Autor Tema: Pčelarenje Rodnom Vojom  (Pročitano 1543436 puta)

0 Članovi i 3 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže Nenad Tucakov

• Školovan pčelar sa uverenjem
  • Više od prijatelja foruma
  • Pol: Muškarac
    • yu2m personal page
  • Lokacija pčelinjaka: Pančevo - Južni Banat
Odg: Pčelarenje Rodnom Vojom
« Odgovor #1965 poslato: Oktobar 06, 2017, 10:43:27 »
Ja sam ove jeseni imao grabež na 3 košnice. Jedna nije bila bezmatak. Pregledao sam je u okviru redovnih pregleda. Dana 28.08. je imala dovoljno i legla i meda. Par dana kasnije je poharana. Ostalo je nešto zatvorenog legla, a larvice i jaja se nisu mogle uočiti. Ćelije su uništene samo u gornjem delu, ispod satonoša, dakle u regionima, koji pripadaju zalihama meda. Na podnjači nije bilo više od tridesetak mrtvih pčela, što ukazuje da borba nije bila previše intenzivna. Moguće je da je išlo po onoj Pere Detlića: Ako ne možeš da ih pobediš, pridruži im se.
Dali su pljačkašice prenele mlado leglo, ili su ga na bilo koji našin uništile, mogu samo da nagadjam...
Inače, veoma je interesantno ponašanje okolnih košnica na kontejneru, kada krene grabež na jednoj od njih. Te druge košnice, osećajući, ili zapažajući šta se dešava, uvišestručuju stražu na svojim letima. Stražarice su skroz "na gotovs".
Kao i kad im sipamo sirup u hranilice.
Ovo moje zapažanje može ( a ne mora ) ići u prilog tvrdnjama pčelara, koji zastupaju tezu i da se pljačkaju i jaja i larve.

Medjutim, grabež najčešće pogadja bezmatke. Ako nismo primetili da u PZ nedostaje matica, nedostatak mladog legla može nas navesti na pomisao da su zulumćarke pokupile janičare. ;)

Van mreže Михаило Мишко Васојевић

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Okruglica
« Odgovor #1966 poslato: Oktobar 06, 2017, 11:30:21 »
Читам код Белчића да партеногенеза - размножавање неоплођеним јајним ћелијама код пчела не значи да је плод увијек стопроцентно дефинисан да буде мушки. Што значи да би у одређеним, истина веома ријетким случајевима нека од матица која није оплођена могла да носи искључиво јајашца из којих ће се извести јединке женског пола то јест пчеле радилице. А како ми ту појаву нијесмо у стању да детектујемо и направимо дистинкцију као кад је у питању класична трутовњача, можда та појава и није баш ријетка, ко то зна? А претпостављам и да би из тих јајашаца вјероватно могла да се без проблема изведе и млада матица. Дакле природа се постарала да увијек постоји излаз.
Пчеле су зајебани играчи

• Stari član foruma
« Odgovor #1967 poslato: Oktobar 06, 2017, 14:07:40 »
Evo jednog korisnog videa u kojem se izmedju ostalog govori i o ovim pcelinjim misterijama> https://www.youtube.com/watch?v=cPRW56M_tXo

Van mreže Bojan Šušnjar

• Lokacija pčelinjaka: Banja Luka
« Odgovor #1968 poslato: Oktobar 06, 2017, 17:58:44 »
Interesantan video.

Preciznije za one koji ne divane engleski od 14:45 narator navodi da u svaku ćeliju (misli se na matičnu ćeliju) pčele radilice postavljaju oplođeno jaje položeno od strane stare matice.

Ja bih rekao da video datira sa početka osamdesetih godina pa bi se reklo da priča o prenošenju nije tako svježa jelte.
Bilo bi interesantno to i snimiti zaista.

• Stari član foruma
« Odgovor #1969 poslato: Oktobar 07, 2017, 17:37:57 »
Hvala Bojane na razjašnjenju ja sam zaboravio da navedem o cemu se tacno radi.

Van mreže Edi Daruši

• Prijatelj foruma
  • Nemoj da mi daš ribu, nego me nauči da pecam.
  • Lokacija pčelinjaka: Elemir, Babatovo
« Odgovor #1970 poslato: Oktobar 22, 2017, 17:49:13 »
Danas sam pregledao moja tri RV društva uzimljena prema savetima Brstina Voje. Legla nema, hrane dosta: poklopljenog meda i nepoklopljenog. Još im poklopnu dasku trebam postaviti.
Na dva nastavka su.
Pčela ima dosta.
Da bi se prešao put od hiljadu milja potrebno je načiniti prvi korak.

Van mreže Nebojša Pešić

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Kačarevo
« Odgovor #1971 poslato: Oktobar 22, 2017, 18:45:45 »
Јуче сам преконтролисао стање у 8 младих пчелињих друштава ( од укупно 24) која су ове године произведена.
У 3 друштва сам додао по рам са медом, како бих повећао залихе за зиму, јер су младе матице у њима до скоро залегале и прилично трошиле меда. У осталим друштвима има доста пчела и залиха меда.
Следеће отварање кошница планирам да урадим приликом третирања оксалном киселином.
Тражим по огласима пик ап или комби за превоз кошница, па ако неко има информацију о добром возилу нека ми јави.
Еди код тебе у Елемиру неко продаје Фиат добло црвене боје, могао би да провериш да ли вреди.

Van mreže Edi Daruši

• Prijatelj foruma
« Odgovor #1972 poslato: Oktobar 22, 2017, 18:54:17 »
Pešiću daj neke bliže podatke, velik je Elemir ( volej  :) ),a dosta njih trguje automobilima.
Moram reći da najviše pčela, od ovogodišnjih rojeva, imam u RV društvima. Zvao sam Voju kad god je trebalo nešto uraditi. Jedino ga nisam poslušao da izvrcam višak meda, ali dobro sad.
Imam osećaj da je sa RV društvima lakoća raditi.

