Autor Tema: Zalihe hrane u kosnici  (Pročitano 45352 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Tomislav Androš

• Stari član foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Hrvatska - Slatina/Sopje
Odg: Zalihe hrane u kosnici
« Odgovor #15 poslato: Februar 11, 2011, 20:34:19 »
Zanimaju me komentari na moje mjerenje danas koje sam napravio, izvagao sam košnicu ..

Znaci AV podnjaca, 2 LR nastavka, okvir za poklopni okvir preko ulica, i na kraju krov s kojeg sam skinuo uteg... vaganje je pokazalo 31,0 kg (vaga za praščiće)..... otprilike sam ja sebi racunao koliko koji dio košnice je težak ali nisam siguran u tu točnost...

Iskusniji pčelari, da li se moze dati valjan odgovor, koliko otprilike može tezit kosnica sa 2 LR nastavka bez meda sa  svim izgrađenim saćem i pčelama koje zaposjedaju nekih 6-7 ulica ali ne po cijeloj duzini ulice...

Lp od Tome!!

This time next year we will be millionaires!!!!!! 
Delboy Trotter   Moje predstavljanje

Van mreže Nikola Vucinac

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Subotica
« Odgovor #16 poslato: Februar 12, 2011, 15:40:45 »
Ovde imas podatak o tezini prazne LR kosnice
Žičana podnjača, dva nastavka sa izgrađenim saćem i hranilica su ukupne težine 17 do 18 kg.
http://spos.info/forum/index.php?topic=5684.msg82983#msg82983
46* 01' 37" 07 N
19* 41' 17" 50 E

Van mreže Tomislav Androš

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Hrvatska - Slatina/Sopje
« Odgovor #17 poslato: Februar 12, 2011, 18:23:43 »
Hvala lijepa na odgovoru.. i na trudu za nađenu poruku na SPOS-u.
.. znaci da je u mojim košnicama ostalo najmanje nekih 10-14 kg meda za daljnje zimovanje, i za proljetni razvoj... vaganje cu ponovit za tjedan dana...  pa ćemo vidjet sto će dalje vaga reći.
Mislim da mi je rezultat vaganja dao za sada zadovoljavajući rezultat, vidjet cemo sto će daljnje vrijeme donijeti.

This time next year we will be millionaires!!!!!! 
Delboy Trotter   Moje predstavljanje

Van mreže Mirko Bradić

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Čazma
« Odgovor #18 poslato: Septembar 19, 2011, 22:12:14 »
Kod jućerašnjeg pregleda EV košnice ostao sam paf jedna košnica ima pčela i ništa meda nemam ni u drugima previše da bi vadio okvire s medom ,ima li šanse da to društvo spasim prihranom ,danas počela kiša i lije. Il da to društvo spojim sa drugim pa se pčele možda spase.Ostala društva mi imaju 15 do 20 kg meda to i nije puno al su RV pa nemogu ukrast koji okvir i stavit u EV.hvala i pozdrav svima.

Van mreže momamilosevic

• Stari član foruma
« Odgovor #19 poslato: Septembar 19, 2011, 22:24:15 »
Mirko,uzmi jedan nastavak RV,napuni ga okvirima sa medom iz ostalih RV zajednica i stavi taj nastavak kao prvi na podnjaču,odgore stavi EV zajednicu.Pčele će prebaciti i uskladištiti med kako njima odgovara,u isto vreme hrani ih gušćim sirupom u odnosu 5:3. 5kg.šećera i 3 l.vode u što većim količinama.I nemoj da brineš,preživeće.
Pozdrav i srećno.
Učite teoriju,da ne bi bili šeprtlje u pčelarstvu.
                                    Jan Đerzon 1811-1906 g.
Moje predstavljanje

Van mreže Mirko Bradić

• Stari član foruma
« Odgovor #20 poslato: Septembar 19, 2011, 22:43:10 »
Hvala vam na ovako brzoj pomoći ujutro odoh tako napravit žao mi ih a kriv sam i sam da to nisam prije vidio.

