Autor Tema: Pčelarenje Rodnom Vojom  (Pročitano 1543780 puta)

0 Članovi i 6 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže Radovic Dragan

• Stari član foruma
  • Pol: Muškarac
    • www.parketarski-radovi.rs
  • Lokacija pčelinjaka: Bukulja
Odg: Pčelarenje Rodnom Vojom
« Odgovor #1366 poslato: Jul 14, 2015, 10:40:04 »
Dragan:"Vojo ovu poruku si napisao 9. Juna, a meni se pojavila tek juce. Ne znam kako to? Da li se jos nekome desilo slicno?"
Dragane kao što i piše iznad citata poruku sam citirao i odgovorio 12.jula.

Da da...nesto sam se zablentavio   ;D Nisam lepo pogledao. Hvala Vojo

Pozdrav za sve

Van mreže Miroslav Šugić

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Kikinda
« Odgovor #1367 poslato: Jul 14, 2015, 11:40:39 »
Vojo,kada kazete da ce mnoge izlezene pcele biti odbacene sta to znaci.....Da li one same regulisu svoju brojnost,da li ih ostale ubiju ili ih isteraju iz kosnice...
Hvala i pozdrav...

Van mreže Dragan Milenković

• Napredni član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Parcani , 220 m
« Odgovor #1368 poslato: Jul 14, 2015, 13:26:08 »
Поздрав поштоване колеге. Обраћам вам се поводом једне збуњујуће ситуације. Ради се о следећем : Багремов мед сам врцао одмах након поклапања ( око 01. јуна), око 01. јула сам прегледао друштва да бих установио колико и да ли има меда јер код мене има прилично липе, а рачунао сам и на малину (већа површина у близини). И бих презадовољан стањем, то је све било пуно, чини ми се једнако као и на багрему. Пошто већина није била поклопљена, рекох нека још 7 дана па ћу следећег викенда то да обавим. Следећег викенда због неких обавеза које су искрсле нисам био у могућности, значи након 15 дана, спремам се ја да врцам мед, кад не лези враже, у кошницама нема меда чини ми се ни четвртина од оног што је било. Па се сада питам како је то могуће, како то да су пчеле појеле толико меда. Јесте да је завладала врућинчина после оног хладног и кишовитог периода, али ....?
„Leti kao leptir, bodi kao pčela. Nedostatak vere je razlog zašto se ljudi boje izazova, ali ja verujem u sebe.“

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #1369 poslato: Jul 14, 2015, 13:43:51 »
Vojo,kada kazete da ce mnoge izlezene pcele biti odbacene sta to znaci.....Da li one same regulisu svoju brojnost,da li ih ostale ubiju ili ih isteraju iz kosnice...
Hvala i pozdrav...
Миро пријатељу оне саме регулишу количину пчела која улази у зиму. То је код наше крајинке посебно изражено током септембра па до краја октобра.

Поздрав свима...
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Miroslav Šugić

• Prijatelj foruma
« Odgovor #1370 poslato: Jul 14, 2015, 14:35:29 »
Dragane,moje pocetnicko misljenje je da su tvoje kosnice bile pune svezeg nektara,kad su ga preradile logicno da se i kolicina smanjila...neka me majstori isprave ako nisam u pravu.

Van mreže Jano Supek

• Stari član foruma
  • Nije dovoljno znati, moramo to i primeniti.
  • Lokacija pčelinjaka: Jermenovci
« Odgovor #1371 poslato: Avgust 02, 2015, 21:55:19 »
Želeo bi dati upoređenje RV i LR.
RV: 25,885-6,660=19,225x3=57,675
LR: 33,585-9,105=24,480x2=48,960
Onda neko kaže da je RV mala košnica, e neće da može >:(

Van mreže Mario Pudrlja

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Karlovac 129 m
« Odgovor #1372 poslato: Avgust 04, 2015, 14:47:02 »
Kada preporučujete slaganje košnice u ''zimsku formaciju'' i micanje matične rešetke?
Hvala

Van mreže Boris Salaj

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Sombor- Gradina
« Odgovor #1373 poslato: Avgust 05, 2015, 00:10:40 »
Želeo bi dati upoređenje RV i LR.
RV: 25,885-6,660=19,225x3=57,675
LR: 33,585-9,105=24,480x2=48,960
Onda neko kaže da je RV mala košnica, e neće da može >:(

Ajd za nas nepismene, Jano objasni malo šta je šta ovde...

