Autor Tema: Pčelarenje Rodnom Vojom  (Pročitano 1542982 puta)

0 Članovi i 4 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže Dragan Stantić

• Stari član foruma
  • Pol: Muškarac
Odg: Pčelarenje Rodnom Vojom
« Odgovor #1200 poslato: Mart 16, 2015, 22:07:24 »
Gospodine Vojo, pčelarim već 5 godina sa DB košnicama. Ove godine imam u planu nabaviti i nekolke LR i RV košnice. Zanima me razlika izmedju RV i Eko Voje (dimenzije...).

Visina RV nastavka je 200 mm a visina EV nastavka je 130 mm, ramovi prema nastavcima, sve ostalo je identično, podnjača, hranilica, krov.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #1201 poslato: Mart 18, 2015, 21:30:10 »
Želim ma pčelinjaku još par LR i RV košnica radi eksperimentisanja. Pa koja se najbolje pokaže...
Ni sa italijanskom rasom pčela u sred amerike LR nema nikave šanse u odnosu na RV košnice. Ovde je Srbija daleko ispred amerike.
U svakom slučaju želim vam srećeno eksperimentisanje...

Pozdrav...
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #1202 poslato: Mart 18, 2015, 21:40:57 »
Vreme je da se nešto malo napiše u ovoj temi i o radovima na pčelinjaku.
Juče smo brat Rade i ja otvorili  u selu a zatim u ataru ukupno oko 35 košnica i uradili kontrolni pregled sa ciljem utvrđivanja  zimovanja pčela, količine prezimelih pčela, potrošnje hrane tokom zime i stanja sa leglom u RV košnicama.U košnicama smo našli uglavnom zadovoljavajuću količinu pčela i legla, kao i dosta hrane. Leglo je u proseku na 2-3 rama (po neka i sa 4) sa ukupno oko 4000-6000 radiličkog legla (po neka i malo više). Stanje je isto i u selu i u ataru. Proleće za sada kasni najmanje dve sedmice u odnosu na prošlu godinu.  Pozdrav svima...
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...

Van mreže Marko Milić

• Član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Danilovgrad(Zagorak)-Nikšić(Golija)
« Odgovor #1203 poslato: Mart 18, 2015, 23:12:28 »
Uvaženi Vojo, hvala na komentaru. Da li DB košnica ima šanse na saspram RV košnica( ja posjedujem DB)? Kako čujem od pčelara i čitam nema ni ona. Ako je tako, a nadam se da ću se uveriti i preći na RV svaka Vam čast..!

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #1204 poslato: Mart 18, 2015, 23:32:15 »
Kolega Marko, DB se ne mogu meriti ni sa LR košnicama a da se ne govori u poređenju sa RV košnicama. To su košnice konstruisane za italijansku rasu pčela i za duge i obilne paše kao i za povoljnije uslove zimovanja. One su na žalost uzročnik veoma velikog broja stradalih zajednica i neiskorišćenih paša a istovremeno zbog svoje težine trebalo bi ih zabraniti za upotrebu jer su uzrok hiljada teških povreda u radu.
Zbog njih su hiljade pčelara zaradili bruh!
 Podizanje tereta preko 25 kilograma iznad visine pupka je veoma veoma opasno i po nekim zakonima zabranjeno a LR medišni nastavak na košnici postavljenoj na postolju je upravo to što ne sme da bude. DB medišni duboki nastavak je takođe iznad dozvoljenih granica. Pozdrav svima... 

Три века испред света...

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #1205 poslato: Mart 18, 2015, 23:39:57 »
Nego da se vratimo na RV. Juče smo našli još jednu sumnjivu maticu koju će pčele najverovatnije uskoro zameniti. Ona pored radiličkog zaleže i isto toliko trutovskog legla a u pitanju je prošlogodišnja matica. Društvo je odlično zimovalo i dosta je jako pa je šteta izvršiti spajanje u ovom periodu. Sredinom aprila može doći do parenja matica a valjda će do tada proizvesti mladu maticu iz tihe smene. Pozdrav svima...

