Синоћ је брисана још једна тема: Електронски унос чланова СПОС-а. Све што смо рекли г. Делић, Ђорђевић и ја, у последња два дана, обрисано је. Прилажем део својих текстова, из њих ћете видети зашто је и ова тема постала врућа, толико да мора да се брише.
ПРВА ПОРУКА
Из списка чланица СПОС-а видимо да су под наш кров ових дана ушле прве непчеларске организације. Тихо, на мала врата. То је онај "тројански коњ" о коме сам пре само три месеца писао у теми Чему служи Статут (Отуђивање СПОС-а 1,2 и 3). Циљ је да у наредним годинама пчелари буду потиснути, а да у Скупштини СПОС-а превласт задобију чланови неких других организација. За засада су то само две организације, једна са три (?!) и друга са тринаест чланова. Ово треба да изгледа као сасвим наивно, безазлено и безопасно. У ствари у питању су почеци остваривања бескрупулозног плана преотимања СПОС-а из руку пчелара. А овај први корак само је тест наше будности и прага наше толеранције.
Овај монструозни план је извориште свих оних "мањих" деформација у СПОС-у које уочавамо свакодневно. Између осталог и све већег занемаривања интереса пчелара. Јер крајњи циљ и није заштита општих, већ преко наших леђа и нашим новцем остваривање личних интереса. Приватизација!
ДРУГА ПОРУКА
У томе и јесте проблем, што је указано поверење. Било би много боље да су у наш Статут уграђени инструменти заштите, а не да сада сви зависимо од поверења. У питању је наша будућност и наши интереси, сувише велики улог да га било коме дамо на поверење.
Интересује ме шта ћете рећи за коју годину кад под нашим кровом буде не две, него тридесет или педесет непчеларских организација. Кад та „већина“ коју помињете схвати да смо сви заједно изиграни биће касно.
А оно - коме се не свиђа може да изађе - тога сам се овде већ наслушао. Ту непристојност могли сте и да прескочите, јер нам њом јасно саопштавате много тога о тој „већини“ којој припадате.
ТРЕЋА ПОРУКА
Господине Ђорђевићу,
Ви се увек и свима тако уљудно обраћате, те би било неуљудно ускратити Вам одговор. Помињете НВО, а реч је заправо о непчеларским организацијама. (И то је оно што подвлачим и истичем.) За сада само двема:
1 – Удружење за развој пољопривредне производње „Агротим“ Житорађа.
2 – Удружење за апитерапију и унапређе интегративне заштите.
Ово друго, истина, има извесне везе са пчеларством, што апсолутно не значи да има интересе истоветне нашим, што ће рећи да му под нашим кровом место није. Претпостављам да су у питању лекари који се баве апитерапијом. Имају своју лекарску комору и нека се тамо организују ако за тим имају потребе. А ако су у питању какви надрилекари под нашим кровом им места има још мање.
Што се првог тиче, име јасно говори. И немојте се обазирати ако Вам упућени буду објашњавали да су то у ствари пчелари. По том принципу сутра би чланови СПОС-а могли бити и столари. И биће, и они и произвођачи контејнера и центрифуга итд. А ми пчелари ћемо тада моћи једино да се спакујемо и идемо. А све зато што је она „већина“ била тако будна кад је усвајан Статут.
И све ово неби био никакав проблем да су ова удружења у својству почасних чланова. Али она су пуноправни чланови са правом на делегате у нашој Скупштини. Не обазирите се кад Вам упућени буду говорили да ова удружења имају само 3, односно 13 својих чланова, те не остварују право на делегате. Ова на око безазлена ствар само је пробни балон, тест наше толеранције. Перфидија!
Брисање не може да сакрије истину и намере. Из истих разлога закључана је тема Скупштина, пре свега десетак дана. Јутрос рано је закључана тема Чему служи Статут. Разлог је што је г. Љубомир Нишевић пронашао још један непобитан доказ нелегалности трећег мандата, отворио је нову тему Тумачење Статута пчеларских друштава, па је постојао страх да опет не букне и стара Чему служи Статут.
Обавезно посетите тему г. Нишевића, а и у њој се још има шта рећи. Док и њу не закључају!