Autor Tema: Pčelarenje Rodnom Vojom  (Pročitano 1544805 puta)

0 Članovi i 3 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže zvonko todorovic

• Mladi član foruma
  • **
  • Pol: Muškarac
Odg: Pčelarenje Rodnom Vojom
« Odgovor #90 poslato: Mart 10, 2011, 19:18:35 »
Lep dan u Arandjelovcu. Posle posla pogledam pcelinjak Pcelice u nevelikom broju poizlazile.
Kratak pogled u kosnice i vidim vrlo zivahne pcele. Prva moja zima sa pcelama u dvoristu.
Prijatan osecaj je videti da su sve prezimile cetiri u dva i dve u tri nastavka.
Pozdrav iz Arandjelovca.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #91 poslato: Mart 10, 2011, 20:04:47 »
Kada mladi pčelar početnik dočeka proleće sa svim prezimelim zajednicama od njega možemo očekivati pravog profesionalca u narednim godinama.
Svaka čast Zvonko, sad još malo prihrane kad otopli i kad krene ozbiljniji unos polenovog praha i zajednice će stići sa punom snagom u bagrem.

Pozdrav svima....
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Marko Prcetic

• Član foruma
« Odgovor #92 poslato: Mart 10, 2011, 22:13:34 »
Danas sam bio kod starijeg pcelara  na pcelinjaku i mogu vam reci da sam video da su pcele pocele danas sa unosom polena ,a od cega i gde su ga nasle nije mi jasno.Za sada su i moje pcele koje su na dva nastavka njih devet i pet  na jedan i po nastavak sve prezivele za sada nisu izbacivale mnogo mrvih pcela,tek negde po neka.Tezina kosnica za sada je dobra.

Van mreže Predrag Maksimovic

• Napredni član foruma
  • Da svi ljudi budu srecni !
« Odgovor #93 poslato: Mart 11, 2011, 20:14:20 »
Rodna se probudila ! Lepo toplo vreme izmamilp je pcelice da izadju na svoj prvi ovogodisnji let.U toku zime nisam je ni cuknuo da cujem da li je ziva.
Od hrane kod sebe imala je samo pun nastavak meda.Susret je bio fantastican. U toku zime sa zadovoljstvom sam napravio jos 4 Rodne Vojine.
Jedva cekam da posle bagrema napunim jos 4 Rodne.Faza zastite kosnica je sada i postavljanje voska na ramovima.I evo nas dalje...

Van mreže Ante Bošnjak

• Napredni član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Tuzla,selo Breze
« Odgovor #94 poslato: Mart 12, 2011, 21:51:41 »
   Danas sam pored društava u LR košnicama izvršio i pregled 5 društava u košnicama Rodna Voja. Kod 3 društva u košnicama Rodna Voja matica je povela leglo u drugom nastavku a kod dva u trećem nastavku. Leglo je kod svih društava na dva okvira u površini do 1/2 okvira. Svih 5 društava uzimljena su na tri nastavka.Starost legla je od jedan do devet dana stim što poklopljenog legla ima poneka ćelija.Na okvirima na kojima je leglo nema meda i isto je polloženo bez preskakanja ćelija i čini kompaktnu cjelinu.Meda ima oko 12 kg a polensku pogaču sam dodao društvima gdje je matica otpočela sa leglom u trećem nastavku bojeći se nižih temperetura u narednom periodu.Znam da je preporuka da to ne treba raditi a već sam naprijed rekao zašto sam to uradio.Pčela po mojoj procjeni ima od pet do sedam ulica plus izletnice na polenu kojih je bilo poprilično.
   U poredjenju sa društvima u košnicama LR ni u jednoj LR košnici nema više legla nego kod društava u košnicama Rodna Voja. Sva su mi društva u košnicama Rodna Voja ujednačena dok su društva u košnicama LR vrlodobra,dobra i slaba.Malo mi je zagonetno zašto su dva navedena društva u košnicama Rodna Voja otpočela sa leglom u trećem nastavku kad i u drugom nastavku imaju pet okvira meda. Pretpostavljam da je klube išlo prema toplijem djelu košnice jer sam utopljavanje izvršio oko 15 februara (postavio trake na otvore izmedju nastavaka ).Molim komentar kolege Brstine kao i drugih kolega koji imaju iskustvo duže od jedne godine a moje je uskoro će jedna godina.

Sve vas pozdravljam.

Van mreže Vojko Aleksic

• Prijatelj foruma
« Odgovor #95 poslato: Mart 15, 2011, 17:04:37 »
Danas je dan mog prvog otvaranja moje prve košnice Rodna Voja, u prvom prolećnom pregledu i sa brojem 1. Imam i  br. 2 i br. 3.

