Da, Ivane, dese se greške pri pisanju. Ja naravno koristim copy-paste kada preslažem tekst i bude grešaka i „smaže“ se i po neko slovo. Lakše je prekopirati tuđ tekst: tada praktično nema grešaka. Moraću tako da radim ubuduće. Ali to nije tema i ne zaslužuje pažnju

.
18 jula sam napisao preporuku da pčelama treba pripremiti početne zalihe zatvorenog meda za zimnicu. Nisam preporučio koje su to količine, jer to moraju da odluče pčelari koji znaju ima li nekog unosa nektara kod njih (inače niko nije ni pitao koje bi to količine bile). Ali, bitno je da sm napisao da to trebaju biti količine koje dovode do toga da se formira deo zaliha sa
zatvorenim medom. Do ovog vremena bi se stvorile vrlo dobre zalihe i da je košnica bila potpuno prazana.
U međuvremenu pčele pojačavaju unos polena, što je osnova za dobru pripremu zimskih pčela.
Ovo pišem, jer sada ima preporuka da se nikako ne daju manji obroci u prihrani.
Ako je neko poslušao moju raniju preporuku, koja je po svim pokazateljima ispravna, sada upravo treba prihranjivati manjim obrocima. Razlog je jednostavan. Kada pčele nemaju neki značajni unos nektara (i sl.) spolja (a uglavnom u mnogim područjima nemaju) leglo neće biti velikih površina. I može se primetiti da se prostor iz kojeg se legu mlade pčele popunjava sa nešto meda i polenom. To je slučaj kod mene. Društva koja prihranjujem imaju nešto veće leglo, ali je i ono okruženo polenom i to nisu neke prevelike površine (legla).
Kada postoje povoljne zalihe, ide se sa manjim obrocima da bi se unelo više polena, da se smanjeno gnezdo ne pretrpa još više i da pčele
dobro prerade taj dodati sirup. Male količine ih neće preopteretiti, a bolje je imati tokom zime pravilno i
potpuno prerađen sirup.
Sve dok ima legla, pčele imaju taj snažan osećaj da moraju donositi nektar iz prirode, jer im je još potreban. Besciljno traganje za nektarom slabi pčele. Tako dolazi do „nestajanja“ pčela. Nisu one nestale, nego su to još uvek letnje pčele. Čak i kada je svo leglo „zimsko“ (započeto iz krupnih jaja i hranjeno najbolje koliko to uslovi dozvoljavaju), neće to biti zimske pčele ako u košnici ima malo hrane i praznog prostora, koji upućuje pčele na rad. Pčele poseduju mehanizam da „odrede“ zimske pčele, naizgled naprečac, ali ako imaju dobre uslove za to.
Umereno male količine sirupa stvaraju osećaj unesenog nektara, jer ga pčele prerađuju. Do neke mere se može uticati da se pčele uzalud ne satiru po okolini i da se više posvete polenu.
Ko nije do sada pripremio bar 70% zimnice, bolje je da se spremi da spoji neka društva, nego da ih još optereti preradom ogromnih količina sirupa. Kažem 70%, jer to podrazumeva bogatije bokove i u krajnjem slučaju ostavlja mogućnost da
kasnije ukloni dva-tri srednja rama. Obično na njima ne bude ni puno polena, jer pčele tu ostavljaju prazan prostor za klube. Bočni ramovi se pomeraju ka sredini i tako se dobija prostor koji je dobar za zimovanje: ima deblje vence u sredini i ima prostora za početni položaj klubeta. Nadalje se može dodati još sirupa i to opet u umereno malim količinama (ja uvek koristim posudu- džezvu u koju staje 0,45 l sirupa; mada ponekima dajem samo 0,1-0,2 l).
Napisano se uglavnom može odnositi na košnicu sa jednim nastavkom. Ništa se ne menja kada je košnica sa dva nastavka. Ako je pripremljen veliki deo zaliha u drugom nastavku, tu ima i nešto legla u središnjim ramovima. Stalni dotok sirupa navodi pčele da i dalje skladište prerađeni sirup u gornje telo, a da troše venčiće meda iz središnjih donjih ramova. To kasnije omogućava da se klube odmah formira sa zahvatanjem drugog nastavka. Takođe, pčele hoće da premeštaju deo meda oko legla iz gornjeg nastavka u donji nastavak kada unos stane (ne bih da linkujem ako ne moram, jer je to skoro zaključio jedan „stručnjak“ u priči kako sa ubio Rodnu Voju, a to sam već linkovao ranije). Tada klube može trajno ostati u tom delu.
Zato mislim da uopšte nije nepravilno hraniti umereno malim obrocima ako je najveći deo zimnice pripremljen. Ako nije bolje je razmišljati o spajanju.
PS
Kod mene je u stalnom (ili privremenom) prihranjivanju oko 35 društava. Razlozi su druge prirode: imalo je previše hrane i u plodištima i sada to treba malo uravnotežiti (leglo, polen i zalihe meda). Inače je primetna razlika u unošenju polena kod društava koja se prihranjuju i kod onih koje do sada nisam pogledao (moram skinuti po još jedno polumedište meda).
Inače, pčele se puno zadržavaju na raspuklom voću i to govori koliko je "paša" jaka.
Takođe pčele ne idu na trule plodove kako je jedan @ "lik" gebelsovski izvrtao moje pisanje, kao i obično.