Autor Tema: Tehnika pčelarenja je primerena uslovima...šta uraditi, kako i kada  (Pročitano 269587 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Ivan Simic 1

• Stari član foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: selo Blendija
Odg: Tehnika pčelarenja je primerena uslovima...šta uraditi, kako i kada
« Odgovor #45 poslato: Mart 13, 2012, 18:42:19 »
Povoljno vreme omogućava prilično dobar unos nektara i polena. Ali treba voditi računa da i vaga nije merodavna u ovakvoj situaciji. Ukupan unos ne pokazuje samo količine nektara, već i polena. I povećanje količine legla utiče na pogrešnu procenu u povečanju „težine“ košnice (i leglo i mlade izležene pčele imaju težinu). Tako da se lako može desiti da ukoliko zahladi, odjednom rezerve hrane budu približne nuli. Ne može se pouzdano znati koliko će trajati zahlađenje i koliki će biti unosi nektara kada prođe hladniji talas. Može se desiti da dnevne temperature pogoduju samo unosu polena.

Sole opet ja!
  Neznam dali na pcelinjaku imas vagu pa mi reci kako procenjujes kolicinu unetog nektara. definitivno da vaga pokazuje ukupnu masu novoizlezenog legla,unetog polena i nektara. Da li je znak smanjenog unosa nektara u kosnicu povecan broj pcela sa polenom? Sta je pcelama ,po tvom misljenju,prioritet polen ili nektar?Sta mislis o otvarnju meda na plodisnim ramovima  kao nacinu prihranjivanja?
  Ove godine sam uradio zlebove na mojim poklopnim daskama (zbeg i poklopna daska je jedna celina).
Planiram da ramove predvidjene za topljenje ubacim na ciscenje u takav zbeg.Posto se ram nalazi iznad prepreke (poklopna daska) mislim da pcele nece ubacivati novouneti nektar u ove ramove jer su fizicki odvojeni od plodista.
 Pozdrav

Van mreže Dragan Šošić

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
« Odgovor #46 poslato: Mart 13, 2012, 23:04:28 »
Imao sam goste, nisam nešto puno bio na forumu i daću najkraći mogući odgovor.

Kratak odgovor na ovo pitanje bi bio: nemam vagu i nisam je nikada imao. Pratim sve činjenice i pogledam par kontrolnih društava. Mada mi ni to nije potrebno, jer smo u stalnoj pripremi pomoćnih društava od kojih se formiraju oplodnjaci, radimo oko izolatora i to je uglavnom dovoljno. Ali ipak pregled par kontrolnih košnica pokaže sve i to najbolje se vidi sve što se dešava na pčelinjaku.

Ovo ću šire obrazložiti, ako nekoga zanima. Pitam, jer mi je neugodno da pišem poruke, koje liče na pripovetke i verovatno to deluje zamorno onima koji ih čitaju. Nije mi teško, naravno.

Bilo bi i reči o praćenju medenja bagrema i približne procene unosa bez vage.
« Poslednja izmena: Mart 13, 2012, 23:25:02 od strane Dragan Šošić »
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže vojkan randjelović

• Stari član foruma
« Odgovor #47 poslato: Mart 14, 2012, 09:11:55 »
Ma samo piši čoveče ako imaš slobodnog vremena za nas.Svaka ti je zlata vredna i svaki tvoj tekst je vrlo razumljiv za čitanje, baš zato što nije PRESTRUČNO napisan,tj.pisan je vro razumljivo naročito za nas sa malim  iskustvom.
Pozdrav

Van mreže Ivan Simic 1

• Stari član foruma
« Odgovor #48 poslato: Mart 14, 2012, 13:55:19 »

Nesekiraj se ,obavesti cemo te kad postanes dosadan. ;) ;D

Danas sam primetio da iz jednog slabog proslogodisnjeg roja sa 5 ulica izleti po koja pcela uprkos temperaturi od 7 stepeni,sada neznam sta da mislim o nekim izjavama  o striktnoj temperaturi od 8+

« Poslednja izmena: Mart 14, 2012, 14:03:00 od strane Ivan Simic 1 »

Van mreže Dragan Šošić

« Odgovor #49 poslato: Mart 14, 2012, 21:58:50 »
To je samo još jedna potvrda da pčele izleću kada moraju i u nepovoljnim uslovima. To je borba za opstanak.

Ima legla, ali je polena vrlo malo u košnicama. Inače, već sam naveo jednu tvrdnju jednog dobrog pčelara (koja inače nije tačana i nije jedina koja nije tačna), da pčelama "polen kao polen ništa ne znači". Na osnovu kojih teorija i posmatranja na svom pčelinjaku se iznose ovakve retoričko-praktične "vrednosti", nije mi poznato.

Bez unosa polena nema razvoja. I to je izgleda kao jedna mala protivrečnost. Perga je oko 3 puta vrednija po svim parametrima od sveže unesenog polena, ali nije "motor" razvoja društva.

Pčele se ne razvijaju na osnovu uskladištenih rezervi, nego na osnovu postojanja unosa (paše).

