Autor Tema: Pčelarenje Rodnom Vojom  (Pročitano 1543865 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • Pol: Muškarac
  • 063/383-114 023/782-015
Odg: Pčelarenje Rodnom Vojom
« Odgovor #1425 poslato: Novembar 13, 2015, 08:51:36 »
Драги пријатељи,
проитао сам неколико претходних порука па осетим да треба нешто и ја да кажем.  ;)

Шоле је сасвим у праву, сада се не додаје никаква храна у кошнице и ако нешто није у реду могу се рамови мало пресложити.
Такође по потреби може се из неке кошнице која има вишка меда додати по рам два меда у заједнице у којим недостаје хране.
Наравно све ово је требало урадити још током септембра.

Свако додавање хране у овом (топлом ) периоду може додатно да покрене легло и у заједницама које нису кренуле са леглом па се због тога не препоручује никакво додавање хране било меда или погача.

Из кошница треба повадити сав утопљавајући материјал и колико је више могуће проширити лето на кошницама како би се кошнице током ноћи расхладиле и како би се смањио проценат влаге у кошницама и ово је једнини начин у спречавању покретања легла у овом периоду.

Ја препоручујем зазимљавање РВ кошница у три наставка управо зато да би се смањила концентрација влаге у кошницама јер је у односу на заједнице зазимљене на да наставка концентација влаге у кошницама са 3 наставка далеко мања. Такође у кошницама зазимљеним са 3 наставка стабилнија је температура и у кошницама је нешто нижа него у кошницама са два наставка.
Пчеле ће у овом периоду из крајњих рамова по потреби преносити мед у зону изнад клубета и попуњавати празнину коју су направиле трошећи мед у претходном периоду.

Мислим да нико до сада није наводио колико центиметара меда изнад клубета троши пчелиње клубе за месец дана а управо ту лежи одговор на многа питања младих пчелара.

Пчелиње клубе троши око 2-3 центиметра меда месечно по вертикали у условима када нема легла у кошницама.

У сваком топлијем периоду пчеле ће као што сам већ напоменуо преносити мед са крајњих рамова или из доњих рамова у медни пут (вертикални правац кретања пчелињег клубета у зимском периоду).

Само опуштено драги пријатељи и без страха. Свака заједница зазимљена у РВ кошницама макар са десетак килограма хране сигурно и безбедно презимљава.

Поздрав свим драгим пријатељима...
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Milojko Vasic

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Bajina Basta
« Odgovor #1426 poslato: Novembar 13, 2015, 13:18:49 »

Ја препоручујем зазимљавање РВ кошница у три наставка управо зато да би се смањила концентрација влаге у кошницама јер је у односу на заједнице зазимљене на да наставка концентација влаге у кошницама са 3 наставка далеко мања. Такође у кошницама зазимљеним са 3 наставка стабилнија је температура и у кошницама је нешто нижа него у кошницама са два наставка.
Пчеле ће у овом периоду из крајњих рамова по потреби преносити мед у зону изнад клубета и попуњавати празнину коју су направиле трошећи мед у претходном периоду.

Мислим да нико до сада није наводио колико центиметара меда изнад клубета троши пчелиње клубе за месец дана а управо ту лежи одговор на многа питања младих пчелара.

Пчелиње клубе троши око 2-3 центиметра меда месечно по вертикали у условима када нема легла у кошницама.

У сваком топлијем периоду пчеле ће као што сам већ напоменуо преносити мед са крајњих рамова или из доњих рамова у медни пут (вертикални правац кретања пчелињег клубета у зимском периоду).

Zanima me da li ste merili temperaturu u kosnicama sa dva ili tri nastavka u zimskom periodu. Sami navodite da je stabilnija temp u tri nastavka a po toj logici trebala bi da je niza u dva nastvaka.

U toplom periodu ce u svakoj kosnici prenositi med u zonu klubeta.
To sa  cm ne treba gledati tako jer su razlicite velicine, broj ramova sa medom, velicina klubeta i sl tako da jedina relevantna potrosnja je u kg

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #1427 poslato: Novembar 14, 2015, 13:26:02 »
Колега Милојко: Zanima me da li ste merili temperaturu u kosnicama sa dva ili tri nastavka u zimskom periodu. Sami navodite da je stabilnija temp u tri nastavka a po toj logici trebala bi da je niza u dva nastvaka.

Колега Милојко,
Нисам мерио температуру у два и три РВ наставка.

