Није мени ништа самораумљиво. Далеко од тога и дуг је пут био да тако буде.
Много пута те разни „ауторитети“ одврате од правог пута. Ако мислиш другачије, не мислиш добро иако си видео да су чињенице потпуно другачије од онога што ти намећу. Дешава се да те „коче“ и они који су те учили нечему, јер си „издвојио“ мишљење (што је и законски пут ка ослобађању од одговорности

).
Ово сам написао одавно, када је форум СПОС-а био у зачетку...(после је дошао кловн Красти и кренуло је низбрдо

)...
"Pomoc pcelarima pocetnicima « послато: 17-10-2008, 10:51:39 »
Poštovane kolege pčelari, da nebi doživljavali razočarenja, morate sačuvati vaše pčele i obezbetiti im nesmetan razvoj i opstanak. Osnovno je shvatiti da radite sa živim bićima, koja imaju svoje prohteve i navike. Najvažnije je:
1) da vam pčele ne budu gladne
2) da su zdrave (ovo je tesno povezano sa prvim stavom) i što manje ih „lečite“
3) da im smanjite stres na što manju moguću meru
4) da im obezbedite pristojan smeštaj
5) budite oprezni i znajte da imate mogućnost provere svih predloga i saveta i proveravajte uvek (nikada na celom pčelinjaku)
6) eksperimentišite umereno
7) obavezno se trudite da predvidite, na osnovu ranijih iskustava dalje ponašanje pčela
8 nije važno imati plan već znati planirati (specifičnost pčelarstva vas na ovo obavezuje)
9) kada postanete iskusni shvatićete da je mnoge stvari trebalo JEDNOSTAVNIJE rešavati
Pitajte šta vas zanima. Nadam se da ćete izabrati najbolji odgovor za vaš problem."
Мало тога што сам јако давно мислио бих се лако одрекао.
Не мењају се пчеле пуно, али се мењају услови и има „стручњака“ (којих има као и обично – увек је било шалабајзера), који мало знају а пуно причају и нашводе неискусније пчеларе на погрешан пут, да би им увалили ројеве по папреној цени.
Када погледате ових 9 тачака, очигледно је да је пчеларење једноставно.
ПС
Али нема потребе да објашњавам своје намере и разлоге, писао сам и постављао слике итд...па проверавајте. Да не улазимо у објашњење намера

- по тачки 5, а у вези са тачком 6