One izleću i po cenu života da bi rešile neke probleme koji ugrožavaju zajednicu.

Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Dragan Šošić

« Odgovor #50 poslato: Mart 15, 2012, 11:00:34 »
Povoljno vreme omogućava prilično dobar unos nektara i polena. Ali treba voditi računa da i vaga nije merodavna u ovakvoj situaciji. Ukupan unos ne pokazuje samo količine nektara, već i polena. I povećanje količine legla utiče na pogrešnu procenu u povečanju „težine“ košnice (i leglo i mlade izležene pčele imaju težinu). Tako da se lako može desiti da ukoliko zahladi, odjednom rezerve hrane budu približne nuli. Ne može se pouzdano znati koliko će trajati zahlađenje i koliki će biti unosi nektara kada prođe hladniji talas. Može se desiti da dnevne temperature pogoduju samo unosu polena.

Sole opet ja!
  Neznam dali na pcelinjaku imas vagu pa mi reci kako procenjujes kolicinu unetog nektara. definitivno da vaga pokazuje ukupnu masu novoizlezenog legla,unetog polena i nektara. Da li je znak smanjenog unosa nektara u kosnicu povecan broj pcela sa polenom? Sta je pcelama ,po tvom misljenju,prioritet polen ili nektar?Sta mislis o otvarnju meda na plodisnim ramovima  kao nacinu prihranjivanja?
  Ove godine sam uradio zlebove na mojim poklopnim daskama (zbeg i poklopna daska je jedna celina).
Planiram da ramove predvidjene za topljenje ubacim na ciscenje u takav zbeg.Posto se ram nalazi iznad prepreke (poklopna daska) mislim da pcele nece ubacivati novouneti nektar u ove ramove jer su fizicki odvojeni od plodista.
 Pozdrav

Ivane, kada je sa druge strane prepreke (kažem prepreke, jer ne mora biti poklopna, koriste se i najlonske folije) ne ubacuju med u te ramove, ali ako ima solidnog unosa pčele ne „žure“ da prenesu taj med. To može malo potrajati. Valjalo bi ga otklopiti, a ako ne žuriš, ne mora. Samo pazi da sa rukama na kojima ima meda i u tragovima ne dodiruješ iventar. Može privući tuđice. Ne bi trebalo da bude grabeži u proleće, ako je već nije bilo kasno jesenas, ali nije suvišno biti oprezan. Time stvaraš naviku da na ovo obraćaš pažnju kada je mogućnost grabeži veća. Inače postoji siguran mehanizam pomoću kojeg pčele znaju da tu ima hrane koja je van kontrole pčelinjeg društva, pa zato ukazujem na oprez. To bi, inače bio neki normalan postupak u radu a naročito kada se vraćaju nastavci sa izvrcanim ramovima na čišćenje (mislim da se na nastavcima spolja ne ostavlja trag meda).

Na greške pri merenje unosa i očekivanu stabilnost zaliha hrane, a time i na razvoj ili čak opstanak pčelinjeg društva mogu uticati:

1) Težina legla, je u porastu na račun potrošnje hrane (i energije). U tom procesu se još oslobađa i izvesna količina vode koja se u nekim uslovima (pojavom zahlađenja) kondezuje po velikim površinama košnice i materijal je upija.

2) Priroda (vrsta hrane) unete hrane takođe ima uticaja. Pčele mogu unositi samo polen, što može nakon izvesnog vremena dovesti do gladovanja, prestanka razvoja pa čak i uginuća od gladi.

3) Priroda legla, odnosno početak odgoja trutovskog legla dodatno utiče na ovo.

4) Dodatno, na povećanje težine (i greške pri merenju) mogu uticati i padavine (kiša).

5) Na grešku na osnovu koje se procenjuje prosek stanja hrane u košnicama na celom pčelinjaku može uticati i snaga društva na vagi.

6) Na grešku uglavnom utiče zajedničko dejstvo ovih činilaca i pojava (mada mogu i pojedinačno uticati).

I kod merenja i kod procene se moraju uzeti u obzir neka stanja koja mogu uticati na greške koje se tiču stvarnog stanja.

Kao što sam napisao ja nemam vagu i nisam je nikada ni imao. To ne znači da nisam pratio vagu i uz to pratio sve parametre koji utiču na medenje, unos polena, ali i kolika je potrošnja i stekao neka iskustva. Procena potrošnje  i stanja zaliha na celom pčelinjaku može se potvrditi kratkim pregledom košnica čije su rezerve inače najmanje. To znači da su društva samo prosečna ili čak i nešto ispod proseka po svim merilima. Takva društva se inače i nalaze i na vagi. Jaka društva na vagi ne daju prosek na pčelinjaku.

