Autor Tema: Brstivarom protiv Varoe  (Pročitano 219359 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Esad Jusić

• Više od prijatelja foruma
Odg: Brstivarom protiv Varoe
« Odgovor #135 poslato: Jul 19, 2012, 23:35:00 »
Vojo,
Sve je jasno. Prekjuče sam bio kod tog prijatelja, znaš, propčelario sam jednog finog čovjeka i mog druga (poklonio mu 2 društva i nešto najnužnije opreme) pa smo išli malo da vidi još štošta. Vidjećemo šta možemo zdeverati.

Kod mene suša, Bože sačuvaj, prinosi loši, prijeti grabež, a valjalo bi prihranjivati. Kiša bi bila ravna svetinji. Nadam se da je kod tebe bolje. Usput, zadovoljan sam RV košnicama, no idemo dalje. Zasad, lično, stavio bih je ispred i LR-a i DB-a (razvoj, prinos, opsluživanje).

Pozdrav, svako dobro!

Van mreže zdravko.reljic

• Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Petkovaca - Br. polje
« Odgovor #136 poslato: Jul 22, 2012, 23:05:29 »
Danas sam poceo sa tretiranjem varoe sa Brstivarom , nakapavanjem po 10 kapi na papirice i
  u dimilicu na baterije , postavio sam papire na 4 drustva da vidim kolicinu opale varoe ,
  ako bude preko 2oo necu dalje brojati
  pozdrav iz Brckog ...

Van mreže zdravko.reljic

« Odgovor #137 poslato: Jul 28, 2012, 11:58:00 »
22  07 prvo tretiranje  a 25  07     izbrojao sam  svu opalu varou na par drustava ,
br    1.     253 kom
 br   2.     315kom
 br   3      206kom
 br   4      329kom
  mislio sam da ne brojim preko 200 ali morao sam ,

25  07 sam ponovo tretirao i danas cu da vidim koliko ima varoe na limu (namazan uljem ) .
   pozdrav svima

Van mreže aca peric

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Obronak Deli Jovan planine
« Odgovor #138 poslato: Jul 28, 2012, 14:39:15 »
Hvala Vam puno kolega Reljiću na ovom izveštaju.Ja sam testirao pre 7 dana na 3 roja,u 2 gde nije bilo poklopljenog legla,dimio sam Brstivarom 12 kapi na 2 papirića,elektodimilicom,ujutro opale po 2 varoe na AV podnjači.U treći roj sa 3 rama legla sam za test stavio 1 Varozan traku u centar legla,sledeći dan našao sam samo 1 opalu varou.

Izgleda da su tretmani Bee Hive Cleanom pre godinu dana u 3 navrata,plus par tretmana Brstivarom,kao i Brstivar kada je nestalo leglo krajem novembra,bili dovoljni da su društva dosta čista.Ove godine sam tokom juna držao po 1 traku Argus Rasa u plodištima svojih košnica i nisam primetio neko bitno opadanje,tu i tamo po 1 do 3 varoe najviše.

Verovatno ću sada odraditi samo 1 tretman na bazi kapanja sokom od limuna i eukaliptusovog ulja,pa ako pada ovako malo 1 do 3,sačekaću do jeseni kad nestane legla da u 2 uzastopna dimljenja brstivarom dokusurim varou na pčelama.

Trebalo bi da ovo bude dovoljno,barem kod mene na mom izolovanom pčelinjaku.

Van mreže Esad Jusić

« Odgovor #139 poslato: Jul 29, 2012, 21:37:47 »
22  07 prvo tretiranje  a 25  07     izbrojao sam  svu opalu varou na par drustava ,
br    1.     253 kom
 br   2.     315kom
 br   3      206kom
 br   4      329kom

25  07 sam ponovo tretirao i danas cu da vidim koliko ima varoe na limu (namazan uljem ) .
   pozdrav svima

Ovo je dobra razmjena informacija. A, da isto to društvo provjeriš i mravljom kiselinom, šta veliš? Ja sam prekjuče na truleks nakapao 30 ml 60 %-tne kiseline te ga postavio na satonoše u sami mrak pri temperaturi od + 26 stepeni i već prvi dan poslije samo 18 sati bilo je preko hiljadu komada, a danas još dodatnih 200-tinjak. Bio sam uvjeren da ovosezonske visoke temperature ne pogoduju varoi. No, pogriješio sam, ne valja biti bezrazložno uvjeren.

Volio sam probati i Vojin preparat, ali nije se dalo. No, možda ujesen.

