Autor Tema: Đerzonovo pravilo i varijacije na temu  (Pročitano 99760 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Esad Jusić

• Više od prijatelja foruma
Odg: Đerzonovo pravilo i varijacije na temu
« Odgovor #45 poslato: Oktobar 29, 2011, 01:12:33 »
Ma, gdje si Miliću,
Kad ti spavaš, čovječe (nemoj mi uputiti kontra pitanje jer ne znam odgovor)?
Hajde da se malo našalimo: "Ko živi u nadi, umre u bijedi!" i obratno, kažu ljudi (i žene).
Uh, pogledao sam moj post i vidim da sam pogrešno ubacio "slatku smrt". Nisam ti to ponudio kao odgovor. Svako zna da je slatka smrt kod ljudi koji umru od smrzavanja pa im na licu ostane nešto kao smiješak. Na to sam mislio. A, na tvoje pitanje sam dao pretpostavku da se odgovor krije u tvojim prije navedenim riječima o jakoj paši.
Malo sam se zezao, ne ljutim se, i neću. Izvini ako si me pogrešno razumio ili se ja pogrešno izrazio, a ti znaš da ja cijenim tvoje mišljenje, valjda to ne trebam ponavljati.
Pozdrav, svako dobro!

Van mreže Milic Vukic

• Prijatelj foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Ribaševina kod Užica
« Odgovor #46 poslato: Oktobar 29, 2011, 10:37:50 »
Nema mesta za bilo kakve negativne vibracije, naprotiv.
Ovde radimo prave stvari. Iznosimo javno svoja iskustva i mišljenja, čitamo tuđa i svako za sebe sazna nešto novo, izvuče neki zaključak i postane bogatiji za nova saznanja. To važi za sve bez izuzetka.
Vezano za "medenu smrt" jedna anegdota neznam da li je istinita:
Svojevremeno poznati užički pčelar po nadimku Šiško (na žalos nije više među nama) pričao svoja iskustva sa seobe pčelinjih društava u Bosansko Grahovo. Kaže "krenem ja kroz žbinje vrijeska da tražim pogodno mesto gde da smestim košnice, posle izvesnog vremena pogledam ono moje pantalone medljave do kolena". Tako je slikovito opisivao kako medi vrijesak.
Žalili su se da su društva posle paše vrijeska u zimu ulazila slaba i sa malo polena.
Na takvim pašama mislim da nije pametno primenjivati Djerzonovo pravilo.
Pozdrav svima.

Van mreže Esad Jusić

« Odgovor #47 poslato: Oktobar 29, 2011, 16:07:14 »
Miliću,
Imam nekoliko poznanika sa tih vrijeskovih područja, jednom sam tamo i selio. Za vrijesak mještani kažu da je vrlo čudna biljka, smeta mu bura, a upravo to baš jesu vjetroviti krajevi (Duvno-duvati).
Za mene nije bilo problema što se tiče polena jer sam ga do seobe mogao skupiti i više nego treba, ustvari, ne ,ožeš se nabraniti od polena jer njime blokiraju sve, toliko ga ima.
Pozdrav, svako dobro!

Van mreže Milic Vukic

• Prijatelj foruma
« Odgovor #48 poslato: Oktobar 29, 2011, 21:12:44 »
Esko druže,
ako je tako stanje sa polenskom pašom eto dobrog posla. Kvalitetni skupljači, sušač. Tržište nije problem skoro svake godine od januara februara nestašica polena na tržištu. Ne mora se pčelariti samo na med.
Pozdrav.

Van mreže Esad Jusić

« Odgovor #49 poslato: Oktobar 29, 2011, 22:29:28 »
Esko druže,
ako je tako stanje sa polenskom pašom eto dobrog posla. Kvalitetni skupljači, sušač. Tržište nije problem skoro svake godine od januara februara nestašica polena na tržištu. Ne mora se pčelariti samo na med.
Pozdrav.

