Autor Tema: Izolator matice  (Pročitano 18081 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže sava mitic

• Više od prijatelja foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Aleksinac
Odg: Izolator matice
« Odgovor #15 poslato: Oktobar 23, 2011, 13:32:17 »
To znači da je na matičnoj rešetci na mestu gde se učvršćuje regulator leta napravljen prošireni otvor
na žicama rešetke za obezbedjenje prolaza.

Na ram koji se ubacuje u Izolator matice najjednostavnije je staviti maticu, jer se i ovako i onako kod
izvlačenja rama, posle odredjenog vremena, mora izvaditi matica i da se prenese u novu sredinu.
Zadržavanje matice u izolatoru je kratkotrajno, lakše je nju kasnsije izvaditi sa rama.

Ja bar tako mislim da je lakše. U svakom slučaju ako imate iskustva, vi nastavite kako ste planirali.
Pozdrav iz Aleksinca

Van mreže Nebojsa Stankovic

• Mladi član foruma
  • **
« Odgovor #16 poslato: Oktobar 24, 2011, 10:52:16 »
Na maticnoj resetci izolatora sam napravio otvor na mestu gde se poklapa sa otvorom regulatora leta.
Regulator otvora leta je samo opcija. Ram koji se stavlja u izolator je bez legla i na njemu se ne nalazi matica. Zato moze da se iskoristi kavez za obelezavanje matica i ubaciti maticu preko veceg otvora na regulator leta. Kada se vadi matica iz izolatora onda se izvadi ram iz izolatora i matica stipaljkom za hvatanje ili kavezom za obelezavanje premesti na drugi ram, a sam ram vrati u izolator i tu ostoje do bresadjivanja larvi (3 dana).

Pozdrav iz Babusnice

Van mreže ivandojcinovic

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: naselje drum
« Odgovor #17 poslato: Oktobar 24, 2011, 18:43:55 »
Cika Savo veoma poucno ;)

Van mreže Kenan Halilagic

• Napredni član foruma
« Odgovor #18 poslato: Novembar 01, 2011, 22:18:52 »
kolega sava nije mi jasan vas video, ako tu izoliramo maticu, nece li ona izaci sa gornje strane, sta je poklapa odozgo da ne ode na druge ramove na nastavku?'

Van mreže sava mitic

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Aleksinac
« Odgovor #19 poslato: Novembar 02, 2011, 07:41:32 »
kolega sava nije mi jasan vas video, ako tu izoliramo maticu, nece li ona izaci sa gornje strane, sta je poklapa odozgo da ne ode na druge ramove na nastavku?'
Kolega Kenane
Video prikaz Miše Ratkovića velikog proizvodjača matica je čisto jedna od ideja kako profesionalci
rade sa izolatorima matica.
Preko satonoša u delu izollatora ide poklopna daska koja ne dozvoljava matici izlazak iz izolatora.
Pčele već imaju za izlaz iz izolatora matične rešetke.
Pozdrav iz Aleksinca