Autor Tema: Forum SPOSa  (Pročitano 469851 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • Pol: Muškarac
  • 063/383-114 023/782-015
Odg: Forum SPOSa
« Odgovor #270 poslato: Januar 11, 2013, 11:37:13 »
Балкан експрес.....

ЈА нећу да певам.....   

Написао бих додатни коментар али немам времена, жена ме најурила да доносем дрва за наш стари смедеревац  ...

Мало је шашаво али подсећа на немирна времена..
 Вреди одгледати до краја....

« Poslednja izmena: Januar 11, 2013, 11:52:50 od strane Vojo Brstina »
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #271 poslato: Januar 11, 2013, 17:14:32 »
Kad drugovi rukovodioci slave...

Život je lep....

Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #272 poslato: Januar 11, 2013, 19:05:26 »
Ma najbolje je pogledati celu poslednju četvrtinu...

Život je lep.. 

[ Neispravan YouTube link ]

Три века испред света...

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #273 poslato: Januar 11, 2013, 22:14:29 »
Rekoh pre tri četiri dana da ću posle Božićnih praznika početi opisivati progon Rodne Voje, Eko Voje, Nozevoja i Brstivara na Sposovom Forumu od strane trideseatk članova tog Foruma zapravo jednog dela urednika i njihovih pomagača ali posle dužeg razmišljanja odlučio sam da ipak  ne trošim nepotrebno svoju energiju i dragoceno vreme.

Vreme će sve to da dovede u red.. A što se mene tiče neka im svima Svevišnji oprosti sve grehe koje  učiniše prema meni svesno ili nesvesno.

Najveći greh je ipak što pojedini urednici svojim pozicijama, mnoštvom nerazumnih odluka, površnim znanjem i nestručnošću blokiraju svaki napredak srpskog pčelarstva i što uopšte nisu svesni težine štete koju  svojim savetima (posebno mladim pčelarima) i svojim neprimernim radom nanose srpskom pčelarstvu.

Na žalost na istom nivou su i veliki broj predavača SPOSa, kao i časopis Pčelar.

Vama dragi prijatelji želim puno radosti i uspešno zimovanje...

Pozdrav svima.....
« Poslednja izmena: Januar 11, 2013, 22:28:36 od strane Vojo Brstina »

Три века испред света...

Van mreže Mladjen Sljivic

• Stari član foruma
« Odgovor #274 poslato: Januar 11, 2013, 23:26:48 »
              Vojo potpuno si u pravu. Ja sam upravo to htio da ti predložim.Ti si tamo toliko potrošio vremena i živaca da objasniš nešto nekome što on dobro zna ali, iz njima poznatg razloga
neće to da prihvate. Neki to čine iz ljubomore a neki i ako imaju na hiljade poruka samo traže da nekom kontriraju , a ja do danas neznam uopšte sa kojom košnicom pčelare, a kamoli da napišu kako rade. Za ovo vrijeme koliko si sa njima vodio borbu mogao si napisati neki roman a kamoli
knjigu o pčelarenju tvojom košnicom, koja svima nedostaje i koju već dugo mnogi uzalud očekuju od tebe. A ko hoće da diskutuje o košnicama Voja konstrukcije neka to čini  na ovom forumu jer na
sposovom forumu je to malo teže raditi. Ja sam na tom forumu proveo mnogo vremena, mnogo toga naučio i moram reći da nisam imao neprijatnosti, možda i zbog toga što nisam mnogo ni pisao,
jer sam pokušavao da od iskusnijih nešto naučim a ne da pametujem.To je moje mišljenje tebi
želim sve najbolje i da nas usko obraduješ sa knjigom o RV. i EV. Pozdrav sa Pala.

Van mreže Dejan Stepanovic

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Kovacevac 200m
« Odgovor #275 poslato: Januar 12, 2013, 00:50:09 »
Koleg mladen je stvarno u pravu Vojo .Zasto ne napises knjigu o svojim kosnicama ,svom nacinu pcelarenja,znas i sam
koliko ljudi pcelari ovim vidom kosnice koja definitivno ima ekspanziju na celom Balkanu.Jos nesto imas autorska prava ,koja si debelo platio ,
pa te ne razumem zasto ih ne koristisd u sprecavanju piraterije i neovlascene proizvodnje.Mnogo gubis.