Više uslova se prati. Prvi koji je, može se reći aksiom, da se društva vrlo burno razvijaju. To je porast težine legla. U proleće ne važe one, uglavnom prepisane količinske vrednosti meda u zalihama (stalno prisustvo oko 8-10 kg meda),  koje će uvek omogućavati nesmanjen razvoj, a ako su te količine znatno manje uticati na smanjenje legla. Naprotiv, društva troše hranu skoro do svođenja ukupnih količina meda na minimum, ako ima nekog slabog unosa nektara. Sve dok ima unosa, ne prestaje razvoj. To se npr. pokazalo u lošem svetlu i čak i u jesen  (prošla jesen npr.) u pojedinim oblastima sa dugotrajnim vrlo malim unosom nektara (ili medljike). Društva su i dalje trošila rezerve na razvoj umesto da ulaze u proces pripreme za zimu.
Taj na neki način nekontrolisani prolećni razvoj je normalno stečeno iskustvo pčela, jer kao što rekoh pčele teže da se razviju, a tokom proleća obično ima više raznovrsnih biljaka koje omogućavaju kvalitetni ishranu i povoljan unos i polena i nektara. Tada je i veća vlažnost i uglavnom više padavina ili dana koja omogućavaju povoljniju vlažnost vazduha što daje povoljnije uslove za lučenje nektara i produkciju polene (i to je usput verovatno i neka vrsta „podrške“ očuvanju vlage u zemljištu).
Mada ima godina kada dođe do smanjenja površine sa leglom i pored dovoljnih zaliha meda tj. kada pčele prelaze u režim štednje i u proleće.

Burni razvoj je prirodno stanje i po svojim odlikama je na neki način nekontrolisani razvoj. To traje sve dok čitav prostor košnica ne bude popunjen pčelama. Tada dolazi do rojevog nagona posle izvesnog vremena kada su uslovi povoljni. Mada, može doći do rojevog nagona i ako ne popune sav prostor, a to se dešava u nekim godinama, kao što je 2004 ili npr. prošla, 2011-ta, čak i kada zalihe hrane nisu na nekom visokom nivou. Ne mora se desiti na svim terenima i pčelinjacima zbog prirodnih uslova. Čak i snaga društava ne mora biti presudna.

Ako je npr. potrošnja 200-300 grama meda i slična količina polena a uslovi za lučenje nektara budu dobri i ima znatno više unosa nektara, dolazi do povećanja površina sa medom. Eventualni hladniji i dugotrajni talas uslovljava slabije medenje i jači unos polena. To je praćenje priode (vrste hrane) koju unose. Dugotrajno hladnije vreme (a toga je bilo često), dovodi do stalnog smanjenja količina zaliha meda. Kada je hladno, pčele će imati perioda za izletanje i kako je medenje slabije, unosiće polen. Vaga će pokazati povećan unos ili neće biti pada. Ali na skali vage ne „piše“ šta su pčele unele. Potrošnja traje, u jednom momentu dolazi i do pojave trutovskog legla. Suština je u tome da i leglo ima težinu, a naročito trutovsko. S tim da to leglo troši oko 3 puta više hrane od radiličkog. Pri odgajanju legla jedan deo hrane ode kroz gubitke za grejanje legla i regulisanje parametara. I pojavi se i metabolička voda. Dobar deo ove vode upija i košnica. Pčele prikupljaju jedan deo vode koja je dostupna sa zidova košnice, ali je to vrlo spor proces. Tako da će uneti i izvesnu količinu vode.

Sve su to činioci koje će vaga jednostrano pokazati kao blagi unos ili će biti u ravnoteži (pozitivna nula). Uzmimo za pretpostavku da počne jača košava sa mogućim unosom nektara. Materijal košnice se brže  isušuje i pokazaće slabiji porast vage jedno vreme. Ako vlažnost u košnici dođe do neke normale, imaćemo nešto tačnije merenje unosa. Ovo za vodu koju upije drvo košnice najbolje ilustruju oni klobuci koji se formiraju kada je košnica prefarbana emajl lakom koji je slabo propustljiv. To baš i nisu male količine vode. I sve ovo je važno pri slabijim unosima nektara. Kada je medenje obilno, postojanje ovog viška vlage procentualno manje utiče na greške pri merenju. Tada eventualna greška pri merenju ne može imati neke značajnije posledice. Najbitnije je da jedan deo društava ne dođe u situaciju da gladuju.

Ne treba zaboraviti da pčele unose nektar a potom  ga prerađuju i tu ima gubitaka (ovo je normalno, ali je bitno biti svestan ove činjenice zbog praćenja zaliha, ako su već na minimumu i uticaja mogućeg zahlađenja na njihovo dalje smanjenje). Iz nektara se odstrani prilična količina vode, koja ne mora sva izaći van košnice. Kada je hladno, kodenzuje se na zidivima košnice ili prolazi kroz otvore poklopne daske i kondezuje se i u krovu, a materijal je upija. To je još jedan dodatak povećanju nekorisne težine. I ako je uneto 100 g nektara, pola je voda. Ono što preostane je dovoljno za „ručak“, ali ne i „večeru“ i „doručak“. Ovo zadržavanje vode po zidovima košnice, po meni je još jedan dokaz da pčele u nekim uslovima regulišu parametre uglavnom unutar gnezda (i u neposrednoj bližoj okolini). Kao što zimi ne održavaju parametre prostora košnici nego samo klubeta, i u toku sezone  u nekim slučajevima formiraju jednu vrstu klubeta i održavaju parametre uglavnom te celine. Proces regulacije postoji uvek.

