Autor Tema: Pčelarenje Rodnom Vojom  (Pročitano 1543815 puta)

0 Članovi i 3 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže Jano Supek

• Stari član foruma
  • Pol: Muškarac
  • Nije dovoljno znati, moramo to i primeniti.
  • Lokacija pčelinjaka: Jermenovci
Odg: Pčelarenje Rodnom Vojom
« Odgovor #1380 poslato: Avgust 10, 2015, 21:06:13 »
Vojo je dao odgovor, tako da ne moram ponavljati. Ovim nisam želeo potceniti LR košnicu, jer još uvek i ja radim sa njima ali počeo sam i sa RV. Želeo sam samo dokazati baš to što je Vojo napisao, medišni prostor RV (3 nastavka) kako se i prodaje je veći nego medišni prostor LR (2 nastavka) kako se prodaje. E sada je drugo pitanje koliko se dodaju nastavci za vreme paše i još da dodam moje zapažanje. Kod RV pčele lakše prolaze u trći nastavak nego u LR. U Lr treba intervencija pčelara u dosta slučaja.

Van mreže Dragan Šošić

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
« Odgovor #1381 poslato: Avgust 10, 2015, 22:57:58 »
Mislim da nema potrebu negirati nijednu kosnicu a druge uzdignuti!Jasam LR-as a veliki broj profi pcelara bas sa ovom kosnicom pcelari,tako da u svim kosnicama ove godine meda za vrcanje ima i to je najbitnije,same tehnike i umesnost pcelara u lose godine dolazi do izrazaja pa tada nam ni jedna kosnica ne odgovara,tada krivimo boga jer je on kriv za sve.....itd....

Obično ne razumem ovakve primedbe. Postoji automobil Mercedes i postoji automobil Jugo . Ima “neke razlike” između ta dva automobila, bez obzira što je Jugo bio naš. Ne kažem da je RV košnica Mercedes, ali nije daleko od toga, u poređenju sa drugim košnicama u postojećim (i očekvanim) pašnim prilikama i vrlo nestabilnim vremenskim uslovima.

I ja radim sa LR košnicom, ali i sa ogromnim brojem “polumedišta”. Verovatno zato što je LR odlična košnica (a nije).
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže slavica petrovic

• Stari član foruma
  • Pol: Žena
  • Drvo se na drvo naslanja covek na coveka.
  • Lokacija pčelinjaka: Popinci tek zelim poceti pcelarenje
« Odgovor #1382 poslato: Avgust 11, 2015, 07:55:44 »
Dragane ja sam ove godine zapcelarila od sedam formiranih mladih rojeva sa maticnjacima pet kosnica a dva roja su sama usla u kosnicu jedan od tih je usao na njivi i samo kod njega je bila varoa kod kuce su jeli to moguce da se ne zaraze taj rojic sada nema vise ni on bilo je oko 40 varoa u prvom tretmanu a u drugom za nedelju dana samo dve varoe. Dali je to sad cisto drustvo.

Van mreže Dragan Šošić

« Odgovor #1383 poslato: Avgust 11, 2015, 08:21:54 »
Kada je varoa u pitanju ne postavlja pitanje hoće li se zaraziti – uglavnom hoće.

Nije uvek bitno koliko otpadne varoe, nego koliko je još ima u košnici. Čime su tretirana društva.
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

• Stari član foruma
« Odgovor #1384 poslato: Avgust 11, 2015, 09:12:57 »
Posto sam narucila preko oglasa sa interneta herba strip nisu mi poslalali verovatno zbog male kolicine cak sam i intervenisala zasto posiljka ne stize i zamolila ih da letvice budu sveze posto sam citala da starije nemaju efekat ali su neki komentarisali da taj navodno ekoloski preparat nedeluje da je takav.Dugo sam se dvoumila sta da radim Voja mi zaboravio doneti  Brstivar i na kraju radi provere odlucim sa tri kapi da nadimim sa amitrazom sva drustva i pokazalo se kako sam rekla. Ovo sam odlucila samo zato sto nemam iskustva i sto nemam svoj stav izgradjen povodom toga s namerom da moj pocetak nebude ode mast u propast. Znaci nisu tretirani puno puta samo jednom sem onog roja gde je bilo pa sam ponovila jos jednom. A do sledece sezone nadam se da cu naci nekog iskrenog ko ce me uputiti kako najbezbednije da ocuvam drustva od te napasti.

