Поздрав Земљаче за којег сумњам да сте отац мог друга из клупе из основне школе у Зрењанину (Срђана).
То помоћно лето на матичној решетци треба да буде мање, да би пчеле лакше браниле медиште од пчела из других кошница.
Матична решетка се поставља пред багремову пашу у пролеће. Када се постави пчелама треба неко време да се навикну на додатни улаз. Када се матична решетка поставља обичај је да се у наставку изнад ње подигне пар рамова затвореног легла како би се пчеле приволеле да радије пређу у медиште. Те пчеле када се излегу оне се навикавају да користе то помоћно лето као улаз/излаз уместо оног на подњачи, мада мислим да и старије пчеле, које уђу на доњи улаз када доносе мед, користе горње лето као излаз.
У сваком случају сада је касно да се поставља матична решетка јер ће се она ускоро скидати. Матица је сигурно залегала и у горње рамове. Радиличком леглу треба 21 дан да се излеже од дана залегања. Ако је матица данас залегла рамове онда се очекује да крајем јула изађу пчеле из ћелија, што је касно да би пчеле те ћелије попуниле са медом. Касно у смислу да се накупи мед за пчелара јер сад почињу припреме за зиму. Конкретно ја се спремам за врцање липе и за третман против варое, што је за мене крај медосабирачке сезоне.
У крајњем случају:
Ако ових дана прегледате кошницу и утврдите да нема више од десет рамова легла, можете рамове пресложити тако да у први наставак на подњачи ставите све рамове са отвореним леглом, али водите рачуна о распореду хране (први рам до зида је мед, до њега је рам са леглом, поленом и медом, онда рамови са леглом, па рам са поленом, медом и леглом и на крају рам са медом). Матицу ако видите, а биће на неком раму са леглом, убаците у тај први наставк и ставите матичну решетку на тај први наставак. У други и трећи ставите остале рамове са затвореним леглом у средину, на крај рамове са медом, па можда и буде неки рам да се узме од њих.
Надам се да вам је ово нешто и помогло.
Свако добро.