Autor Tema: Vremenska situacija  (Pročitano 725006 puta)

0 Članovi i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže Bojan aleksic

• Član foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Paracin,selo mirilovac
Odg: Vremenska situacija
« Odgovor #1680 poslato: Mart 04, 2013, 12:51:54 »
U Paracinu vetar neide na ruku pcelama, suncan dan ali sa jakim udarima vetra. Od sutra najavljuju bez vetra i jos toplije, do nedelje cak  +20C, ako neomase za koji stepen :)
« Poslednja izmena: Mart 04, 2013, 13:21:49 od strane Global Moderator 1 »

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #1681 poslato: Mart 04, 2013, 15:31:50 »
Kod mene je jutros bilo malo mraza a danas se živa popela na 8,5 stepeni. Ceo dan je sunčano ali duva neki severac tako da pčele ne mogu nešto značajno da izlaze na ovom vetru i tako niskoj temperaturi.

Za sledeću nedelju za 15. i 16. mart meteorolozi za moj kraj najavljuju jutarnje mrazeve i dnevne temperature do 4-5 stepeni : http://www.meteoblue.com/en_US/weather/charts/fourteenday/novo-milosevo_rs_1640

Na ovom sajtu prognozu skoro svaki dan koriguju.
Ipak ne verujem da će temperatura tako značajno pasti.  Videćemo...

Pozdrav svima....
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Bojan aleksic

• Član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Paracin,selo mirilovac
« Odgovor #1682 poslato: Mart 04, 2013, 15:57:44 »
Koliko sam pratio vecina sajtova dosta promasi :) najvise pratim najavu za 5 dana unapred,sve ostalo je nepouzdano... Pozdrav kolegama!

Van mreže dragan manasijevic

• Član foruma
  • 063-1659782
  • Lokacija pčelinjaka: reljan
« Odgovor #1683 poslato: Mart 04, 2013, 18:09:15 »
na jugu vec treci dan temperatura preko 12 stepeni pcelice masovmo izlaze i rade zestoko neznam kako ce biti temperature nadalje .
moje predstavljanje.

Van mreže stevanovic sveto

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Varda-Makovište 750m
« Odgovor #1684 poslato: Mart 04, 2013, 19:59:18 »
U Užicu danas lep i sunčan dan, temperatura +9oC, ali je duvao severni vetar. Video sam nekoliko pčela, jedna mi je sletela na ruku. Pozdrav.

http://www.meteoblue.com/en_US/weather/forecast/week/uzice_rs_13996

http://www.sat24.com/sr/eu?ir=true

Van mreže Vojko Aleksic

• Prijatelj foruma
« Odgovor #1685 poslato: Mart 07, 2013, 11:32:10 »
U Požarevcu duva vetar, a sa vremena na vreme i sitna kišica proleti.

Pozdrav.

« Odgovor #1686 poslato: Mart 07, 2013, 18:26:29 »
Danas je u Užicu padala kiša, a što je zanimljivo bila je topla, kao da je maj mesec, temperatura je bila +11,5oC, tiho, bez vetra. Pozdrav.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #1687 poslato: Mart 07, 2013, 21:28:31 »
Kod mene danas 7-8 puta počinjala kiša ali ni sve ukupno ni prašinu nije pokupila. Ceo dan je duvao vetar na temperaturi oko 12-13 stepeni. Pčele nisu izlazile.
Danas sam imao priliku da vidim preve cvetove bresta na kojim zbog loših vremeskih uslova nije bilo pčela.
Leska je završila sa cvetanjem ali u mom kraju za ovu godinu ostala je potpuno neiskorišćena.

Pozdrav svima...
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...

Van mreže GoranStevančević

• Napredni član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Bukovica
« Odgovor #1688 poslato: Mart 08, 2013, 08:09:45 »
Imao bih jedno pitanje za kolegu Voju
Kako u narednih 7 dana javljaju dosta visoke dnevne temperature matice će verovatno ubrzano  povećati zaleganje i širenje legla a onda od 15 marta javljaju naglo zahlađenje . Mišljenja sam da ovo zahlađenje može da bude kobno za zajednice koje iznad legla nemaju medne vence a ramovi sa medom su udaljeni od legla.
Da li je pametno da pred ovo zahlađenje ovakvim zajednicama preko satonoša stavimo 1 do 2 rama sa medom koji su se nalazili sa strane a kad prođe zahlađenje da ih vratimo na svoje mesto ili bliže leglu .
Inače samo kod RV preko satonoša uz dodavanje prstena mogu da stanu 2 rama (provereno)
Ako imate neki drugi predlog molio bih vas da ga date

Van mreže Nikola Vucinac

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Subotica
« Odgovor #1689 poslato: Mart 08, 2013, 09:02:26 »
Gorane
pametno je i korisno ako imaš ramova sa medom i ne moraš ih vaditi kada prodje zahladjenje sve do većeg unosa nektara ili dok ih ne očiste skroz od meda.
46* 01' 37" 07 N
19* 41' 17" 50 E