Три века испред света...

Van mreže Emir Mekanić

• Napredni član foruma
  • http://www.medenko.com.ba/
    • http://www.medenko.com.ba/
  • Lokacija pčelinjaka: Zenica-Bratunac-Milići
« Odgovor #1206 poslato: Mart 22, 2015, 08:25:16 »
21.03. izvršen detaljan pregled, legla na 2 do 4 rama, hrane dovoljno, razmišljam da dodam stimulativnu pogaču (jedino nju i imam). Značajan unos polena, takođe donose i nektar. U jednoj od košnica primjećeno i nekoliko ćelija sa trutovskim leglom.

Van mreže Stankovic Miodrag

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Rajcetine
« Odgovor #1207 poslato: Mart 22, 2015, 11:05:10 »
A zasto onda pogaca? - znacajan unos polena, takodje unose i nektar ...

Van mreže Dragan Šošić

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
« Odgovor #1208 poslato: Mart 22, 2015, 12:02:57 »
Naravno da je nepotrebno. Ako bude trebalo da se društva hrane, može kasnije, ali znatno pre početka glavne paše i to samo u slučaju da ne bude odgovarajćeg unosa nektara.
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Darko Vujičić

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Ivanča
« Odgovor #1209 poslato: Mart 26, 2015, 17:34:02 »
Pošto me nije bilo već izvesno vreme na forumu tj.bar u onoj meri da postujem i komentarišem iskoristio bih priliku da vam svima poželim jednu srećnu i uspešnu predstojeću sezonu...I da  evo  postavim par pitanja.. Nakon danasnjeg pregleda svojih društava,odmah na početku da kažem da  nisam zamenio mesta gornjem i donjem nastavku(zimovale su na dva nastavka)Matica je uredno krenula u razvoj i zalezanje legla negde je 4 rama negde 5 a negde čak i 6 legla uglavnom zrelog..Da li je to malo ili mnogo za ovaj period ne znam jer mi je ovo prvo proleće sa RV.Vreme znate kakvo je već promenljivo bilo i ono malo lepih dana kada se moglo otvoriti kako bi se utvrdila rezerva hrane ja sam zbog raznoraznih obaveza drugih propustio i preskočio(a realno plasio sam se i od prehlađivanja samog legla).Razume se kao i svakom početniku strah od gubitaka drustava zbog gladi je i mene naterao da athok i napamet u ram hranilicu dodam pogaču  istina malo sam ih “oplemenjivao”nozevojem-Voja će mi oprostiti(potrosile) i tako danas kada sam pogledao ostalo je prilično dosta zalihe od jesenas kad kažem zalihe mislim na ramove koji su ili puni tj.poklopljeni sa medom ili samo delimično načeti.Dakle,donji nastavak(prvi) do leta ima pčela ali ne i legla sto me navodi na zakljucak da se čitava aktivnost i razvoj drustva trenutno odvija u gornjem(ukrstenom)drugom nastavku.Dole su ramovi prošarani bas onako kako sam ih i zazimio poklopljenog meda ima razume se u nekima vise u nekima manje trošeno.Naravno danas sam odlucio da vise prekinem sa prihranom pogačama jer je evidentno da je 90%drustava imalo sasvim solidnu svoju zalihu i bojim se da bi time taj med ostajao i dalje a da bi one trosile prihranu.Ono sto je mozda vazno je i to da kazem da je veoma intenzivan unos polena.Sta dalje?Kako dalje da poširujem matici prostor za zalezanje sta da uradim sa ovim “viskom”rezerve koji sam ispostaviće se sam napravio svojim neiskustvom.Da li će sad ovaj najavljeni period lošeg vremena naterati pčele da to trose pa će samim tim i dobijati sve vise praznih ramova i prostora za maticu ili će je ovaj med “blokirati”tj.”ograničavati?”??Hvala svima svaki mi je savet dragocen...Da napomenem drustva su zdrava danas su malo i blago preprskana Nozevojom sve vrvi od rada uveliko...

