Autor Tema: Pčelarenje Rodnom Vojom  (Pročitano 1543740 puta)

0 Članovi i 5 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže Esad Jusić

• Više od prijatelja foruma
Odg: Pčelarenje Rodnom Vojom
« Odgovor #1320 poslato: Maj 12, 2015, 13:33:06 »
Jedno pitanje, kolega Jusicu...
Da li su celije radilickog saca iste velicine kao i celije koje su pcele izgradile na satnim osnovama?

Mislio sam ti ovako odgovoriti: A šta ćeš ti mjeriti ako ti ja odgovorim?, ali sam se predomislio pa odgovorno velim: da, iste su.

Pozdrav, svako dobro!

Van mreže Esad Jusić

« Odgovor #1321 poslato: Maj 12, 2015, 13:42:41 »
A, da ne bih kupovao satne osnove, evo kako ja sakupljam jezičke prirodnog saća i koristim ga u novim ramovima kao starter-saće.

Pozdrav, svako dobro!

Van mreže Esad Jusić

« Odgovor #1322 poslato: Maj 12, 2015, 13:53:22 »
A da bi ne bi bilo dosadno i da bih imao što više problema, koristim ove ramove (i još pokoji). Ako propadnem da se bar dobro udarim.

Pozdrav, svako dobro!

Van mreže Stankovic Miodrag

• Prijatelj foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Rajcetine
« Odgovor #1323 poslato: Maj 12, 2015, 15:32:47 »
Nisam zaboravio samo hocu to precizno da uradim da sam sebi razresim neke nedoumice ...

200 godina iskustva se tesko mogu opovrgnuti ali par stvari su mi sumnjive ma koliko ljudi tvrdilo suprotno - prvo su trutovi a drugo osovinsko rastojanje od 36 mm za sace koje se koristi u kosnicama. Najstariji podatak o izucavanju prirodnih stanista pcela od pre oko 200 g. (bas toliko je izneo Lazar Rajcic na SPOS forumu - znaci godina i istrazivac - nazalost to u datom trenutku nisam smatrao vaznim sad ne mogu da dodjem do informacije) i ono iznosi 32.+-nesto u decimalama a to se slaze sa ljudima koji pokusavaju da odrade neku pricu sa tim razmakom - pocetak Peron pa dalje.

Inace i ja sam mislio da probam par kosnica ali posle tri godine i nekih par DB 10 odustajem i ostajem na RV i EV u REV kombinaciji ali cu probati razne tehnike iako iskreno osnova Vojine tvrdnje o ogranicavanju matice na jedan nastavak u toku pase za sada nema konkurenta.

Pozdrav i cujemo se redje idem za dan dva na planinu cim sredim nastavke vec im je vreme ...

Van mreže Esad Jusić

« Odgovor #1324 poslato: Maj 13, 2015, 00:27:56 »
Sretno u planini!

Išao sam od 31 do 36 mm. Recimo, imam Warreovu na 32 mm i uvijek spajaju saće za saće, dok to ne čine na 34 i više mm.

I u prirodi ima od 31 do 36 mm.

Pozdrav, svako dobro!

Van mreže Miroslav Jovanović

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Sarbane Ub
« Odgovor #1325 poslato: Maj 13, 2015, 05:12:17 »
Miodrag kaze: osnova Vojine tvrdnje o
ogranicavanju matice na
jedan nastavak u toku
pase za sada nema
konkurenta". - dodao bih još i rensonov metod koji je u principu isto što i Voja radi uz malu varijaciju. Rv je idealna za ovaj metod ili još bolje rev u kominaciji sa rv. Rakovac je u experimentu ove godine kao i ja sa šest komada.
Više može jedan koji hoće nego dva koji moraju. - Živojin Mišić

Van mreže Julijan Cordas

• Član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: kucura
« Odgovor #1326 poslato: Maj 13, 2015, 10:16:43 »
Pitanje za S.Miodraga,Na Vasem video snimku je prikazano kako u ramove ubacujete drvene stapice umesto zice,a tu gde isecate sace sa medom,tih stapica nema.Pitanje je da li je bolje stavljati bez tih stapica ili sa njima.Hvala unapred.

