Autor Tema: Pčelarenje Rodnom Vojom  (Pročitano 1544709 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Dragan Stantić

• Stari član foruma
  • Pol: Muškarac
Odg: Pčelarenje Rodnom Vojom
« Odgovor #210 poslato: Maj 27, 2011, 21:34:33 »
U sredu sam bio u Bečeju, išao sam u "Karolji nektar" da zamenim vosak za RV satne osnove i posle toga sam se susreo sa Dragutinom Ajdinovićem, proizvođačem "Rodne Voje". Posle kafe u bečejskom kafiću "Žerbo" obišli smo radionicu gde se proizvode RV i EV košnice. Evo par slika.

Van mreže sava mitic

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Aleksinac
« Odgovor #211 poslato: Jun 03, 2011, 09:22:31 »
Evo par slika od danas sa mog stacionarnog pčelinjaka.

Van mreže Vladimir_Božičković

• Stari član foruma
« Odgovor #212 poslato: Jun 03, 2011, 10:15:34 »
Ovo suženje na okruglom letu što su pčele zatvorile s propolisom, dali ga pčele prošire tokom pašne sezone pa ga pred zimu opet zatvore ili je jednako tokom cijele sezone?

...ako postoji volja, postoji i način...    Moje predstavljanje

Van mreže sava mitic

« Odgovor #213 poslato: Jun 03, 2011, 18:00:49 »
Kolega Vladimire
Imao sam priliku prošle godine da vidim da su pojedina leta zatvarali u potpunosti dok sam kod jedne
video da su ostavili toliki otvor da kroz njega može da prodje samo po jedna pčela.
Tokom proleća a i tokom leta, otvore naslage propolisa za onoliko koliko im odgovara.
Pozdrav iz Aleksinca

Van mreže Antonio Simonovski

• Napredni član foruma
« Odgovor #214 poslato: Jun 03, 2011, 18:28:44 »
Dragi kolega Vojo u cilju umnozavanje zajednice dal preporucujete ovakav rad poradi dobro othranjeno leglo u 1 sprat:ako zajednica je razvijena na 35 ramova pcela i ogranicena u 1 nastavak, izvadimo od prvi nastavak 3 rama legla i dodamo SO leglo dodajemo u drugi nastavak, po 5 dana opet vadimo 3 rama zatvoreno leglo i dodamo u 3 nastavak a 2 nastavak sa pcelama i leglo da nosimo 5 km i da spoimo so neki mini oplodnjak so mlada matica i da formiramo nukleus sa 2 nastavka. Posle 15 dana opet da uradimo isto itd. dal osnovna zajednica ce da bude u dobro radno raspolozenje i ako se stvore uslove dal ce doneti med.

Van mreže sava mitic

« Odgovor #215 poslato: Jun 06, 2011, 18:15:24 »
Na mom pčelinjaku ima raznih kombinacija nastavaka Rodne Voje sa nastavcima Eko voje.
Danas sam na primer jedno društvo Rodne Voje koje od početka bagremove paše radi u zajednici
sa jednim jedinim Eko Voja plodišnim nastavkom svo vreme.
Što je najvažnije takva konfiguracija zadržavanja JEDNOG EV nastavka na podnjači a preko toga
matična rešetka a iznad nje novi medišni nastavci ( RV ili EV u zavisnosti kada koji budem imao
pri ruci.
Evo tih slika snimljenih od danas.

Van mreže Mirko Bradić

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Čazma
« Odgovor #216 poslato: Jun 08, 2011, 20:27:49 »
Na mom pčelinjaku ima raznih kombinacija nastavaka Rodne Voje sa nastavcima Eko voje.
Danas sam na primer jedno društvo Rodne Voje koje od početka bagremove paše radi u zajednici
sa jednim jedinim Eko Voja plodišnim nastavkom svo vreme.
Što je najvažnije takva konfiguracija zadržavanja JEDNOG EV nastavka na podnjači a preko toga
matična rešetka a iznad nje novi medišni nastavci ( RV ili EV u zavisnosti kada koji budem imao
pri ruci.
Evo tih slika snimljenih od danas.

Ako bi mi rekli kako dižete leglo iz EV ako su gore RV nastavci,hvala .

Van mreže sava mitic

« Odgovor #217 poslato: Jun 09, 2011, 08:15:45 »
Kolega Bradiću
Za podizanje /prevešavanje ramova/ sa leglom iz EV plodišnog nastavka neophodan vam je još
jedan EV nastavak iznad matične rešetke koji će dalje nastaviti da radi kao medišni nastavak.
U mom gore opisanom slučaju nisam tako radio.
Prevešavanje legla iz EV plodišta neću vršiti tokom ove sezone. Plodište sa jednim EV nastavkom
ostaje do septembra meseca.
Meni je ovo a i još nekoliko drugih društava bilo zazimljeno sa EV nastavkom na podnjači, kao
praznim nastavkom. Kada su se pčele spustile u taj nastavak, sledilo je postavljanje matične
rešetke na prvom EV nastavku a iznad su RV nastavci.
Pozdrav iz trenutno kišnog Aleksinca

