Autor Tema: Pčelarenje Rodnom Vojom  (Pročitano 1544763 puta)

0 Članovi i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže Kolaric Jure

• Član foruma
  • Pol: Muškarac
Odg: Pčelarenje Rodnom Vojom
« Odgovor #135 poslato: April 05, 2011, 10:34:29 »
Pozdrav,
trebam savet oko dodavanja SO. Zajednice su mi sad na 2 RV nastavka sa oko 7-8 ramova legla. Sad je počelo cvetanje divje trešnje, a nakom toga biče još uljana repica, što znači da su uvjeti dobri za izgradnju ramova.
Zanima me kako da rasporedim ramove sa SO da bi što manje utjecao na razvoj zajednice, koja mora biti u bagremu (oko 10.5.) u punoj snagi?
hvala i lp

Van mreže Antonio Simonovski

• Napredni član foruma
« Odgovor #136 poslato: April 07, 2011, 18:26:36 »
Dragi kolegi sta mislite za najlon pod zbeg za bolje toplote u kosnici.

Van mreže zoran vrhovski

• Napredni član foruma
« Odgovor #137 poslato: April 12, 2011, 09:36:17 »
Vojo,poklonio sam prijatelju RVkošnicu sa 4 nastavka izgrađenog saća, i dosta meda u 4. nastavku.To će biti bomba do pred bagrem,no sigurno će biti viška legla kojeg nemamo kamo rasporediti jer je košnica samo jedna,a nemožemo ni osnove dodavati jer nemamo kamo.Dali da prilikom postavljanja rešetke dodamo 5 nastavak sa osnovama,ili da izvadimo nešto legla i hrane,pa prenesemo taj nukleus na novu lokaciju,gdje će si ono izvući matičnjake,pa sada dodamo osnova kolko smo uzeli,Ili imaš neki drugi predlog?

pozdrav svima

Van mreže momamilosevic

• Stari član foruma
« Odgovor #138 poslato: April 12, 2011, 21:10:13 »
Kolega Zorane,pokušaću ja da ti odgovorim.Ova druga solucija je prihvatljivija.Samo što bi ja a tako i radim u nukleus stavio staru maticu,nukleus stavio na mesto stare košnice a staru košnicu na novo (na istom pčelinjaku),tako da će nukleus pokupiti svu pčelu izletnicu ,a stara košnica će sebi napraviti novu maticu.Ako ima toliko puno legla možeš izvaditi 4-5 ramova legla,i2 rama polen i med ostalo SO.
Ako Voja smatra da ovaj postupak ne valja nek me ispravi.
Pozdrav.
Učite teoriju,da ne bi bili šeprtlje u pčelarstvu.
                                    Jan Đerzon 1811-1906 g.
Moje predstavljanje

Van mreže zoran vrhovski

• Napredni član foruma
« Odgovor #139 poslato: April 12, 2011, 22:28:47 »
Hvala,Momo na brzom odgovoru,samo mi se čini da nebi nešto meda ubrali,jer bi nukleus sa starkom ostao bez izgrađenog saća,a premeštena košnica bez izletnica,no ako bi to uradili na 1. dan bagrema,vjerovatno bi takvo izuzetno jako društvo izgradilo 2 nastavka osnova i napunilo ih medom.Čekamo još mišljenje majstora Voje... ;)

pozdrav svima

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #140 poslato: April 12, 2011, 22:44:41 »
Momo, postupak je dobar ali bih ja ipak najradije ostavio jaku osnovnu zajednicu.
Kad pčelinja zajednica dostigne razvoj od oko 25-27 ramova pčela i oko 13-14  ramova legla, mislim da bih tada trebalo formirati novi nukleuz sa 4-5 ramova pčela i 2-3 rama legla.
Ovaj nukleuz bi trebalo odneti najmanje oko 4 km dalje i po mogućnosti dodati mu matičnjak.