Van mreže momamilosevic

• Stari član foruma
« Odgovor #1690 poslato: Mart 08, 2013, 18:44:40 »
Žabe večeras uveliko počele da krekeću, pravi simfonijski koncert,badem počeo da cveta,džanarika samo što nije, a iduće nedelje najavljuju sneg.Danas na pčelinjaku u 13 sati 21*.
Učite teoriju,da ne bi bili šeprtlje u pčelarstvu.
                                    Jan Đerzon 1811-1906 g.
Moje predstavljanje

Van mreže GoranStevančević

• Napredni član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Bukovica
« Odgovor #1691 poslato: Mart 08, 2013, 21:04:04 »
Hvala kolega Nikola na savetu, inače nemam rezervne ramove sa medom već ću da koristim krajnje ramove sa medom koji su u košnicama
pozdrav

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #1692 poslato: Mart 08, 2013, 23:57:15 »
Imao bih jedno pitanje za kolegu Voju
Kako u narednih 7 dana javljaju dosta visoke dnevne temperature matice će verovatno ubrzano  povećati zaleganje i širenje legla a onda od 15 marta javljaju naglo zahlađenje . Mišljenja sam da ovo zahlađenje može da bude kobno za zajednice koje iznad legla nemaju medne vence a ramovi sa medom su udaljeni od legla.
Da li je pametno da pred ovo zahlađenje ovakvim zajednicama preko satonoša stavimo 1 do 2 rama sa medom koji su se nalazili sa strane a kad prođe zahlađenje da ih vratimo na svoje mesto ili bliže leglu .
Inače samo kod RV preko satonoša uz dodavanje prstena mogu da stanu 2 rama (provereno)
Ako imate neki drugi predlog molio bih vas da ga date

Gorane
pametno je i korisno ako imaš ramova sa medom i ne moraš ih vaditi kada prodje zahladjenje sve do većeg unosa nektara ili dok ih ne očiste skroz od meda.
Evo, Nikola je dao odličan odgovor. I ako ne koristim ovakav način prihrane ipak u ovakvim situacijama ovakvo podizanje rama može dati dobre rezultate.
Ako je zajednica normalne snage, zazimljena sa petnaestak kilograma ili nešto više  hrane, kada je neoštećena od varoe i drugih bolesti ušla u zimu, tada pčele u ovom periodu mogu da zahvataju oko 6 ulica i tada nema nikavih mogućnosti da se ta zajednica odvoji od hrane.
Ipak neka svi rade kako misle da im je najbolje...

Pozdrav svima...

Žabe večeras uveliko počele da krekeću, pravi simfonijski koncert,badem počeo da cveta,džanarika samo što nije, a iduće nedelje najavljuju sneg.Danas na pčelinjaku u 13 sati 21*.

Jeli se šališ Momo u vezi žaba ili su stvarno počele da krekeću?
Ako najavljuju zahlađenje sa snegom ipak to ne može biti dugotrajno. Par dana će pčele lako savladati.

I kod mene je danas bilo neočekivano toplo sa 19 stepeni i ako su najavili maksimalno 15.

Pozdrav svima....

Три века испред света...

Van mreže Živorad Žika Ilić

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Simićevo -44.39°N 21.21°E 90m N.V.
« Odgovor #1693 poslato: Mart 09, 2013, 18:12:29 »
Ovih par dana je bilo vreme toplo za ovo doba godine nadam se daće matice krenuti sa inenzivnijim zaleganjem legla . Ja ove godine izlazim iz zime bez dve matice , rezerve nemam pa ću morati da ih prespojim sa susednim društvom . Što se zdravlja pčela tiče zadovoljan sam ponašaju se normalno nemam većih zimskih gubitaka što pokazuje da su dobro zimovale a ni zima nije bila nešto ekstremna pa i to nam ide u plusu . Sve u svemu , zadovoljan sam sa dosadašnjem stanjem društva , i ako bude sve išlo kako treba , nadam se dobrom razvoju i dobroj bagremovoj paši , a Bogami biće i rojeva i matica i meda . Pozdrav vama dragi prijatelji , želim vam mednu i berićetnu godinu , vaš drug i prijatelj  ,  Živorad Žika Ilić .
svi smo mi ljudi treba biti čovek . Patrijarh Pavle .

« Odgovor #1694 poslato: Mart 09, 2013, 20:24:01 »
Danas je u Užicu bilo +17oC, uz povremenu slabu kišu. Na Zlatiboru je u popodnevnim satima bilo +12oC. Na nekim mestima procvetala je Crnjuša, a livade se već kite sa Šafranima. Jedino što na njima nije bilo pčela. Pozdrav.