Koja je više dala a koja više potrošila.....
Što se tiče rezultata ubeđen sam da će to pčelice dogodine "pozlatiti"
Jaooooo, Miroslave... za koju ti volja da napišem
Druže, zahvalan sam Bogu što nisam krenuo put Mokranja i pored Dunava. Postoje pčelari koji su izgubili u poplavama sve. U odnosu na njihovu patnji, bol i novčani gubitak, ja sam odlično prošao. Bilo neponovilo se. A što se tiče da li će se to sve nadoknaditi. Ja sam siguran da hoće. I opet će biti RV = 1/3 * količina meda koje su donele druge košnice + roj + sigurno prezimljavanje bez pogača i gubitaka = 3*više prihoda od RV u odnosu na ostala društva.
Evo šta je interesantno, a tiče se uporede i pitanja ,,koja više potrošila"? I ako nije bilo paše, društva su mi u RV košnicama ostala dosta jača, sa više legla i pčela nego li u ostalim košnicama nastavljačama (o Đerzonkama ne bih, one su druga priča). RV društva su brže nadoknadila količinu potrebnu za zimu, dok DB nisu i dosta meda (od sirupa) je ostalo nezatvoreno. Ali ja sam to već znao kako će biti. Samo iznosim potvrdu mojih ranijih saznanja.
Interesantno je da su u periodu od oktobra do sredine ovog meseca, DB više potrošile medne kape, nego li društva u RV košnici. Plašim se da se ponavlja situacija koju sam imao, a to je da društvo u DB košnici u prednjem delu potroši hranu, iza ostane duplo više, ali klube iz njemu znanog razloga ne krene nazad duž rama već probije na satonoše i tamo skonča. Zavisi od zime. To je uslovljeno malim klubetom i manjom snagom. nakon ovakve godine, to je sigurno. Videću u aprilu.
Ne mogu da pišem za ovu godinu ništa više. Ako neko ima bolja iskustva u prihodovanju neka ih iznese i uporedi sa društvima u drugim košnicama. Nije fer da ponavljam pisanje od ranijih godina, a centrifugu mi uhvatila paučina.