Najteze je biti covek medju ljudima.

Van mreže Petrović Predrag

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Leskovac
« Odgovor #276 poslato: Januar 12, 2013, 08:30:55 »
Život je previše kratak da bi ga trošili na budale. Slažem se sa kolegama i nadam se da će ta knjiga uskoro biti napisana. Pozdrav svima.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #277 poslato: Januar 12, 2013, 21:06:22 »
Kako me ovi drugovi iz poslednje četvrtine "Lepog života" iz mog odgovora 272, gde se govori o razvoju železnice (kao u Japanu) podsećaju na ove naše drugove urednike na sposovom forumu gde na isti način razvijaju srpsko pčelarstvo....

Vredi još koji put pogledati da malo jasnije vidimo gde smo i skim još uvek živimo...
Samo malo dobiju vlasti i odmah ih možemo prepoznati...

Drugovi rukovodioci koji ne znaju da sastave jednu a ne dve rečenice odlučuju o sudbini i razvoju srpskog pčelarstva... 
Za njih je važno da se sve to svečano obeležava na raznim uredničkim skupovima..

Hvala Bogu na svim ovim mukama, valjda ćemo iz njih nešto i naučiti...

Pozdrav svima....

« Poslednja izmena: Januar 12, 2013, 21:16:36 od strane Vojo Brstina »

Три века испред света...

Van mreže Dragan Šošić

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
« Odgovor #278 poslato: Januar 15, 2013, 00:46:10 »
Rekoh pre tri četiri dana da ću posle Božićnih praznika početi opisivati progon Rodne Voje, Eko Voje, Nozevoja i Brstivara na Sposovom Forumu od strane trideseatk članova tog Foruma zapravo jednog dela urednika i njihovih pomagača ali posle dužeg razmišljanja odlučio sam da ipak  ne trošim nepotrebno svoju energiju i dragoceno vreme.

Vreme će sve to da dovede u red.. A što se mene tiče neka im svima Svevišnji oprosti sve grehe koje  učiniše prema meni svesno ili nesvesno.

Najveći greh je ipak što pojedini urednici svojim pozicijama, mnoštvom nerazumnih odluka, površnim znanjem i nestručnošću blokiraju svaki napredak srpskog pčelarstva i što uopšte nisu svesni težine štete koju  svojim savetima (posebno mladim pčelarima) i svojim neprimernim radom nanose srpskom pčelarstvu.

Na žalost na istom nivou su i veliki broj predavača SPOSa, kao i časopis Pčelar.

Vama dragi prijatelji želim puno radosti i uspešno zimovanje...

Pozdrav svima.....

Vojo, vererovatno si u pravu i verovatno je suvišno pisati bilo šta. Mada, ne treba zaćutati pred nekim radnjama koje idu na štetu svima.
Treba pustiti narodu da uživa u neredu koji stvaraju njihovi „idoli“. O čemu pričati, kada su „urednici“ (pod navodnicima, jer ne uređuju baš uvek, već češće omogućavaju nered) započeli sa kršanjem pravilnika odmah nakon onog prekida rada foruma. I ne radi se samo o kršenju pravilnika, nego je reč o čistoj bezrazložnoj netrpeljivosti prema pojedincima. Urednik sa opakom memorijom ili “vidoviti” urednik sa ljudskim greškama koji “vidi” opomenu koje nema ne vidi da je Pravilnik prekršio drugi član foruma, a ne Dragan Stantić. U konkretnom slučaju reč je o netrpeljivosti prema kolegi Draganu Stantiću.

