Neke od slabosti dodatih pogača u zimskim mesecima preko ramova sa mednim vencima su između ostalog da pčele prelaze po hladnim vencima i prehlađuju stomak,što rezultira pojavom proliva,ili čak do manifestacije nozemoze ukoliko ima i drugih uslova za to.Takođe pošto za preradu pogača treba i voda,pčele izletnice moraju da izleću i po hladnom vremenu što može rezultirati značajnim gubitkom izletnica,ili u najmanju ruku njihovim bržim iscrpljivanjem,habanjem,kraćem životnom veku,što slabi društva,a ponekad može i dovesti i do stradanja čitavog društva,jer prerano klube oslabi i izgubi previše pčela,a uslovi se pogoršaju sa mrazevima ,pa premalo pčela u klubetu nije u stanju da održi neophodnu toplinu klubeta i zagreje med.
Sledeći veliki nedostatak je da takav veštački unos kad mu nije vreme,pogotovo kad su u pitanju pogače sa polenom,forsapinom i slične vitaminske ili proteinske pogače,da matici stimulans da polaže leglo,u novembru,decembru,januaru,a takve pčele uglavnom samo doprinesu većoj potrošnji zimskih zaliha,a uglavnom ne opstanu dugo u oštrim zimskim uslovima,jer nemaju masno tkivo neophodno za preživljavanje zimskih hladnih meseci.I na kraju još jedan ogroman nedostatak je što ne dolazi do prekida legla,pa varoa u leglu nastavlja da se množi a ni tretman oksalnom kiselinom ili slično u to vreme joj ne može ništa,kada je unutar legla.
Takođe i najlon u kome je pogača može doprineti povećanju vlažnosti i buđanjem ramova i sa mednim vencima iznad klubeta.Zato u uslovima kada je godina slaba sa unosom,eksperti preporučuju dodavanje pogača od 2 do 3 kg ali U JULU MESECU!!!!Naravno može i sirup,najbolje sa Nozevojem ili Kasom,ali u JULU.
To je kvalitetna priprema za zimu,sve drugo,sem kristalisanog meda,ali tek kada se potroše medni venci,nikako nije dobro za pčelinje zajednice, i više je mučenje i iznurivanje društava i pčela.
Aco hvala na ovom tvom tekstu, evo nekog mog zapazanja iz istog,
Ovo prvo za prehladu stomaka pcela sto prelaze preko hladnih venaca prvi put cujem, jedni kazu da je vosak (sace) odlican toplotni izolator i da pcelama cuva toplotu kako onda taj isti vosak moze da prehladi stomak pcelama nije mi jasno, nije temperatura mednog venca ispod nule i da su pcele toliko osetljive na hladnocu, sta reci za one kojima pcele zimuju na otvorenim podnjacama, koji utople pcele tek u januaru i februaru, koliko su tu hladni medni venci?
Sto se tice pogace, ja licno sam kupio takozvanu "O" pogacu ali obogacenu vitaminima, mikro i makro elementima tako pise na pakovanju, ali ne i sa polenom i proteinima sto je ogromna razlika, vitamini i proteini nisu isto, dakle matica ce da reaguje samo kada ima unosa proteina-polena i kada tepmperatura i duzina dana to odrede... a imaju i pogace sa proteinima i sa polenom one se daju kasnije kada se zeli stimulisati matica dakle u februaru-martu...
Sto se tice legla kod mene svih deset drustava trenutno nemaju leglo, nadam se da matica nece zaleci pre kraja zime i prvog unosa polena kao i porasta temperatura...
Ovo sto se tice najlona i budjanja i ja sam tako razmisljao, da mi budj ne napravi problem, ali u razgovoru sa iskusnijim kolegama rekose da nema problema jer sam povadio po jedan ram u nastavcima i napravio bolju cirkulaciju vazduha u kosnici, gore imam mrezu na zbegu i preko papir da pokupi visak valge. Opet se pitam sta je kod onih sto drze najlon preko cele kosnice, jedna pogaca ne prekrije ni polovinu satonosa...A opet sam slusao predlog prof.mr. Mirjanica koji kaze da sve folije-najlon od potrosenih pogaca ne bacamo tj. ne skidamo sa satonosa, vec samo da ih povucemo prema sebi nazad a novu pogacu opet na mesto iznad klubeta-napred i tako redom, da bi na kraju imali prekrivenu celu kosnicu najlon kesom od pogace koja sa donje strane stvara kondenz kapljice vode koje pcele trose za preradu narednih pogaca...
Pogace sam stavio jer vecina pcelara ih dodaje sada u novembru, pa i moj mentor koji ovako radi godinama, ovo mi je prva zima pa ne bih previse da se kockam i eksperiminetisem drzim se proverenog recepta, sto ne znaci da drugi nisu ispravni, ili zasto traziti hleba preko pogace.
Posto sam pocetnik uvazavam svacija iskustva i predloge, ali necu moci sve iste godine da primenim, ima vremena u godinama koje dolaze, pa cu sam iskristalisati svoj put i rad sa pcelama kako je najbolje i meni i pcelama, inace trudicu se da sto manje hemije ubacujem u kosnice, pa i secera i pogaca sem nuzde i moranja, nije meni ni sada moranje za pogace ali ponavljam prva mi je zima pa videcemo na prolece kom obojci kom opanci