По тој логици када је хладно време тада је хладније у кошницама  у два наставка него у кошницама са три наставка док у топлом периоду када угреје сунце у два наставка је топлије него у три наставка што ће рећи да је у кошницама са два наставка температура променљива или нестабилна.

Зато је зазимљавање кошница са већом количином наставака и саћа прихватљивије за нормално зимовање пчелињих заједница.

U toplom periodu ce u svakoj kosnici prenositi med u zonu klubeta.

Да, само ће у неким кошницама са дужим рамовима то бити значајније изражено док ће у другим са краћим рамовима бити тек само у мањем обиму или се уопште неће дешавати и или само у време када буде довољно топло да се мед загреје на безбеднију температуру за преношење..

To sa  cm ne treba gledati tako jer su razlicite velicine, broj ramova sa medom, velicina klubeta i sl tako da jedina relevantna potrosnja je u kg

Е ово је управо најбитније.
Треба гледати на различитост величине рамова, дужине и висине рамова, висину меда у центиметрима као и на различитост висине сатоноша и вертикалног распона од саћа до саћа између рамова.
Од дужине рамова зависи распоред хране у кошницама и да ли ће нам мед остати са страна ван домашаја клубета (што је чест случај код америчких кошница са дугим рамовима ЛР, ДБ, ФР, конструисаним за италијанску расу пчела и клубе већег обима) и да ли ће пчеле ако покрену легло у фебруару (којег никада не напуштају) одвојити се од меда и умрети од глади или ће им мед правилно бити распоређен то јест бити доступан и клубе ипак остати у контакту са медом и преживети.

Поздрав свима....
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...

Van mreže Milojko Vasic

• Stari član foruma
« Odgovor #1428 poslato: Novembar 14, 2015, 21:39:43 »
Од дужине рамова зависи распоред хране у кошницама и да ли ће нам мед остати са страна ван домашаја клубета (што је чест случај код америчких кошница са дугим рамовима ЛР, ДБ, ФР, конструисаним за италијанску расу пчела и клубе већег обима) и да ли ће пчеле ако покрену легло у фебруару (којег никада не напуштају) одвојити се од меда и умрети од глади или ће им мед правилно бити распоређен то јест бити доступан и клубе ипак остати у контакту са медом и преживети.

To je prica za one koji ne znaju. Pcele se krecu za hranom u visinu i po horizontali. Da je tako u DB bi pcele svake zime izumirale a evidentno je da u njima vrlo bezbedno zimuju.

Van mreže dragi milic

• Član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: bozevac
« Odgovor #1429 poslato: Novembar 14, 2015, 22:13:23 »
Zasto onda svi koje znam sto pcelare sa DB kosnicom stavljaju pogace jos u jesen ako imaju dovoljno meda u kosnicama .

Van mreže Milojko Vasic

• Stari član foruma
« Odgovor #1430 poslato: Novembar 14, 2015, 22:21:26 »
Ocigledno ih vrlo malo poznajes, a jos manje znas o toj kosnici

Van mreže dragi milic

• Član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: bozevac
« Odgovor #1431 poslato: Novembar 14, 2015, 22:46:04 »
Zato i pitam jer ja ne stavljam pogacu a oni su vec stavili pogace kad ih pitam zasto kazu tako treba  .Ja pcelarim sa R V kosnicom i ne stavljam pogacu a dali ti stavljas pogacu ili smes da cekas prolec bez nje.

Van mreže Nebojša Glišić

• Član foruma
    • Divus eko
  • Lokacija pčelinjaka: Beograd
« Odgovor #1432 poslato: Novembar 15, 2015, 18:05:12 »
Danas sam proverio raspored meda u košnicama i u dve najpraznije od njih dodao iz dve najteže: u jednu pun ram zatvorenog meda, a u drugu dva polupuna zatvorena rama. Sad najlakša košnica ima 24kg težine u dva nastavka, a najteža oko 28kg. Ono što sam primetio da je u košnicama velika aktivnost pčela i da su ramovi sa zatvorenim medom bliže krajevima košnica, a da su u sredini ramovi sa zatvorenim medom od oko 1/4 do 1/3 rama, a ostalo je još uvek nezatvoreni med oko kojeg pčele rade, ali su zato skoro celi ramovi prekriveni medom.  Pčele u košnicama koje su pune meda su ljuće i bez obzira na dimljenje, agresivnije od onih u lakšim košnicama...  Na žalost nisam mogao da ih fotografišem. 
Još da pitam, pored toga što sam ih tretirao sa Nazevojom i  letvicama - Super stripom protiv varoe, da li još nešto treba ove jeseni da im se odradi u prevenicji bolesti?

