Okretanje za 180 je razumno samo ako nema legla. Neverovatne su mi preporuke koje sam čitao da se to radi u proleće (ili krajem zime) kada ima legla.
Pčele teže da ostanu bliže letu sa namerom da im bude dostupnije više kiseonika i da koriste osunčanost košnice. Koje je od ova dva važnije ne mogu reći. Moje viđenje je da je važnija toplota, jer se može videti i klube koje nije usmereno prema letu, već ide bočno, prema praćenju kretanja sunca (odnosno izvora toplote). Dotoka kiseonika će biti na ovaj ili onaj način (difuzija, vetar, nešto pojačanija ventilacija). Popunjenost ramova medom može imati uticaj na postavljanje klubeta, pa se može desiti da pčele naprave klube bočno, na grejanom položaju (grejanom od Sunca), ali na ramovima koji imaju vrlo tanke vence ili čak budu i skoro bez hrane.
Takođe, pčele imaju i urođen osećaj za odbranu košnice i to je još jedan od razloga da se drže blizine leta pri postavljanju klubeta.
Ako okreneš košnicu za 180, smanjuješ toplotu koja se dobija Sunčevim zracima i pčele su u hladnijem delu. Tako da su destimulisane da odgajaju leglo pri slabim podsticajima (par toplih dana). I ako se pojavi leglo, to će biti vrlo malo legla.
Trošenje hrane se odvija u smeru kretanja klubeta ka letu, tako da će u momentu odgoja legla postojati onaj deo meda koji su pčele ranije uskladištile u zaleđini i biće do dna rama, ali sada je napred. Dodir sa hranom je stalan. Naročito pri zaštiti legla kada zahladi, jer pčele izobličavaju klibe u oblik elipse, prednjim donjim delom, prema letu. Tako da su u stalnom dodiru sa hranom, koja je sada napred.
Treba voditi računa da ovo kasnije može biti vid podsticanja pčela, jer teže da prenesu hranu ponovo iza legla i da mogu da se dobro razviju ali i potroše hranu. Zato se pazi kakvo je stanje hrane i unosa. Pri tome, nepoklopljeni med nije neka sigurnost: pčele mogu vrlo brzo da to sve potroše.
Moj odgovor na tvoje pitanje je da pčele tada sigurnije zimuju (ako se nastavak okrene za 180). Uslov je da ima hrane u zadnjem delu rama. Ako nema, opet ima neke prednosti, ali nema ni velike sigurnosti.
PS
Izvini, malo je nabacano jer me drma nešto slično gripu, ali mislim da će ti biti jasno.