Autor Tema: Brstivar - uputstvo za upotrebu  (Pročitano 105796 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Marko Kek

• Stari član foruma
  • Pol: Muškarac
Odg: Brstivar - uputstvo za upotrebu
« Odgovor #45 poslato: Maj 26, 2011, 08:19:05 »
Na privatne poruke  :)
Dosta hitno je .

Hvala.
Marko

Van mreže Srđan Gašević

• Mladi član foruma
  • **
« Odgovor #46 poslato: Maj 31, 2011, 12:55:25 »
Gosp. Vojo i ja sam Vam poslao poruku na PP ali ste izgleda u gužvi pa ne stižete da pročitate, ako je moguće da se dobije Brstivar nekako javite ostavio sam telefon. HVALA !!!

Van mreže Dimitrije Nikolic

• Stari član foruma
« Odgovor #47 poslato: Jun 03, 2011, 12:16:23 »
Molim kolege koji su koristili Brstivar, da nam prenesu iskustva o broju opalih varoa
posle tretmana, dali je neko brojao uginule varoe,ne videh da je iko preneo iskustva.Pozdrav!

Van mreže Zoran Mladenovic

• Napredni član foruma
  • Covekova mudrost je da pronadje pravu ludost
« Odgovor #48 poslato: Jun 03, 2011, 12:33:15 »
I ja bih se pridruzio molbi kolege Dimitrija o prenosenju iskustva u koriscenju Brstivara,jer ako je dobar sto bih koristio hemiju i otrove.
Pozdrav

Van mreže Srđan Gašević

• Mladi član foruma
  • **
« Odgovor #49 poslato: Jun 06, 2011, 12:14:10 »
Razumljivo je da je period kad ima vise posla oko pcela, ali ima se valjda vremena uvece za odgovore na nasa pitanja od strane gosp. Voje.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #50 poslato: Jun 21, 2011, 01:40:27 »
Razumljivo je da je period kad ima vise posla oko pcela, ali ima se valjda vremena uvece za odgovore na nasa pitanja od strane gosp. Voje.
Neka mi oproste kolege koji su čekali odgovore na meni postavljena pitanja.
U prethodnom periodu bio sam isuviše zauzet i moj radni dan je počinjao rano ujutro a završavao se sutradan ujutro. Nakon nekoliko sati spavanja nastavljao sam istim tempom i tako već odavno.
Za poslednjih više od mesec dana moje radno vreme na pčelinjaku i u radionici nikada nije bilo ispod 16-18 sati na dan, svim danima pa i nedeljama.

Poslovi koji me čekaju u narednom periodu a koji su na žalost već u kašnjenju nisu ni malo lakši i od mene zahtevaju još veće angažovanje.
Nadam se da će u roku od mesec dana sve doći na svoje mesto i da ću imati mnogo više vremena za forum.

Što se tiče iskustava kolega sa Brstivarom u ovom trenutku mogu samo da navedem jedno sveže iskustvo.
Kolega i komšija Mirko Batanjski mi juče reče da je nakon upotrebe Brstivara pre par dana u nekim košnicama imao po desetak i više ubijenih varoa dok u nekim nije bilo ni jedne.

Veoma je važno u ovom periodu ne dozvoliti njeno širenje.

Pozdrav svima.....

Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Nenad Nessa Markovic

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Kumodraz
« Odgovor #51 poslato: Jun 22, 2011, 10:46:12 »
Postovani Vojo, ja bi da pitam da li postoji jos manje pakovanje od 0,5 l posto imam samo 4 kosnice (od cega je jadan roj i jedan nukleus), a u kraju nema pcelara koji bi probali nesto novo jer su stari i zatvoreni cak i za razmenu iskustava a kamoli primenu neceg novog,

Pozdrav Nessa

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #52 poslato: Jun 25, 2011, 01:11:12 »
Postovani Vojo, ja bi da pitam da li postoji jos manje pakovanje od 0,5 l posto imam samo 4 kosnice (od cega je jadan roj i jedan nukleus), a u kraju nema pcelara koji bi probali nesto novo jer su stari i zatvoreni cak i za razmenu iskustava a kamoli primenu neceg novog,

Pozdrav Nessa
Dragi kolega Nešo,
Najmanje pakovanje koje šaljemo je 0,33 l Brstivara.
Ponuditetim starijim pčelarima da im besplatno istretirate pčelinje zajednice ili makar po nekoliko košnica, možda će se malo i otvoriti.
Balkan je ovo, ljudi su nepoverljivi.

