Za kolegu ( u odnosu na nas pravilnije je reći PROFESORA, bez laskanja, zaista realno jeste tako) DRAGANA, još samo par pitanja.
Pošto su mi sva društva u jednom nastavku, u drugom tek po malo ima meda, da li bi bilo dobro da odvadim 2-3 rama pa da u njega stavim teglu sa sirupom?
I koji je tvoj savet u mom slučaju po pitanju broja nastavaka za zimu?
I kakvo mišljenje imaš o takvoj improvizovanoj hranilici ? Još bolje bi bilo da nakačiš neku sliku hranilice koju ti koristiš.
Kako bi rešio problem prihrane pred zazimljavanje (kao dopunu zimskih zaliha), a da nisi u mogućnosti da odlaziš svaki drugi dan na pčelinjak ( ja idem vikendom), da li pogača može da poslužio dobro toj svrsi?
Hvala ti na odgovorima.
Драгане сада си направио забуну. Мало сам оштрије реаговао када си написао да су друштва у три наставка, а сада кажеш да су у практично једном (када кажем практично у једном, подразумевам да је
плодиште на подњачи). Шта је од тога тачно?
Сведеш друштво на један наставак, слободно и видећеш колико се број пчела смањио за само неколико последњих дана. Не бој се то им је сасвим довољан простор. У други наставак можеш ставити ту твоју теглу и требало би да буде добро. Постави се поклопна даска са отвором да пчеле могу доћи до хранилице. „Поклопна даска“ у овом случају може бити и најлон, ако немаш праве поклопне даске. Рамове на којима има нешто меда постави до зида кошнице у
другом наставку изнад преграде - фолије или поклопне даске. Пчеле у ово доба не воле да до зида буде мед и требало би да га лагано преносе у гнездо. Ако није отклопљен, отклопи га слободно, али ако си у могућности то ради предвече. Немој да те уплаши ако крене мало јачи излет из кошница којима отклапаш мед, јер оне и то могу доживети као неки унос. С обзиром да је вече близу, све се то брзо смири.
Можеш да извадиш рамове које си намерио да извадиш, јер су пчеле доле испод поклопне даске и не би требало да буде проблема, али пази ако је горе старије саће, могу кренути и горе са гнездом. Тада направе чудо – нису ни тамо ни овамо. Ово решавам тако што поставим матичну решетку. Ако пчеле могу брзо да однесу тај сируп из тегле-хранилице, могу да мислим само добро. Брзо не значи за сат или два. Брзина се огледа и у томе да се не појави плесан у тегли, јер до тога може доћи ако је неко друштво слаби и „мрљави“ са преношењем. Не би требало да се деси, али може. Наравно, претпостављам да тегле переш пре сипања наредног оброка сирупа.
Проблем прихране се може решавато комбинацијом погаче и сирупа. С тим да погачу отвориш са горње стране и не целу површину, да се не суши. Исто се изреже две-три траке ширине око 1 цм, као и када се отвара најлон са доње стране. Погача може бити и два-три килограма. Пратиш колико могу да однесу (ово ти је битно ако треба више додати). Сируп који се додаје упоредо са погачом може бити у тегли како ти радиш или у боци (оној са пар рупица, али нисам ти ту неке од неке користи – тек треба да пробам тако да радим, нисам ни пробао).
Има слика хранилица које користим ту на форуму. Потражићу где сам то поставио.
Hvala na odgovoru, što se tiče sirupa mislim na odnos 1 voda: 1.5 šećer, pcele ima kao u maju,zbjeg je pun pcele i grade zaperke iznad jednog rama,(danas sastrugao), sve ulice zaposjednute,ramovi puni pcele.
Donje nastavke podbacio 24.8. (8 ramova praznih,unos polena je konstantan,žuti, bijeli,narandžasti) imaju slike od 27.8 -na mom predstavljanju pcelinjaka, kao što sam rekao dole su već unijele dosta polena.U donjem nastavku također je dosta pcele.Na letu je sve normalno,posto su noći zahladnile primjetio sam da kasnije izliječu, izliječu užurbano a pri povratku ulijecu nepogrešivo precizno kroz leto, rade cijeli dan neprestano do cca 18 h.nisam primjetio zadržavanje pcela po nostavcima, ima poneka strazarica. Ovi ramovi koje sam danas spuštao bili su napunjenih friskim nektarom. prilikom pretresa bile su prilično mirne.zao mi je što nisam imao vremena za neke slike da se bolje vidi situacija.Sirup sam dao cca po 1 litar. Uvijek dajem pred sami mrak, večeras dao nekad oko 20 h.
Џенане, верујем да има пчела, али ако се до сада није смањио број, смањиће се и може да те "уплаши" колико се смањи бројност пчела. Не ваља да доле буде превелики простор јер може бити још топло. Свашта пчела може да направи. И немој бити у заблуди да грабеж не напада и јака друштва. И та јака се једноставно покупе и оду из кошнице, када падне „прва линија одбране“ – група пчела стражарица. Ако те занима могу укратко написати како тај незгодни механизам делује (немам времена да прегледам поново, али мислим да сам у начелу написао у оним пренесеним порукама). Мада неће бити баш укратко, али ће бити јасно и то се дешава иако постоји тврдња да се јака друштва одбране. Иначе, пчеле су ти мирне јер их још држи тај рад и доношење нектара. У једном моменту могу постати врло неугодне, ако све нагло стане. Када је то поступно ти проблеми су мање изражени.