Autor Tema: Pčelarenje Rodnom Vojom  (Pročitano 1543684 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Darko Vujičić

• Stari član foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Ivanča
Odg: Pčelarenje Rodnom Vojom
« Odgovor #1260 poslato: April 20, 2015, 09:50:22 »
E to Esade dakle kombinacija i premestanje ramova sa leglom plus dodavanje novih sa neizgrađenim SO to je novina za mene jer mi je ovo prvo proleće.

Van mreže Esad Jusić

• Više od prijatelja foruma
« Odgovor #1261 poslato: April 20, 2015, 14:10:47 »
E to Esade dakle kombinacija i premestanje ramova sa leglom plus dodavanje novih sa neizgrađenim SO to je novina za mene jer mi je ovo prvo proleće.

Biće to dobro, samo opušteno jer svi smo mi imali svoje prvo proljeće sa pčelama.
No, ako društva zaista nisu jaka, ne proširuj jer ih možeš prehladiti prevelikim prostorom.

Pozdrav, svako dobro, i sretno!

Van mreže Драган Нешковић

• Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica 174м
« Odgovor #1262 poslato: April 21, 2015, 16:01:16 »
Добар дан колеге,

Колегама које већ неко време раде са РВ кошницом, познат је буран пролећни развој у нашој кошници. Њима свакако нећу рећи ништа ново.

Млађим колегама које тек почињу да раде са рв кошницом, или тек размишљају да крену у свет пчеларства, желим да покажем пар слика од данас са мог пчелињака.
Ово на сликама је први излазак једне туре младих пчела из кошнице, и рад пчела у рв кошници, данас око 14. часова.
Ово су друштва која су прошле јесени зазимљена са 15-20 кг. хране, од тога им је дато 3,5 кг. густог лековитог сирупа са нозевојом. Све кошнице су током зиме биле без утопљавајућег материјала, са широм отвореним летом и са остављеним свим отворима и размацима између наставака. Ове кошнице после зазимљавања, нису отваране, није им додавано хране у било ком облику, нису им додаване погаче нити као храна, нити као стимулација. Свим друштвима је пре неких 10 дана, дато само 0,5 л. ретког сирупа 1/1 са 2% нозевоја. Укупан мој рад око ових кошница током последњих 7 месеци, састојао се само у томе, да када је било за то услова, испраскам пчеле нозевојом по сатоношама.

На овим сликама имате прилике да видите пролећни развој у РВ кошници, без икакве интервенције пчелара, тачније речено, друштва сам само утоплио када је почео пролећни развој.
Надам се да ће вам ово моје скромно пчеларско искуство, бити од користи у вашем раду и вашем планирању.

Поздрав свима и медно  :)

Van mreže Darko Vujičić

• Stari član foruma
« Odgovor #1263 poslato: April 21, 2015, 17:04:09 »
Predivan prizor!

Van mreže Milos Obradovic

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Kasevar 18420 Blace
« Odgovor #1264 poslato: April 21, 2015, 17:48:41 »
Stvarno predivno ko u samoj bagremovoj pasi...
evo da postavim jedno pitanje u vezi prolecnog razvoja

Dva drustva u rv kosnicama sam zazimio na po dva nastavka sa solidnim kolicinama meda ali sam i pogacu dodavao cisto iz preventive oba su mi prezimila i veoma vredno rade kod mene trenutno cveta sljiva divlja tresnja jos se priroda budi tako da jos nije ozelenilo kao kod kolege Dragana i bagrem kod mene cveta tek oko 20 maja ...moja dilema je kada da izvrsim premestanje nastavaka kada su ispunjeni uslovi za to...
puno pozdrava
Brat je mio ma koje vere bio...

http://prvisvetskirat.rs/licnosti/ucesnici-ratova/

na ovom sajtu se nalaze mnogobrojne price ucesnika rata od 1912-1918 price koje govore mnogo vise nego sve one istorijske knjige koje nam serviraju u skolama

« Odgovor #1265 poslato: April 21, 2015, 19:13:45 »
Милоше, у паши је много већа гужва.
Што се тиче та два друштва, то зависи од снаге тих друштава. Колико пчела и легла имаш у тим кошницама'?

• Stari član foruma
« Odgovor #1266 poslato: April 21, 2015, 19:35:40 »
pre desetak dana bilo je oko  4-5 rama sa zat. leglom i od tada sam ih svako drugo vece prihranjivao tj stimulisao sa 0.5 dc sirupa unosa ima i to veoma dobrog verujem da je matica za ovih 10 -tak dana zalegala u punoj formi posto je bilo i velikog unosa spolja...sutra planiram brzi pregled cisto da vidim kakvo je stanje jer to bi mi bio drugi pregled ove godine jer sam ih samo jednom otvarao tj detaljno pregledao..
dok drustva u DB kosnicama redovno prosirujem sa izvucenim ramom jer sam pre mesec dana izvrsio suzavanje i sada postepeno prosirujem i ona su mi vec na 5-6 rama sa zat.leglom od ukupno 10 uskoro tj sutra im dodajem i prve SO jer su veoma jake i plasim se blokiranja matice i pojave rojevog nagona i pcelarenje sa DB sam mogu slobodno da kazem naucio osnove ostalo je iskustvo koje se stice a ima i dosta pcelara u okolini koji pcelare sa istim i saveta ima na pretek...

