О љутини и претераној узнемирености (агресивности) пчела сам вероватно писао у више тема и сада могу написати само краћи одговор, јер је касно да потражим неке своје поруке које сматрам важним по овом питању.
Има друштава чија матица задовољава пуно услова који одговарају пчелињем друштву и пчелару, али су пчеле ненормално љуте. Многи сматрају да је то наследно, са чиме се ја не слажем. Мој закључак је да је матица непотпуно спарена. Могуће је да и матични феромон има утицаја, али то не могу тврдити. На смањење утицаја матичног феромона на одређивање друштва могу деловати неки чиниоци, који утичу да друштво буде слабије усредсређено на своју изузетност и потпуну одвијеност од других друштава, односно јединки. Мало се зезам и хоћу да напишем нешто као неку „стручну“ дефиницију. Једноставније речено, друштво не допушта никакво мешање са пчелама других друштва и снажно се брани од тога и врло јасно је одређено као целина. Пример је медење багрема. Тада је могуће релативно безбедно мешање пчела са пчелама других друштава или спајање или удвајање друштава. Старије пчеле које се доследније брину о друштву су потпуно заузете радом. Свакако да се мора имати у виду да багрем обилно и устаљено меди.
Значи да може бити нешто друго у питању. Теорија каже да се матица спарује са више трутова. То је основ за стварање подгрупа пчела које се међусобно подстичу у свим пословима. Временом сам уочио да највише невоља имам са делом ројевих матица које су углавном у изашлом роју са младом матицом. Пратећи овакава друштава више година, закључио сам да се те матице врло брзо спаре у настојању да одрже друштво (да на време одгаје довољно пчела и спреме зимницу).
Оне ројеве матице које се спарују у друштву које се ројило то раде потпуније, али у тим друштвима обично прође дуго времена док матица не пронесе. Врло често сам имао случајеве да је то трајало и до месец дана. Али та друштва (оно што је преостало после низа ројења) имају врло добре количине полена (много више него што им треба) и имају залихе меда. Тиме нису условљена да „журе“ у подстицању матице да што пре пронесе. Слично је и када се ројеви матичњак стави у добро припремљени оплодњак. Матица се добро спари и спари се са мноштвом трутова. Непотпуно спаривање се може дсесити и када се младе матице спарују пар дана, а онда дуготрајно захлади. Ту може бити више друштава која испољавају љутину и узнемиреност. Врло је могуће да су неки на основу тога закључили да је то „наследно“. Мислим да је то исход површног посматрања и тиме се то сматра изузетним јер је „забележено“. Ово се може пратити током низа година које су имале неповољније услове заспаривање.
То би могло да се назове утицајем непосредног окружења, односно кошнице (рој се обично „сручи“ на сатне основе и чека се да се развије до неслућених висина иако је можда други рој).
Осим лошег времена дуготрајније и „врло добро“ утиче прскање околине хемикалијама. Код мене је агресивност трајала релативно кратко, јер мислим да се не прска толико много. Али, после воћа на ред долазе баште, па делови дворишта у циљу спречавања раста неких корова или чак и дрвећа и тако то иде док људи не виде да се неће обогатити ако испрскају мали воћњак од двадесетак стабала или две леје лука.
Промене времена не утику толико дуготрајно као нпр. "доследно" прскање хемикалијама. На форуму („на форумима“ – цела два која сам посећивао

), писао сам да је и дуготрајно леоше време за пчеле стабилно. Ја бар то могу да запазим јер сам често приморан да посао око пчела завршавам са батеријском лампом (слично је било и ових дана и то када су пчеле биле најљуће), шт означи да радим у свим условима, када већина пчелара посматра своје пчеле „преко свеске“ или форума.
Недавно је један господин из РХМЗ на ТВ изјавио да има утицаја и наелектрисање при промени времена. Можда сам ја то површно прочитао, али читајући неке ствари које се тичу метеорологије, остало ми је у сећању да је атмосфера позитивно наелектрисана, а тло негативно и то је тако. Мало се у јавности говори о снажним променама наелектрисања. Мени нпр. неке промене „оборе систем“ и немам снаге ни да се крећем. Организам је одједном ненпрмално исцрпљен, знојење ненормално појачано и једем све што водим (као ној

), док не дођем себи. Данашњу промену нпр. нисам ни осетио. Има промена времена које пуно људи примети на сличан начин као и ја, али их ја не „констатујем“. Разлог је вероватно у различитом наелектрисању појединаца (о овоме ме је мој покојни отац обучавао и упутио са гледишта радиестезије).
Ово је углавном краћи одговор

на твоје питање и заснива се на мојим посматрањима и закључивању (без литературе, која може и да одмогне понекада).