Miliću, druže,
Volio bih da si upravu, bilo bi mi puno lakše i bolje. Nije nikakav problem skupiti ga niti osušiti, samljeti, kombinovati i sl., ali jeste problem NISKIH cijena. Namučiš pčele i sebe i "vodu vari, vodu hladi". U sadašnjim prilikama to samo može biti malecki novčani dodatak, skoro zanemarljiv. Probalo nas je to dosta i: "Skuplja pita neg' tepsija!" I sa mliječju je slično. U apoteci rojal želi jeftin pa i to "ubi" našu mliječ. O sirotinji da i ne govorim. Kad bi iole bilo realno, najradije bih se preorjentisao na mliječ, polen i propolis i bio gospodin u svom poslu, a na med zaboravio, no kad ne ide, ne ide. Sve je u švercerskim rukama i dalje je nepotrebno da gnjavim, mada imam sijaset konkretnih argumenata za sve (cijene, preparati - oni lažni i pravi, manipulacije ljudskim lijekovima - dokazao mi jedan ljekar, uvozni lobiji za sve što se može prodati itd. itd.) Ja sam misao o zaradi od pčela otresao od sebe, ako štošta zadržim, to će sigurno biti samo zarad: ljubavi, posmatranja i sažaljenja na te jadne insekte.
P.S.
Molim administraciju da moj post iza ovoga briše (duplirao) jer sam umjesto "izmeni" kliknuo "citiraj" i tako uduplao post. Hvala.
Pozdrav, svako dobro!

Van mreže Milic Vukic

• Prijatelj foruma
« Odgovor #50 poslato: Oktobar 30, 2011, 09:12:43 »
.Kad bi bilo lako možda nebi bilo interesantno.
Pozdrav

Van mreže Esad Jusić

« Odgovor #51 poslato: Oktobar 30, 2011, 11:54:40 »
.Kad bi bilo lako možda nebi bilo interesantno.
Pozdrav

Kako onda ovi naši političari ne napuštaju poslove?!
Pozdrav, svako dobro!

Van mreže sava mitic

• Lokacija pčelinjaka: Aleksinac
« Odgovor #52 poslato: Oktobar 30, 2011, 12:18:25 »
Ali to su ipak mnogo bolje plaćeniji poslovi.
Pozdrav.

Van mreže Esad Jusić

« Odgovor #53 poslato: Oktobar 30, 2011, 13:16:39 »
Ali to su ipak mnogo bolje plaćeniji poslovi.
Pozdrav.

Znam, ali Milić je govorio o težini.
Pozdrav, svako dobro!

Van mreže Milic Vukic

• Prijatelj foruma
« Odgovor #54 poslato: Oktobar 31, 2011, 23:23:51 »
Esko,
zavisi ko šta voli. Možda mi nećeš verovati, ali ja u životu nisam igrao nikakvu igru na sreći niti kupio loz, "ogrebi i blago tebi" i sl.
Ne bih to radio ni kad bi mi neko garantovao dobitak. Moj životni moto je: U sreću se uzda lud a pametan u svoj trud. Najzadovoljniji sam kad je moj uspeh delo mojih ruku, moje pameti (koliko je imam) i mog truda. Mnogima sam pomagao i pomažem i to me ispunjava zadovoljstvom. Ne volim da budem gazda a još manje sluga. Možda sam po malo nepopravljivi idealista, šta da se radi.
Ovo malo ima veze sa Đerzonom pa se izvinjavam i domaćinu i administratorima. Ako ima potrebe neka prebace na drugo mesto.
Pozdrav svima.

Van mreže Esad Jusić

« Odgovor #55 poslato: Novembar 01, 2011, 00:25:26 »
Esko,
zavisi ko šta voli. Možda mi nećeš verovati, ali ja u životu nisam igrao nikakvu igru na sreći niti kupio loz, "ogrebi i blago tebi" i sl.
Ne bih to radio ni kad bi mi neko garantovao dobitak. Moj životni moto je: U sreću se uzda lud a pametan u svoj trud. Najzadovoljniji sam kad je moj uspeh delo mojih ruku, moje pameti (koliko je imam) i mog truda. Mnogima sam pomagao i pomažem i to me ispunjava zadovoljstvom. Ne volim da budem gazda a još manje sluga. Možda sam po malo nepopravljivi idealista, šta da se radi.
Ovo malo ima veze sa Đerzonom pa se izvinjavam i domaćinu i administratorima. Ako ima potrebe neka prebace na drugo mesto.
Pozdrav svima.

