Hvala Vojo na odgovoru.
Da li sam dobro zamislio da za nekih 7-8 dana izvrsim zamjenu 2i 3 nastavka .
Da li sam dobro odradio sto sam u svakoj kosnici plodiste digao na 3 nastavak bilo mi je 2-3kosnoce gdje su pcele napravile plodiste u 2nastavku .
U nadi da ce brzo popuniti gornji nastavak pa da izvrsim zamjenu
Srdačan pozdrav
Раде пријатељу...
Добро је што је плодиште сада на трећем наставку. ту се најбрже легло развија.
када захвате седам до осам рамова легла тада је најбоље извршити замену наставака. Увек је боље са тим радом да се мало закасни него да се порани. чак и када се матица сама спусти у доњи наставак боље је него да са заменом наставака поранимо.
Može neko pomoći, kako da izvučem malo meda sa uljane repice. Kod mene se nije sadila, sve do ove godine. Stacionaran sam i kod mene je paša samo bagrem i suncokret. E sad se kao niotkuda pojavila uljana repica. Zanima me, kako kod ovih par jakih košnica sa trenutnih 10-13 ramova legla, da odradim da mi u jedan nastavak pune repicu.
Da li da dodam samo nastavak sa izgrađenim saćem, i da ograničim matičnom rešetkom. Pa tek za 10-15 dana prevešam za bagrem i izvrcam ovaj dodatni prazan(ako nešto donesu)?
Ova dva nastavka kod tih jakih su prepuni pčele, legla i hrane.
Ps. Krenula je juče sa nešto malo cvetova, znači za par dana počeće parcela da žuti.
Hvala bilo kome ko nosi na repicu pa mi može približiti šta je pametno odraditi.
Sve ostale košnice (iako postaju sve jače) čekam za prevešavanja na bagrem.
Pozdrav
Немања пријатељу,
Од тих јачих ако време послужи можеш имати нешто меда за врцање.
најбоље је да матицу са пар рамова отвореног легла и свом преосталом храном спустиш у први наставак.
Тако на пример 4 рама отвореног легла можемо оставити испод решетке са матицом, 3-4 рама хране и остатак да додамо сатне основе или изграђено саће.
У други наставак остављамо опет 4-5 рамова легла и преостало легло 3-4 рама подижемо у трећи наставак.
Рамове са леглом можеш обележити па из њих када их пчеле напуне медом не мораш ако нећеш да вадиш мед.. То је твој избор.
Заједнице које пре почетка паше уљане репице имају по 11-12 рамова легла у повољним условима могу сакупити баш доста меда уљане репице. Може то да буде и преко 20 килограма меда у РВ кошницама.
Искоришћење и принос меда зависи од мноштва фактора, међутим најважнији су временски услови, издашност медења и сорта уљане репице а затим исто јако важни су припремљеност пчелињих заједница и техника коју применимо.
Поздрав драгим пријатељима...