Tretman Brstivarom košta oko 2,5 dinara po košnici i to vas sigurno neće mnogo koštati.
Obzirom da je preparat potpuno bezopasan za pčele i pčelare verujem da će ljudi u vašem okruženju posle eventualnog probnog tretiranja "malo omekšati" i promeniti svoj stav.

Pozdrav iz Novog Miloševa.....

Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #53 poslato: Avgust 01, 2011, 14:32:54 »
Kolega Marko, možeš li nam nešto reći o tvojim rezultatima rada sa Brstivarom.
Na jednom slovenačkom forumu: http://www.apislo.info/forum/viewtopic.php?id=122&p=4
 našao sam ovo:
Odisej je napisal:
klopotec je napisal:
A si prvič in drugič uporabil Brstivar ne da bi predhodno popgledal naravni odpad varoje? Ker če je naravni odpad bil, potem bi po tretiranju moral biti odpad. Ali pa ni bilo učinka?
Ne, ne ... seveda sem prej gledal "naravni odpad". Nič ni bilo praktično nikjer.

Danes sem na hitro pogledal tri panje. Po treh dneh od uporabe Brstivara.
V enem sem našel eno varojo na podnici, v drugem okoli 50, v tretjem 7 ali 8. Migale so še.

LP
--------------------------------------.
Ovo je sve  napisano juče i jutros.

Koliko sam razumeo treći dan nakon upotrebe Brstivara u podnjačama si našao u jednoj košnici jednu varou u drugoj oko 50 varoa i u trećoj oko 7-8 varoa. Prethodni dan si video mrave pa si posumnjao da oni odnose varoe iz podnjače.

Jesam li ja ovo dobro razumeo ?

Pozdrav svima.....

Три века испред света...

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #54 poslato: Avgust 04, 2011, 22:40:44 »
Danas smo brat i ja izvršili tretman svih zajednica Brstivarom.
Istretirano je preko 200 pčelinjih zajednica na 3 pčelinjaka. U nekim zajednicama mlade matice još nisu pronele  ali sve jedno bile su predmet današnjeg tretmana.
Tretman smo započeli nešto posle 19 sati na prvom pčelinjaku na kome se nalazi oko 50 pčelinjih zajednica. zatim smo se odvezli na drugi pčelinjak udaljen nekih 4 kilometra od prvog i tamo istretirali oko 80 pčelinjih zajednica.
Posle toga smo se odvezli na treći pčelinjak udaljen oko 15 kilometara od drugog i tamo istretirali još nešto oko 90 pčelinjih zajednica.
Sve je odrađeno pre mraka.
Sutradan kad krenemo da vrcamo med iz večeras tretiranih zajednica moći ćemo da vidimo  rezultate i stepen invadiranosti zajednica.

Kolegama koji već koriste Brstivar preporučujem da zamole svoje komšije pčelare koji koriste mitak, varolik i druge oblika amitraza ili apigard i razna druga sredstva da probaju rad sa Brstivarom i da njime izvrše kontrolu invadiranosti pčelinjih zajednica.

Neki pčelari koji su prošle godine koristili amitraz i krajem jeseni izvršili kontrolni tretman Brstivarom bili su šokirani količinom varoe koju su imali u košnicama.