Van mreže Nenad Tucakov

• yu2m personal page
« Odgovor #1973 poslato: Oktobar 22, 2017, 19:25:24 »
Citat
Тражим по огласима пик ап или комби за превоз кошница, па ако неко има информацију о добром возилу нека ми јави.
Nešo, video si kakvo sokoćalo treba da uzmeš. Da bar 24 RV u parteru možeš da voziš. ;) :)

Kakav šut ;)
Kad budeš dizao pune RV nastavke, videćeš da i nije baš skroz lakoća. :)

Van mreže Nebojša Pešić

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Kačarevo
« Odgovor #1974 poslato: Oktobar 22, 2017, 20:13:38 »
Еди послаћу ти касније податке о возилу и телефон продавца, па се чујемо.

Van mreže Edi Daruši

• Prijatelj foruma
« Odgovor #1975 poslato: Oktobar 22, 2017, 21:17:52 »
Ove zime ''invanzivno'' krećem da nabavljam opremu za RV košnice,
jer mi ozbiljno proširenje pčelinjaka RV rojevima predstoji za sledeću godinu, milina je raditi njima.

ps Važi Pešiću, gledam Stivena Hokinga još neko vreme, pa ''Godina milionita'' na Nacionalnoj Geografiji. Ako u to vreme pošalješ poruku odgovoriću, ako ne sutra.

Van mreže Edi Daruši

• Prijatelj foruma
« Odgovor #1976 poslato: Oktobar 27, 2017, 19:18:42 »
Juče sam slikao mobilnim brojne pčele na satonošama RV košnice i pokazao kolegama- pčelarima slike da vide koliko su krcate pčelom! :)

Van mreže Nenad Tucakov

• yu2m personal page
« Odgovor #1977 poslato: Oktobar 27, 2017, 19:40:48 »
Edi, pokaži ih i nama.

Van mreže Edi Daruši

• Prijatelj foruma
« Odgovor #1978 poslato: Oktobar 27, 2017, 19:49:43 »
Čuvam slike, kada malo zahladni i ja dospem, okačiću.

Van mreže Milan Đorđević

• Napredni član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Selo Jasenica
« Odgovor #1979 poslato: Novembar 11, 2017, 20:06:02 »
Iako nisam još uvek imao ličnog iskustva u pčelarenju Rodnom Vojom, ipak ću ovde izneti celokupnu tehnologiju rada kako to radi moj mentor, ukratko.
Pčele mu zimuju na 2 odnosno 3 RV nastavka u zavisnosti kolika je količina zaleganog, plodišnog saća koje čuva u košnicama. Interesantno je to da je tokom zime ali i u pripremi za zimovanje u prvom nastavku na podnjači topli položaj ramova ukoliko zimuju na dva nastavka a razlozi su sledeći: barijera hladnom vazduhu odozdo i još važnije kako moj mentor napominje zbog rasporeda hrane. Naime on je primetio da ako klube zimuje u gornjem nastavku sa toplim položajem ramova to nije dobro jer med pčele ne skoncentrišu na svim ramovima podjednako već ga lageruju u jednu stranu a ako klube krene u drugu, eto problema. Inače do sada nije imao nikakvih gubitaka u RV zajednicama, naprotiv pčele odlično zimuju i imaju ubrzan razvoj u proleće.
Plodište u proleće razvija na 2 nastavka i ograničava ga uoči paše matičnom rešetkom na prvom telu kao što radi i većina kolega.
I ove i prošle godine, paša se okončavala na 4 RV tela a 3 i 4to su bili krcati medom i RV se pokazala kao sjajna košnica.
Jedini problem koji se javio je rojenje koje nažalost nije uspevao da spreči pa su RV zajednice redovno davale po 3-4 jaka prirodna roja. On je kao stari pčelar možda grešio jer je MR skidao odmah po završetku bagremove paše. Sada ima ideju da narednih godina rojenje sprečava podbacivanjem celog RV tela sa SO između 2 plodišna nastvka, po tehnologiji rada Farrarovom košnicom uz obrazloženje da je zapremina RV tela slična zapremini Farrara170mm.
Do sada je takođe radio ali bezuspešno po pitanju rojenja intervenciju ramovima u plodištu, tokom paše, prevešavanjem ramova i ubacivanjem po 2 rama sa SO. Meni se lično više sviđa umetanje celog EV tela između 2 plodišna nastavka i to ću mu uskoro predložiti. U početku sam mislio da je RV mala tesna košnica kada je rojenje u pitanju ali mi je ubrzo postalo jasno da se ispravnom tehnologijom rada može efikasno sprečiti, itekako.
Po okončanju bagrema, košnice su mahom na 2 nastavka bez MR, ređe na 3 ukoliko se pčelama dodaju SO na izgrađivanje. Dakle, on rano skida MR u cilju da dobije što više pčela naročito u julu i avgustu zbog zimskih pčela. Ja se sa ovim ne slažem jer planiram u budućnosti na RV košnicama da držim rešetku kroz sve paše koje ovde u Valjevu obiluju, počevši od bagrema preko lipe i zaključno sa cvetnom ili ređe šumskom pašom.
U svakom slučaju, moja zapažanja su da je rad sa RV daleko lakši od rada sa LR-om sa kojim za sada radim i da nema diskutabilnih radnji poput grebanja zaostalog meda u proleće ili okretanja plodišta za 180 stepeni.
Pozdrav kolegama!