Autor Tema: Pčelarenje Rodnom Vojom  (Pročitano 1543160 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Zoran Vučković

• Prijatelj foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Смедерево ​​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​​​​ ​​​​ Мoравиште ​​ ​​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​​ ЕВ и РВ кошнице
Odg: Pčelarenje Rodnom Vojom
« Odgovor #2490 poslato: Mart 04, 2021, 14:55:07 »
Самире, ни ја не волим да додајем погаче. Али више волим да потрошим 130 динара него да ми пчеле угину. А могао сам тих 130 динара да им дам прошле јесени. Мада давао сам али је испало да није било довољно. Или да им не одузмем превише меда. А било је мало меда прошле године.
Приметио сам да када у РВ кошници горњи највиши наставак буде скоро пун хране (8 или 9 рамова) могу да зимују и да уживају.

Свака година је другачија и све зависи од прилагођавања пчела временским условима и условима у природи. А пчелар је ту да припомгне.

другарски поздрав
Нека нам живот буде сладак као мед!

Van mreže Miran Horjak

• Napredni član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: SLOVENIJA
« Odgovor #2491 poslato: Mart 04, 2021, 15:50:20 »
Sve kočnice sam zazimio sa odprilike sa isto hrane.
Kod jedne zajednice nastavci niso se dobro poklopili i ostavio sam tako.
Zajednica je ostal snažna  ali je pojela dva pute više hrane. Tako je sad dobila več dve pogače.
A sve ostal zajednice imaju još više 10 kg meda.
Znači ako jim je hladno i imajo hranu sve je ok. Ali kod mene su potrošile više od 15 kg meda. A ostale dobro zazimljne  odprilike 5 do 7 kg.
Pčele zimi ne griju kočnicu nego samo kube i pri tome troše puno hrane. A martu počinju grijat kočnico, zato je važno, da kad matica počne radit, napravimo sve sa to što zaleže može lakše ugrijat.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #2492 poslato: Mart 04, 2021, 23:38:41 »
I još jedno pitanje za one koji pčelare rodnom vojom . Pčelar od kojeg sam uzeo rodnu voju kaže mi da polovinom marta skinem sa podnice prvi nastavak , jer tako pčele prije zauzmu nastavke, da li vi to radite ?
Самире пријатељу ја никад не смањујем количину наставака и рамова у пролеће.
Заједница која има 5-6 рамова пчела почетком марта брже ће се развијати ако је на три наставка а она у оном трећем на врху него да се налази у једном наставку на подњачи.
Поздрав драгим пријатељима...
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Grujic Dragan

• Mladi član foruma
  • **
  • Lokacija pčelinjaka: okolina Leskovca
« Odgovor #2493 poslato: Mart 08, 2021, 05:29:03 »
Kada je najbolje staviti prelazni nastavak sa osnovama?

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #2494 poslato: Mart 08, 2021, 10:02:47 »
Kada je najbolje staviti prelazni nastavak sa osnovama?
Најбоље би било када буде топло време крајем марта и када пчеле већ изграде саће и прошире легло у два РВ рама које убацујемо у ЛР рамове.
Тешко је одередити време у ком се то ради јер све зависи од снаге заједнице и пашних прилика али то је углавном крајем марта.
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...

Van mreže Zoran Akik

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Batajnica
« Odgovor #2495 poslato: Mart 08, 2021, 21:52:54 »
Размислимо о подбацивању прелазног наставка, па нек пчеле прелазе кад њима буде одговарало.

Van mreže Grujic Dragan

• Mladi član foruma
  • **
  • Lokacija pčelinjaka: okolina Leskovca
« Odgovor #2496 poslato: Mart 09, 2021, 20:59:31 »
Hvala za odgovore cekamo kraj marta

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #2497 poslato: Mart 26, 2021, 00:52:03 »
Може да се крене са прихраном у мом крају.
Данас су пчеле сасвим добро радиле и обзиром да наилази још топлије време, цветање џанарике па и трња већ почиње, можемо кренути са прихраном.
Ја почињем са сирупом 2/3 у корист воде и додајем 2-3% Нозевоја.