Van mreže Miroslav Jovanović

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Sarbane Ub
« Odgovor #1327 poslato: Maj 13, 2015, 12:17:21 »
Može i bez štapića ali je sa njima sigurnije. Desi se da po neki ram tj sat sa medom pukne dok je mlado saće u vreme vrućina. Može i žica.
Više može jedan koji hoće nego dva koji moraju. - Živojin Mišić

Van mreže Stankovic Miodrag

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Rajcetine
« Odgovor #1328 poslato: Maj 13, 2015, 13:40:17 »
Ja sam poceo bez stapica bila je takva situacija - taj dan (vece) kad sam uzeo rojeve ja sam prvi put u zivotu imao susret sa pcelom - dok smo stresali pcele kolegu koji je to radio izbole su toliko da desetu nije mogao da strese pa je to ostavljeno za neki drugi put - mene ni jedna - pa nisam nista ni stavljao.

E tokom vremena sam primetio da se mlado sace sroza ponekad - samo kad ga drmamo ili nepazljivo rukujemo sa ramom ali je potrebno da bude puno nektara koji nije poklopljen i da u njemu nije bilo legla - tad je najteze i najslabije. Cim se izlegne par generacija pcela odmah potamni i tesko ga je seci a kamoli da se sroza.

Medjutim zbog vrcanja i manipulacije (nikad ram ne okrecem oko satonose vec oko bocnih stranica kad ga gledam) poceo sam da stavljam stapice pa takvi mogu i u vrcaljku - bar je takav stav pcelarskog establismenta ....

Miroslave sad ne mogu Rensonovu metodu da ubacujem vec sam krenuo sa Brndinim okruglim otvorom na drugom nastavku i Ware podbacivanjem nastavak  na podnjacu pa cu mozda sledece godine. Vise ne razmisljam o tipu kosnice vec samo o najboljem metodu rada sa njom u mojim pasnim uslovima pa sta bude najbolje ... a i to mi je padalo na pamet jer dok su u gornjem nastavku sa leglom u donji stvarno smestaju pergu i nektar kod mene sto me je iznenadjivalo jer sam stalno mislio da pcele ne trpe med ispod legla. E to je u prolece vec kasnije videcu kako je ali mozda i taj Renson probam ali ja u sustini gledam da izbacim maticnu ako je moguce.... Zato cu u par EV nastavaka da stavim siroke ramove da ih grade ali samo iznad MR jer ih tada matica nece zalegati dok se grade...