I proverom šta i koliko nose pojedinačne pčele se može nešto pouzdano utvrditi.

Sve ovo ne znači da je vaga nepotrebna, ali meni nije na listi „prioriteta“. Dobro je imati vagu, ali treba voditi računa šta i kako se meri. I šta je svrha merenja. Ne samo koliko unose, nego šta pčele unose, koliko stvarno troše i treba li im pomoći ili ne u otežanim uslovima.

Dodao bih da u citatu postoji  sistemska greška, za koju sam ja “odgovoran” (odnosno za opućivanje na pogrešan zaključak). Izlazeće leglo je već izmereno i ne menja znatno ukupnu merenu težinu. Reč je o leglu koje se razvija na račun hrane (to se dešava kada se brzopleto odgovori ili se odgovor piše na brzinu, kao što to sada radim na poslu pa ako nađete neku nelogičnost ili očiglednu glupost, upozorite me da urednici to izmene, naravno ako je neko čitao sve ovo).

PS
Inače, na neki način je povoljnije razdoblje sa jačim medenjem u odnosu na unos isključivo polena. Pčele nam to jasno pokazuju trudeći se da sakupe višak nektara, kao da znaju da polena mogu naći u skoro svim uslovima pa i najjačoj suši (jedan od primera je cikorija – vodopija, koja će i pri najjačoj suši dati polena i naravno, nije jedina biljka sa tom osobinom).

I jedno moje razmišljanje koje mi se čini zanimljivim: Potrošnja polena po mojem shvatanju u proleće je veća nego u toku leta, jer se leglo i pčele obolnije hrane njime (mislim na utrošak polena na pojedinačnu pčelu ili larvu). Jednostavno, pčele odgajaju snažniju generaciju nego leti. Može se videti da leti ima prilično otvorenog legla, a polena najčešće samo nešto po bokovima i to daleko manje nego u proleće. Pčele probleme rešavaju brojnošću. To u proleće nije slučaj. Pčele moraju biti izdržljivije i manji broj pčela mora obaviti obimniji posao. Priroda je to lepo uredila.
Čini se da nema veze sa temom, ali ima. Treba pčeli omogućiti da se više orijentiše na unos polena. Ako se zaključi da je to potrebno, treba društva prihranjivati sirupom u nekom razumnom razdoblju da kasnije ne bi dospeo u med. Ne oklevati ako je to potrebno, bolje pre nego kasnije spasavati situaciju na lošiji način.

Van mreže Dušan Živković

• Mladi član foruma
  • **
« Odgovor #51 poslato: Mart 15, 2012, 11:21:56 »
Dragane, ja pčelarim DB košnicama - tako sam počeo, ali tvoji tekstovi o menjanju saća (mojoj slaboj tački) su mi otvorili oči. Ako imaš predlog ili još neki savet za DB....
Mnogo hvala za ove tekstove, sa interesovanjem ih čitam.
Pozdrav iz Valjeva...

Van mreže Dragan Šošić

« Odgovor #52 poslato: Mart 15, 2012, 14:08:11 »
Kod izmene saća mora se voditi računa o momentu dodavanja satnih osnova, bez obzira o kojem tipu košnica se radi. Najpovoljnije vreme bi bilo tokom cvetanja bele šljive (džanarike). Kasnije dodavanje može dovesti do izgradnje trutovskih ćelija i takvi ramovi praktično nisu za upotrebu. Naročito kada je reč o DB košnici iz koje se med vrca samo iz medišnih polunastavaka (po nekim tumačenjima propisa ili opredelenju pčelara).

Tu je bitna i temperatura (okoline, mislim na dnevne temperature). Visoke temperature ipak više utiču na deformacije i „razvlačenje“ gornjih redova ćelija u trutovske ili prelazne. Bilo kakve da budu su suvišne, neupotrebljive sa stanovišta razvoja društava a nekad (tokom zimovanja i opasne).

Takođe je bitna i količina i šta pčele skladište u te ramove. Nije isto kada se unese puno meda, ili se neko vreme uskladišti polen. Težina meda utiče na razvlačenje ćelija. Polen mnogo manje.

I ono najbitnije, što se tiče momenta dodavanja je nivo razvoja društva. Ako je vrlo jako i kasnije mu se dodaju osnove (negde u vreme cvetanja jabuke ili kasnijež), pčele imaju izraženiji nagon ka odgajanju trutova i gradnji takvog saća. To je normalno, jer su im za rojenje potrebni trutovi.

Ako se iz nekih razloga kasnije dodaju osnove, to bi bilo posle bagrem, kada pčele ponovo obnavljaju snagu društva.