Često obrazloženje ljudi sa lošim namerama je kako su i oni ljudi i kako i oni ponekad pogreše. Kakvi ljudi? Kakva bre greška. Stvarno je dovoljno samo biti funkcionalno pismen da može izvesti normalan zaključak. Teško je zakljućiti zašto postoji neprijateljstvo prema nekome ako se zalaže npr. za razumljivo pisanje na forumu (i pravilnik to zahteva), a čovek gaji to neprijateljstvo prema pojedincima, jer su mu zamerili da su mu poruke teško čitljive . I to je zapamćeno, a ne neke opomene.

Jedna od vesti govori kakvi smo u stvari: ili tupavi ili neobrazovani. Danas, poslepodne je ponovo na državnoj televiziji izjavljeno kako je stanje kod nas nalik na ono u „vajmarskoj“ Nemačkoj. Posredno reče čo’ek da ovde buja fašizam. Na drugoj strani imamo promenu „pisma“ na elektronskim pokazivačima pravca (jel’ su to migavci, nije mi jasno) na autobusima u Novom Sadu. Opasno je kada ljudi nisu svesni da greše. A još opasnije kada imaju nadoknadu za to. To je plaćanje za „greške“ koje imaju dalekosežne posledice. Što se tiče zvaničnog pčelarskog foruma, isto je stanje kao i u celoj državi Srbiji. Ne bi trebalo da rade javni posao ljudi koji tome nisu dorasli. Tu računam one koji taj svoj „posao“ duguju postavljenju od strane nekoga. Ako su izabrani, neka trpi onaj ko ih bira: opametiće se stoka, kada jaram dosadi. Da se ne pomisli kako nisam upućen da urednici rade volonterski tj. besplatno. Samo je nadoknada u malo „vlasti“ koju su dobili i pojedinci su to shvatili: e sada mi drmamo. Ovakve stvari i u ovom našem malom segmentu društva (pčelarskom) slabe naše naconalno tkivo. I dopuštanje iznošenja  gluposti u javnost kao pčelarskog dostignuća i novog saznanja izaziva podsmeh onih kojima to odgovara. Od skora sam „član biblioteke“  (kako je to kolega nedavno „šaljivo“ i vrlo podrugljivo predstavio – to je onaj kolega što smo se udružili protiv njega, pa udri :D) Kao „član biblioteke“ čitam malo šta piše akademik Vasilije Krestić, kako nam se otima ćirilica u stalnoj borbi protiv ćirilice, kako na pčelarskom forumu suseda u cilju dobrosusedskih odnosa čestitaju pravoslavni Božić, kako se čestita onima koji su doprineli i osmislili oluju, proučavam „dela“ (Enciklopedija Jugoslavije) Miroslava Fridriha Krleže (sa frankovskog stanovišta)...

Ovakve paralele navodim, jer i dalje traju nasrtaji, koji su „umiveni“ ili direktni i koristi se svaka naša slabost. Vidimo šta nam se sve dešava.

A kod nas na zvaničnom forumu pčelara Srbije, dozvoljavaju da se još međusobno omrznemo, jer neki svoju glupost i neobrazovanost brane većim glupostima. Kada se uputi kritika tome, oni raspiruju sukobe. Umesto da se rasprava privede pameti. Kada sve to pređe meru, teško je vratiti se na neko normalnije stanje: sukob ostaje. To su naši urednici zvaničnog foruma, od kojih pojedinci putem pp traže ljudima da je vreme da se „pozicioniraju“. Gde da se pozicioniraju, kako da se pozicioniraju, je’l da brane idiotizam da pčele na -9 lete k’o da je dvadest osam?

Internet može biti i dobar i opasan. Pa bi zbog toga trebalo preporučiti uredniku Pčelara da u svakom broju ponovo ubaci neki vredan tekst, objavljen ranije, koji bi bio koristan. Ovako pišem, jer se ponovo (i po ko zna koji put) stvara nova nauka i širi nedoumice (bolje reći laži i gluposti) koje mogu biti štetne.

O zimovanju pčela je pisano vrlo dobro i bilo je sjajnih tekstova objavljenih u Pčelaru. Novi izvori znanja ali  „izvori znanja“ sada nipodaštavaju sve što su neki raniji naraštaji ili stručnjaci dobro uradili za naše pčelarstvo.