Pozdrav, svako dobro!

Van mreže Nenad Nessa Markovic

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Kumodraz
« Odgovor #140 poslato: Jul 29, 2012, 22:12:19 »
Pozdrav svima, ja sam upravo zavrsio tretman brstivarom i iskreno nisam zabelezio vece padanje varoe, da li je nema ili nesto drugo je u pitanju nisam jos siguran, za kontrolu sam danas ubacio pastete apigarda, pa da vidimo sta ce biti, ako ne bude padanja varoe ubuduce cu samo dimiti brstivarom, lakse i jednostavnije a iskreno i mnogo jeftinije, stizu rezultati uskoro, pozdrav

Van mreže Esad Jusić

« Odgovor #141 poslato: Jul 29, 2012, 22:24:41 »
Ovo se ni na koga ne odnosi direktno.

Krompira bez zlatice nema ni pčela bez varoe. No, svako radi šta i kako hoće. Ali, ako se hoće istina, onda se, recimo, uzme pet sličnih društava i tretira sa 5 različitih lijekova pa onda kontrole i zamjene lijekova, ostalo dalje zna svako . Tako sam ja radio. Varoe uvijek ima i nikad malo. Bože daj da se varam.

Pozdrav, svako dobro!

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #142 poslato: Jul 30, 2012, 09:41:48 »

br    1.     253 kom
 br   2.     315kom
 br   3      206kom
 br   4      329kom

pozdrav svima

Kolega Zdravko, ovo je već velika zaraženost obzirom da se varao u najvećem broju slučajeva u ovom periodu u najvećem delu nalazi u leglu. Po mom mišljenju još 80-90% varoe je u leglu a na pčelama samo taj manji deo od 10-20% koji si u poslednjem tretmanu uništio Brstivarom.

Preporučio bih ti tretman Brstivarom svaki drugi dan u jednom ciklusu od 17-18 dana ao ima trutovskog legla u košnicama a ako nema u ciklusu od 14 dana.

Kolega Esade, kod tebe je velika zaraženost u pitanju i mislim da količina varoe i infekcija koju ona stvara prelazi mogućnost odbrane pčelinje zajednice. Daj Bože da nism u pravu.

Pozdrav svima iz Novog Miloševa.....
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

• Stari član foruma
« Odgovor #143 poslato: Jul 30, 2012, 12:12:44 »
Vojo, sta mislite koji je razlog slabog padanja varoe kod mene, mada i prosle godine u isto vreme samo sa apigardom je bila isto tako losa oborenost varoe, a onda oksalnom katastrofa, nekoliko stotina komada, hvala i pozdrav

Van mreže zdravko.reljic

« Odgovor #144 poslato: Jul 30, 2012, 16:36:01 »
Danas opet brojanje opale varoe jest da je vrucina ali izbrojalo se do zadnje , s obzirom da sam samo jednom ili dva puta tretirao od tretiranja u avgustu prosle god ja mislim dace ce biti u redu , ako bog da opet brojanje u sredu

br  1    opalo  116                ps.        mogao sam napisati da ima puno manje ( kao mnogi ) 
br  2    opalo  129                                                           
br  3    opalo  75
br  4    opalo  139

a tretirat cu oko 18h jer je visoka temperatura za sada
   pozdrav svima ...

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #145 poslato: Jul 30, 2012, 22:40:29 »
Vojo, sta mislite koji je razlog slabog padanja varoe kod mene, mada i prosle godine u isto vreme samo sa apigardom je bila isto tako losa oborenost varoe, a onda oksalnom katastrofa, nekoliko stotina komada, hvala i pozdrav
Nešo,
Verovatno da imaš dosta legla i da je veliki procenat varoe u leglu. Taj veliki procenat može da znači da u košnici u kojoj uništiš dve varoe u jednom tretmanu u leglu može da ude još 18 varoa.
Ako se tretmanvrši na svakih 2 dana broj varoa može samo da se smanjuje i da se zajednica potpuno očisti od varoe. Ao se tretira na svaka 3dana (pravilno tretira) tada se broj varoa može održavati na istim nivou ali ako se tretira na svaka 4 dana tada se tokom avgusta i septembra meseca  broj varoa  progresivno uvećava.

Pozdrav svima......

Pozdrav svima.....
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...