Praktično, kod DB košnice bi trebalo imati vertikalnu pregradu (od lesonita ili nešto slično, a ako mora nešto da se „karabudži", može i najlonska folija da se pričvrsti na neku letvicu). Mora postojati prolaz u taj prostor. Mislim da je puno bolje ako je taj prolaz u gornjoj zoni pregrade, a ne u donjoj. Pčele u tom prostoru iza pregrade čiste se stare ramove koji se  kasnije uklanjaju. Ili se mogu postavljati iznad preko poklopne daske, ako postoji mogućnost.
Obično se kod DB košnica pri zazimljavanju izvadi dva rama (kod desetki), a kod dvanaestica i više. Tu je već prostor koji se može popunjavati osnovama.

Jakim društvima se dodaje dve osnove, negde u polovini cvetanja džanarike, a to bi bilo oko 7 dana od početka cvetanja. Osnove se dodaju bočno između ramova sa leglom i polena. Nikako u sredinu. Srednje snažnim društvima se stavi jedna osnova. Mislim da je tako bolje, jer je polen u susednim ramovima i izolator i čuva toplotu, tako da bar jedna strana bude do polena. Bolje je biti oprezan. Lako je za par dana dodati još jednu osnovu ili možda i dve, ako je društvo jače nego što je procenjeno. Ako bi se pored prve dve dodale npr. još dve, na isti način, do legla i pčele ne pređu sa leglom to je normalna stvar. To je odraz mogućnosti društva. I šta se dešava? Pa ništa. U tim ramovima će biti polen, a kasnije se mogu ubaciti do legla (ili čak i seći leglo) ali kada se društvo dobro razvije. Ali su LOŠE posledice po društvo neprimetne ili ih nema.

Dodavanje satnih osnova u sred gnezda ne bih nikome preporučio, naročiti u prolećnom preriodu. Posle bagrema može, ali se ti ramovi kasnije moraju prebaciti bočno, jer će deliti gnezdo (krajem leta ili zimi).

Stavljanjem satnih osnova u sredinu gnezda se društvo napreže da odgaja leglo veće površine koje MORA započeti u tom srednjem ramu što pre. Kada se stave do legla, pčele na tom saću započinju leglo kada one same „procene“, odnosno kada ojačaju dovoljno. Sve do tada će tu ubacivati polen. To je način prirodnijeg razvoja prema snazi i unosu od spolja i to je najbolji način preventive i protiv bolesti: što umereniji razvoj pčela, kada razvijaju vrlo snažne i sposobne pčele.
Ne treba neko dalje podsećanje na teškoće pri očuvanju preteranog i usiljenog razvoja. Bilo je puno slučajeva izbacivanja legla usled zahlađenja prošlog aprila.
 Saveti daleko iskusnijih pčelara da bez problema može da se doda satna osnova u sred legla su neozbiljni, jer su „lutrijske“ prirode tj. app (ako prođe, prođe). Slični saveti dovode do problema. I ako neko ko ima manje iskustva u proceni snage pogreši i dovede društva u problem, ti „iskusni“ mu neće nešto pomoći (osim izjave „iskrenog“ saučešća zbog gubitaka pčela ili jednostavnije rečeno boli ih uvo).

To bi bilo, pored najboljeg momenta dodavanja satnih osnova na gradnju i objašnjenje kako i zašto mislim da tako treba postupati (tako i sam radim).

Van mreže Ivan Simic 1

• Stari član foruma
« Odgovor #53 poslato: Mart 15, 2012, 15:06:36 »
Kod izmene saća mora se voditi računa o momentu dodavanja satnih osnova, bez obzira o kojem tipu košnica se radi. Najpovoljnije vreme bi bilo tokom cvetanja bele šljive (džanarike). Kasnije dodavanje može dovesti do izgradnje trutovskih ćelija i takvi ramovi praktično nisu za upotrebu. Naročito kada je reč o DB košnici iz koje se med vrca samo iz medišnih polunastavaka (po nekim tumačenjima propisa ili opredelenju pčelara).

U sezoni 2010. kada je unos nektara sa dzane i drugis starinskih sorti sljive u mom kraju bio izuzetan (po otvaranju kosnica je mirisala kao da se nalazis usred drveta sljive) pcele su na dodatnim satnim osnovama izvlacile mnogo vise trutovskih celija nego radilickih.Osnove su bile ubacene sa bocnih strana legla. Mislim da je ovo povezano sa povecanim unosom nektara i zurbom pcela da taj nektar sto pre smeste.
 Kod mene najbolje satne osnove izvlace u toku cvetanja jabuke.
Prosle godine sam u seobi imao manjak izvucenog saca pa sam ubacio u 8 drustava ukupno 5kg satne osnove, rasporedjene i u plodista i u medista,uprkos tvrdnjama starijih pcelara da vecinom biti izvuceno trutovsko sace to se nije desilo. Na novododatim satnim osnovama izvuceno je perfektno radilicko sace.
 Kvalitet izvucenog saca zavisi definitivno i od intenziteta pase.

