Рангирање квалитета сорти врши се на основу тзв. органолептичких особина и свака од њих оцјењује од 1 до 10. Између осталих то су: присуство, израженост и квалитет ароме, удио шећера и киселина и њихов међусобни омјер, структура и конзистенција меса, конзистенција покожице, обојеност плода, постотак суве материје, брзина дехидрације, могућност складиштења...битно је да си задовољан квалитетом али када навратиш у наш крај, имаћеш са чиме упоредити
. То што пчеле посјећују цвијет крушке може да значи и да је значајна оскудица полена и нектара других врста прихватљивијих за пчеле. Воћари обично имају велике проблеме са опрашивањем крушке јер ако дође до истовременог, експлозивног цвјетања разног воћа, пчела ће увијек прије изабрати шљиву, јабуку па тек онда крушку. Још ако у исто вријеме цвјета маслачак, од опрашивања ништа. И због тога се у вријеме цвјетања воћа "трава" обавезно треба косити. Због успјешнијег опрашивања крушке обично се мора примијенити "дресура" пчела која подразумијева потапање тек отворених латица у шећерном сирупу пар сати прије додавања. Ово су нека моја искуства из праксе, радио сам на плантажама површине 220 хектара.