• Stari član foruma
« Odgovor #146 poslato: Jul 30, 2012, 22:57:54 »
Vojo, ja sam tretirao tokom jula dakle posle lipe (08.jul) do pre neki dan svako trece vece po tri dima onako obilna, sad 29 sam  ubacio apigard pa cu njega ostaviti tokom avgusta a potom planiram opet malo brstivara da pokusam neki zakljucak da doneslem, sta vi mislite o ovom planu kako bi bilo najuspesnije savladati varou, hvala i pozdrav

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #147 poslato: Jul 31, 2012, 02:09:07 »
Nešo, radi kako misliš da je najbolje. Dobro je da se čovek sam uveri i da donese zaključke na osnovu ličnog iskustva.
Što se mene tiče Apigard ne bih nikom preporučio jer je to po meni bacanje para.
Za jednu košnicu preporučuje se dve paštetice Apigarda a za isti novac može se uraditi oko 200 tretmana Brstivarom (a sa tim se može uraditi mnogo mnogo pčelinjih zajednica).
Kao što vidimo iz izveštaja kolega sa njihovih pčelinjaka Brstivar ima odlično dejstvo i prosto počisti varou sa pčela. Ako u vreme unosa većih količina meda dok su matice u blokadi izvršimo par tretmana Brstivarom varou možemo dovesti na veoma mali broj i nivo sa koga ne može da se namnoži i napravi nikakvu veću štetu u toku ove (jedne)  sezone do uzimljavanja pčela.
Naravno Brstivar se može koristiti u toku cele godine pa čak i u zimskom periodu dok su pčele u klubetu (prošle zime sam vršio eksperimente na temperaturama od 3-5 stepeni C.) tako da može biti jedino sredstvo u upotrebi i da u potpunosti drži varou pod kontrolom.
Da bi i ti došao do ovog uverenja treba da na svom pčelinjaku sve lepo isprobaš.

Pozdrav......

Три века испред света...

• Stari član foruma
« Odgovor #148 poslato: Jul 31, 2012, 14:24:15 »
Vojo, posto sam pocetnik a spreman na prihvatanje inovacija, to ste ja se nadam do sada videli, rado bi koristio samo nasa i ekoloska sredstva, jer ja ovo radim iz hobija i samo za sebe, zato Vas molim ako mozete preciznije da mi objasnite kada je neophodno tretirati brstivarom, odnosno u kom periodu je tretman najvolji neophodan ili sta vec, znaci kako da ja znam kad je najbolje da tretiram, nije meni tesko niti problem da to ponavljam i cesce ali mi je vazno da znam kad nesmem da ne tretiram, odnosno u kom periodu je najvaznije izvrsiti tretman, hvala i pozdrav

Van mreže Esad Jusić

« Odgovor #149 poslato: Jul 31, 2012, 22:35:25 »

br    1.     253 kom
 br   2.     315kom
 br   3      206kom
 br   4      329kom

pozdrav svima

Kolega Zdravko, ovo je već velika zaraženost obzirom da se varao u najvećem broju slučajeva u ovom periodu u najvećem delu nalazi u leglu. Po mom mišljenju još 80-90% varoe je u leglu a na pčelama samo taj manji deo od 10-20% koji si u poslednjem tretmanu uništio Brstivarom.

Preporučio bih ti tretman Brstivarom svaki drugi dan u jednom ciklusu od 17-18 dana ao ima trutovskog legla u košnicama a ako nema u ciklusu od 14 dana.

Kolega Esade, kod tebe je velika zaraženost u pitanju i mislim da količina varoe i infekcija koju ona stvara prelazi mogućnost odbrane pčelinje zajednice. Daj Bože da nism u pravu.

Pozdrav svima iz Novog Miloševa.....

Vojo, upravu si što se tiče zaraženosti (treći dan otpalo je više od 200), a što se tiče mogućnosti odbrane pčelinje zajednice, za zaključak ćemo sačekati još malo. Usput, otvarao sam i leglo. U sezoni prekinuo leglo. Sad je trenutno na tri nastavka sa silom pčele i legla (ima i nešto sramote od meda).

Slažem se i za apiguard jer sam ga probao dvije godine. No, svako neka tjera po svome, ali valja uvijek imati na umu da pare pokreću i zaustavljaju mnogo šta (odnosi se na lijekove, a posebno na Bajerove).

Naravno, neobično su važni preparati koje tokom medobranja smijemo koristiti a da koliko-toliko obaraju varou. Znam za njih, no nešto drugo ja čačkam. Volio sam i tvoj preparat probati, ali život i realnost brži su od mene i jašu li me jašu.

Pozdrav, svako dobro!