Van mreže Dragan Šošić

« Odgovor #54 poslato: Mart 16, 2012, 11:08:01 »
Ima jedan naš kolega sa foruma (ne ovog), koji ima „jasan“ odgovor na sva pitanja, pa i na ovo. On oštroumno zaključuje da pčele ništa ne rade bez  razloga :D (mislim, to je „kompletno“  i vrlo stručno :D obrazloženje neke pojave). Pa pošto pčele ništa ne rade bez razloga, pokušaćemo da „nađemo“ neki razlog zašto, naizgled nelogično, izgrađuju trutovske ćelije na radiličkom saću.

Godina 2010 koju si naznačio je ipak bila godina sa stalnom obnovom pčele u najranijem periodu, gotovo bez prekida (od decembra pa nadalje). Više puta je dolazilo do otopljenja. Pčele obično tada započinju odgajanje legla. Naročito kada ima i čak vrlo sitnih unosa polena (uglavnom od maslačka). To je normalna reakcija pčela koje su provele određen vremenski period bez legla. Kada se dobar deo pčela zameni novim, mladim i snažnijim pčelama, društva nas malo iznenade snagom. I to je ipak dobro.
Unos nektara, sam po sebi, nema veliki uticaj na gradnju trutovskih ćelija. Ipak to zavisi od ukupnog stanja društva. Kada se u bagremovoj paši stavi više osnova (pa i ceo nastavak sa satnim osnovama), izvlače radiličko saće. Ne sećam se da sam video puno ramova na kojima je tada izvučeno nešto puno trutovskih ćelija. I ako bude to je na par ramova (ukupno, na celom pčelinjaku) i zanemarljivo je.

Pčele inače nerado skladište med u trutovskim ćelijama, tako da pojačani unos ne može biti razlog za tako nešto.

Ako se pčele opredele da u periodu cvetanja jabuke izlače isključivo radiličko saće, a pre toga (baš kao što kažeš grade trutovsko u toku cvetanja džanarike), jedini razlog vidim u vrlo jakoj smeni generacija koja je u to doba uobičajena.

I kod mene je bilo izgradnje trutovskih ćelija (2010-te), ali uglavnom na donjim uglovima satnih osnova, što je neka prirodna varijanta gradnje trutovskih ćelija. Naravno, po običaju sam malo „podcenio“ pčele. Ali, bolje je da ih podcenim nego precenim, sigurnije je.

Treba imati u vidu i kvalitet voska. Ako je vosak loš (sa prilično parafina u sebi) vrlo često dolazi do izgradnje ćelija, koje nemaju jasan oblik, ali liče na trutovske po veličini (u stvari ne liče na ništa).
Može se desiti da na satnoj osnovi sa jedne strane budu izgrađene  radiličke ćelije, a na drugoj strani skoro sve trutovske (ovo je slučaj naročito na poluramovima, kada cela spoljna strana bude sa trutovskim ćelijama). Mislim da je društvo tada dobilo veliki broj mladih pčela i već polako ušlo u prvu fazu rojevog nagona, a to je gradnja trutovskog saća i odgoj većeg broja trutova).

Mada, Ivane, kada bih dobro poznavao uslove u kojima ti pčelariš, bilo bi mi jasno zašto se kod tebe desilo da pčele u toku cvetanja grade trtovske ćelije na radiličkim osnovama, a kada cveta jabuka normalno grade radiličko saće. Po meni je to  zbog izražene smene generacija u toku cvetanja jabuke. Ako si ipak dobro zaključio i kod tebe su takvi uslovi, radiš kako ti misliš da je najbolje. Dobro bi bilo pratiti sve što se događa i beležiti iskustva. Tako ćeš biti približno siguran koja varijanta je najbolja.

Ipak mislim da je bolje osnove dodavati dok traje cvetanje džanarike. Naravno jakim društvima ih dodati ranije i neće biti problema.

Tako da mislim da ove godine neće upropastiti osnove. To, naravno, nije nikakvo isključivo pravilo. Opet zavisi od toga i kada će džana procvetati. Ako bude naizmeničnih unosa, pa zahlađenja, pomera se vreme cvetanja, ali pčele šire leglo i razvijaju se.
Bilo je nešto legla u pojedinim košnicama početkom decembra, ali mislim da je sporadično i vrlo malo i početkom januara (i verovatno ne u svim društvima). Sasvim drugačiji uslovi su ove zime u odnosu na one sa više toplih perioda.

Potrebno je pratiti sve uslove i doneti ispravnu odluku (ili onu najmanje lošu).

Na slikama su zimski meseci 2010-te i po temperaturam se može zaključiti da je u većem delu zime bilo legla i to ne malo (u decembru 2009 je bilo skoro +20 i to je dovoljno za pojavu i većih površina legla). Kasnije leglo nije praktično ni prestajalo (ovo se odnosi na uslove u kojima ja pčelarim i ne može važiti za Pešter, naravno).