Три века испред света...

Van mreže Milos Obradovic

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Kasevar 18420 Blace
« Odgovor #2498 poslato: Mart 26, 2021, 19:05:55 »
Poštovani prijatelji danas smo ja i Steva izvrsili pregled Drustva na dve lokacije i stanjem smo za sada prezadovoljnim jer oko 80% pregledani Drustva je u dobrom stanju rezerve hrane su odlične na par Drustva sam morao da radim oduzimanje ramova sa hranom ( 2kom)i dodao sam prazne ramove izvucene da bi pčele imale gde da sklone med i naprave prostor matici da zaleze... Stanje sa leglom je kod DB i LR 2-5rama RV 3-5  e sad i površina pod leglom je različita od rama do rama uglavnom ono sto sam primetio je prekid u zaleganje u hladnom periodu u svim drustvima nema starijih larvi od 5 dana ima zatvorenog  sva Drustva su imala pogacu preko satonosa... Ono što smo ustanovili je da hrane imaju dovoljno tako da nema potrebe za prihranom u narednom periodu jer biće unosa dovoljnog za stimulaciju, a Drustva su krcata hranom sem na par Drustva i to nesto vrlo malo jer smo i njih pojacali sa ramom dva meda naravno ima i onih vrlo slabih koje smo sanirali pa kako im bude... Uglavnom odradili smo otprilike polovinu Drustva ostao nam je još pčelinjak kod vodenice  to ćemo u nedelju pa videcemo kakvo je stanje na njemu nadam se kao i na ova dva ali videcemo...

E sad nesto o RV  na ova dva pčelinjaka imala su samo tri drustva  koja su puna hrane legla od 3 do 5 rama različite površine tj ova na 5 imaju manju površinu dok ova tri vecu tako da broj ramova nije ni bitan vec ono sto sam gledao je i količina pčela... Sustina je da su sva tri drustva u ekstra stanju na trećem pčelinjaku ima još 7-8 RV Drustva tako da cu u nedelju dopuniti izvestaj o stanju u RV košnica...
Puno pozdrava
Brat je mio ma koje vere bio...

http://prvisvetskirat.rs/licnosti/ucesnici-ratova/

na ovom sajtu se nalaze mnogobrojne price ucesnika rata od 1912-1918 price koje govore mnogo vise nego sve one istorijske knjige koje nam serviraju u skolama

Van mreže Zoran Vučković

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Смедерево ​​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​​​​ ​​​​ Мoравиште ​​ ​​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​​ ЕВ и РВ кошнице
« Odgovor #2499 poslato: Mart 26, 2021, 20:51:41 »
Свака ти част Милоше, прави си Обилић, јуначкога рода!
Нашао си се да помогнеш колеги у невољи а поставши ментор шириш своје знање и своју доброту.
То је за сваку похвалу.
Добро ради и добро ће ти се вратити!

Другарски поздрав из Смедерева
Нека нам живот буде сладак као мед!

Van mreže Milos Obradovic

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Kasevar 18420 Blace
« Odgovor #2500 poslato: Mart 28, 2021, 15:01:51 »
Evo mene opet... Hvala kolega Zoki, rekao sam više puta da nemogu da okrenem ledja i da gledam kako ono što je Radiša sticao propada...

Danas nismo radili detaljan pregled kao prethodnog dana jer je bilo oblačno i društva su ljuta ali zbog obaveza i planiranog pregleda izvrsi li smo vizualnu kontrolu snage Drustva i stanje sa hranom pogledom preko satonosa i podizanjem košnice sva izimljena Drustva na ovom pčelinjaku su vizualno dobra imaju dosta pčela tezina košnica je promenljiva tako da smo odlucili da uvedemo prihranu sirupom svaki drugi dan po 0,3-0,4, l dok nam vreme ne dozvoli da odradimo detaljan pregled i izvrsimo odredjene radnje koje su potrebne ( primetio sam da su neka Drustva pobegla u jednu stranu itd)

Što se tiče RV košnica bilo ih je 10,  4 su prodate pre 10 dana ostale su 6 koje su u ekstra stanju vizualno krajnji ramovi si puni hrane košnice su dobre tezine itd...