Van mreže Dragan Šošić

« Odgovor #1385 poslato: Avgust 14, 2015, 13:54:55 »
Slavice, oproetite mi što sam zaboravio da nastavim po pitanju ovog tretmana. Postavio sam pitanje čime je tretirano, ali sam takođe prevideo važniju stvar – u kojim uslovima je tretirano. Pretpostvio sam da je tretirano amitrazom (ili drugim sredstvom koje se koristi u više navrata).

Po ovome što je pokazao tretman, moguće je da ima puno više varoe ako je leglo poklopljeno. Ako je tretman vršen bez legla (to se odnosi na uslov tretiranja), onda je uglavnom sva varoa očišćena. Međutim, u uslove tretiranja spada i način kako se tretira. Ako je leto otvoreno, učinak može biti manji. Pri tretmanu amitrazom koristim samo 2 kapi i leto je zatvoreno do 1 minut (tamo gde su podnjače sa mrežom može i nešto malo duže). Ovde je potreban oprez da leto ne ostane zatvoreno*. Ako se leto zatvara pri dimljenju, to treba vršiti tankom folijom koju pčele mogu progristi (nikako lmenim zatvaračima ili preklopnim zatvaračem i slično). Ali po velikom vrućinama se mora strogo paziti (i više puta proveriti) da li su leta otvorena, ako se zatvaraju prilikom tretmana.

Da zaključim: kada se vrši provera amitrazom i ima poklopljenog legla, treba znati da u leglu ima daleko više varoe. Zatim, vremenski razmak između dva tretmana koji je duži usmerava varou da se manje zadržava na pčelama i brže ulazi u leglo (samim tim se pojačava razmnožavanje varoe). Ako se uzme u obzir i moguća otpronost varoe na amitraz, način tretiranja, vetrovito vreme itd. ne možete imati pravu sliku stanja zaraženosti.

* Nedavno se kolega požalio da je otrovao društvo amitrazom (postavio je i slike na forum SPOS-a). Nejasan mi je zaključak da je društvo otrovano amitrazom. Po fotografijama deluje da je košnica bila zatvorena duže vreme. To se može zaključiti po saću koje je „mokro“ (čitava unutrašnjost košnice deluje kao da je nakvašena), larve iz legla su masvono izvlačene i ovo se dešava kada je košnica po velikoj vrućini zatvorena (po hladnom vremenu i kada je košnjica duže zatvorena ovo se ne dešava u velikoj meri). Može se desiti i trovanje, tako da deo pčela padne i zatvori leto, ali bi doza trebalo da bude toliko velika da mi je to gotovo nemoguće, pri otvorenom letu košnice.

• Stari član foruma
« Odgovor #1386 poslato: Avgust 14, 2015, 15:23:10 »
Tretirala sam u povoljno vreme u vecernjim satima i nisam skroz zatvorila leta sundjerom koji sam zatvarala. Pcela je bilo 5-6 mrtvih na podnjaci. Malo si me utesio ovo moje jedno tretiranje ispade kao provera pa mi je sad malo lakse. Hvala na svakom dobronamernom savetu. Jedno pitanje jos kad temperatura malo padne odnosno zbog zaleganja sada zimskih pcela tretman mravljom kiselinom kada bi bio najoptimalniji.

Van mreže Daniloski Blagoja

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Тајмиште 1069мнв
« Odgovor #1387 poslato: Avgust 15, 2015, 08:48:00 »
Mislim da nema potrebu negirati nijednu kosnicu a druge uzdignuti!Jasam LR-as a veliki broj profi pcelara bas sa ovom kosnicom pcelari,tako da u svim kosnicama ove godine meda za vrcanje ima i to je najbitnije,same tehnike i umesnost pcelara u lose godine dolazi do izrazaja pa tada nam ni jedna kosnica ne odgovara,tada krivimo boga jer je on kriv za sve.....itd....

Obično ne razumem ovakve primedbe. Postoji automobil Mercedes i postoji automobil Jugo . Ima “neke razlike” između ta dva automobila, bez obzira što je Jugo bio naš. Ne kažem da je RV košnica Mercedes, ali nije daleko od toga, u poređenju sa drugim košnicama u postojećim (i očekvanim) pašnim prilikama i vrlo nestabilnim vremenskim uslovima.

I ja radim sa LR košnicom, ali i sa ogromnim brojem “polumedišta”. Verovatno zato što je LR odlična košnica (a nije).