Van mreže Lazar Kerkez

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Kucura ul Oslobođenja18a
« Odgovor #21 poslato: Oktobar 03, 2011, 16:51:06 »
I kod mene je bilo tako, u nekim kosnicama preko 20 ramova meda a neke gotovo prazne.Sav visak sam oduzeo i dodao tamo gde ga nije bilo.Pre cetiri dana sam poceo da dopunjujem sa lekovitim sirupom.Na 10kg secera 6l vode+2,4dl nozevoja.Ali naj slabija nije unela sve pa juce nisam ni sipao. Veceras cu opet da prehranim...Koliko dugo moze sirup da stoi u hranilici a da se ne pokvari.?         U hranilicu sam sipao po 1l sirupa. Dali sam pogresio u receptu i koliko ili dokle da prehranjujem mislim na vremenske prilike i kolicinu  hrane u kosnici?

Van mreže sava mitic

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Aleksinac
« Odgovor #22 poslato: Oktobar 03, 2011, 17:18:56 »
Bilo bi dobro kada i u okviru ove teme gde se iznose podaci da u jednoj košnici ima zaliha meda
a u drugoj nema i da su gotovo prazne, da nam kolege koje kažu da u nekoj košnici nema lagerovanog meda da bliže objasne situaciju kako su društva držali do ovih dana.
Glavni razlog, po meni, da društvo samo nije spremilo sebi zimnicu leži u nepravilnoj primeni matične rešetke.
Po meni svi koji pčelare košnicama Rodna voja i Eko voja morali bi da pred zadnju veću nektarsku pašu imaju matičnu rešetku isključivo nad prvim plodišnim nastavkom. Matična rešetka se ne  treba da skine sa prvog nastavka minimum pre 15. septembra.
Ja sam moje matične rešetke skinuo iza 20. septembra.
U takvoj formaciji društvo mora sebi minimalno da iznad rešetke obezbedi dovoljne količine
meda za uzimljavanje i za buran prolećni razvoj. Dodavanje gustog sirupa / dva dela šećera prema jedan deo vode ili 5 : 3 prema savetima kolege Brstine / sa 3 % Nozevoja vršim krajem septembra / a u ovoj godini se to pomerilo i za početak oktobra /.
Ovo je savet kako da društvo samo sebi sakupi dovoljne količine hrane za zimnicu.
Pozdrav iz Aleksinca

Van mreže Lazar Kerkez

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Kucura ul Oslobođenja18a
« Odgovor #23 poslato: Oktobar 03, 2011, 18:40:52 »
Sa nama pocetnicima uvek problemi.. Rec je o rojevima koi su ovog proleca i leta poskidani sa grana,razlicite snage..velicine,tako da maticna resetka nije ni koristena.Mozda je trebalo.Verovatno je bilo i tihe grabezi,zaista neverovatno da se toliko razlikuju.Ako smem da primetim mi pocetnici tj, ja muku mucim sa posledicama svog neznanja,dok iskusni pcelari vesto barataju uzrocima i znaju kako izbeci posledice.Dok ne naucim_o..stradaju pcele..tuzno ali tako je.Da bi stetu sveli na minimum tu ste vi sa svoim savetima ali treba pitati na vreme ili pisati odredjene radnje u odredjenim temama tako da znamo unapred ono sto bi trebalo.Ovo je zanat koji se uci neprestano i svidja mi se nije monotono. Hvala na razumevanju,mozda gresim.. ili..

Van mreže sava mitic

• Lokacija pčelinjaka: Aleksinac
« Odgovor #24 poslato: Oktobar 03, 2011, 19:33:45 »
Sa nama pocetnicima uvek problemi.. Rec je o rojevima koi su ovog proleca i leta poskidani sa grana,razlicite snage..velicine,tako da maticna resetka nije ni koristena.