Konstatovao sam da ima dosta pčela, da su zdrave i vrlo agresivne. Nisu mnogo potrošile od hrane, ima dosta meda i polena.
U gornjem nastavku našao sam 3 rama legla, na 2 po šasku sa obe strane, a na trećem samo jaja na 2/3 rama, sa obe strane. Na 2 rama leglo je bilo i zatvoreno, oko pola šake.

Našao sam i 3 buđava rama, od kojih sam 2 zgrebao i stavio ispod legla u drugom nastavku. Košnice su uzimljene na 4 nastavka.

Ostalo mi da pregledam još dve RV.  

Van mreže Milic Vukic

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Ribaševina kod Užica
« Odgovor #96 poslato: Mart 15, 2011, 18:32:31 »
Citat
Našao sam i 3 buđava rama

Vojko nemoj da kudiš RV. Koliko ja imam informacija u RV nema buđanja ramova ako se pravilno uzime. Možda sam slabo savladao gradivo pa ću dobiti slabu ocenu.

Van mreže Vojko Aleksic

• Prijatelj foruma
« Odgovor #97 poslato: Mart 15, 2011, 22:35:17 »
Vojko nemoj da kudiš RV. Koliko ja imam informacija u RV nema buđanja ramova ako se pravilno uzime.

Ово није куђење, већ чињенично стање.

Кошницу сам узимио на 4 наставка. На подњачи је наставак са сатним основама, у свим наставцима је по 10 рамова.

Ако то није правилно узимљено, како сам требао да урадим? Напиши, да не грешим, а и остали, који нису знали, да знају.

Ово само ја могу да изведем, како сам успео, појма немам.  ;) :D ;D

« Poslednja izmena: Mart 16, 2011, 11:35:52 od strane admin »

Van mreže Milic Vukic

• Prijatelj foruma
« Odgovor #98 poslato: Mart 15, 2011, 23:39:39 »
        Vojko izvini ja sam to više šaljivo rekao zbog Vojinih postova. Naravno da se desi da u ekstremno jakoj zimi, kakva je ova da neki ram malo ovlaži i povuče buđ. U RV je za to mnogo manja mogućnost jer ima manje saća van klubeta. Možda je i kod RV rešenje u svođenju tela na 9 ramova, da bi pored zida imali bolju ventilaciju. Ne znam samo glasno razmišljam. Ja tako radim kod DB - 10.

Van mreže Željko Vučković

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: sela Radoinja, Miševići
« Odgovor #99 poslato: Mart 16, 2011, 13:32:34 »
Kao što sam u "Predstavljanju..." i najavio, a uz dozvolu našeg domaćina g-dina Voje, kupio sam od poštovanog Dragutina Ajdinovića pet Rodnih Voja. Košnice su izrađene besprekorno. Takođe sam od Voje naručio rojeve za njih. Želim da na ovoj temi polako korak po korak opišem moje iskustvo sa RV, koje je već započelo. Košnice su tu, idem na farbanje, postolja, postavljanje, doterivanje rojeva itd, itd. Biće posla i radujem mu se.
Za početak slika iz garaže.
Pozdrav svima 

Van mreže Branko Obranovic

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Poden - Kostel na Kočevskem SLO 310 m n/m
« Odgovor #100 poslato: Mart 16, 2011, 14:06:00 »
Vojo, jer to nešto novo, da je izlet na drugom nastavku.
Lp Branko

Van mreže momamilosevic

• Stari član foruma
« Odgovor #101 poslato: Mart 16, 2011, 21:50:10 »
Branko,to je ram MR sa letom ,tu stoji tokom cele sezone medobranja.
Pozdrav.
Učite teoriju,da ne bi bili šeprtlje u pčelarstvu.
                                    Jan Đerzon 1811-1906 g.
Moje predstavljanje

Van mreže Milic Vukic

• Prijatelj foruma
« Odgovor #102 poslato: Mart 16, 2011, 23:54:28 »
Željko lepo izgledaju. Ćime ćeš da ih farbaš.

Van mreže Željko Vučković

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: sela Radoinja, Miševići
« Odgovor #103 poslato: Mart 17, 2011, 08:38:54 »
Hvala kolega Miliću
Pa, mislim da ove košnice zaslužuju tzv. eko boje na vodenoj osnovi, ovaj put ne bih išao sa firnajzom i uljanim bojama; našao sam zastupnika pa ću ovih dana to razjasniti.
Pozdrav

Van mreže Milic Vukic

• Prijatelj foruma
« Odgovor #104 poslato: Mart 17, 2011, 21:33:32 »
Upravo sam hteo da ti to preporučim, ali sam se uzdržao da ne ispadne da namećem izbor. I kad sam već uzeo reč kod izbora čime ja dajem prednost bojama u odnosu na sadolin. Od boja prednost boji na vodenoj bazi u odnosu na uljane boje.
Pozdrav za komšiju preko Zlatibora.