Na mesto izvađenog legla trebalo bi dodati 3 osnove i to po jednu pokraj legla i jednu u centar legla u nastavak u kome je bilo više legla. Zatim preostale dve osnove dodati u medište.

Ovo bi pomoglo da osnovna zajednica ne dođe u rojevi nagon do bagremove paše i da se pravilno iskoristi bagremova paša. Naravno na desetak dana pre bagremove paše potrebno je ograničiti maticu na jedan to jest u prvom nastavku.

Eto ja bih to tako uradio a ti Zorane donosiš odluku.

Pozdrav svima.....

Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže momamilosevic

• Stari član foruma
« Odgovor #141 poslato: April 12, 2011, 22:52:30 »
   Sve je to u redu kad imaš matičnjak a kad nemaš ? Lakše je staroj košnici da odgoji maticu nego nukleusu.
Pozdrav.
Učite teoriju,da ne bi bili šeprtlje u pčelarstvu.
                                    Jan Đerzon 1811-1906 g.
Moje predstavljanje

Van mreže Paja Oreskovic

• Gost
  • *
« Odgovor #142 poslato: April 13, 2011, 19:55:25 »
Pozdrav,
trebam savet oko dodavanja SO. Zajednice su mi sad na 2 RV nastavka sa oko 7-8 ramova legla. Sad je počelo cvetanje divje trešnje, a nakom toga biče još uljana repica, što znači da su uvjeti dobri za izgradnju ramova.
Zanima me kako da rasporedim ramove sa SO da bi što manje utjecao na razvoj zajednice, koja mora biti u bagremu (oko 10.5.) u punoj snagi?
hvala i lp
Poštovani kolega, hajde malo da se našalimo! Kažu da pčelu i ženu treba uvek zaposliti!:)

Ako znamo da mlade pčele najbolje luče vosak i ako ga nemaju gde ugraditi, one će ga razbacati po košnici, zato je dobro ubaciti SO, ali sa merom.SO je dobro ubaciti što bliže leglu, sad već može izmedju dva rama sa otvorenim leglom, gde će pčele vrlo brzo izvući saće i matica usejati.Pošto kažete da imate oko 7-8 ramova legla, smatram da možete još slobodno razvijati leglo, da biste u svakom nastavku imali od 6-7 ramova legla.Ako Vam je leglo u gornjem nastavku, a pretpostavljam da jeste, pustite taj nastavak dole i matica će ubrzo preći u gornji nastavak.Ako imate neki ram poklopljenog meda, slobodno ga otvorite, da biste još bolje zaposlili pčelu.A zašto ne biste ubacili i jedan prazan ram da bi pčele izgradile trutovsko saće(ram gradjevnjak)? Dobićete vosak i privućićete varou na taj ram.

Sa poštovanjem

Paja Orešković

Van mreže Vojko Aleksic

• Prijatelj foruma
« Odgovor #143 poslato: April 15, 2011, 16:38:42 »
   Sve je to u redu kad imaš matičnjak a kad nemaš ? Lakše je staroj košnici da odgoji maticu nego nukleusu.

Тачно. Старосна сруктура пчела је непоремећена, за разлику од новоформираног нуклеуса.

Поздрав

Van mreže Vojko Aleksic

• Prijatelj foruma
« Odgovor #144 poslato: April 17, 2011, 22:14:18 »
Damas sam pregledao 3 košnice RV i situacija je sledeća:

RV1 - 9 r. legla ( 6g + 3d)
RV2 - 11 r. legla ( 5g + 5d)
RV3 - 8 r. legla (5g + 3d)

g = gornji nastavak, ispod zbeg-hranilice
d = donji nastavak, odmah ispod gornjeg

Sva ova društva su imala po 3 r. zatvorenog legla 2. aprila

Van mreže stevanovic sveto

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Varda-Makovište 750m
« Odgovor #145 poslato: April 17, 2011, 22:26:15 »
Vojko: RV2 - 11 r. legla ( 5g + 5d)

Ja ću svoju pregledati ove nedelje. Sutra idem u selo. Ne verujem da je kod mene tako dobro. Pozdrav.