Van mreže Dragan Djordjevic

• Stari član foruma
  • pčelar - večiti početnik
  • Lokacija pčelinjaka: Grljan, V. Čuka, Zaječar
« Odgovor #1433 poslato: Novembar 16, 2015, 11:07:16 »
Odgovor je: oksalna kiselina.

Pregledao sam 5 društva u RV, nasumično, zapazio sam sledeće: u tri društva ima zatvorenog legla na dva centralna rama gore i dole, površina je oko dva-tri prsta, gore pri dnu, a u donjem nastavku pri vrhu; u 2 ima nešto više legla, do tri gore i dva dole. Interesantno je da je sav med zatvoren i u opšte nema znakova da su pčele prepakivale med od kraja ka sredini. Interesantno je da polena nema da unose. I morao sam maksimalno da zatvorim ulaze na letima zbog ogromne količine osica, a iznenadio me je i jedan stršljen. Što je paradoks.
  Sada pitanjca: Da li će ova količina legla uticati na kvalitet izimljavanja? Da li su to zimske pčele? Odakle im med i polen za uzgajanje legla?
Čovek nije čovek, ako svakoga dana ne teži da svet učini boljim.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #1434 poslato: Novembar 16, 2015, 18:23:04 »
Odgovor je: oksalna kiselina.

Pregledao sam 5 društva u RV, nasumično, zapazio sam sledeće: u tri društva ima zatvorenog legla na dva centralna rama gore i dole, površina je oko dva-tri prsta, gore pri dnu, a u donjem nastavku pri vrhu; u 2 ima nešto više legla, do tri gore i dva dole. Interesantno je da je sav med zatvoren i u opšte nema znakova da su pčele prepakivale med od kraja ka sredini. Interesantno je da polena nema da unose. I morao sam maksimalno da zatvorim ulaze na letima zbog ogromne količine osica, a iznenadio me je i jedan stršljen. Što je paradoks.
  Sada pitanjca: Da li će ova količina legla uticati na kvalitet izimljavanja? Da li su to zimske pčele? Odakle im med i polen za uzgajanje legla?

Драганче пријатељу,

Da li će ova količina legla uticati na kvalitet izimljavanja?
Ова количина легла не би требала утицати на квалитет зимовања пчела.
Da li su to zimske pčele?
Да, то су зимске пчеле. Мислим ипак да је њихов животни век нешто краћи од зимских пчела излежених током августа и септембра али обзиром да ће се излећи два месеца касније оне ће (гледано временски)  живети једнако  дуго као и августовске и сепетембарске зимске пчеле.
 Odakle im med i polen za uzgajanje legla?
Имају га у кошницама..

Најважније од свега је то да ће у зони садашњег легла формирати зимско клубе у децембру, јануару и даље.  :D

Поздрав свим драгим пријатељима...

Три века испред света...

Van mreže Stankovic Miodrag

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Rajcetine
« Odgovor #1435 poslato: Novembar 16, 2015, 19:24:43 »
Danas sam postavljao cesljeve na letima pcele su letele pomalo prvo iznenadjenje je bila jedna pcela sa zutim polenom na nozicama. Neven cveta bice da je sa njega. U jednoj kosnici ima i mladog legla jedan trut vidjen u ostalima nema legla. Matica sa nezatvorenim leglom je ovogodisnja ali nije moja a moje matice ovogodisnje su odavno stale sa leglom. E sad imam dve matice koje nisu moje bas cu sutra da proverim tu drugu da vidim da li jos baca. Pozz sa 1000 mnv iz Crne trave

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #1436 poslato: Novembar 16, 2015, 23:32:13 »
Danas sam postavljao cesljeve na letima pcele su letele pomalo prvo iznenadjenje je bila jedna pcela sa zutim polenom na nozicama. Neven cveta bice da je sa njega. U jednoj kosnici ima i mladog legla jedan trut vidjen u ostalima nema legla. Matica sa nezatvorenim leglom je ovogodisnja ali nije moja a moje matice ovogodisnje su odavno stale sa leglom. E sad imam dve matice koje nisu moje bas cu sutra da proverim tu drugu da vidim da li jos baca. Pozz sa 1000 mnv iz Crne trave

Провери ову заједницу у којој имаш трутова. Ако је само неколико трутова то није проблем. У неким јачим заједницама пчеле оставе по којег трута на зимовање. Али по некад то може бити показатељ да ће пчеле током пролећа кренути у замену матице.

