Ljudi, šta ćemo ako uvedu karantin 24h?
A po svemu sudeći, i kako Vučko najavljuje, to nam uskoro ne gine.
Nije političko pitanje, nego pitanje pčelarstva.
Ja sam sve moje pripremio da skoro ništa ne moram do prevešavanja za pašu. Ali ako to ne budemo mogli, šta nam je činiti?
Tj. Koji je mogući scenario u pčelinjaku ako tek u maju budemo mogli iz kuće?
Немања, свака ти част што си поставио овакво питање.
данима уназад размишљам о ширењу корона вируса и тоталној забрани кретања коју сам најавио међу пријатељима као нешто што морамо очекивати и што је сасвим разумно очекивати у случају ширења пандемије а ти си управо поставио то питање.
Пожурио сам претходних дана да све заједнице прегледам, спојим слабиће, безматке, изједначим количину хране итд.
Завршио сам данас све послове и сада чак и да не дођем 15 дана до пчела ништа им неће требати. Успут сам их све препрскао Војвиром. Претходних година то сам радио Нозевојом а сада ипак Војвиром.
Било би добро појачати оне слабије то јест изједначити снагу заједница и од оних које ће бити прејаке да појачам ове слабије.
Међутим неће бити неки велики проблем ако се то и не уради. Било би у том случају мање припремљених заједница за багремову пашу.
Велико је питање хоћемо ли моћи и превести пчеле на багремову пашу а ваљда ће до тада проћи ударна снага вируса. Кад вирусе прелазе са човека на човека они најчешће толико ослабе да долази до самоуништења.
Ипак корона 19 је веома опасан вирус и нови вирус непознат науци на коме наука ради и тек треба да упозна све његове особине.
Родна Воја је систем у коме пчеле могу саме да припреме матици залегање у доњем наставку и да саме прошире легло кроз два наставка.
Ипак у неким случајевима када је легло квалитетно отхрањено и када имамо пашу уљане репице у близини заједнице ће још током спуштањаса леглом у наставак испод покренути матичњаке. Посебно ако се ради о старијим матицама у заједницама.
Да се то не би десило најбоље би било да пчелар изврши замену плодишних наставака и омогући матицама залегање то јест проширење легла у том подигнутом плодишном наставку.
То би требало да значи да би нам требало макар један радни захват да извршимо када нам заједнице дођу на 7-8-( па по некад и 9) рамова легла.
Следећи радни захват био би крајем априла а то је ограничавање матица матичном решетком и додавање још медишних наставака по потреби а све у складу са снагом пчелињих заједница.
Код мене багрем не меди. Чак и када га има на већим површинама и у довољним количинама према броју пчелињих заједница он не лучи нектар у некој значајнијој мери. Такође ми воће осим полена не даје неку значајнију нектарску пашу и неко лучења нектара.
До почетка цветања уљане репице која је код мене углавном само развојна паша пчеле ће имати довољне количине хране јер се у кошницама сада налази у просеку око 7 килограма хране.
Без било какве прихране хране имају довољно а после кад крене репица обезбедиће довољно хране до почетка багремове паше.
До тада, до краја априла када морамо, заправо само се умрети мора, (каже наш народ) да ограничимо пчеле матичном решетком, одвеземо их на багремову пашу и чекамо почетак цветања багрема.
Све што у животу планирамо то је само наш план а Бог Свевишњи о свему па и о нама одлучује.
Верујмо у добро, добро чинимо и добру се надајмо. Поздрав драги пријатељима...