Van mreže sava mitic

« Odgovor #218 poslato: Jun 09, 2011, 18:39:57 »
Kolega koji mi je pomagao oko snimanja slika koje sam i na ovom forumu postavio o uspehu društva koje je imalo u plodištu jedan EV nastavak a da su nad njim četri RV nastavka, bio je rezervisan na moj komentar da jedan nastavak može imati oko 20 kg. meda.
Pošto još nisam vrcao med sa bagrema, uzeo sam jedan skoro potpuno zatvoren ram sa medom
iz nastavka u kome ima 10 takvih ramova.
Jedan ram sa medom bruto teži 2 kg. i 500 grama.
Izmerio sam i jedan prazan izvučen a loš ram, koji ide na pretapanje, i njegova težina iznosi
oko 265 grama.
To znači da je neto težoina meda u jednom ramu oko 2 kg. i 200 grama, a jedan nastavak ima
oko 22 kg. meda. Dalju računicu je lako izvesti. Broj nastavaka puta 22 i to bi bilo to.
Posle prošlogodišnjeg fijaska sa bagremom, sa ovim se mora biti zadovoljan.
Puno pozdrava iz Aleksinca.

Van mreže Milinčić Vladimir

• Mladi član foruma
  • **
« Odgovor #219 poslato: Jun 10, 2011, 01:28:22 »
Koliko sam shvatio, samo jedan EV nastavak vam je plodište i to se se pokazalo kao sasvim dovoljno.Pitam jer kao početnik sam do sada  naisao na čuđenja i sumnju od strane kolega pčelara koji nikada nisu videli a ni čuli za RV košnicu da je jedan RV nastavak mali za plodište, pa se pitam šta bi rekli za ovoj podatak.Najveće je čuđenje od strane kolega sa DB kosnicama.Koliko jedan nastavak EV ima radiličkih ćelija saća?

Pozdrav!

Van mreže sava mitic

« Odgovor #220 poslato: Jun 10, 2011, 09:24:36 »
Kolega Vladimire
Ja ove godine hoću da u praksi proverim mogućnost držanja samo jednog plodišnog EV nastavka
na podnjači svo vreme dok traje ova pčelarska godina. Već sam naglasio da kod mene nema suncokretove paše. Što se tiče radiličkih ćelija jednog nastavka, ja verujem da od ukupnih oko
18.000 ćelija u jednom nastavku iste mogu biti svo vreme radiličke.
Pozdrav iz Aleksinca

Van mreže Vojko Aleksic

• Prijatelj foruma
« Odgovor #221 poslato: Jun 11, 2011, 15:46:23 »
Колега Саво,

неке слике су мало мутне, зашто?

Поздрав.

Van mreže sava mitic

« Odgovor #222 poslato: Jun 11, 2011, 17:51:02 »
Izgleda da je kolega koji mi je pomagao oko ovog pregleda, koji je bio ujedno i " snimatelj " kod upotrebe foro aparata verovatno da je napravio neki propust. Posto se to i kod mene neki put
pojavi, pokusavam da prilikom slikanja okidačem radim u dve faze.
No, ipak je suština zabeležena a ja sam rezultatom maksimalno zadovoljan.
Pozdrav iz Aleksinca

Van mreže Hamza Smajic

• Član foruma
« Odgovor #223 poslato: Jun 12, 2011, 23:17:59 »
Kolega Savo!

Možemo li znati da li je ovaj bijeli nastavak sa ramovima sa satnim osnovama stavljen na MR, EV nastavak ili RV.

Ako je EV to bi trebalo da znači da ste vi poslije oduzimanja RV nastavaka sa medom na MR dodali samo jedan EV nastavak sa ramovima sa SO. Može li se znati šta je bilo s ramova iz tog nastavka, odnosno, kako su se pčele ponašale u tako skučenom prostoru sa tolikim brojem ramova sa SO.

Pošto je to vaš eksperiment volio bih znati kako je tekao dalji razvoj te zajednice, kad su vraćani RV nastavci sa izvrcanim ramovima, koliko je vraćeno tih nastavaka i kako se u ovoj kombinaciji, EV plodišni nastavak pa MR pa RV nastavci, ponašalo to društvo.

Značajno bi bilo vaše mišljenje i iskustvo oko te kombinacije.

Pozdrav iz Tuzle!

Van mreže sava mitic

« Odgovor #224 poslato: Jun 13, 2011, 07:16:25 »
Kolega Smajiću
Taj beli nastavak je EV nastavak sa neizgradjenim satnim osnovama i on je postavljen na matičnu
rešetku a preko njega vraćeni svi nastavci redosledom kako su i bili pre početka pregleda.
Med iz nastavaka i dalje nisam vadio. Imam nekih drugih obaveza. Prvo moram obići pčelinjak
na drugoj lokaciji i sa te lokacije prvo želim da dovezem med na vrcanje, a iza toga ću ovde
u svom dvorištu nastaviti sa vadjenjem meda iz ove i ostalih košnica.
Naravno kada budem ovu prikazanu košnicu rasterećivao od nastavaka sa medom, objasniću
šta se u medjuvremenu desilo sas ovim belim nastavkom i ramovima sa satnim osnovama.
Evo slike sa pčelinjaka koji je na drugi bagrem odvezn pre skoro dve nedelje dana.