Van mreže Vojko Aleksic

• Prijatelj foruma
« Odgovor #146 poslato: April 17, 2011, 22:38:30 »

Ja ću svoju pregledati ove nedelje. Sutra idem u selo. Ne verujem da je kod mene tako dobro. Pozdrav.

Kolega Stevo, pojma nemam da li je to dobro. Ovo mi je prvo proleće sa RV košnicama. Čekam da mi gospodin Brstina kaže da li je broj ramova legla prosečan, ispod, ili iznad proseka za ovo doba godine.

Pozdrav

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #147 poslato: April 18, 2011, 01:54:39 »

Kolega Stevo, pojma nemam da li je to dobro. Ovo mi je prvo proleće sa RV košnicama. Čekam da mi gospodin Brstina kaže da li je broj ramova legla prosečan, ispod, ili iznad proseka za ovo doba godine.

Pozdrav
Vojko, obzirom da nisi dovoljno prihranjivao za tvoj kraj to bi trebala biti neka normala.
Da si prihranjivao malo više mogao si imati po jedan do dva rama legla više u svakom nastavku. To je ukupno po 3-4 rama legla više nego što sada imaš po košnici.

Kod mene je dosta hladnije vreme nego kod tebe u Požarevcu i u proseku kod vas pčele u proleće imaju za oko 50 %  više radnih sati u prirodi a samim tim i veće količine polena i neuporedivo više nektara.

Kod mene je sada u proseku oko 8 ramova legla i za desetak dana kada bude vreme za ograničavanje matica mislim da ćemo imati oko 12-13 ramova legla i da će to biti tačno onoliko koliko je potrebno pred bagremovu pašu.
 Međutim treba imati u vidu da je kod mene jabuka tek otvorila oko 1% cvetova (i to samo neke sorte) i da je trnjina počela da cveta dan-dva pred ovo zahlađenje pa pčele skoro ništa od nje nisu iskoristile.

Danas takođe pčele nisu radile više od tri-četiri sata i o unosu nektara većeg od jednodnevne potrošnje nema nikakvog govora.

To su velike razlike.

U suštini kako godina kasni još su nam pčele i dobre.

Pozdrav svima.....
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Vojko Aleksic

• Prijatelj foruma
« Odgovor #148 poslato: April 18, 2011, 22:14:26 »
Мој кум има вагу и она је показивала константно повећање, једног дана чак за 1200 грама.

Пад је био у овом последњем захлађењу, ал је и он за ова 2-3 дана надокнађен.

Мислим да није било довољно пчела да покрива легло. Можда се и варам.

Поздрав

Van mreže Dragan Stantić

• Stari član foruma
« Odgovor #149 poslato: April 19, 2011, 22:07:20 »
17.04. i 18.04. sam pregledao moja društva, stanjem sam izuzetno zadovoljan osim jedne košnice gde je samo tri rama legla a toliko je imala i pre mesec dana, nešto nije u redu sa maticom, pretpostavljam. Ona jedna EV košnica ima legla na 15 ramova, od toga je polovina leglo na celom ramu a polovina na delu ramova, i leglo zahvata tri gornja nastavka od četiri u kojima je zimovalo društvo i njima sam dodao jedan nastavak sa izgrađenim ramovima od gore. RV zajednice imaju od 9 do 12 ramova legla, osim tri društva koja su me iznenadila jer imaju 15-16 ramova legla, a prilikom pregleda 04.04. su imala po 6,5 ramova legla, tako da su za 13 dana podigle nivo legla  za 9 ramova, i njima sam oduzimao po četiri rama legla. Svima sam dodavao po jednu ili dve satne osnove i predviđam da ću ih ograničavati krajem sledeće nedelje.