Karakteristika rojeva je vrlo brza gradnja satnih osnova.
U svakom slučaju kod smeštaja roja sa grane, ja bih uradio tako što bih ga smestio u samo
jedan nastavak ( bilo RV ili EV ) sa postavljenim ramovima i satnim osnovama. Sa obaveznin
prihranjivanjem sirupom do izgradnje celog nastavka ne proširivati dodavanje novim nastavkom.
Dodavanje novog nastavka, već zavisi dali se radi o RV ili EV, ali ovo se može i u drugim temama
pojašnjavati. Ja sam ovde samo želeo da potenciram, da se roj mora isključivo smestiti u samo
jedan nastavak.
Pozdrav iz Aleksinca

Van mreže Milic Vukic

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Ribaševina kod Užica
« Odgovor #25 poslato: Oktobar 03, 2011, 21:16:01 »
Kolega Lazare,
Sasvim je normalno da roj sa grane ili paketni roj zaostane u količini sakupljenog meda za mimsku rezervu u odnosu na starku koja je u tom trenutku imala značajnu količinu sakupljene hrane u košnici.
Drugo je pitanje što je takve zajednice treba intezivno prihranjivati da bi se razvile i da bi obezbedile zalihu za zimu.
Sada prihranjivati nije najbolje rešenje (trebalo je to završiti bar 15 dana ranije). No nužda zakon menja, bolje ikad nego nikad. Potrebnu količinu daj u što kraćem vremenu u što većim porcijama (naravno ako mogu da prenesu). Koja ne može da odnese litar sirupa za noć je najverovatnije slabašna zajednica. Odnos šećer voda ti je dobar. Ovo su neki opšti principi koji važe za sve košnice pa i za RV.
Pozdrav svima.

Van mreže Aleksandar Karakas

• Stari član foruma
« Odgovor #26 poslato: Oktobar 09, 2011, 17:25:47 »
Drage kolege da li mogu iz druge kosnice u prvu tek tako da prebacim pune ramove sa medom ili ima neki poseban nacin rada?
hvala unapred

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #27 poslato: Oktobar 09, 2011, 18:53:42 »
Aco, slobodno prebaci ako imaš odakle.
Uopšte nema nikakvog štetnog uticaja ako se višak meda iz nekih košnica prebaci u neku košnicu gde nedostaje.
Ničemu ne smeta a može da koristi.

Pozdrav svima.....
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Mirko Bradić

• Stari član foruma
« Odgovor #28 poslato: Mart 02, 2012, 09:16:02 »
Zamolio bi savjet od iskusnijih pčelara,pet košnica mi ostalo skoro bez meda a ni u ostalim nema baš neka kolićina,stavio sam prije 4 dana pogače vani je oko 18 C -smijem im sad dati sirup šečera ako da po kolko da im napravim ili kad potroše da dam opet pogače-inaće sve su vani i nose pelud -Hvala.

Van mreže Dragan Šošić

• Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
« Odgovor #29 poslato: Mart 02, 2012, 09:35:02 »
Mirko, sirup nije baš dobro dati sada, ali je moguće.
Problem može biti to što pčele ne izleću redovno. Moja iskustva po tom pitanju nisu najbolja. Radi se o korišćenju tegle na kojoj se izbuši poklopac iglom i tako se postavi preko satonoša na kojima je folija (podrazumeva se da mora biti prazan nastavak da bi se tegla postavila).

Ako već moraš dodati sirup, najbolje je na brzinu izvaditi po jedan prazan ram i u njega sipati gust sirup. Gust onoliko koliko može da se sipa i uđe u ćelije saća. Tako nalivene ramove držiš u prostoriji iznad nekog suda poređane na dve letvice i moraju stajati vertikalno. Ne sme se naslanjati saće na saće, jer zna da curi i nije mi jasno po kojem zakonu fizike :D, ali iscuri dosta.

Mogu se dati i dva rama sa sirupom sipanim samo sa jedne strane i da se stave do legla.
To je inače jedna metoda forsiranja razvoja, koju sam naučio još kao početnik, ali je nisam u tu svrhu koristio dugo (samo par sezona). Nije dobro "prisiljavati" pčele na preterani razvoj, ne dobiju se pojedinačno dobre pčele, ali se postigne brojnost.

Zbog ovoga, a i drugih korisnih stvari je dobro kad je pri zazimljavanju uklonjen bar po jedan ram. Olakšava brze nužne intervencije.

Bilo bi poželjno da su bar sutradan pčele u mogućnosti da izleću.
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).