + 4.600 + 8.400 + 16.000 + 4.000 + 60.000 + 6.000 + 49.600= 200.400 din
USPEH :D :D :D :D = -147.040 din.

Mogu da prikažem i prihode po broju i tipu košnica ako želite? Posebno za DB, posebno za RV, Đerzonke, Kongresovke, jednu LR  ;D, RV koje su seljene i one koje sam selektirao za proizvodnju matica i rojeva... Prihodna strana je ipak ista: 0din (med). S tim što su stacionarne učestvovale u prihodovanju prilikom proizvodnje matica i formiranja nukleuza i oplodnjaka.

Da, nisam napisao šta se desilo sa novim oplodnjacima i nukleuzima. Posle prodaje matica, sve sam spojio sa starim društvima i dobro prihranio. Ostavio 5 novih RV roja, koja su pod znakom pitanja da li će da prezime, jer više nisam imao novca za šećer, a sada je kasno  :( :( :(.

Ako nekom nešto nije jasno oko ovoga što sam izneo kao moje iskreno iskustvo od ove godine, neka slobodno pita. Pozzz i neka su nam pčelice žive i zdrave i mi s njima  ::).

Čovek nije čovek, ako svakoga dana ne teži da svet učini boljim.

Van mreže Dragan Djordjevic

• Stari član foruma
  • pčelar - večiti početnik
  • Lokacija pčelinjaka: Grljan, V. Čuka, Zaječar
« Odgovor #1076 poslato: Novembar 24, 2014, 15:39:49 »
 Zaboravih: za razliku od prošle godine kada je u prihodu učestvovao novac od subvencija, ove godine sam odbiven i u mom obrazloženju rešenja (od nekog avgusta) još uvek nisam uspeo da razmrsim i dešifrujem šta je taj genije od pisca iz Šapca hteo da mi kaže, gde pogreših (a nisu uspeli i moji prijatelji pčelari, inače dva izuzetna pravnika (jedan je čak bio i predsednik suda)):D :D :D :D.
  Ako vas interesuje koliko sam potruo društva lošim šećerom II klase do sada, samo podelite 1000kg sa 75 društva = u proseku 13.33kg, a verovatno ono što preživi zimu (celokupna zimnica je od šećernog sirupa +/- 3%) moraću da nanovo ojadim pogačama i šećernim sirupom. Šta da se radi...
Eto. Medno želim ;)
Čovek nije čovek, ako svakoga dana ne teži da svet učini boljim.

Van mreže Slavisa Petrovic

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Zvornik
« Odgovor #1077 poslato: Novembar 24, 2014, 16:13:53 »
Pozdrav kolega Dragane, prvo žao mi je što ste ove godine tako katastrofalno prošli, i svaka čast za iskreno pisanje o vašim rezultatima, verujem ima još ovakvih slučajeva mnogo pa i gorih koji su imali gubitaka pčela ove godine što od gladi što od varoe, samo neće da pišu svoju muku koja ih snađe ove godine...i to razumem, i dolazi se do zaključka, da je priroda jača i od pčelara i pčele i košnice zajedno, kad u prirodi ne medi ne pomaže tu ništa, sem na vreme dopuniti zalihe šećernim sirupom ako se ima sa medom malo obogatiti sirup (što automatski diže još troškove i gubitke) dakle u skladu sa mogućnostima sve...

Nadam se boljoj narednoj godini, i da Vam se ovogodišnji gubici nadoknade i da do godine na kraju budete u plusu...

Svako dobro želim i ugodno zimovanje pčelicama...
Razlika izmedju pčelinjeg i ljudskog društva je u odnosu broja radilica i trutova.

Van mreže Miroslav Šugić

• Prijatelj foruma
« Odgovor #1078 poslato: Novembar 24, 2014, 17:34:11 »
Najviše bi nam koristilo pisanje vas koji radite sa više tipova košnice.Kao neki uporedni test raznih košnica u istim vremenskim i pašnim uslovima,prosto rečeno:jedna pored druge pa da vidimo koja je bolja :)

Van mreže Miroslav Šugić

• Prijatelj foruma
« Odgovor #1079 poslato: Novembar 24, 2014, 17:36:13 »
Koja je više dala a koja više potrošila.....
Što se tiče rezultata ubeđen sam da će to pčelice dogodine "pozlatiti"