Sve ukupno pčelinjak broji 92 društva a izimljeno je 96 nisam siguran koliko je zazimljeno ali bilo je gubitaka sigurno oko 10-15 % ali svakako Steva zasluzuje pohvale jer je uspeo da zazimi pored svih problema i izimi sa nekim prihvatljivim brojem gubitaka...
Brat je mio ma koje vere bio...

http://prvisvetskirat.rs/licnosti/ucesnici-ratova/

na ovom sajtu se nalaze mnogobrojne price ucesnika rata od 1912-1918 price koje govore mnogo vise nego sve one istorijske knjige koje nam serviraju u skolama

Van mreže Ivan Ristic

• Mladi član foruma
  • **
  • Lokacija pčelinjaka: Bogutovac
« Odgovor #2501 poslato: April 05, 2021, 21:06:37 »
Postovane kolege, ove godiine planiram uvodjenje RV na svoj pcelinjak pa pokusavam da dodjem do nekih informacija (nisam uspeo da nadjem na forumu) kako nastaniti RV paketnim rojem posle bagrema a nemam sace izgradjeno vec bi moralo na gole satne osnove. Ima li ko takvih iskustava i moze li se takvo drustvo pripremiti na 2-3 nastavnka do zazimljavanja uz konstantnu prihranu?
I postoji li na forumu opis radova po mesecima mozda? Hvala unapred

Van mreže Rakovac Goran

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
« Odgovor #2502 poslato: April 05, 2021, 22:25:40 »

Postovane kolege, ove godiine planiram uvodjenje RV na svoj pcelinjak pa pokusavam da dodjem do nekih informacija (nisam uspeo da nadjem na forumu) kako nastaniti RV paketnim rojem posle bagrema a nemam sace izgradjeno vec bi moralo na gole satne osnove. Ima li ko takvih iskustava i moze li se takvo drustvo pripremiti na 2-3 nastavnka do zazimljavanja uz konstantnu prihranu?
I postoji li na forumu opis radova po mesecima mozda? Hvala unapred

Може се Иване и са пакетним ројевима. До душе уз бригу и негу ројева. Давне 2014. сам населио пакетне ројеве у РВ и ЕВ кошнице. Ројеве у РВ кошницама сам на голим сатним основама развио на 2. РВ наставка за 2.месеца од почетка јуна када су насељени до почетка августа. Све је описано на теми " Пчелињак Раковац " на 6 - ој и 7 -ој страни.

Van mreže Ivan Ristic

• Mladi član foruma
  • **
  • Lokacija pčelinjaka: Bogutovac
« Odgovor #2503 poslato: April 06, 2021, 08:55:58 »
Hvala Gorane, pogledacu.

Van mreže Vuckovic Zivomir

• Mladi član foruma
  • **
  • Lokacija pčelinjaka: Crni vrh kod Jagodine
« Odgovor #2504 poslato: April 11, 2021, 19:08:35 »
Pozdrav postovane kolege. Danas sam otvarao moje kosnice, i stanje je sledece. U gornjem nastavku imam po 7 do 8 ramova legla osim jedne gde imam samo dva rama sa leglom. Inace imam sest RV. Leglo je uglavnom zatvoreno. U donjem nastavku imam skoro pune nastavke starog meda. Ovo naravno nisam imao kod LR pa sad se pitam i molim Vas za pomoc. Sta sad uraditi? Da li ubaciti nastavak sa praznim izgradjenim sacem? Da li skloniti nastavak sa medom ...? Posto sam zazimio sa devet ramova ubacio sam ram gradjevnjak sa jedne strane a sa druge strane legla praznu osnovu. Molim za Vase misljenje i pomoc. Hvala