ali Sa RV  kod mene tj u Blackoj opstini pcelarim samo ja tako da se oslanjam na forum i to predstavlja glavni problem..
Sutra kada izvrsim pregled javljam stanje pa da vidimo sta da radim...
puno pozdrava

na ovom sajtu se nalaze mnogobrojne price ucesnika rata od 1912-1918 price koje govore mnogo vise nego sve one istorijske knjige koje nam serviraju u skolama

« Odgovor #1267 poslato: April 21, 2015, 19:47:37 »
Милоше, само опуштено  8)  прегледај те кошнице па се јави. Све ћеш стићи на време. Да ли имаш спремљених нових наставака? Ослањање на овај форум није твој "главни проблем", то је твоја главна предност, јер ће ти увек неко од искуснијих колега помоћи као да је поред тебе.
Поздрав

Van mreže Milomir Mihajlović

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Zaječar
« Odgovor #1268 poslato: April 21, 2015, 21:23:56 »
 Miloše,ukoliko su ti se pčele razvile na 7-8 ramova legla,onda gornji nastavak sa leglom spusti na podnjaču ,a donji nastavak ,koji je preko zime bio na podnjači, stavi preko plodišta kao gornji.Kada se takva pčelinja zajednica razvije na 12-13 rama legla onda dodati treći nastavak.
Tuđa ruka svrab ne češa!
Nije srećan onaj koji ima sve što želi već onaj koji ne želi ono što nema.
Čovek se uči dok je živ.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #1269 poslato: April 22, 2015, 02:31:46 »
Miloše,ukoliko su ti se pčele razvile na 7-8 ramova legla,onda gornji nastavak sa leglom spusti na podnjaču ,a donji nastavak ,koji je preko zime bio na podnjači, stavi preko plodišta kao gornji.Kada se takva pčelinja zajednica razvije na 12-13 rama legla onda dodati treći nastavak.

Ovo je odličan savet.
__________________________________________________________...

Bravo kolega Neškoviću na odličnom prikazu dobro izimljenih zajednica u RV košnicama i snazi zajednica tokom prolećnog razvoja.

Ove zajednice mogu, mogu, mogu, ma svašta mogu i ne znam šta sve ne mogu da urade.
Bravo, bravo!

Postaješ jedan od mojih odličnih đaka kojim se iskreno ponosim.

Želim ti puno, puno meda u bagremovoj i narednim pašama.

Pozdrav svima....
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

• Stari član foruma
« Odgovor #1270 poslato: April 22, 2015, 15:15:00 »
Hvala na savetu...
danas sam na brzinu pregledao Drustva jer je bilo veoma vetrovito sa strasnim udarima vetra ali sam uspeo u periodu kada nije duvalo da pregledam drustva i u jednoj RV kosnici legla ima na 7 ramova i veliki broj pcela tako da cu sutra kada bude bilo lepo vreme posto javljaju da bude veoma toplo i bez vetra izvrsicu premestanje nastavaka u ovoj kosnici...u drugoj RV kosnici legla im a na 5 rama i vidno je slabija tako da nju necu dirati narednih 5-6 dana vec cu ih i dalje prihranjivati svako drugo vece sa po 0.5 l sirupa verujem da ce ovo lepo vreme u narednom periodu doprineti jos brzem razvoju...

da li prilikom premestanja nastavaka da izvrsim i prevesavanje ramova sa leglom ili samo da zamenim mesta nastavcima..

pozdrav

« Odgovor #1271 poslato: April 22, 2015, 19:52:35 »
Хвала колега Брстина  :)  Имам одличног учитеља, а имам и одличну кошницу  ;)
Срећну, берићетну и медну годину ти желим.

Поздрав за Ново Милошево  :)

« Odgovor #1272 poslato: April 22, 2015, 20:10:58 »
Hvala na savetu...
danas sam na brzinu pregledao Drustva jer je bilo veoma vetrovito sa strasnim udarima vetra ali sam uspeo u periodu kada nije duvalo da pregledam drustva i u jednoj RV kosnici legla ima na 7 ramova i veliki broj pcela tako da cu sutra kada bude bilo lepo vreme posto javljaju da bude veoma toplo i bez vetra izvrsicu premestanje nastavaka u ovoj kosnici...u drugoj RV kosnici legla im a na 5 rama i vidno je slabija tako da nju necu dirati narednih 5-6 dana vec cu ih i dalje prihranjivati svako drugo vece sa po 0.5 l sirupa verujem da ce ovo lepo vreme u narednom periodu doprineti jos brzem razvoju...

da li prilikom premestanja nastavaka da izvrsim i prevesavanje ramova sa leglom ili samo da zamenim mesta nastavcima..

pozdrav

Тај наставак у коме има 7 рамова легла, спусти на подњачу. Из њега узми 2 рама са што старијим леглом и постави по средини, новог другог наставка. Доле у плодишту, скупи преосталих 5 рамова легла на средину, а поред легла, лево и десно, додај по сатну основу. Немој сећи легло. За даље, послушај савет колеге Миломира.

Поздрав и медно  :)

• Stari član foruma
« Odgovor #1273 poslato: April 22, 2015, 21:14:47 »
Hvala svima na odgovorima i sam sam razmisljao da izvrsim prevesavanje legla u gornji nastavak kad izvrsim zamenu mesta nastavaka...
hvala jos jednom svima

Van mreže Darko Vujičić

• Stari član foruma
« Odgovor #1274 poslato: April 26, 2015, 12:39:00 »
Da li neko moze da mi kaze zasto ujutru na letu okvira MR zateknem po neku mrtvu pčelu.MR dodao sam u petak a i treći nastavak.