Na žalost Brstivar je kod nekih došao veoma kasno i plaćena je visoka cena nepoverenja prema domaćim preparatima i njihovoj efikasnosti.
U nekim slučajevima verovanje u izuzetno dejstvo amitraza plaćeno je životima preko 80% pčelinjih zajednica gde je samo kod dvojice kolega stradalo preko 100 pčelinjih zajednica.

Ove godine da im se ne bi ponovila prošla godina i da bi lakše podneli štetu, iste drage kolege  besplatno su dobili dovoljne količine Brstivara za celu ovu sezonu.

Pozdrav svima.....

Три века испред света...

Van mreže Dimitrija Golaboski

• Član foruma
« Odgovor #55 poslato: Avgust 05, 2011, 08:27:36 »
Prijatelju Voja, ima li nacina da se Brstivar posalje u Makedoniji postom? Posto tebi beskrajno verujem, ja bih tretirao pcele iskljucivo tvojim preparatima.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #56 poslato: Avgust 05, 2011, 09:59:39 »
Prijatelju Dimitrije, hvala na poverenju.
Upravo sam razgovarao sa službenikom pošte i rečeno mi je da carina obično vrati pošiljku ako to nije proizvod upakovan u originalnoj ambalaži kod registrovane firme sa pratećom dokumentacijom.
Koliko znam brza pošta takođe ne ide preko granice.

Treba naći neko drugo rešenje.

Pozdrav svima.....

Три века испред света...

Van mreže Dimitrija Golaboski

• Član foruma
« Odgovor #57 poslato: Avgust 05, 2011, 10:55:41 »
Kolega Vojo, aj ovako da napravimo:Ukoliko imas firmu(a pretpostavljam da imas), posaljes mojoj firmi vecu kolicinu brstivar pa cu ja to prodavati po Makedoniji. Napravicemo legalni uvoz.I ne samo to vec sve sto je vezano uz pcelarstvo.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #58 poslato: Avgust 05, 2011, 13:05:03 »
Kolega Vojo, aj ovako da napravimo:Ukoliko imas firmu(a pretpostavljam da imas), posaljes mojoj firmi vecu kolicinu brstivar pa cu ja to prodavati po Makedoniji. Napravicemo legalni uvoz.I ne samo to vec sve sto je vezano uz pcelarstvo.

Prijatelju moj Dimitrije,
Voja je još mnogo daleko od vlastite firme.

U Srbiji inovacije i najsavremenija rešenja ne znače ništa. Baš ništa.
Ako nemaš nekih drugih finansiskih izvora  sa najsavremenijim patentima i najsvramenijim lekovima na svetu možeš ceo život da provedeš u simoraštvu i bedi.
Srpski pronalazači su cenjeni tek onda kad svoja rešenja odnesu u inostranstvo i kad ih počnu proizvoditi negde u inostranstvu.
Na žalost.

Međutim , ja sam ipak optimista i verujem da će doći bolja vremena.

Pozdrav svima.....
« Poslednja izmena: Avgust 05, 2011, 13:13:41 od strane Vojo Brstina »

Три века испред света...

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #59 poslato: Avgust 06, 2011, 00:52:59 »
Danas nismo cedili med, pa nismo ni odlazili na druge pčelinjake osim ovog pčelinjaka u selu sa oko 50 pčelinjih zajednica, tako da imamo rezultate samo sa kućnog pčelinjaka, gde imamo samo 7-8 žičanih podnjača za kontrolu varoe.

Nigde nismo našli više od 5 varoa a u dve košnice nije bilo ni jedne varoe.
Kontrola je izvršena predveče oko 19 sati to jest oko 24 sata nakon tretmana.

Ujutro rano "u ljuti i krvavi boj protiv varoe" sa Brstivarom kreće i moj komšija Mirko Batanjski (član našeg foruma) gde treba da istretira oko 150-160 RV košnica.
Posle tretmana istog dana poslepodne kreće u ceđenje meda.

Već sutra naveče verovatno da ću od njega čuti kakvo je stanje kod njega.

Pozdrav svima.....

Три века испред света...