Kad god unosimo svoje inovacije, izadje na nešto što ne treba...
Vojo je dao preporuku - kada PZ dostigne u prolećnom razvoju 12- 13 ramova legla, radi se prevešavanje u drugi nastavak 4 - 5 ramova sa zatvorenim leglom, dodaje se MR i matica ograničava u prvom nastavku. matična rešetka ostaje do septembra. KRAJ PRIČE!!!
kakvo crno prvešavanje u suncokretu? Kakvih crnih 15 dana pre paše?
U čemu je problem? U tom što mi uvek hoćemo da se malo prostituišemo ( da ne koristim onaj drugi izraz ). Pa bi hteli malo Sevića, iako je taj metod za LR košnicu. Al' ne bi baš mnogo Sevića, pa prevešavamo 15, a ne 20 dana pre paše. I ne prevešavamo samo zatvoreno leglo, već sve redom a kad paša krene ( unos 1/2 kile ) ne odstranjujemo otvoreno leglo...
Pa onda, povedeni pričama pčelara, koji rade drugim tipovima košnica, hoćemo da širimo plodište na dva ( nedaj Bože na više ) nastavaka i onda mislimo da nam je lenja i loša matica, jer nema meda, da je košnica loša, jer stalno mora da se prevešava i muljaju nastavci, pošto pčele hoće da "odlete" i tako dalje i tako bliže.
A zaboravljamo osnovne stvari:
- Kada krene jaka paša, pčele će porušiti sve matičnjake, pa i one pred izleganjem;
- jedan RV nastavak ima dovoljan broj ćelija da održi optimalno brojno stanje jedinki u PZ. I nema vojske za bežaniju;
- U svakoj jakoj paši dolazi do blokade matice. Ma koliko nastavaka bilo plodište. Ja sam to ove godine apsolvirao.
U jakoj paši, a naročito bagremovoj i suncokretovoj, blokada je često i prividna. Pčele ( danju ) unose nektar i trpaju gde stignu. I preko jaja i preko larvica i u prazne ćelije. A onda noću, kreću da ga rasporedjuju i iznose iz plodišta, gore u medište.
A pčelar, kao i svaki pčelar, košnice pregleda danju. I šta vidi? Blokadu. I šta radi? Daje matici još jedan nastavak za zaleganje. I šta na kraju bude? U stvari, šta na kraju ne bude? Ne bude meda za pčelara. A možda se i neki rojić skine sa drveta.
Baš sam to na nekoliko košnica ove godine apsolvirao. I na LR i na RV.
Eto, ja ovoliko, a vi radite kako hoćete...