PS
Izvinjavam se što nisam bio raspoložen da potražim podatke iz evidencije društava i vidim koliko je imalo legla 2010 (ako sam pregledao neku košnicu tokom zime - a obično pogledam), jer sam nešto prehlađen i nisam mogao da prevrćem po sveskama.
« Poslednja izmena: Mart 16, 2012, 11:15:02 od strane Dragan Šošić »

Van mreže Dragan Šošić

« Odgovor #55 poslato: Mart 19, 2012, 20:04:29 »
Ovoh dana se vrši detaljniji pregled košnica (ko to radi u ovo vreme) i treba obratiti pažnju na neke postupke u radu oko košnice.

Za pčelare je vredno kada se pojavi video materijal u kojem mogu  direktno videti postupak rada sa pčelama. I meni je to zanimljivo da gledam.

I pored svih simpatija za takve poduhvate, namera mi je da ukažem na niz nepravilnosti pri pregledu društava koji su očigledne u poslednjem filmčiću jednog kolege.
Na primer, moj stariji brat (od kojeg sam učio ranije) je imao tu naviku, nikada je nije napustio i uvek sam ga opominjao kada se čuje šum mnogobrojnih grudvica polena koji ispada u travu.

Zato pažljivo pogledajte ovaj film i obratite pažnju kako se ne radi ni u jednom slučaju. Ovo pišem zbog stvaranja loših navika, koje kasnije postaju pravilo.

Prva bi bila nepravilno, horizontalno držanje rama pri pregledu društava. I ako se pogleda svih deset ramova u košnici i pri tom ramovi drže horizontalno, vrlo mnogo polena ispadne na tlo.

Sledeće je vraćanje ramova u prvobitno (ili približno prvobitno) stanje.  Najveći broj pčelara ima nosače ramova po kojima oni mogu slobodno klizati (ili lim ili jednostavno mogu klizati po drvenoj površini). Pregledani ramovi se postavljaju jedan do drugog i ako se vraćaju u prvobitno stanje, ne vraćaju se jedan po jedan, nego svi zajedno. Tako se smanjuje rizik da se ubije ili ošteti matica.

Takođe pri pregledu video materijala mora se i slušati i procenjivati i šta se govori. Blokiranje matice u ovom periodu nije „velika“ šteta, ako procenite da ima prostora (na ovom snimku je to očigledno). Zato što se velika količina polena  i meda troši na leglo a vrlo brzo će biti mogućnosti da se dodaju satne osnove ili izgrađeno saće do legla početkom ili tokom cvetanja džanarike (ili druge dobre pčelinje paše koja preovlađuje u okruženju).

Okretanje rama sa leglom u cilju da matica proširi leglo tamo gde ona to nije uradila u većem obimu nije dobro. Na jedan neprirodan način se povećavaju površine sa leglom, koje u tim uslovima neće biti dobro hranjeno. Ovde se ne gleda to što je sve više polena ili što predstoje i jače paše. Hranjenje vrše pčele hraniteljice i to su pčele određene životne dobi. Problem je u nedovoljnom broju hraniteljica i to se ne može nadoknaditi ni dodavanjem meda ni dobrim unosom polena. Potrebno je izvesno vreme da se postigne optimalna snaga društva sa uravnoteženim grupama pčela koje obavljaju različite poslove.

Ram do zida se ne vadi prvi pri pregledu. Obično se vadi drugi ram po redu. Poslednji može biti često zaleplen za stranicu i većim i jakim komadima voska. Mada se odluka koji ram se prvi vadi donosi prema viđenom stanju.

Van mreže Dragan Šošić

« Odgovor #56 poslato: Mart 29, 2012, 23:20:04 »
U toku cvetanja džanarike dolazi do vrlo burnog razvoja pčela. Već je bilo reči o dodavanju satnih osnova, ali se ponovo pojavljuju stručni saveti kako u tom periodu nema pčela koje luče vosak.

Obično u normalnim društvima tada ima puno mladih i polenom dobro hranjenih pčela. Mogu se dodati satne osnove između legla i polena ili prazni ramovi umesto njih (po jedan sa obe strane gnezda). Naravno, potrebno je pratiti snagu društava i upravljati se prema tome, kada je moguće dodati satne osnove kojem društvu.

Ako je izvađen neki ram iz košnice tokom zimovanja, pčele će sigurno početi da grade saće u tom praznom prostoru. Zato je bolje ubaciti satnu osnovu. Čak i da se desi da na tom ramu bude trutovskih ćelija, nije veliki problem. Takvo saće se može koristiti u medištu.
U ove dve košnice koje sam uspeo da pogledam popodne ima po 7 ramova sa leglom.

Ako neko ne želi rizik da satne osnove budu deformisane, neka ubaci izgrađene ramove. Samo bez „sečenja“ legla. Takođe ne bi valjalo da na njima ima puno trutovskih ćelija. Naročito u LR košnicama, bolje je oprezno proširiti gnezdo u gornjem nastavku nego da pčele "prenesu" leglo i u donji nastavak i tako se udalje od toplije zone. Još može biti zahlađenja.

