Драги пријатељи,
проитао сам неколико претходних порука па осетим да треба нешто и ја да кажем.

Шоле је сасвим у праву, сада се не додаје никаква храна у кошнице и ако нешто није у реду могу се рамови мало пресложити.
Такође по потреби може се из неке кошнице која има вишка меда додати по рам два меда у заједнице у којим недостаје хране.
Наравно све ово је требало урадити још током септембра.
Свако додавање хране у овом (топлом ) периоду може додатно да покрене легло и у заједницама које нису кренуле са леглом па се због тога не препоручује никакво додавање хране било меда или погача.
Из кошница треба повадити сав утопљавајући материјал и колико је више могуће проширити лето на кошницама како би се кошнице током ноћи расхладиле и како би се смањио проценат влаге у кошницама и ово је једнини начин у спречавању покретања легла у овом периоду.
Ја препоручујем зазимљавање РВ кошница у три наставка управо зато да би се смањила концентрација влаге у кошницама јер је у односу на заједнице зазимљене на да наставка концентација влаге у кошницама са 3 наставка далеко мања. Такође у кошницама зазимљеним са 3 наставка стабилнија је температура и у кошницама је нешто нижа него у кошницама са два наставка.
Пчеле ће у овом периоду из крајњих рамова по потреби преносити мед у зону изнад клубета и попуњавати празнину коју су направиле трошећи мед у претходном периоду.
Мислим да нико до сада није наводио колико центиметара меда изнад клубета троши пчелиње клубе за месец дана а управо ту лежи одговор на многа питања младих пчелара.
Пчелиње клубе троши око 2-3 центиметра меда месечно по вертикали у условима када нема легла у кошницама.
У сваком топлијем периоду пчеле ће као што сам већ напоменуо преносити мед са крајњих рамова или из доњих рамова у медни пут (вертикални правац кретања пчелињег клубета у зимском периоду).
Само опуштено драги пријатељи и без страха. Свака заједница зазимљена у РВ кошницама макар са десетак килограма хране сигурно и безбедно презимљава.
Поздрав свим драгим пријатељима...