Miliću,
Nije valjda da nisi shvatio. Aludirao sam na "težinu" posla naših političara, htijući da se malo bar i plačljivo nasmijemo.
Tvom tekstu nemam prigovora, naprotiv. Taj tvoj način prati me od djetinjstva, ali šta mogu - borim se pomalo. Nisi idealista, čovjek bez cilja-zalutali čovjek.
Nema veze imali dodira s Đerzonom, mislim da je važnije ima li dodira s nama, a "Đerzona" je bilo, ima i biće dok je ljudskog soja.
Znaš, nisam htio, ali moram ti i ovo reći. Cijeli život razmišljam o dvojnosti: pravda-nepravda. I, znaš šta sam zaključio? Čovjek koji potpuno tvrdoglavo i nepopustljivo traži svim sredstvima pravdu, razočaran doživljenim, i sam najlakše upadne u tešku nepravdu.

Pozdrav, svako dobro!

Van mreže Milic Vukic

• Prijatelj foruma
« Odgovor #56 poslato: Novembar 01, 2011, 13:10:29 »
Esade,
naravno da sam shvatio. Ali sam hteo da iznesem neke svoje principe. Ima mnogo primera da su ljudi bogati a u suštini jako nesrećni ljudi. Na suprot tome neznam ni jednog pravog (ozbiljnog) pčelara koji spada u materijalno bogate, ali su svi u suštini srećni i zadovljni.
Pozdrav svima.

Van mreže Esad Jusić

« Odgovor #57 poslato: Novembar 01, 2011, 13:39:22 »
Esade,
naravno da sam shvatio. Ali sam hteo da iznesem neke svoje principe. Ima mnogo primera da su ljudi bogati a u suštini jako nesrećni ljudi. Na suprot tome neznam ni jednog pravog (ozbiljnog) pčelara koji spada u materijalno bogate, ali su svi u suštini srećni i zadovljni.
Pozdrav svima.

U suštini, tako je to, ali, priznaćeš, ima tu još nijansi. Da, kad čovjek svu psihofizičku snagu usmjeri samo u jednom pravcu, mislim na profesionalne pčelare, onda u najvećem broju slučajeva biva tako kako si naveo. Jer, ipak tu ima i ljubavi, znanja obavezno, a stalan boravak u prirodi ničim se ne može mjeriti, baš ničim. Ma, u životu sve ima i lice i naličje, plus i minus. Što manje pohlepnosti, više je zadovoljstva sigurno.
Recimo, ništa mi ne može zamijeniti zadovoljstvo skoro svakodnevnog odlaska na pčelinjak, a on je i vikend-plac, i roštiljada, i razmišljanje u tišini prirode..., dakle ništa naročito, a tako puno.
Pozdrav, svako dobro!

Van mreže Kenan Halilagic

• Napredni član foruma
« Odgovor #58 poslato: Novembar 01, 2011, 19:25:18 »
eso prijatelju koje tebe tegobe muce, pa si tako negativan, ovako slusajuci te, covjek izgubi volju za zivotom!!

Van mreže Esad Jusić

« Odgovor #59 poslato: Novembar 01, 2011, 19:51:13 »
eso prijatelju koje tebe tegobe muce, pa si tako negativan, ovako slusajuci te, covjek izgubi volju za zivotom!!

Nemoj zbog mene gubiti volju za životom! To nikako. Drži se sebe, sebi si najpreči. A što se tiče te tzv. negativnosti, ne znam otkud ti to?! Preširoko je to polje: pčelarstvo, život, zdravlje, socijalni status, prilike u državi i u susjedstvu pa i šire, budućnost djeca i još ihaj-haj.
Pouka: nemoj me slušati da ne izgubiš volju za životom. Niko te ne tjera da sve čitaš, a imaš i opciju "ignore".
Pozdrav, svako dobro!