Nova iskustvena „nauka“ kaže da nije tačno da pčelinje klube na niskim temperaturama miruje. Ono je rastresito i pčele su živahne i lete k’o usred leta. Sada pčelama tokom zime ne znači ništa mirovanje klubeta, povoljni sastav gasova i vlage i još poneke sitnice koje život znače. Na -9 će još malo pa da zamedi nešto.

To je nauka spos (baš malim slovima spos) foruma. Svaka čast momci! Tako se stvara nova pčelarska nauka.
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #279 poslato: Januar 20, 2013, 22:28:34 »
Tanja Bošković o svom životu, profesinalizmu i diletantima..
Ovaj snimak ovde veoma, veoma odgovara.. Iz ovog divnog snimka može se mnogo, mnogo toga naučiti i podsetiti šta su nam osnovne životne dužnosti.. 
Tanja ovde veoma lepo priča o svojoj dragoj Srbijici, o profesionalizmu ali i o diletantima gde me u nekim navodima asocira na naše nesrećne urednike na sposovom forumu koji nisu svesni da uništavaju životni trag mnogih dragih ljudi koji su taj trag na tom forumu ostavili. To je ŽIVOTNI TRAG koji treba da ŽIVI KROZ VREME daleko daleko iza nas i naših života ...
Eh, kad bi oni znali šta je to životni trag...

Prosto me sramota što živim u istom periodu sa tim i takvim bezdušnim i izgubljenim ljudima..

Tanja Bošković.....

« Poslednja izmena: Januar 20, 2013, 22:37:28 od strane Vojo Brstina »

Три века испред света...

Van mreže Miroslav Jovanović

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Sarbane Ub
« Odgovor #280 poslato: Januar 23, 2013, 19:00:34 »
Samo da se zna da drug Berija čita šta se piše na ovom forumu!
Više može jedan koji hoće nego dva koji moraju. - Živojin Mišić

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #281 poslato: Januar 23, 2013, 23:32:07 »
Ma ko zna Miroslave kako je sve to nama predočeno. Uloga druga Berija i njegovog pretpostavljenog je nešto o čemu će se verovatno nekada u budućnosti raditi detaljnije analize.
Verujem da su iskrivljene slike razornije od negativnih slika. A ko to danas u ovo maglovito vreme koje traje već decenijama može kroz tu magluštinu jasno da vidi šta su to prave, iskrivljene ili pogrešne slike, koje su nam predstavljene ili koje će tek da nam budu predstavljene...

Daleko je sunce a ja se još uvek bojim nove magluštine... Ovi što danas imaju više novca vrlo brzo mogu da promenu klimu...

Čini mi se da je tamošnje rukovodstvo bilo vojnički disciplinovano i da je čuvalo nacionalni interes i nacionalni opstanak svih njivovih naroda i da se pozicija jednog Berije postizala prvenstveno sposobnošću, disciplinom pa donekle i odanošću a da je je ovo što se kod nas u našem pčelarskom svetu danas dešava jedna obična lakrdija. Verujem da sve to što se danas u našem pčelarstvu radi, da se radi potpuno izgubljeno i nedefinisano i bez ikakvog osećaja nacionalnog interesa.
Nikada se nisam bavio politikom, niti me ikada ona interesovala, verovatno zato što sam najblaže rečeno politički naivan a politika je inače pravilnikom zabranjena na našem Forumu pa ne bih da na bilo koji način ovoj temi dajem bilo kakve političke boje..

Kolega Miroslave, znam da sve ovo što nam se danas dešava nije ni malo lepo i da može biti daleko daleko lepše.
Međutim da bi što pre dočekali lepšu pčelarsku sutrašnjicu moramo se i mi sami malo potruditi.
Može to i samo vreme da dovede u red ali u tom slučaju taj proces bi mogao biti daleko duži a srazmerno vremenu i štete veće...