Van mreže Stankovic Miodrag

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Rajcetine
« Odgovor #1210 poslato: Mart 26, 2015, 21:00:42 »
Negde sam procitao a i postujem to da pcele prvo trose ono sto zadnje unesu pa prihrana pogacama i nije neki pokazatelj stanja hrane bez pregleda. Milos Milosavljevic je na SPOS-ovom forumu imao jedan tekst koji je pricao zasto je stetno dodavanje pogaca kad ima dovoljno hrane po sistemu - od viska glava ne boli - i taj tekst mi se veoma svideo i smatram da je iospravan.

Van mreže Драган Нешковић

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica 174м
« Odgovor #1211 poslato: Mart 26, 2015, 21:42:45 »
Немој користити погаче у својим РВ кошницама.
Стање са леглом је одлично за ово време, немој ништа дирати. Наставке ћеш мењати тек када се створе услови да прошириш кошницу. Пчеле троше све више хране, па ће ослободити простор матици.
Ако си у прилици, направи и неку слику приликом прегледа, добићеш прецизнији савет.
Сачекај и савет неког искуснијег од мене.

Поздрав и медно  :)

Van mreže Darko Vujičić

• Stari član foruma
« Odgovor #1212 poslato: Mart 26, 2015, 22:19:47 »
Svakako Dragane danas je bio jedan topao ali i prilično vetrovit dan tako da bas nisam imao dovoljno vremena da isfotkam i neku fotografiju slazem se da bi to bilo jos verodostojnije ali sam se potrudio i u ovom poduzem komentaru tj. zabelesci da docaram stanje danasnjeg pregleda i neka  zapazanja...

Van mreže Mario Pudrlja

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Karlovac 129 m
« Odgovor #1213 poslato: Mart 26, 2015, 22:31:51 »
Darko pozdrav,
Imam gotovo identičnu situaciju u košnici (jedinoj preostaloj od zazimljene 2) i gotovo iste dileme kao i ti.
Isto je bio vjetrovit dan kad sam ih gledao zadnji vikend kao i kod tebe pa donji nastavak nisam ni gledao da ih ne uznemiravam.
Uglavnom gornji nastavak ima pčela na 4 ulice poklopljenog kao što ti reče zrelog legla za veličinu šake, a hrane u izobilju.
Pelud unose ali su mi nekako zbunjene, dolete do leta sa peludi da se spuste pa lete okolo , pa nikako da uđu u košnicu više?!?
Što li to rede?
Isto me muči da li će doći do blokade matice jer nema gde da leže. Također razmišljam kada da taj nastavak spustim dolje i koji raspored hrane, praznih saća i satnih osnova da stavim.
Kod mene je i dodatan problem što u tom donjem nastavku ima dosta saća koje se srozalo pa ga moram zamjeniti prilikom premještanja sa nastavcima sa satnim osnovama.
Uglavnom ja sam za sad odlučio da ih do sljedećeg vikenda ne rotiram. Vjerovatno ću otići ovaj vikend da ih obiđem pa ću staviti koju sliku.

Van mreže Darko Vujičić

• Stari član foruma
« Odgovor #1214 poslato: Mart 26, 2015, 22:42:12 »
Bas tako Mario stim sto sam ja i donji tj prvi nastavak kod pojedinih onako na brzinu pogledao ne kod svih drustava već samo kod onih gde mi se učinlo da je gore u drugom nastavku manje hrane tj gde su na ramovima manji medni venci nazalost sto rece ti neke srozane ramove i jedan ubuđani odozdole sam izbacio iz kosnica tako da sve u svemu priča kao i nedoumice nam se poptpuno podudaraju.Ja sam danas morao jer ih uopšte nisam otvarao do danas(mislim na pregled ramova) a već od sutra kod nas najavljuju kisne dane tako da bojim se koliko će te vremenske prilike i neprilike proleća da potraju,jednostavno morao sam jer vise vremena za čekanje realno nije bilo...