Na slikama se vidi da sam malo zakasnio, ali to nema nikakvog značaja. Izgrađeno trutovsko saće nije uopšte zaleženo i to je jedna zanimljivost (rano prisustvo trutovskog legla nije odraz snage, kao što ni ćelije na tek izgrađenim i deformisanim satnim osnovama, nalik trutovskim ne znače da je društvo snažno i da se sprema da odgaja trutove - razlozi su ipak, izgleda drugačiji).

PS
Na slici je matica koja je već „viđena“ na ovom forumu. Na mom kanalu na YouTube, neko je postavio pitanje jesam li vršio kontrolu prijema matice koja je na snimku u ovoj poruci (i na poslednjoj slici iste poruke). Evo, kontrola izvršena :D.

Van mreže Dragan Šošić

« Odgovor #57 poslato: April 01, 2012, 23:36:58 »
Prve satne osnove su izgrađene i već ima i larvica. To je slučaj kod jakih društava. Slabija mogu izgraditi te osnove, ali ako ih ne zaležu to je znak da još nisu dostigle dovoljnu snagu da proširuju leglo.

Već se može pristupiti odgajanju matičnjaka za rane rojeve. To je dobro, ako na pčelinjaku ima društava koja ne mogu postići dovoljnu snagu za glavnu pašu (bagrem), ili ako postoji mogućnost da se neka društva izroje pre vremena pa ih treba blago oslabiti. Takođe postoji i opredelenje pčelara da proširuje pčelinjak. Nažalost, treba imati u vidu da bagrem može izmrznuti i da se društva mogu izrojiti. Zato je dobar izbor pravljanje malih zajednica-oplodnjaka odnosno ranih rojeva. To daje mogućnost različitih intervencija na pčelinjaku u svim mogućim situacijama. Zato je najbolje da su u oplodnim jedinicama približno standardu na pčelinjaku (nastavak punih dimenzija ili npr. šestoramni nukleusi). Mini oplodnjaci nisu povoljnost u odgoju matica za sopstvene potrebe.

Na ostalim slikama se vidi primer društva koje već postiže dovoljnu snagu da se mogu odgajati matičnjaci. Reč je o odgajanju matičnjaka u prisustvu matice u odgajivačkom društvu. To se vidi po izgradnji zvončića (matičnih ćelija). Ukoliko se ne odgajaju matičnjaci, treba znati da će ova društva prva ući u rojevi nagon.

Prvog toplog dana u narednom periodu može se pristupiti odgajanju matičnjaka različitim metodama. Po prognozama, to može biti utorak ili sreda (03. ili 04 april).

Priprema društva za odgajanje matičnjaka zahteva jako društvo čije su pčele dobro odgajane, velike površine legla koje i dalje mora biti dobro hranjeno. I naravno jako dobre zalihe polena. Osnovno je postojanje trutovskog legla u više košnica, odnosno na celom pčelinjaku. Podrazumeva se da su i pčelinjaci u okolini dobro razvijeni i da će kvalitetnih trutova biti u velikom broju.

Van mreže Dragan Šošić

« Odgovor #58 poslato: April 03, 2012, 21:33:21 »
Danas sam od 17 sati pogledao neka najslabija društva, od kojih su neka u oktobru trebala biti spojena. Samo jedno ima na 6 ramova legla i gradi zaperak na mestu desetog rama. Ostali su praktično na 9 ramova legla, jer u izgrađenim zapercima ima trutovskih larvica. Napominjem da se radi o slabim društvima koja sam posle suncokreta fizički razdvojio i nisu bili nešto puni jaki (ni gornji ni donji odeljak).

Suština ovoga nije brojanje ramova sa leglom, već u mogućnosti da u jednom momentu dođe do svođenja hrane na minimum. Jednostavno su pčele eksplodirale sa razvojem. Zato opet preporučujem da se sačuvaju rezerve ili prihrani sirupom (ili pogačama bez dodataka) što pre da se stvore rezerve, koje će biti izmešane sa medom i poklopljene u vencima iznad legla. Ako zalihe nisu natprosečne, ne grebati ramove sa medom u cilju neke stimulacije. Bilo je sasvim dovoljno stimulacije iz prirode.

Ovo je bitno kod pčelara, gde džanarika (belošljiva) završava. Što rano krene, rano i završi i to je normalno. Pitanje je šta i kako dalje. Zato treba biti oprezan i paziti na zalihe hrane (ugljeno hidratne, jer polena obično nađu).
Naravno, potrebno je voditi računa i o periodu do cvetanja bagrema, jer obično se dešava da ponegde skoro da i nema neke bitnije paše.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #59 poslato: April 09, 2012, 20:47:43 »
Ovo je Dragane za svaku pohvalu.
Kod mene je stanje u isto vreme bilo daleko slabije.
Koliko juče osmog aprila gledam kako u jednom dvorištu još uvek cveta leska, a počele i šljiva, trešnja kruška a malo dalje maslačak, vrba i ostale polenarice i medonoše.
Posle jakog i naglog otopljenja sve počelo u isto vreme da cveta a do kraja marta pčele su nam donosile kukuruznu prekupu.
Kod mene je prvog aprila u proseku leglo bilo na 3-4 RV rama.

Pozdrav svima.....
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.