Pozdrav svima....
« Poslednja izmena: Januar 23, 2013, 23:40:29 od strane Vojo Brstina »

Три века испред света...

Van mreže Dragan Šošić

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
« Odgovor #282 poslato: Januar 29, 2013, 23:19:25 »
Ne bih da budem neljubazan, ali mi je bilo vrlo zanimljivo da profesor piše u stilu reklame za neki proizvod. Nisam jedini koji je to primetio, kao malu nelogičnost. Obično se dešavaju prepadi na člana koji napiše prvu poruku, traženjem da se prvo predstavi itd i sl. Urade to često i urednici i to , po njihovoj „slobodnoj“ proceni važi za „boraniju“.

Ali kada se pojavi neko ko je na nekoj poziciji (ili je bio), dešavaju se komične situacije. I pored očiglednog kršenja pravilnika od strane jednog urednika, veća je nevolja što je...ajd sad, neću da pišem baš ono što mislim.

Da ne govorimo o tome da Pravilnik zabranjuje da se „ u okviru neke diskusije pišu pozdravne poruke za novopridošlog člana“.

I ja sam bio ubeđen da je profesor Stanimirović odavno učlanjen na forum SPOS-a (negde na samom početku rada foruma, ili približno tom vremenu). To zna još poneko i čak to „kostantuje“ (što bi rek’o Milašin). Međutim, prof.stanimirovic zoran se danas učlanio na oba foruma (nekako istovremeno).

Upec’o se drug član (u stvari upetljao...).
Kako je uvlačenje težak volonterski zadatak i ne zna za granice: neko prekriši pravila na koja se poziva i utrči u pogrešnu....situaciju bre (ne mogu da nađem pravu reč)

Očekujemo da nam prof. lično razjasni ovu situaciju (ili misteriju).
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #283 poslato: Januar 31, 2013, 13:47:28 »
Poslednje neprijatnosti na Sposovom Forumu prosto su neverovatne.

Urednici su namerno izbrisali temu Pčelarenje Rodnom Vojom a pošto sam bezrazložno banovan na 4 meseca ne mogu da reagujem.

Od juče tema Pčelarenje Rodnom Vojom u kojoj su opisana pozitivna iskustva stotina pčelara širom Srbije i mnogih drugih zemalja, prosto više ne postoji...

Da li im smeta izjava kolege pčelara iz Makedonije (mislim da je u pitanju Daniloski) koji je pre koji dan naveo kako je bio kod nekog pčelara koji pčelari već 46 godina a da je pčele nasledio od oca u kojoj piše da je na pčelinjaku pored LR, DB desetki, DB dvaneski imao i 4-5 RV košniva u kojim je tokom avgusta viđeno daleko više meda nego u ostalim košnicama na istom mestu u istom pčelinjaku.

Verujem da će kolega Daniloski kao i mnogi drugi pčelari koji su svojim očima videli razlike u prinosima i prednosti RV košnica nastaviti da pišu i na drugim Forumima i da urednici sposovog foruma koliko god se trudili neće zaustaviti točak istorije i točak napretka. I ako urednik Jevtić u nekom svom napadu na Rodnu Voju i moju poruku da je točak istorije nezaustavljiv i da ne treba da se trude u neuspešnim poslovima, na tom istom Forumu bez ikakve sramote izjavi "polomićemo mi taj točak" !

Takav animozitet i toliko mržnje prema domaćim rešenjima Rodnoj Voji, Eko Voji, Prelaznim EV i RV nastavcima, Brstivaru i Nozevoju kao i svima onim koji koriste ova rešenja prosto je neverovatan.

Pitam se da li su uopšte urednici Sposovog Foruma svesni težine štete koju svojim pozicijama nanose pčelarstvu...

Pozdrav svima.....

Три века испред света...

Van mreže Ovcina Avdo

• Napredni član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Novo Milosevo
« Odgovor #284 poslato: Januar 31, 2013, 15:40:58 »
Tema i dalje postoji.
Bez alata nema zanata, a bez znanja ni najbolji alat neće pomoći.