Radovi na pčelinjaku > Praktično pčelarstvo i metode pčelarenja

Zazimljavanje malih društava (rojeva)

(1/8) > >>

stevanovic sveto:
Danas sam na svom pčelinjaku u Makovištu zazimio tri manja društva (kasni rojevi) koja su mi zauzimala po 3 ulice, sa malo hrane, ali mi se čini da su im matice dobre. Možda je bilo pametnije da sam ih spojio sa jačim društvima, ali me zanima kako će i da li će dočekati proleće.

1. Zazimio sam jedan RV roj, tako što sam ga stavio na jedno REV društvo koje je veoma jako. Na gornji nastavak REV društva stavio sam plastičnu foliju sa rupom u sredini (prečnika oko 5 cm. Prethodno sam rupu sa obe strane zatvorio mrežom za komarce pomoću lepljive trake. Na foliju sam stavio RV roj (3 ulice pčela), a na njega hranilicu i krov. RV nastavak ima rupu na prednjoj strani na sredini i to mu je leto.

2. Zazimio sam i dva LR roja na sličan način. Iznad folije sa rupom stavio sam ram sa mrežom koji ima leto na prednjoj strani, a na ram LR nastavak sa malim rojem. Evo slika jednog LR roja.   

 Ja sam pre dve godine iznad jednog jakog društva zazimio dvodelni Lr oplodnjak. Jedna strana ( južna je preživela, dok je severna ostala bez matice). Na proleće sam jednostavno spojio to što je ostalo i u junu sam imao Jako društvo koje mi je donelo jedan nastavak meda.

Zanima me da li još neko ima slična iskustva. Pozdrav.

Vojo Brstina:
Ja takođe zazimljavam  kasno formirane rojeve. To su obično mala  društva sa po 4-5 RV ramova pčela.
Ove godine imam ih 4-5 a jedno mi je čak na 3 rama pčela.
Kod mene su to sve samostalna društva na svom mestu. Mada mislim da je bolje ako se postave na neke jače zajednice od kojih koriste ispuštenu toplotu.

Razmišljao sam da ih ako na zimu jače zahladi privremeno prenesem u šupu.

Pozdrav svima.... 

Esad Jusić:
Kolege,
Da nije tri ulice premalo? Kroz otvor za grijanje ne dolazi im samo toplota. Zar ne? A, vala, mislim da nikome i nije stalo do nekoliko društvanaca (briga) sa 3-4 ulice, osim ako je o nekakvom ogledu riječ. Naravno, poštujem svačiji rad i namjere, a svako iskustvo je dobrodošlo.
Pozdrav, svako dobro!

stevanovic sveto:
Znam ja da je premalo. Ove godine sam bio previše zauzet drugim poslovima pa nisam stigao da se brinem o ovim rojićima. Bilo mi glupo da spajam sa jačim, posle bi morao da tumbam po košnici, premeštam ramove itd... Ovako mi je bilo jednostavnije i lakše. Ujedno ću da vidim da li je moguće nešto ovako da preživi zimu. I ako ne preživi neće biti neka velika šteta. Pozdrav.

Esad Jusić:
Sveto,
Razumijemo se i to mi je drago. I ja sam zazimljavao, da kažem, svašta, kako bih vidio šta sve mogu podnijeti pčele. Pa sam tako zazimljavao u LR-u dva društvanca (dvomatično) i tri društvanca na po tri rama, u DB-u 2, 3, 4, i 5 društvanaca i sl. Preživljavale su, a najviše su vrijedile za: rezervne matice, pojačavanje drugih i formiranje startera (za mliječ). Nevjerovatno je šta sve preživi, a šta ne. Išao sam dalje zbog onih koji kažu da im zimi toplota i nije važna, pa sam zazimio društvo u košnici od lesonita. Bilo je jako, ali je brzo stradalo. Imam slike svega.
Mene su slaba društva najviše naučila, i svakoga ko to hoće realno priznati.  Jer, ako voziš novo auto, malo ćeš znati o njemu, ali ako voziš, kao ja, golfa 30 godina starog i svako malo popravljaš ga, e onda, htio-ne htio, znaš ga napamet. Dakle, sretno.
Pozdrav, svako dobro!

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju