Iako nisam još uvek imao ličnog iskustva u pčelarenju Rodnom Vojom, ipak ću ovde izneti celokupnu tehnologiju rada kako to radi moj mentor, ukratko.
Pčele mu zimuju na 2 odnosno 3 RV nastavka u zavisnosti kolika je količina zaleganog, plodišnog saća koje čuva u košnicama. Interesantno je to da je tokom zime ali i u pripremi za zimovanje u prvom nastavku na podnjači topli položaj ramova ukoliko zimuju na dva nastavka a razlozi su sledeći: barijera hladnom vazduhu odozdo i još važnije kako moj mentor napominje zbog rasporeda hrane. Naime on je primetio da ako klube zimuje u gornjem nastavku sa toplim položajem ramova to nije dobro jer med pčele ne skoncentrišu na svim ramovima podjednako već ga lageruju u jednu stranu a ako klube krene u drugu, eto problema. Inače do sada nije imao nikakvih gubitaka u RV zajednicama, naprotiv pčele odlično zimuju i imaju ubrzan razvoj u proleće.
Plodište u proleće razvija na 2 nastavka i ograničava ga uoči paše matičnom rešetkom na prvom telu kao što radi i većina kolega.
I ove i prošle godine, paša se okončavala na 4 RV tela a 3 i 4to su bili krcati medom i RV se pokazala kao sjajna košnica.
Jedini problem koji se javio je rojenje koje nažalost nije uspevao da spreči pa su RV zajednice redovno davale po 3-4 jaka prirodna roja. On je kao stari pčelar možda grešio jer je MR skidao odmah po završetku bagremove paše. Sada ima ideju da narednih godina rojenje sprečava podbacivanjem celog RV tela sa SO između 2 plodišna nastvka, po tehnologiji rada Farrarovom košnicom uz obrazloženje da je zapremina RV tela slična zapremini Farrara170mm.
Do sada je takođe radio ali bezuspešno po pitanju rojenja intervenciju ramovima u plodištu, tokom paše, prevešavanjem ramova i ubacivanjem po 2 rama sa SO. Meni se lično više sviđa umetanje celog EV tela između 2 plodišna nastavka i to ću mu uskoro predložiti. U početku sam mislio da je RV mala tesna košnica kada je rojenje u pitanju ali mi je ubrzo postalo jasno da se ispravnom tehnologijom rada može efikasno sprečiti, itekako.
Po okončanju bagrema, košnice su mahom na 2 nastavka bez MR, ređe na 3 ukoliko se pčelama dodaju SO na izgrađivanje. Dakle, on rano skida MR u cilju da dobije što više pčela naročito u julu i avgustu zbog zimskih pčela. Ja se sa ovim ne slažem jer planiram u budućnosti na RV košnicama da držim rešetku kroz sve paše koje ovde u Valjevu obiluju, počevši od bagrema preko lipe i zaključno sa cvetnom ili ređe šumskom pašom.
U svakom slučaju, moja zapažanja su da je rad sa RV daleko lakši od rada sa LR-om sa kojim za sada radim i da nema diskutabilnih radnji poput grebanja zaostalog meda u proleće ili okretanja plodišta za 180 stepeni.
Pozdrav kolegama!