Van mreže Радоје Киперовић

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Озрен
« Odgovor #1374 poslato: Avgust 05, 2015, 15:27:12 »
Да покушам, иако су фотографије онога што се види на ваги доста тајновите :) ;

РВ: 25,885 (маса пуног наставка) - 6,660 (маса празног наставка) = 19,225 (маса меда) х 3 (наставка) = 57, 675 (килограма меда по кошници).

Изврцаног или?!  ::)

Van mreže Miroslav Šugić

• Prijatelj foruma
« Odgovor #1375 poslato: Avgust 05, 2015, 18:17:42 »
Ja mislim onog koji ce biti izvrcan.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #1376 poslato: Avgust 06, 2015, 23:49:16 »
Kada preporučujete slaganje košnice u ''zimsku formaciju'' i micanje matične rešetke?
Hvala
У зависности од климатских услова и локације пчелињака а обично је то у другој половини августа или првој половини септембра.

Поздрав свима...
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #1377 poslato: Avgust 07, 2015, 00:07:32 »
Да покушам, иако су фотографије онога што се види на ваги доста тајновите :) ;

РВ: 25,885 (маса пуног наставка) - 6,660 (маса празног наставка) = 19,225 (маса меда) х 3 (наставка) = 57, 675 (килограма меда по кошници).

Изврцаног или?!  ::)

Мислим да је Јано мислио на капацитет и величину медишног простора који је у РВ кошници на 3 РВ наставка где пчеле могу да сместе око 55-60 килограма меда или прецизније 57, 675 кг колио је Јано измерио док у 2 ЛР наставка може да стане 48,960 кг.

Ради се о врло честим изрекама пчелара који користе ЛР кошнице то јест оних који не познају РВ кошнице и намерном понижавању РВ кошница где се кажа да је РВ мала кошница за разлику од ЛР кошница за које се мисли да су то велике кошнице.. Исти је случај и са многобројним коментарима о ДБ кошницама.

Наша домаћа РВ (исто као и Еко Воја кошница) кошница има већи медишни простор од ЛР и ДБ кошница и у свом медишном простору то јест медишном саћу може да прими више меда од ових америчких кошница.

Обзиром да су све четири кошнице настављиве сви злонамерни коментари (велике и мале кошнице, уске и широке кошнице) код свих оних који мисле својом главом падају у воду.

Разлика је само у томе да су РВ и ЕВ кошнице конструисане за нашу крајинску расу пчела док су поменуте американке служиле и конструисане за италијанску расу пчела и да управу ту лежи одговор на разлику у квалитету и сигурности зимовања, брзини развоја пчелињих заједница и различите приносе ових кошница.

Поздрав свима...

Три века испред света...

Van mreže Miroslav Jovanović

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Sarbane Ub
« Odgovor #1378 poslato: Avgust 08, 2015, 01:25:27 »
Разлика је само у томе
да су РВ и ЕВ кошнице
конструисане за нашу
крајинску расу пчела
док су поменуте
американке служиле и
конструисане за
италијанску расу пчела и
да управу ту лежи
одговор > Vojo mislim da grešiš u vezi LR košnice. Ona je nastala od sanduka za jabuke koji su se koristili u to vreme u americi.
Više može jedan koji hoće nego dva koji moraju. - Živojin Mišić

Van mreže Daniloski Blagoja

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Тајмиште 1069мнв
« Odgovor #1379 poslato: Avgust 08, 2015, 23:11:40 »
Mislim da nema potrebu negirati nijednu kosnicu a druge uzdignuti!Jasam LR-as a veliki broj profi pcelara bas sa ovom kosnicom pcelari,tako da u svim kosnicama ove godine meda za vrcanje ima i to je najbitnije,same tehnike i umesnost pcelara u lose godine dolazi do izrazaja pa tada nam ni jedna kosnica ne odgovara,tada krivimo boga jer je on kriv za sve.....itd....