Ja samo zelim da pomenem(a nisi me razumeo) da je svaka kosnica dobra na svoj nacin i da ne trebamo jednu uzdizati do neba a drugu podcenjivati!Ako se sve radi na vreme i ima dobre pase njima/pcelama svaka kosnica je dobra cak im ponekad i ne treba napolje na otvorenom zivece sasvim normalno

« Poslednja izmena: Avgust 15, 2015, 13:52:14 od strane Moderator 3 »

Van mreže Радоје Киперовић

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Озрен
« Odgovor #1388 poslato: Avgust 15, 2015, 14:05:07 »

Ja samo zelim da pomenem(a nisi me razumeo) da je svaka kosnica dobra na svoj nacin i da ne trebamo jednu uzdizati do neba a drugu podcenjivati!Ako se sve radi na vreme i ima dobre pase njima/pcelama svaka kosnica je dobra cak im ponekad i ne treba napolje na otvorenom zivece sasvim normalno

Јес', само што те добре паше нема тако често.  Не знам чему стално враћање идеалним условима када је реалност далеко од идеалне у сваком смислу.
Ако смијем нешто дописати  :) , пошто како рекох имам и пар ЛР-ки.
Све су кошнице добре на неки начин али имају боље и имају лошије  :) . У поређењу неких познатих типова (РВ, ФР, ЕВ, ЛР, ДБ...) ЛР-ке са стандардним тијелима су за мене најмање добра варијанта. Рад у систему са једним регуларним тијелом и  полунаставцима је нешто сасвим друго.
« Poslednja izmena: Avgust 15, 2015, 19:08:39 od strane Moderator 3 »

Van mreže Ranko Mačinkovič

• Član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Nožičko i Ilićani opština Srbac
« Odgovor #1389 poslato: Avgust 16, 2015, 14:04:53 »
Kolega Vojo ako se matična rešetka skida u drugoj polovini avgusta, kako izvršiti raspored nastavaka kad je društvo na tri nastavka?

Van mreže Dragan Šošić

« Odgovor #1390 poslato: Avgust 16, 2015, 20:07:52 »

Kako misliš da te nisam razumeo. Misliš da ja to onako pišem kako mi se prohte, bez ikakvog osnova. Kada je to ukinuto poređenje i uveden egalitarizam po pitanju košnica (egalitarizam je u osnovi „politička ideologija i etička teorija“ i u stvari je obmana).

Poređenje postoji upravo zbog razloga koje navodiš – sve su dobre na svoj način... aaali ako su dobri uslovi, dobra je i košnica.  Uopšte i na osnovu ukupnog posmatranja, manje košnice su bolje za efikasan rad. I prošle godine su manje košnice mogle da daju više prinosa i sa manje posledica po društvo.

Tako da tu nema ideologije, nego postoji nešto što se tiče rezultata.

PS

U jednoj poruci si napisao da tehnika i umešnost pčelara dolazi do izražaja, a u drugoj da pčele mogu i bez košnice. Ali ako ih uzme „pod svoje“ neki „pčelar“ ne valja ni košnica ni pčele ni paša. Zanimljiv je i slikovit kolege koji je vrlo prisutan u javnosti i koji se zalaže za prirodnije metode. Nedavno je napisao da je išao da poseti par košnica koje su propale i on ih je praktično zapustio. Na njegovo iznenađenje, došao roj i napunio košnicu medom. To se uklapa u neku moju teoriju da neki pčelari upropaste pčele čim priđu pčelinjaku na 10 metara. Nekima ni košnica ni pčele nisu od pomoći da postanu pčelari osim ličnog zaključka da su pčelari. Tako da te argumente treba uzeti sa rezervom. Ovde je pitanje vrste košnice i njene povoljnije mogućnosti.

Van mreže Milos Obradovic

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Kasevar 18420 Blace
« Odgovor #1391 poslato: Avgust 16, 2015, 20:55:05 »
Da postavim jedno pitanje koje se tice zazimljavanja RV kosnice :

Naime interesuje me polozaj prvog nastavka iznad podnjace prilikom zazimljavanja tj u kom su polozaju ramovi i da li to ima uticaj na ventilaciju u kosnici...tj da li je bolje da su okrenuti poprecno u odnosu na leto ili okrenuti pravo prema letu kao kod DB kosnice ...
interesuje me zbog prodora hladnog vazduha i zbog mikroklime u kosnici...
Brat je mio ma koje vere bio...

http://prvisvetskirat.rs/licnosti/ucesnici-ratova/

na ovom sajtu se nalaze mnogobrojne price ucesnika rata od 1912-1918 price koje govore mnogo vise nego sve one istorijske knjige koje nam serviraju u skolama