И ја сам данас видео да на једно лето улази један трут и одмах сам отворио кошницу. Имао сам и шта видети, доста трутова и још по мало затвореног трутовског легла а све заједнице су прегледане током септембра где се поред осталог утврђивало и присуство легла и квалитет матица и тада је било све у реду..
Одмах сам отишао на други пчелињак и донео нулклеуз са резервном заједницом која има исправну матицу и спојио ове две заједнице..

Данас су пчеле и код мене на пчелињаку у Новом Милошеву доносиле полен од маслачка као и још од неких биљака. Углавном 3-4 врсте полена.
Ради контроле отворио сам још 5-6 кошница и ни у једној нисам нашао легло, што ме посебно обрадовало.

Поздрав драгим пријатељима...

Три века испред света...

Van mreže Dragan Djordjevic

• Stari član foruma
  • pčelar - večiti početnik
  • Lokacija pčelinjaka: Grljan, V. Čuka, Zaječar
« Odgovor #1437 poslato: Novembar 17, 2015, 20:18:52 »
Nije me mrzelo da danas posetim moj prvi stacionar i bacim pogled u nekoliko društva. Nisu u pitanju RV košnice (samo). Stanje je isto i u DB i u Đerzonkama. I ako je toplo, pčele su se grupisale u centralnim ramovima i manje su izletale. Koliko sam video i ovde ima legla. I ovde je slučaj da ne prenose med sa krajeva. Legla ima kao i u RV košnicama i moj zaključak je sledeći: društva na oba moja pčelinjak imaju dovoljno meda za zimu i početak razvoja; leglo nisam hteo i neću da umanjujem (dodatnim rashlađivanjem, izvlačenjem fioke...) jer je prisustvo tuđica i osa konstantno oko košnica; ostalo je na Bogu i prirodi.
  Doneo sam odluku da ne nakapavam OK već da vršim sublimaciju, mada je prisustvo varoe znatno manje bilo ove godine za razliku od prošle.
Čovek nije čovek, ako svakoga dana ne teži da svet učini boljim.

Van mreže slavica petrovic

• Stari član foruma
  • Pol: Žena
  • Drvo se na drvo naslanja covek na coveka.
  • Lokacija pčelinjaka: Popinci tek zelim poceti pcelarenje
« Odgovor #1438 poslato: Novembar 18, 2015, 15:44:29 »
Jedno pitanje za naseg dragog domacina Voju procitah komentar negde o brzom ogranicavanju matice na jedan nastavak sa postupkom duple maticne resetke. Meni mnogo sta jos nije jasno ali posto mi je jos uvek problem naci maticu volela bih da nam malo pojasnis kako sa dve maticne resetke ubrzavate postupak. Sada vec slutim dok sam ovo tipkala da to odradite jedan deo pa gde se nadje leglo tu je matica. Pa onda druga tura. :)

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #1439 poslato: Novembar 18, 2015, 22:34:20 »
Jedno pitanje za naseg dragog domacina Voju procitah komentar negde o brzom ogranicavanju matice na jedan nastavak sa postupkom duple maticne resetke. Meni mnogo sta jos nije jasno ali posto mi je jos uvek problem naci maticu volela bih da nam malo pojasnis kako sa dve maticne resetke ubrzavate postupak. Sada vec slutim dok sam ovo tipkala da to odradite jedan deo pa gde se nadje leglo tu je matica. Pa onda druga tura. :)
Јесте драга наша Славице. Тако се најлакше препозна у ком наставку нам се налази матица.
На три-четири дана раније поставимо по две решетке и након тог периода подигнемо само 1-2 централна рама и видимо да ли има залежених јајашаца. Ако је матица била у горњем наставку где нам се обично налази и већа количина меда тада цео тај наставак стављамо на подњачу и ограничавамо матичном решетком.
Ако мислимо додавати још један наставак тада можемо извадити два до три рама са леглом и са њих пажљиво стрести пчеле а поред легла са обе стране можемо додати по једну основу + једну основу можемо додати у центар легла.
Ово се ради само ако нам је заједница добро развијена.

Поздрав драгим пријатељима...

Три века испред света...