Van mreže milosav moretic

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: selo Jelenac (opstina Topola)
« Odgovor #1329 poslato: Maj 19, 2015, 10:58:48 »
Posto duze vreme nisa bio prisutan na forumu, nisam iznosio stanje sa mog pcelinjka, evo sada to cinim: bagremova pasa se zavrsava u mom kraju a pocelo je otvaranje bagrema oko 8.maja. Mogu reci da je bila kao retko do sada. PZ su mi sve prezimile a posto su bile zazimljene s solidnom kolicinom hrane i ako se tome doda dosta dobra vocna pasa, podizanje MR sam obavio od 19-25(6) aprila. Od 16 RV, 12 su mi na cetiri sprata, od kojih sam na cetvrti 8 podigao sada. Dodao sam im 150 SO, cemu treba dodati jos dvdesetak SO od jesenas. Proslog vikenda sam zatekao stanje da su gotovo sve pune sa medom. Zbog obaveza na poslu, na pcelinjaku sam samo vikendom, pa je sada doslo do rojenja.
Sad vidim da u u vreme intenzivnih pasa treba sve vreme biti  prisutan na pcelinjaku. U vreme prepakovavanja po Vojinoj tehnologiji, PZ su mi imale od 10-14 ramova sa leglom. Devetog maja sam otvorivsi jednu PZ u plodistu ispod MR zatekao 9 ramova gotovo zatvorenog legla, matica blokirana a u par mat. caura nasao po jaje tek zalezeno. Porusio sam ih. Spustio sam joj dva upola izvucena rama iz gornjih spratova a ramove sa zatvorenim leglom podigao na njihovo mesto.
Za vikend sam u  jednoj PZ iznad MR nasao mladu neobelezenu maticu i nesto tek zalezenog, medom okruzenog legla, te sam staru zutu izbcio a na njeno mesto spustio mladu. Videcu sta ce biti? Do sada sam uhvatio dva roja a treci su viddele komsije kada je otisao. Juce mi je komsija javio da je se jos jedan pustio. Rusio sam maticnjake koliko sam mogao, medjutim sigurno ce otici jos njih. Iz razgovora sa Vojom vidim da sam trebao da idem i na peti nastavak, no zbog nedostatka vremena, otsutnosti sa pcelinjaka i ... stanje je kakvo je, pa se pitam koliko cu sada izvrcati meda nakon ovakve pase.
Sto se DB tice(imam ih 9) stanje je isto, gotovo pune meda a dodao sam im po polunastavak satnih osnova. Pasa je bila izvanredna, pa kako to Voja pcelarima pocetnicima kaze, "u dobroj pasi sve ce se kosnice dobro pokazati, samo ih treba dobro pripremiti za nju". Medjutim i pored svega, uvidjam da je RV ipak nesto poserbno sto apsolutno potvrdjuje Vojinu teoriju.
Pozdrav svima iz Sumadije i zelim vam puno izvrcanog meda!
Milosav   

Van mreže Radovic Dragan

• Stari član foruma
    • www.parketarski-radovi.rs
  • Lokacija pčelinjaka: Bukulja
« Odgovor #1330 poslato: Maj 20, 2015, 22:13:33 »
 8)

Van mreže Драган Нешковић

• Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica 174м
« Odgovor #1331 poslato: Maj 21, 2015, 00:02:50 »
Као што сам већ рекао. Свака част имењаче, срећно и медно  8)

Поздрав  :)

Van mreže Radovic Dragan

• Stari član foruma
« Odgovor #1332 poslato: Maj 21, 2015, 08:12:54 »
Као што сам већ рекао. Свака част имењаче, срећно и медно  8)

Поздрав  :)

Hvala imenjace.

Pozdrav

Van mreže Radovic Dragan

• Stari član foruma
« Odgovor #1333 poslato: Maj 21, 2015, 18:37:51 »

Spremne za useljenje

Van mreže Darko Vujičić

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Ivanča
« Odgovor #1334 poslato: Maj 31, 2015, 17:14:28 »
Možda neko ima slican problem ili savet.Nakon bagremove pase i ceđenja viska meda iz Rodne N2 i N3(pre 10-tak dana),zahvatio je period loseg i kisovitog vremena naravno nisam dozvolio da pcele uslovno receno "gladuju" i prihranjivao sam svako drugo vece i ako im N1 nije taknut.Juče kada sam otvorio dve kosnice ni u jednoj nisam mogao videti maticu već samo progrižene matičnjake(po neki u N2 ali najcesce u N1) i nigde niti jedan jedini ram sa leglom ni jednodnevnim a kamoli zrelim leglom.Deluje prilično šokantno kada kosnicu koja je trenutno prepuna pčelama vidite bez i jednog jedinog rama legla a matice ni na vidiku.Odmah da kazem iznad svakog N1 je MR i tu su bile matice nakon ogranicavanja.Ali legla nigde????Shta se to dogodilo mogu samo da predpostavljam da su rojevi izleteli sa prvim lepim danom nakon ove prethodne kise jer sam jedan roj juce slucajno uspeo da uhvatim mozda se mlade matice jos nisu spraile,ali da li je moguće da bas ni jednu tu novoizlezenu nisam uspeo da vidim??Opet da su i pre neki dan izleteli rojevi pa valjda bi u kosnici zaostalo nekog zrelog radilicnog legla.