Van mreže Daniloski Blagoja

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Тајмиште 1069мнв
« Odgovor #1392 poslato: Avgust 18, 2015, 06:46:46 »
Niko ne osporava il negira to sto si naveo Sole za RV i ostale kosnice manje zapremine!
Samo ne razumem gde je tu obmana?i sa cije strane-sa moje nije nikako!
Uzimanje za pravo da se negira nesto je isto tako dokaz/dokazati da je obratno od toga dokaz/ovo/ovako!
Sada cu reci moje misljenje,susreo sam se vise puta sa RV-kosnicom kod prijatelja/kolega cak sam i ja jednu imao!Imao/imam samo reci hvale o njoj i gde god sam pisao o njoj,pisao sam samo pozitivne stvari i to one koje sam ja uspeo da primetim i dalje cu isto da radim za sve kosnice!A da potvrdim moj iskaz koji te mozda i malcice zabunio,2014g moje su pcele zimovale na medu,bez ijedan gram secera(osim par rojeva) a bila je godina propast,moja umesnost je tu bila nikakva jer nije moglo bitno uticati jer nije bilo neke pase,jedino sto su uspele pcele je za 10-15 dana u julu sakupe za sebe!Dakle mi mozemo pricati sto god hocemo,zadnja je svevisnja i dolazi od njega,e da mi mozemo da budemo veoma vesti i u mislima dovesti sebe u zabludi da smo veoma veliki strucnjaci kad vrcamo i kad nigde meda nema   aaaaaali mikro lokacije bile i bice ih i dalje kao najveci faktor za medober ma sa kakvu god kosnicu mi radili!

• Stari član foruma
« Odgovor #1393 poslato: Avgust 18, 2015, 14:23:26 »
Posto je meni ovo prvo zazimljavanje pcela citam ja tako I naletim na ovaj komentar koji hvali naseg domacina Voju I njegovu kosnicu ja mu se pridruzujem.
"-svodi se na opčenito mišljenje da je visoki okvir najbolji za prezimljavanje
-sva ova tri primjera vodi ta ista logika s tim da je visoki okvir u ovim primjerima stvoren smanjivanjem razmaka između donjih i gornjih okvira
 -nedostatak je ovih primjera kompliciranje prilikom izrade ovakvih okvira i trganje saća prilikom razdvajanja nastavaka
 -inače mislim da je konstruktor RV košnice ipak korak ispred ovih majstorija, a to mogu reči iz prve ruke
 -naime, dao sam si napraviti 20 RV kompleta i dosadašnja zapažanja su ovakva: pčele su mi zimovale u 2 nastavka (klupko pola-pola); ni u jednoj ovakvoj košnici nije bilo mostova između nastavaka, a rezerve meda su uvijek dostupne
 -e, a stalna dostupnost hrane uvjetovana je time što su gornji okviri u odnosu na donje ukršteni (nastavci su kvadratnog oblika, a ne pravokutnika kao na standardnom LR-u) tako da pčele s bilo kojeg donjeg okvira mogu prijeći na bilo koji gornji tj. klupko se može u svakom trenutku pomicati na bilo koju stranu (gdje ima meda) bez osipanja samog klupka
 -uz to je fizički razmak između donjeg i gornjeg saća maksimalno smanjen što, također, doprinosi takvoj komunikaciji između gornjih i donjih okvira jer i matica bez problema prevladava ovu inače nesavladivu barijeru u standardnom LR-u i u sezoni uvijek ima legla i gore i dolje
 -i tako, sve što je autor RV košnice nahvalio o njoj, kod mene stoji- o prinosima ću vam moći reči po završetku pašnih razdoblja
 -nedostatak je to što je RV košnica nestandardna iako osobno mislim da je to i jedini nedostatak, bar za sada."
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kopirala sam jedan leep komentar al mi nesto slova kineska ako admin zna da ispravi zahvaljujem unapred.
« Poslednja izmena: Avgust 18, 2015, 16:27:26 od strane Moderator 3 »

Van mreže Миливоје Филиповић

• Član foruma
« Odgovor #1394 poslato: Avgust 18, 2015, 23:03:05 »
Здраво свима,

На питања о зазимљавању надовезао бих се и ја, следећим питањем:

Уколико је кошница Родна воја направљена од дрвета које је предвидео њен изумитељ, односно, господин Воја, и ако сваки наставак, подњача, збег и кров имају "прописану" масу, да ли је довољно или оптимално да укупна тежина кошнице са два наставка, медом и леглом буде око 32кг?
Наиме, чуо сам да, отприлике, кошница треба толико да тежи за успешно презимљавање. Колико је ово употребљиво?
Моје су тешке око 30-31кг у овом тренутку, па питам ради евентуалне појачане прихране. Хвала!